депресия
Няма застраховка или ваксина срещу депресия

Как да се преборим с коварната депресия (ЛЕЧЕНИЕ!)

Обичайното лечение на тежка депресия. Хомеопатия, хомеопатични антидепресанти и др. лекарства. Как се лекува без лекарства? Билки и билкови хапчета.

Още в текста: Ÿ Деанксит. Ÿ Ципралекс. Ÿ Други антидепресанти. Ÿ Психотерапия. Ÿ Следродилна депресия.

Тест. Ÿ Ниацин. Ÿ Маниакална. Ÿ Клинична и хронична. Ÿ Други видове. Ÿ Лекарства. Ÿ Билки. Ÿ Джинджифил. Ÿ Овесени ядки. Ÿ Шафран. Ÿ Жълт кантарион. Ÿ Хранителни добавки. Ÿ Симптоми. Ÿ Депресия и паническо разстройство. Ÿ И Хашимото. Ÿ И шизофрения. Ÿ И болки в корема. Ÿ И косопад. Ÿ Депресия и алкохол.

Лечение на депресия: трудно е да се говори за обща формула, по-скоро всеки случай е индивидуален и изборът на терапия зависи от набор специфични фактори.

Най-общо казано – за лечение на депресия се търсят три типа средства или техни комбинации. Това са медикаменти, психотерапия и електроконвулсивна терапия при казуси с тежка депресия.

Деанксит

Деанксит е популярен медикамент, препоръчван и прилаган при потиснатост и апатия, леки депресии и склонност към тревожност. Лекарственият продукт действа антидепресивно, активиращо. Не върши работа при тежки случаи на депресия или при пациенти, които се нуждаят от хоспитализация.

Не е подходящ и ако потребителят е свръхактивен и склонен към възбудни състояния. Предпазливо да се използва при пациенти на възраст под 25 години, склонни към мисли за суицид.

Ципралекс

Ципралекс е антидепресант от типа “селективни инхибитори на обратното поемане на серотонина”.

Ефектът от приема му е увеличени нива на серотонина в главния мозък; серотониновият дефицит е сочен като една от причините за появата на депресии.

Споменатият ципралекс е подходящ за лечение на депресия и тревожни разстройства. Прилагането на ципралекс трябва да отчита индивидуален статус – диагноза, възраст, общо здравословно състояние и т.н.

Други антидепресанти

Тази група медикаменти – както подсказва и названието им – са предназначени да овладеят симптомите на потиснатост и мисловни разстройства. От такива средства се нуждаят хора с натрапчиви мисли за вина, малоценност, трайно и безпричинно потиснати.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

При тях мисловните процеси протичат забавено, не изпитват радост от живота. Склонни са към агресия или автоагресия, присъщи са им постоянните тревоги, понасят промени в апетита, при възрастните се задълбочава деменцията.

В такива случаи терапията разчита на избор сред множество антидепресанти, които позволяват овладяване на описаната симптоматика. Сред тях са например продукти като амитриптилин, бифлокс, оропрам, ксетанор, пароксетин, золофт, сеталофт и др.

Ниацин или Витамин Б3

Много популярен срещу депресия напоследък е витамин Б3, известен и като ниацин. Принципно неговият недостиг се води като една от сериозните причини за депресия. Този недостиг често се отдава на повишения лош холестерол или пък на отлагането на прекалено много мазнини, защото ниацинът се грижи за тяхното преработване и когато те се увеличат, той намалява. За да си го набавите, хапвайте повече черен дроб (пържен или печен – според стомаха ви), също можете да вземате бирена мая, сушени домати, бекон, фъстъци и други храни. А може и на хранителна добавка, но знаете, че в добавките обикновено има и нежелани примеси от рода на гипс и др.

Психотерапия

Психотерапията или терапия чрез разговори помага на хората с този проблем в около половината от случаите. Това е добър вариант за лечение, при който пациентът се връща с помощта на психотерапевта към възможния ключ – преживелица от миналото.

Идеята е да се освободи депресираният човек емоционално и да достигне в разговори с терапевта до решение на проблема си. Това може да означава изграждане на модели на поведение, оценки на реални събития и пр.

Тъй като нерядко се касае за тип нарушения в междуличностни отношения, често се налага психотерапията да се провежда групово или семейно.

Следродилна депресия

Голямата промяна и натоварванията – физически и психически, са истинско изпитание за всяка млада майка. Следродилната депресия е преходна, но мъчителна история и за жалост немалко жени и близките им нямат обяснение и не знаят защо се случва и как да се помогне.

Признаците според специалистите са разпознаваеми, ако има знания за възможна проява на следродилна депресия. Това са постоянно усещане но объркване, безнадеждност и тъга, плач по всякакъв повод, раздразнителност, липса на мотивация за дейност, сънливост или безсъние, промяна в хранителните навици, постоянна умора.

депресия
Няма застраховка или ваксина срещу депресия

Всички тези симптоми могат да са причинени от реалната физическа умора и нервно напрежение във връзка с новата роля и отговорности, на опасенията, че може да не се справиш. При липса на подкрепа обаче нещата започват да “дълбаят” и да се превръщат в постоянно усещане.

Към следродилна депресия са склонни жени, които имат фамилна обремененост по отношение на психически заболявания, не са достатъчно зрели възрастово и като социален опит за майчинството. Сред проявите на следродилна депресия е мисълта, че бебето е причина за всички тези негативни преживявания; в някои случаи майката губи интерес към детето си или съзнава, че е склонна да го нарани.

Най-сигурният начин да се неутрализира това състояние е да се потърси помощ от близкото обкръжение.

Жените в следродилна депресия са съветвани да приемат и разчитат на помощ от близките си в чисто физически план, за да си осигурят време за сън и възстановяване на силите. Те трябва да свикнат с мисълта, че ресурсът от време на един родител винаги е ограничен и ще направи само толкова от важните неща, за колкото му стигне времето.

Трябва да прекарват повече време извън дома си, да говорят с приятели, както и с други майки и да споделят с тях проблемите си.

Трябва да е ясно, че това се случва на много млади майки и че преживяванията до голяма степен са определени от играта на хормоните в променящото се тяло. Много от проблемите наистина не са в реалността, а само в главата на страдащата от следродилна депресия!

Тест

депресия
Общуването със себеподобни е едно от решенията срещу депресия

Съществуват стандартни тестове, които се попълват онлайн и при честни отговори могат да ви ориентират дали имате проблем от рода на тревожност или депресия.

Те са ориентировъчни и могат да потвърдят усещането ви, че нещо с вас не е както трябва и че имате нужда от професионална помощ. Проверете ТУК дали наистина сте депресирани или просто сте огорчени от нещо и това ви потиска – но скоро ще отмине.

Маниакална

Маниакална депресия е другото название на биполярното разстройство, от което страдат доста известни хора. При него епизодите на депресия или потиснатост се редуват с манийни, при които настроението е приповдигнато, човек чувства прилив на енергия и главата му е пълна с планове и идеи за велики дела.

Понякога тези полярни епизоди се редуват твърде бързо и това действа объркващо, прави хората раздразнителни и агресивни. В депресивната фаза те са склонни да се затварят в себе си, да се чувстват излишни и да квалифицират живота си като провален.

Дайте мнение и Вие тук!

В манийната са склонни да поемат неоправдани и опасни рискове, водени от нереалното убеждение, че всичко е по силите им. Диагнозата изисква лечение с медикаменти. Съществува и т.н. биполярно разстройство II, при което няма пълна проява на симптоматиката от манийните епизоди.

Клинична и хронична

Симптомите на клиничната депресия са трайни – проявяват се през целия ден, тревожно е състоянието ако това продължава повече от две седмици. Касае се за потиснатост, липса на радост и удоволствие от каквито и да било страни от живота.

Други симптоми са безпричинно и натрапчиво усещане на вина, отслабване, влошаване качеството на съня, умора, затруднена концентрация, мисли и опити за самоубийство.

В напреднала възраст тези състояния на депресия често стават хронични. Някои от симптомите на т.н. дистимия са по-леки, но продължителни и не позволяват на засегнатия човек да се реализира в пълнота.

Други видове

Атипичната депресия е подвид на клиничната. При нея има състояния на подобрение на настроението при точно определена категория събития.

При меланхолична депресия отсъства подобрение на настроението дори при универсални поводи за това; сънят е кратък, събуждането е ранно и денят започва с лошо настроение. Определящо в мислите е чувството за вина.

Кататонната депресия е характерна с отказ от съобразяване с околната среда – условия и хора. Не е показано желание за разговор, налице е отказ от комуникация; наблюдават се странности в поведението, заемане на странни или неприлични пози.

Лекарства

депресия
При депресия нерядко се стига до антидепресанти

Лекарствата при депресия са от типа на т.н. антидепресанти. Тяхната функция в общи линии се свежда до повишаване на серотониновите нива в главния мозък.

Това състояние позволява активирането на клетки, които при депресия са били потиснати и това се отразява върху настроението и чисто физиологични процеси в организма.

Билки

Сред лечебните растения, които помагат при депресия, са жълт кантарион, джинджифил, сибирски женшен, пасифлора, овесена слама, корен валериана, карамфил, босилек. Всяка от билките има специфичен ефект върху различни симптоми при състоянията на депресия или тревожност.

Джинджифил

Този екзотичен корен, популярен от векове в азиатските страни като лекарство и като подправка, чудесно допълва лечението на депресия чрез психотерапия. Обикновено се препоръчват чай или запарки от джинджифилов корен.

Ето как да си направим джинджифилов лек при депресия:
Кипваме 1200 мл вода и сипваме в нея пет супени лъжици настърган джинджифилов корен. Добавяме мед на вкус, разбъркваме и след 15-20 минути прецеждаме. Добавяме 4-5 лъжици цитрусов сок и по желание щипка лют червен пипер. Пие се топло 2-3 пъти дневно по една неголяма чаша.

Овесени ядки

Овесените ядки и изобщо овесът е един от препоръчваните компоненти на лечебното хранене при депресия. Съдържа висок процент от “витамина на оптимизма” тиамин и магнезий – това съдържание оказва положително въздействие върху емоциите и настроението. Може да се разчита също на печива, в които са вложени овесени трици.

Шафран

Шафранът е чудесен антиоксидант и действа успокояващо при депресии и стрес, защото насърчава производството на серотонин. Тази скъпа подправка трябва да се използва много внимателно; не понася високите температури. За целебен чай при депресия е достатъчно да се вземат само 5-6 тичинки и да се залеят с чаша топла вода. След десетина минути може да се отпият няколко глътки; една чаша е дозата, достатъчна за цял ден – пие се от време на време на глътки.

Жълт кантарион

Тази вълшебна билка има забележителен ефект при терапията на депресии. Той се дължи на компонента хиперицин, улесняващ синтеза на допамин. От високите нива на допамина зависят контролът върху емоциите, концентрацията и вниманието, мотивацията и поведението. Достатъчно е да се изпиват по една чаша чай от жълт кантарион сутрин и вечер, за да се гарантира спокоен и ведър ден и качествен, възстановяващ сън.

Хранителни добавки

Подходящите хранителни добавки могат да попълнят някои дефицити на организма, които са сред провокиращите депресията фактори. Изборът на най-подходящите трябва да стане с помощта на лекар. Ето какви са възможностите:

  • SAMe (S-аденозил-L-метионин) – насърчават производството на допамин, който стимулира приятните емоции и неутрализира състоянията на потиснатост.
  • 5-HTP (5-хидрокситриптофан) – съдейства за повишаването на серотонина в главния мозък. Действа като антидепресант.
  • Омега-3 мастни киселини: рибеното масло също има антидепресивно действие.
  • Витамин В6 – доказано помага за депресия при предменструален синдром, но според нови проучвания съдейства за облекчаване на симптоматиката и при други типове депресии.

В много случаи при депресирани хора се диагностицират ниски нива на витамин В12 и D, а също и на фолиева киселина.

Хомеопатия

Хомеопатичното лечение на депресия се оспорва от някои, но всъщност правилно подбраните продукти позволяват на вътрешния ресурс да се мобилизира и да възстанови нормалното функциониране на организма, да балансира висшата нервна дейност и да позволи контрол върху емоциите. Има множество хомеопатични продукти, които могат да помогнат в зависимост от спецификата на депресивните състояния: в някои случаи е необходимо да се преодолее апатията, в други – състояния на тревожност и неоправдани страхове и т.н. Това може да стане най-добре и да е от полза, ако хомеопатичното лечение се назначи от специалист.

Симптоми

Симптоматиката на депресиите е доста богата и не винаги се проявяват всички признаци едновременно. Практическото правило е да се мисли за депресия, ако няколко от симптомите се проявяват по-продължително време от две седмици. Ето кои са типичните признаци на депресия:

  • Потиснатост, мисли за безполезност, емоционална празнота и тъга;
  • Влошено качество на съня;
  • Постоянна умора;
  • Натрапчиво чувство за вина;
  • Мисли за смъртта, за суицид; опити за суицид;
  • Влошена концентрация, трудно вземане на елементарни делнични решения;
  • Отслабване или увеличаване на теглото.

Задължително погледнете и ТОВА: Подробно за характерните симптоми на депресия + лечението им.

Депресия и паническо разстройство

Депресия и паническо разстройство много често преливат едно в друго и терапията трябва да предполага тази двойственост на нарушеното душевно равновесие. Продължителната депресия може да причини паническа атака, и обратно – паническото разстройство и съзнаването, че имаме подобен проблем, е в състояние да отключи депресия.
Ако се касае за ранни прояви на депресия и паническо разстройство, е възможно подходящата психотерапия и лечение с билки да постигнат равновесие и овладяване на ситуацията. Помагат разговорите с близки и приятели, спортът, прекарването повече време на открито.

И Хашимото

Депресията е често проявявано състояние при автоимунното заболяване на щитовидната жлеза, популярно повече като Хашимото. За неутрализирането на депресия и в този случай се предпочитат билките, особено жълтият кантарион. Отбелязва се дори и това, че при депресии, свързани с описания проблем на щитовидната жлеза, в Германия използват изключително продукти от жълт кантарион. Помагат още омега-3 мастните ненаситени киселини, по-специално маслото от сьомга.

И шизофрения

Хора с депресия понякога изпитват съмнения – дали болестта им всъщност не е шизофрения? Всъщност става дума за различни неща, макар в определени моменти симптоматиката да изглежда сходна. При шизофрения има налудности и халюцинации, мисловни разстройства, липса на енергия. Прилага се различен тип терапия.

И болки в корема

Болките в корема, подутият корем нерядко са свързани с депресивни състояния. Проявата е психосоматична – затова при коремни оплаквания трябва да се мисли и за такъв вариант, преди да се избере точната терапия.

И косопад

Каква е причината за един косопад? Търсенето на този отговор само по себе си може да причини депресия. Често депресията идва след косопада; не се “втренчвайте” болезнено в търсенето на причината! Преодоляването на косопада може да не стане много бързо и лечението на това състояние да е продължително. С промени в храненето, спорт, любими занимания може да се неутрализира опасността от депресивно развитие.

Депресия и алкохол

При потиснатост и негативни мисли немалко хора са склонни да търсят утеха в алкохола. Трябва да не се забравя, че той размива симптоматиката и може да доведе до облекчение, но това усещане е само моментно. Статистиката сочи, че близо 30% от жертвите на депресии са и алкохолици. Това съчетание се счита за изключително опасно за личността. Да удавиш мъката във вино – може би е възможно, но само в единични критични ситуации. Системното спасяване от депресията с алкохол води до пристрастяване и саморазрушение.

Първоначално публикувано на:21.03.2015 @ 16:29

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

6izofreniq

Шизофрения – има ли лечение? Лекарства, билки симптоми

Признаци и симптоми на параноидна шизофрения и другите. Лечение с билки и лекарства. Ясните симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *