Ибупрофен при деца и възрастни, за какво се ползва?
При упорити ставни болки ибупрофен облекчава

Ибупрофен при деца и възрастни. За какво се използва?

За какво се използва Ибупрофен при деца и възрастни? Как се прилага при синузит?

Още в текста: При зъбобол. При главоболие. При температура. Ибупрофен или парацетамол. Гел за мазане. Ибупрофен и алкохол. При бронхит. Кога е вреден? При грип. Дозировка. При синузит. Ибупрофен или нурофен? Сравнение с панадол. С аспирин. С диклофенак. С кодеин. С кетопрофен. При невралгия. При настинка. При подагра. Ибупрофен и но-шпа. При язва

Ибупрофен е едно от популярните лекарствени средства, което имаме под ръка като средство срещу болката. Тези хапчета помагат! Това е нестероидно противовъзпалително, програмирано да овладява лека до средна болка. Действа добре и при температура.

При зъбобол

Зъбните болки са едно от препоръчваните приложения на медикамента ибупрофен (framar.bg). В такива случаи болковият симптом се овладява успешно, хапчето действа умерено и в посока контрол над възможното възпаление. Това обаче не означава, че посещението при зъболекаря ви се е разминало. Ибупрофен ще ви облекчи, но няма да ви излекува, така че отивайте при стоматолога при първа възможност.

При главоболие

Освен при проблеми със ставите и мускулите, също и при зъбобол, ибупрофен е успешно решение при мигрена и главоболие. Немалко специалисти препоръчват при обикновено главоболие, но също и при мигрена, да се използват на първо място обичайните нестероидни противовъзпалителни – самостоятелно или в лекарствени комбинации с ибупрофен (нурофен, ибудолор).

Идеята е да не се тръгва директно с продукти от типа на опиоидните аналгетици, които провокират както привикване, така и други проблеми от рода на депресиите. Естествено, и с ибупрофен не бива да се прекалява. Ако главоболията ви се повтарят и ибупрофен все по-малко ви помага да ги овладеете, спрете самолечението и посетете специалист (nsorlb.org).

При температура

Ибупрофен е един от медикаментите без рецепта, препоръчвани за сваляне на температура. При висока температура, възпаление и болки и на децата се дава ибупрофен, популярен по-често в актуалния си вариант нурофен (pramed.com). Може да се дава на деца над три месеца при инфекциозни заболявания с температура, в подходяща за възрастта и килограмите доза.

Обикновено приемът на ибупрофен при висока температура дава резултат след повече от половин час и някои хора са склонни да търсят лекарствени комбинации за по-бърз ефект. Трябва да се знае, че комбинирането на ибупрофен с аспирин е опасно и не бива да се прави в никакъв случай (pramed.bg). По принцип аспирин не се дава на деца! За по-бърз ефект може да се избере температуропонижаващо в течна форма или свещички.

Ибупрофен или парацетамол

Двата продукта – ибупрофен и парацетамол, са с идентични характеристики и се препоръчват при болестни състояния с възпаление и температура (puls.bg). Различават се по продължителността на действието си; парацетамолът се дава на 4 до 6 часа, докато ибупрофенът “държи” осем часа.

Това е причината при комбинирано лечение дозата ибупрофен да се дава вечерта, за да гарантира по-продължителен нощен сън.
Немалко потребители практикуват комбиниран прием на медикаменти, за да “улучат” по-ефективен вариант или да съчетаят полезните ефекти на две лекарства. Ибупрофен и парацетамол понякога се съчетават в една обща лечебна програма, която обаче може да бъде съставена единствено от лекар.

Той определя как да се редуват медикаментите, през какви интервали да се приемат, а също и в какви дози. Дозирането е тънка работа – трябва да се отчетат специфичните препоръки за всеки продукт и да се спазват количествените параметри. В противен случай от лечението няма да има полза – напротив.

Гел за мазане

иупрофен
Ако ви никне мъдрец и боли, опитайте с ибупрофен
“Демир

Ибупрофен гел е вариант на лекарството за локално външно приложение. Специалното му предназначение е за облекчаване симптоматиката – болка и възпаление, при ревматоиден артрит (puls.bg). Консистенцията му е специално разработена – така, че да прониква лесно през кожата и да постига бърз ефект.

Помага при ставни и мускулни болки, дискомфорт и болки от невралгичен тип, добър е при травми от рода на навяхване.

Пациентската листовка съдържа предупреждението – гелът да не се използва за кожни участъци с нарушена цялост, при открити рани или повърхностен гноен процес. Възможно е обработената с ибупрофен гел кожа да покаже признаци на алергична реякция – сърбеж, зачервяване, обрив; това означава, че приложението трябва да се прекрати.

Ибупрофен гел не бива да попада в устата и очите, както и директно върху лигавици.

Ибупрофен и алкохол

Не е добра идея да се консумира алкохол, докато се провежда терапия с ибупрофен. Проблемът е, че алкохолът може да засили негативните странични ефекти на медикамента – особено дразненията на стомашно-чревния тракт. В съчетание с алкохол ибупрофен е по-агресивен към лигавиците и може да причини дразнения, болки и вътрешни кръвоизливи.

Затруднена в по-голяма степен ще е работата на бъбреците и черния дроб (puls.bg). Освен това в някои случаи ибупрофен причинява замайване, влошаване на координацията, сънливост и зрителни нарушения – особено при по-продължителен прием или при по-високи дози.

Тези отклонения се усилват в съчетание с алкохол и това създава опасности при работа с машини или режещи инструменти. Лоша идея е да се шофира при подобно съвместяване на ибупрофен с алкохол.

При бронхит

При бронхит възниква необходимост от медикамент, който може да действа противовъзпалително, да облекчава болката и да смъква температурата. Ибупрофен успешно се справя с по-леките форми на бронхит в съчетание с други продукти, например витамини, бронходилататори и сироп за кашлица (pharmacy-bg.com).

Лечението на бронхит с ибупрофен обаче трябва да бъде препоръчано от лекар и да се контролира, като се отчитат и страничните ефекти на лекарството при по-продължителен системен прием.

Кога е вреден?

Ибупрофен е от нестероидните противовъзпалителни средства с добър ефект, но и с доста странични прояви. Уместно е преди приема му пациент и лекуващ да обсъдят възможните рискове с оглед здравословното състояние на потребителя.

На първо място – класическият медикамент ибупрофен таблетки не е предназначен за деца под 12 години. Освен това той има потискащо въздействие върху фертилността на жените – затова се препоръчва в тази потребителска група да се приема в минималната ефективна доза за възможно най-кратко време.
Медикаментът е вреден за пациенти с чернодробни или бъбречни увреждания.

Не бива да се взема от хора с язва или склонност към кръвоизливи в стомашно-чревния тракт. Има повишен риск от инциденти при пациенти с проблеми в кръвосъсирването или приемащи антикоагуланти (framar.bg).

Ибупрофен не е подходящ за бременни, но през първите 6 месеца се допуска приложението му под лекарско наблюдение. Медикаментът обаче не бива да се приема през последните три месеца.

Този лекарствен продукт размива ефекта от комбинираната терапия при потребители със сърдечни заболявания, като намалява ефекта на препаратите за контрол върху високото артериално налягане и диуретиците.

При възрастни пациенти негативните странични ефекти се проявяват по-често.

При грип. Дозировка

Ибупрофен е един от ефективните медикаменти при грип и настинка заради противовъзпалителното си, болкоуспокояващо и температуропонижаващо действие. Медикаментът помага симптоматично – т.е. съдейства на организма да овладее признаците на заболяването, но не унищожава вирусите.

Чувствайки облекчението, всеки страдащ е склонен да продължи с приема на спасителните хапчета. Това обаче може да създаде други проблеми поради страничните ефекти от лечението с ибупрофен. Най-често срещаните усложнения са свързани с влошено състояние на стомашно-чревния тракт и кървене.

Рискът нараства, ако “за по-сигурно” се приемат и други нестероидни противовъзпалителни или аспирин.

ибупрофен
Ибупрофен облекчава, като блокира възпалителните процеси

Лечението с ибупрофен на деца над 12 години и възрастни се препоръчва от лекар независимо от улеснения достъп до медикамента.

Обичайното е да се започне с две таблетки и в рамките на деня да има още 2-3 приема с паузи, не по-кратки от четири часа. Максималната дневна доза е 6 таблетки от 200 мг. Лечение с ибупрофен, по-дълго от три дни, трябва да е под лекарски контрол.

При синузит

Специалистите предупреждават, че ако се касае за остър бактериален синузит – ибупрофенът няма да помогне, необходими са антибиотици. При синузит с болки и повишена температура обичайните нестероидни противовъзпалителни от рода на ибупрофен и парацетамол вършат работа.

Комбинират се по лекарска препоръка с други продукти, които улесняват отбъбването на лигавицата, отпушването на синусите и освобождаването от събраните в кухините секрети (doctors.bg.com).

Дайте мнение и Вие тук!

https://www.lekar.bg/2018/10/11/%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%81/

Ибупрофен или нурофен?

Както е известно, нурофен е нестероидно противовъзпалително средство с активен компонент ибупрофен. Нурофен се произвежда и разпространява в 11 разновидности; някои от вариантите са с допълнителна активна съставка за специфично приложение.

Така например продуктът нурофен стопколд съдържа ибупрофен и псевдоефедрин хидрохлорид и е специално предназначен за простуда и грип със запушен нос, болки в синусите и гърлото и повишена температура (framar.bg). Нурофен има и популярни варианти за деца под формата на сиропи и свещички, в които дозировките на нурофен са съобразени с потребителската група и са по-щадящи.

Като цяло предупрежденията за нежелани странични ефекти от ибупрофен са валидни и за нурофен.

Сравнение с панадол

Панадол е лекарствен продукт с активна съставка парацетамол. Според потребителската листовка приемът на този продукт не води до дразнения в стомашно-чревния тракт и кръвоизливи, което е съществена разлика с ибупрофен.

Таблетната форма може да се прилага при деца под 12 години (6-12), като е позволено по условие на производителя таблетката да се чупи. Панадол може да се използва под лекарски контрол през целия срок на бременността. Разработени са и сироп-варианти за бебета (framar.bg).

С аспирин

Аспиринът е един от широко използваните медикаменти с предназначение,у аналогично на това при ибупрофен. Обезболява, потиска възпалителните процеси и смъква температурата. В съзнанието на много хора той е безобиден и слаб продукт и намират ибупрофен за по-категорично овладяващ същата симптоматика.

При леки до умерени състояния и аспиринът в подходящи терапевтични дози върши работа, като и той не е лишен от странични ефекти, основно свързани с дразненето на стомаха. Има нещо специфично – аспиринът не бива да се дава на деца под 12-14 години, дори напоследък се говори за ограничение до 18-годишна възраст.

Съчетанието на ибупрофен с аспирин, дори в малки профилактични дози, създава риск от инфаркт и инсулт (spisaniemd.bg).

С диклофенак

Двата продукта имат идентични приложения, що се отнася до ставните и мускулни болки. Има изследвания върху приложението им перорално и външно локално, като лечебните резултати са почти еднакви (voltaren.paininfo.ru).

За отбелязване е обаче, че при лечението с диклофенак по-рядко се проявяват страничните ефекти на медикамента и по-малко се налага лечението да бъде прекратено по тази причина.

С кодеин

ибупрфен
С хапчетата ибупрофен не бива да се прекалява

Болкоуспокояващото кодеин според специалистите е по-категорично средство за овладяване на остра симптоматика (краткотрайна болка), ако лечението с ибупрофен не е дало резултат (europa.eu).

В същото време са известни лекарствени продукти, в които ибупрофен и кодеин се съчетават като активни компоненти – например нурофен плюс.

Освен че усилва обезболяващия ефект на ибупрофена, кодеинът упражнява противокашлично действие; това прави продукта ефективен при грип и настинка с кашлица.

С кетопрофен

Кетопрофенът е “роднина” на ибупрофен, нестероидно противовъзпалително средство с аналогично приложение и ефект (framar.bg). Противовъзпалителното му действие обикновено може да се почувства категорично след едноседмичен курс на лечение.

Сравнителни изследвания са показали, че обезболяващият ефект при еднакви дози ибупрофен и кетопрофен е по-силен при кетопрофен.

При невралгия

Невралгичните болки най-често са концентрирани в гърба, шията и лицето: това са местата, където анатомията предполага притискане на нерви и нервни окончания от друга тъкан или възпаляването им при простуди.

Острата, “стрелкаща” невралгична болка изисква покой, затопляне и подходящ медикамент. Подходящите медикаменти при невралгия са нестероидните противовъзпалителни, включително ибупрофен. Пълен ефект може да се очаква чрез добавяне на витамини от В-групата и впоследствие – подходяща физиотерапия (healthage.ru).

При настинка

Едно от обичайните приложения на ибупрофен е именно при настинка. Това лекарство действа в три посоки: понижава температурата, обезболява и потиска възпалителните процеси. Ако в продължение на три дни, през които се лекувате с ибупрофен, не настъпи положителна промяна, трябва да обсъдите с лекаря си дали да продължите това лечение или да смените медикамента (vitagold.bg).

При подагра

Приемът на ибупрофен при подагра е свързан с потребността да се овладее болезнената ставна криза. Острият пристъп на подагра включва и неутрализиране на високите нива на пикочна киселина в кръвта, грижата за което се възлага на други медикаменти.

Чрез ибупрофен се постига обезболяване на атакуваната става, лекарството освен това упражнява противовъзпалителен ефект и блокира обострянето му (hapche.bg). Негативните странични ефекти от приема на продукта няма да се проявят, ако се спазват препоръките за дозиране и ибупрофен не се гълта по-дълго от 3-4 дни. За толкова време се очаква и да отзвучи острата фаза на пристъпа от подагра.

Ибупрофен и но-шпа

ибупрофен
При упорити ставни болки ибупрофен облекчава

Медикаментът но-шпа е често използван вариант за обезболяване при главоболие или болки при месечен цикъл. Като ефективен спазмолитик той се препоръчва при температурни състояния със студени крайници.

В някои случаи лекуващите препоръчват паралелен прием на ибупрофен и но-шпа, като от комбинацията се очаква усилване на температуропонижаващия и обезболяващ ефект (mylittlebaby.ru).

При язва

Ибупрофен не бива да се използва в никакъв случай от потребители с язва на стомаха или дванадесетопръстника. Това ограничение се отнася и за случаите, когато язвата вече е излекувана. Агресивното действие на ибупрофен върху лигавиците на стомаха и червата е един от основните странични ефекти на лекарството.

Ибупрофен може да активира или да причини колити, да стимулира вътрешни кръвоизливи при хора със здравословни проблеми в тази посока. Затова най-добре е да стоите далеч от лекарството, ако имате такъв здравословен проблем (pharmacy-bg.com).

Как се ползва при ухапване (ужилване) от оса:

https://www.lekar.bg/2018/12/22/%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%B0/

 

Първоначално публикувано на:18.02.2015 @ 18:22

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *