бронхит, народно лечение, лекарства
Бронхит е най-често срещаното заболяване на дихателните органи

Бронхит – опасната кашлица

Симптоми на вашия бронхит. Хроничен. Остър. Спастичен. Астматичен. Бронхопневмония (бронхит и пневмония в едно). Обичайното лечение с антибиотици. Със зинат. С ибупрофен. С вентолин. С парацетамол. С аугментин. Инхалации. Компреси. Заразен ли е? Бронхит и цигари. Бронхит и астма. С бронхит на сауна. При деца. Хомеопатия. Билки за бронхит

Ако кашлицата ви е упорита, ако всяко вдишване ви причинява спазъм, имате температура и чаят не помага – може би става дума за бронхит. Не си поставяйте диагнозата сами, а идете на лекар – възможни са усложнения.

Възможно е да имате бронхит: възпаление на пътищата, по които въздухът достига до белодробните алвеоли (pharmacy.bg).

Острият бронхит обикновено продължава 10-20 дни и изисква адекватно лечение.

Причиняван е от вируси или бактерии; за хроничен бронхит нерядко са виновни различни механични и химически дразнители от въздуха-

Хроничен бронхит

Това е най-разпространеното заболяване на дихателната система; мъжете страдат от него три пъти по-често от жените.

Кога говорим за хроничен бронхит? Когато една продуктивна кашлица продължава поне три месеца в рамките на година и когато тази картина се наблюдава в две последователни години (hapche.bg).

Това състояние е възможно в случаи с отслабен имунитет и прекарани остри бронхити; при хронифицирането роля играят възпалителни огнища в синусите и белите дробове. Много по-често обаче причина за хроничния бронхит са външни дразнители – счита се, че при 90% от случаите това е тютюневият дим. По статистика 90% от пациентите с тази диагноза са пушачи; хроничен бронхит имат 50% от пушачите на възраст над 40 години.

Ако тази причина подлежи на корекция при волеви усилия, друг тип външни дразнители са плод на обстоятелства: пребиваване в замърсена работна среда или студен климат с много влага. Там вече промяната би означавала елиминиране на средата – т.е. търсиш си друго място.

Ето кои са обичайните симптоми на бронхит:

  1. кашлица – замислете се за бронхит, ако тя продължава повече от пет дни и има отделяне на храчки;
  2. температура – в повечето случаи при деца, при възрастните не е задължителна;
  3. задух и цианоза, при хора с хронични заболявания на дихателната система;
  4. комплекс от признаци, типични за вирусните заболявания – главоболие, мускулни и ставни болки, зачервено и болезнено гърло, запушен нос.

Остър бронхит

Това болестно състояние обикновено се развива в рамките на една до три седмици. Често протича паралелно с общо заболяване на организма, причинено от грипен вирус или комбинирано въздействие на вируси, впоследствие и на бактерии. Възпаленията при ринит и фарингит понякога “слизат” надолу и водят до бронхит.

Характерно за острия бронхит е начало с общо неразположение, суха кашлица, субфебрилна температура и задух с различна степен на тежест (arsmedia.bg). При последваща бактериална инфекция кашлицата става продуктивна, с гнойни храчки и понякога с кръв. Възможни са усложнения и разпространение на възпалението на по-голяма част от дихателните органи.

Спастичен бронхит.

бронхит
Кашлицата е типичен симптом на бронхит

Спастичен бронхит е диагноза, до която често се достига при малки деца и паценти в напреднала възраст. В този случай засегнати от възпалителния процес с оток на лигавицата са голяма част от бронхите, включително най-малките, т.н. бронхиоли.

“Фигурин

Невъзможността да се диша нормално кара болния да диша учестено, но дишането е непълноценно и външно това личи както по общата отпадналост, така и по посиняването на устните.

Възпалението може буквално да причини спазъм на въздушните трасета и моментно спиране на кислородния достъп до белите дробове, последвано от гърч (medinfo-bg.com). Такава картина насочва към спастичен бронхит или бронхиолит; много често тези състояния се разглеждат и лекуват общо, тъй като симптоматиката и възможните усложнения са много сходни.

Спастичният бронхит се причинява от т.н респираторен синцитиален вирус. Навременното и адекватно лечение предпазва от реалната опасност да се развие астма.

Астматичен бронхит

Проявите му започват след 1-2 дни лека кашлица, без температура. Това са пристъпи на задушаваща кашлица нощем (evropea.com). Пристъпите са продължителни, гърдите “свирят” при дишане, чува се хъркане и храчките се отделят трудно, с давене и задушаване.

Този тип бронхит често е усложнен от алергии; понякога от същото заболяване страда някой от родителите, по-често майката.

Астматичният бронхит е повтарящо се заболяване; за проявата му имат значение и външните условия – температура, влажност и запрашеност на въздуха, наличието на алергени от рода на цветен прашец, животински косми и домашен прах. Нерядко след астматичен бронхит се развива бронхиална астма (doctorbg.com).

Бронхопневмония (бронхит и пневмония в едно)

Бронхопневмонията е тежко инфекциозно заболяване, при което възпалителният процес обхваща белите дробове и бронхите, включително бронхиолите. Възпалението се причинява от патогенни микроорганизми; най-често е усложнение от друго заболяване – грип, дифтерит, коклюш. Жертви на бронхопневмонии обикновено са деца, възрастни хора и лица с отслабена имунна система.

При липса на адекватно лечение може да има летален изход.

Не е задължително при бронхопневмония да бъдат проявени всички типични симптоми – кашлица, задух, температура, втрисане, слабост (zdravniza.bg). Проявата на поне два от тях плюс факта, че се чувствате все по-зле след бронхит или настинка, трябва да ви накара да се консултирате с лекар.

Без професионална намеса и адекватно медикаментозно лечение рискувате да развиете белодробен абсцес, сърдечна недостатъчност или друго животозастрашаващо състояние.

Обичайното лечение с антибиотици

Бронхит може да се овладее и без антибиотици, ако няма усложнения и природата на причинителя му е вирусна. Но тъй като процесите при този вид зараза протичат много бързо и бактериалната инфекция твърде често следва вирусната, обичайното лечение е с антибиотици. Какви точно – преценява лекуващият Не се опитвайте да се лекувате сами!

Антибиотикът е само една “точка” от лечението на бронхит. Много е важно на болния човек да се осигури максимално чиста среда – проветрено помещение без механични или химически дразнители, поддържана влажност на въздуха, изолиране на агресивни въздействия от рода на тютюнев дим (pharmacy.bg).

Освен това лекуващият може да предпише лекарствени средства за облекчаване на симптоматиката – сиропи за отхрачване или за потискане на кашличния рефлекс според конкретната картина, аналгетици, температуропонижаващи.

Често прилагани са нестероидните противовъзпалителни ибупрофен и парацетамол. Т.н. бронходилататори отпускат и разширяват бронхите и подобряват достъпа на въздух до алвеолите – препоръчват се продукти като салбутамол и салметерол.

При хроничен бронхит вършат работа кортикостероидите.

Лечение на бронхит със зинат

Зинат е антибиотик от групата на цефалоспорините. Прилага се при възрастни и деца за заболявания, причинени от бактерии. Подходящ при инфекции на дихателната система, кожата и меките тъкани, отделителната система (framar.bg). Често препоръчван при остър бронхит.

Приемът на медикамента унищожава бактериалния причинител, което ограничава инфекцията и води до овладяване на възпалението. Дозата и продължителността на приема се определят от лекар, при деца – в зависимост от възраст, килограми и характер на инфекцията.

Лечение на бронхит с ибупрофен

бронхит
При бронхит се засягат и други зони на дихателната система

Това е нестероидно противовъзпалително средство с широко приложение (framar.bg). Прилага се не по-дълго от една седмица, въздейства болкоуспокояващо, понижава температурата.

Подходящ при леки форми на бронхит в съчетание със симптоми на простуда и грип. Не е подходящ за деца под 12 години и бременни в третия триместър от бременността.

Приложението му, особено в съчетание с други лекарствени средства от рода на капки и сиропи за кашлица, може да става само по лекарска препоръка.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение на бронхит с вентолин

Вентолин – сироп или спрей, е салбутамолов лекарствен продукт. Използва се като елемент от комплексна терапия, обикновено при хроничен бронхит. Това е бронходилататор: медикамент, с чиято помощ се отпускат и разширяват бронхиолите, малките “тръбички” в дихателната система, по които въздухът достига до алвеолите (framar.bg).

Приемът на вентолин съдейства за облекчаване на дишането – успокоява се кашлицата, неутрализират се състоянията със задух и хрипове.

Лечение на бронхит с парацетамол.

Вижте една от популярните статии за парацетамол на сайта:

Парацетамолът се препоръчва при остър бронхит от вирусен и бактериален тип; ролята му е да потиска възпалителния процес и да овладее температурата. Не бива да се приема продължително време заради токсичното му въздействие върху черния дроб.

Много точно трябва да е премерена дозата на прием, тъй като превишаването й има негативен ефект върху черния дроб и бъбреците (framar.bg). Самолечението с парацетамол не е добра идея, необходима е консултация с лекар. Не забравяйте, че голяма част от комбинираните прахчета при настинка и грип, с или без кашлица, съдържат парацетамол!

Лечение на бронхит с аугментин

Аугментин е пеницилинов продукт, композиция от амоксициклин и клавуланова киселина (framar.bg). Дава добър ефект при лечението на бактериални инфекции на дихателните пътища. Често препоръчван при остър бронхит. Не е подходящ при бъбречни или чернодробни проблеми, както и при алергични реакции към активните съставки.

Инхалации

При бронхит съдействат за по-бързо излекуване т.н. сухи инхалации: четвъртинка лукова глава и/или няколко скилидки чесън се счукват, поставят се във фунийка от хартия за печене и по три пъти дневно се вдишват парите им. Тези процедури трябва да продългават по около 8-10 минути; това е класическа фитотерапия с много добър ефект (bitz.bg).

Облекчават кашлицата и възпалението на бронхите и традиционните инхалации, при които се вдишват топли водни пари с добавки. Във водата за инхалации може да се добавя морска сол, сода бикарбонат, билки – лайка, риган, мащерка и мента, както и по 5-6 капки етерични масла. Добре действат евкалиптово, ментово; с настъргана лимонова кора или счукано синапено семе.

Компреси – древна практика при бронхит.

Компресите са стара практика при кашлица и бронхит. Могат да се поставят на гърлото и тук припомняме класическия компрес с извара на гърлото – топла извара, увита в памучен плат, покрита със стреч фолио и мек шал. Държи се няколко часа, докато изстине напълно.

При бронхит се практикуват и компреси върху гърдите, при които трябва да се внимава да не бъде засегната сърдечната област. Направете си компрес от две супени лъжици пшенично брашно и същото количество счукани синапени семена или синапено брашно.

Смесваме ги с една лъжица несолена свинска мас и нанасяме върху парче вълнен плат. Слагаме домашния пластир върху гърдите и го държим, докато усетим парене. Веднага след това вземаме топъл душ (framar.bg).

Заразен ли е бронхитът?

бронхит
Болестта бронхит е достатъчно опасна – избягвайте самолечението!

Бронхит, причинен от вируси или бактерии, е категорично заразен. Заразата се предава по въздушно-капков път, както и при директен контакт, при ползване на общи прибори за хранене и др. (narodnirecepti.blogspot.com).

Бронхит и цигари

Спрете цигарите, ако искате да си спестите острия бронхит и да не получите усложнения. Колкото до хроничния бронхит – цигареният дим е един от факторите за придобиването на тази “екстра”.

Както вече стана дума – всеки втори пушач на възраст над 40 години има бронхит, причинен от компонентите на тютюневия дим. Специфичната тютюнджийска кашлица, особено сутрешните й пристъпи, не е нищо друго, освен хроничен бронхит.

Много хора не си дават сметка, че това е кондиция с висок риск от злокачествени трансформации на клетките в тъкани от дихателната система.

Бронхит и астма

Белодробната астма е едно от често развиваните заболявания в днешно време; особено често се среща то в големите градове поради качеството на въздуха. Характеризира се с пристъпи, при които настъпва спазъм на бронхите; лигавицата им отича и се възпалява, отделят се секрети. Тези състояния се редуват с дълги периоди, в които човекът с астма се чувства здрав.

Постепенно интервалите се скъсяват, пристъпите стават по-чести, по-тежки и продължителни. Фактор за развитието на астма са често прекарваните бронхити, хроничните прояви на заболяването и особено астматичният бронхит с характерните спазми и пристъпи на задух.

Има медикаментозно лечение, но изключителна роля играят наследствените фактори и качеството на околната среда, основно въздух. Запрашеност, наличие на химически и растителни алергени утежняват здравето на астматика. Смяната на местоживеенето и местоработата обикновено оказват положително въздействие.

С бронхит на сауна

Може, ако нямате температура. Сауната с влажния топъл въздух действа по същия начин, както инхалациите. Мускулатурата на бронхите се отпуска, секретите се втечняват – дишането и отхрачването стават по-лесни.

Има ефект и от домашната душ-кабинка, ако пуснете повече топла вода и я изпълните с пара. Използвайте и няколко капки етерично масло върху плочките. Трябва обаче да е ясно, че само с това бронхит не се лекува: продължавайте да си вземате хапчетата и сиропите.

При деца

При децата инфекцията от носоглътката лесно слиза надолу и обхваща бронхите. Всички процеси протичат много бързо и е важно състоянието на болното дете да се следи непрекъснато (zdravnitza.com).

Хомеопатия

бронхит
Чесън, лук, лимон и мед помагат при бронхит

Има положителен ефект, ако състоянието се оцени от лекар хомеопат и се назначи точният продукт. Ролята на хомеопатичните средства при бронхит е да овладеят кашлицата, да улеснят отхрачването и дишането (d-r mario.com).

Обичайните хомеопатични средства са бриония, антимонум тартарикум, пуомон хистамин. Важно е лечението да се наблюдава от медицинско лице, защото симптомите при бронхит са идентични с тези при други заболявания на дихателната система и може да се предприемат неадекватни терапии при самолечение.

Особено важно е това при лечението на деца.

Билки за бронхит

Народната медицина препоръчва както компреси и разтривки, така и прием на топли отвари и билкови чайове при бронхит (narodnamedicina.blogspot.com). Много помага топлата пилешка супа, в която с терапевтична цел може да се добави една скилидка счукан чесън.

Всички билки с противошаклично действие са полезни при бронхит, на първо място мащерка и босилек.
Ето и един съвет за изчистване на бронхите с мед и лук: смесваме две настъргани или накълцани глави лук с две супени лъжици мед. От тази кашичка гълтаме по 1-2 чаени лъжички до 6 пъти дневно. 15 минути след приема не ядем и не пием нищо.

бронхит
Бронхит е най-често срещаното заболяване на дихателните органи

Чайове и отвари от анасон и копър – семена, мента, лайка, живовлек, липа, бъзов цвят, семена от дюля, слез, медицинска ружа, подбел – това са най-често споменаваните лечебни растения за кашлица и възпаление при бронхит.

Вижте една проверена рецепта при остър бронхит: смесваме една чаена лъжичка сух босилек, една глава накълцан стар лук, две карамфилчета (подправка), вътрешната част със семената на една дюля. Заливаме всичко това с литър и половина вода и варим на тих огън 15-20 минути. След като изстине – прецеждаме и вземаме три пъти дневно по една супена лъжица на гладно. За деца мярката е с чаена лъжичка (zajenata.bg).

Първоначално публикувано на:12.02.2015 @ 14:22

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

Едно мнение

  1. 90% от бронхитите са с вирусен произход. Бронхитът се нарича още “настинката на гърдите” и е доста често заболяване.
    При иначе здрави пациенти, антибиотиците НЕ се препоръчват за лечение на остър бронхит. Минава за около седмица, но кашлицата може да продължи няколко седмици.
    Злоупотребява се с антибиотичното лечение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *