панкреатит
Как да разпознаем болката при панкреатит?

Диета при панкреатит, симптоми и лечение на панкреас с лекарства

Симптоми на панкреатит. Обичайното лечение на панкреас. Какви лекарства предписват. Витамин Е при панкреатит. Диета и хранене. Билки.

Още в текста: Зелен чай. Киви.

Овес. Мед. Орехи. Панкреатит и шоколад. Остър и хроничен панкреатит. Некротичен. Аюрведа. Но-шпа. Панкреатит и гастрит. И язва. И анемия. И диабет. И камъни в жлъчката. И рак. Операция. Физиотерапия. Алкохолен панкреатит

Панкреатит е възпалението на задстомашната жлеза (панкреас).
То може да протича в остра или хронична форма; свързано е с промени във функциите на жлезата, при които произведените в нея ензими започват да смилат, да “изяждат” собствената й тъкан.

Тежко заболяване, което създава животозастрашаващи казуси (framar.bg). Как да разпознаем симптомите на панкреатит? При остър панкреатит водещ симптом е болката; тя може да започне като слаба, в зоната над пъпа и с разпространение към лявата страна на корема и гърба, да стане опасваща.

Болката може да започне и внезапно, интензивно.

Ето още симптоми на остър панкреатит:

  • Подуване на корема, пареза на вътрешните органи поради излив на ензими;
  • Гадене и повръщане;
  • Пожълтяване на кожата; поява на подкожни кръвоизливи, сини и виолетови петна в различни зони на тялото;
  • Слабо повишение на температурата;
  • Сърдечни смущения – ниско кръвно налягане, учестен пулс, аритмия;
  • Промени в съзнанието под въздействието на токсични продукти в кръвта.

Симптоматиката при хроничен панкреатит има някои специфики:

  • Водеща е характерната болка, която може да има периоди на затихване;
  • Гадене и повръщане, постоянно усещане на горчив вкус в устата;
  • Усещане на тежест в стомаха след нахранване;
  • Диария;
  • Диабет;
  • Жълтеница;
  • Загуба на тегло, постоянно усещане за умора и отпадналост.

Обичайното лечение. Какви лекарства предписват

При остър панкреатит лечението изисква болничен престой (pharmacy-bg.com). След като се диагностицира здравословният проблем, се включват системи с глюкоза и солеви разтвори. Прилагат се обезболяващи и антибиотици, които трябва да овладеят възпалителния процес. Болният човек не бива да приема течности и храна през устата, за да се спре ензимната активност на панкреаса и да се неутрализира опасността от подхранването на острия панкреатит.

При хроничен панкреатит най-важна е диетата. Пациентът трябва да приема по-често малки количества храна. Изключват се мазни, пържени, пикантни храни. Назначава се специфична лекарствена терапия, която включва ферментни препарати и обезболяващи.

Продължителното лечение на панкреатит при хроничната форма включва аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства – аналгин, кетопрофен, парацетамол; антидепресанти и/или антиоксиданти (forummedicus.com). Прилагат се и медикаменти, които потискат киселинността на стомашните сокове и по този начин намаляват активността на панкреаса. Осигуреният функционален покой съдейства за балансиране на хроничния панкреатит.
При увреден от панкреатит статус на задстомашната жлеза продукцията на ензими не е достатъчна – тогава храносмилането се влошава и следват прогресиращи негативни ефекти върху общото здраве. За да бъде предотвратено подобно развитие се препоръчва ензимна заместителна терапия. Обичайните ензимни препарати за подобни случаи са мезим форте и креон (framar.bg).

Витамин Е при панкреатит

панкреатит
При панкреатит се нарушват ензимната функция и производството на инсулин

Приемът на мастно разтворими витамини при хроничен панкреатит е част от общата ензимно заместваща терапия. За витамин Е в частност се определя индивидуална дневна доза от 10 до 20 мг (doctorbg.com). Разчита се на действието му като антиоксидант и средство, предпазващо при панкреатит засегнатите клетки от некроза.

Диета и хранене

“Демир

При панкреатит храненето трябва да е 4-5 пъти на ден, предимно с течни храни, крем-супи и пюрета. Акцентира се върху протеините, съдържанието на въглехидрати се намалява; ограничени са мазнини и целулоза (recepty.bg).

Препоръчват се варени, варени на пара или печени леки, млади меса – включително агнешко и заешко, пиле, разрешените зеленчуци, ориз, овесена каша. Разрешени са също варените картофи и моркови, варена речна риба, особено полезни са чайовете и запарките от шипки с малко лимон. Полезни са също извара и нискомаслен айрян, пасирани пресни плодове и неподсладени сокове, неподсладен компот.

Разрешените зеленчуци са краставици, моркови, тиквички, карфиол, млад зелен фасул. Хлябът трябва да е бял – но не пресен, сухари, овесени ядки и макарони. Допустими са ограничени количества изкиснато краве сирене и пресен кашкавал тип “Витоша”.

Забранени храни са силните месни, рибни и гъбени бульони, тлъсти риби, колбаси, субпродукти, хайвер и твърдо сварени яйца, сладкарски произведения, рибни и месни консерви, кафе, газирано, шоколад. От менюто се изключват и зелените листни храни – коприва, спанак, лапад и киселец, зелен лук, бяло зеле и ряпа, маслини, праз, целина, зрял боб, грах и гъби. Не се допускат високомаслени млека, сирена и кашкавал, продукти от овче и биволско мляко. Не са разрешени типов и ръжен хляб, както и баници, мекици, тутманици и подобни пшенични храни.

Билки

Билките и билковите смеси при панкреатит имат три основни функции:

  • Спазмолитици, неутрализиращи болката – балкански чай, аир, мента;
  • Регенериращи тъканта на панкреаса – алое, бял оман, живовляк;
  • С противовъзпалителен ефект – пелин, жълт кантарион, бял равнец, лайка.

Най-добре е да се приготвя билкова смес и да се въздейства едновременно в трите посоки (blitz.bg). Ето една примерна рецепта за билкова отвара от мента, живовляк, бял равнец и бял смил, пелин, жълт кантарион и лайка. Всички съставки се вземат изсушени, в равни количества и хубаво се смесват.

От сместа отделяме три супени лъжици и заливаме с половин литър вряла вода. Оставяме да се запари под капак и прецеждаме след като изстине. Такава отвара приемаме по една чаена чаша дневно, разделена на три равни части – всяка от тях се изпира преди хранене. Лечебният курс трябва да се поддържа три седмици. При хроничен панкреатит се препоръчва тази терапия веднъж на всеки три месеца.

Зелен чай

Препоръчва се прием на зелен чай при хроничен панкреатит; тук е важна ролята му на силен антиоксидант (lekuva.net). Приготвя се по стандартния способ и се изпива до половин литър не силна запарка дневно.

Киви

Този полезен и приятен плод не се препоръчва при остър панкреатит. Може да се включва в менюто при хроничен панкреатит, но не повече от един-два плода дневно. Тъй като е характерен с богатството си от фибри, трябва да се избират плодовете на кивито с по-мека консистенция и най-грубите части да се отстраняват при почистването. Плодната маса се консумира смачкана на пюре (pancreatit-help.ru).

Овес

панкреатит
При лечение на панкреатит се разчита първо на консервативна терапия и диета

Овесените ядки са сред разрешените храни при панкреатит, независимо от високото съдържание в тях на баластни вещества. Особено полезна при панкреатит е запарката от овесени кълнове, която се приготвя по следния начин (от blitz.bg):

Овесени зърна се накисват да покълнат на топло, обикновено за това са достатъчни две денонощия. Кълновете се измиват, изсушават и смилат. От тази богата на витамини и микроелементи маса се прави запарка, като 1 супена лъжица се размива с малко студена вода, след което се залива вряла и се оставя да заври за 1-2 минути. Престоява около 20 минути, прецежда се и се изпива. Приготвя се прясна запарка всеки ден.

Мед

Медът не е от храните, които един човек с панкреатит трябва да забрави – но и не бива да се прекалява. Стандартната препоръка е при остър панкреатит да се избягва, а при хроничен да се взема ограничено количество, не повече от 70 г в рамките на едно денонощие и не всеки ден (gotvach.bg).

Орехи

Ядките и семената по принцип са изключени от диетата на човека с панкреатит, особено ако става дума за фъстъци и кашу (gotvach.bg). Някои източници обаче допускат ограничен прием на орехови ядки в рамките на 10-20 грама дневно (pankreatit.saharniy-diabet.com). Аргументът за това е съдържанието на омега-3 ненаситени мастни киселини, които действат на панкреаса противовъзпалително. Освен това ореховите ядки са богати на натурален витамин Е, също важен компонент от поддържащата терапия при панкреатит.

Панкреатит и шоколад

Тъжна новина: при панкреатит шоколадът е забранен. Той попада в “черния списък” всъщност заради високото си маслено съдържание; какаото е разрешено, така че липсата на любимото лакомство може да се компенсира с класическа напитка от какао.

Дайте мнение и Вие тук!

Остър и хроничен панкреатит

Това е основната класификация на типовете панкреатит според характера на проявите му:

  • Остър – възпалението на панкреаса продължава няколко дни, като най-често е провокирано от преяждане с мазни храни и злоупотреба с алкохол; при адекватна терапия може да отшуми без последици, но за да не се провокира повторно събитие трябва да се внимава с храната и спиртните напитки;
  • Хроничен – трайно възпаление на панкреаса, което може да е последица от няколко последователни пристъпа на остър панкреатит. Хроничният панкреатит е сериозен здравословен проблем, той може да увреди необратимо органа и да развие усложнения, най-сериозно сред които е диабетът. Хроничният панкреатит създава рискове за работата на сърдечно-съдовата система, дихателните органи, главния мозък (pharmacy-bg.com).

Некротичен панкреатит

Това е много тежка проява на остър панкреатит, при която зони от панкреаса развиват некроза и блокират функциите на задстомашната жлеза (framar.bg). Това е опасно състояние с лоши прогнози – възможно е в рамките на няколко часа да се достигне до животозастрашаващо състояние, затова подобни пациенти се хоспитализират в интензивен сектор под постоянно наблюдение. Голяма е вероятността от проява на сърдечна, дихателна или бъбречна недостатъчност.

Преди години пациентите с некротичен панкреатит са били оперирани по спешност, но съвременната позиция е да се изчаква около три седмици от началото на кризите, за да се стабилизират жизнените функции при консервативна терапия на панкреатит. Отварянето по спешност на корема при остър панкреатит с некроза дава твърде висок процент смъртност (puls.bg).

Аюрведа

панкреатит
Билките са с добър ефект при панкреатит

Правилата за хранене по Аюрведа съдържат акцент върху билкови смеси и чайове, с чиято помощ се подпомага възстновяването на болния орган след пристъп на панкреатит (zdravoslovno.biz). Такава е например хранителната добавка пангитон от серия “Аюрведа”; препоръчва се прием на чаена запарка 2-3 пъти на ден на гладно, като първият прием е между 7 и 10 часа. Пангитон съдържа лист от евкалипт, зелен чай, черна боровинка, бял равнец, невен и лайка.

Но-шпа

Това е един от лекарствените продукти от групата на спазмолитиците, прилагани за овладяване на остри пристъпи с болка при панкреатит. В комбинация с други медикаменти или билки но-шпа успокоява контракциите на гладката мускулатура и причинява отпускане, успокояване и отслабване на болката (ama.dp.ua).

Панкреатит и гастрит

Диагностицирането на всяко от заболяванията – точно – понякога се затруднява заради сходната картина. Болката при остри пристъпи на гастрит или панкреатит е сходна, локализирана над пъпа – и особено при първи прояви описанието на болния може да заблуди лекуващия. И в двата случая има симптоми на гадене и повръщане.

При по-спокойно самонаблюдение може да се усети, че болката “пълзи” наляво към гърба и опасва тялото, а това е характеристика на болката при панкреатит. Много често гастрит или възпаление на стомашната лигавица се развива паралелно с панкреатит, особено при алкохолизъм  (zdravni.com).

И язва

Язвата на дванадесетопръстника, както впрочем и гастритът, могат да провокират възпаление на функционално свързания и разположен в близост панкреас, т.е. да провокират панкреатит (pharmacy-bg.com).

И анемия

При диагностицирането на панкреатит важна роля играят показателите на кръвните изследвания. Проследяват се фактори като стойностите на амилазата – един от ензимите на панкреаса; ако те са повишени, това е възможен симптом на панкреатит.

Друг признак е намаленият брой на еритроцитите. Редукцията на червени кръвни клетки или анемия е също възможен показател за възпалителен процес в панкреаса, но само в съчетание с посочения по-рано ръст на амилазата (puls.bg).

Счита се, че при хроничен панкреатит проявата на анемия е резултат от нарушени синтезни процеси и дефицит на витамин В12 (arsmedica.bg).

И диабет

Захарният диабет е една от логичните последици от хроничния панкреатит – увреденият орган паралелно с други дефицити не е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, или тази функция напълно да е отпаднала (framar.bg).

И острият панкреатит заплашва здравето в тази посока, ако възпалението блокира функциите на панкреаса в няколко последователни пристъпа и при хронифициране.

И камъни в жлъчката

Жлъчнокаменната болест или възпалението на жлъчните пътища е една от причините за възпалителни процеси в панкреаса и панкреатит (blitz.bg). Камъните блокират жлъчните пътища и могат да причинят чернодробни проблеми, масирано възпаление със засягане на задстомашната жлеза, т.е. панкреатит. Внезапните жлъчни кризи могат да провокират остър панкреатит, а жлъчнокаменната болест по принцип е потенциално условие за развитие на хроничен панкреатит.

И рак

Макар да се твърди, че панкреатитът не означава задължително прерастване в рак – но в някаква степен този риск съществува. При системна употреба на алкохол например, както и при наследствена обремененост, при 5 от 10 пациенти с хроничен панкреатит се развива рак на панкреаса. Белег на злокачественото заболяване е постоянната силна болка, гравитираща вляво или към гръдната кост, което първоначално насочва вниманието към инфаркт (arsmedica.bg).

Операция

Операциите са крайна мярка при лечението на панкреатит – основно хроничен, но и некротичната форма на остър панкреатит. Ако консервативната терапия не дава резултат, пациентът се оплаква от постоянни и усилващи се болки и има повтаряемост на болничните му престои, развива се абсцес или се образуват кисти, се предлага оперативно лечение.

То се подготвя индивидуално, като се прави точна диагностика за състоянието на панкреаса и се избира оперативна методика. Възможно е да се дренират засегнати зони или да се направи частична резекция, като политиката е за съхраняване на органа и функциите му в максимална степен. При алкохолен панкреатит прогнозите са лоши (arsmedica.bg).

Физиотерапия

Тя е приложима при хроничен панкреатит извън обострените фази. Препоръчват се лазерна терапия, хвойнови вани, кални апликации, терапия с променливо магнитно поле, електрофореза (inventech.ru). Какви точно да са процедурите е въпрос на индивидуална преценка.

Алкохолен панкреатит

панкреатит
Как да разпознаем болката при панкреатит?

Злоупотребата с алкохол е една от доказаните причини за развитие на панкреатит. Счита се, че до 70% от случаите на хроничен панкреатит са свързани именно с дългогодишната злоупотреба с алкохол (forummedicus.com). Алкохолният панкреатит почти винаги се развива едновременно с алкохолен гастрит.

Проявява се в остра или в хронична форма, като при остър алкохолен панкреатит причина за болковата криза е употребата на голямо количество алкохол в комбинация с мазни и пикантни храни, също в голямо количество. В такива случаи е възможен колапс; болният трябва да бъде настанен в болнично заведение.
При алкохолен панкреатит задължително условие за овладяване на симптоматиката е отказът от алкохол (dar-center.com).

Първоначално публикувано на:26.02.2015 @ 17:47

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

2 Мнения

  1. Христова х.

    Много полезна и интересна статия,буквално може да спаси човешки живот.

  2. Статията е изключително полезна. Когато имаш проблем не ти казват точно какво да бъде храненето и се притесняваш за всяка хапка. Нужни са подобни информативни материали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *