клацид
Дали клацид ще помогне?!

Мнения за Клацид 250 и 500. Кога започва да действа? Заместители

Кога започва да действа Клацид 500? Мнения. За деца. Клацид 250. Заместители: Аугментин, Зинат, Азакс. Прием и странични ефекти. Клацид е антибиотик от макролидната група, който се прилага при определен тип инфекции на дихателните пътища, кожата и меките тъкани, при зъбни възпаления.

Ефективен е при здравословни проблеми, причинени от патогенни микроорганизми от бактериален тип. Преди прилагането му е добре да се направи микробиологично изследване, което да определи типа патогени и да се прецени дали клацид потиска и спира развитието им (framar.bg).

Клацид при пневмония. При бронхит

Този антибиотик действа успешно при проблеми с долните дихателни пътища – бронхит и пневмонии, и това е обичайното му приложение. Терапията трябва да бъде назначена от лекар. Ако няма друга препоръка, оптималната ефективна доза на клацид е една таблетка от 250 мг два пъти дневно. При по-тежки белодробни възпаления лекуващият може да препоръча два приема по 500 мг. Лечението на бронхит и пневмония с клацид продължава от 6 до 14 дни (framar.bg). При изписването на този антибиотик е важно лекуващият да знае дали неговият пациент няма алергия към активното вещество или друго заболяване, на което клацид да повлияе негативно.

При синузит

Клацид е подходящ и често прилаган антибиотик при лечението на остър синузит. Обикновено е част от комплексна терапия, която има задача да овладее и ограничи възпалителния процес и да потисне растежа на болестотворните бактерии (pharmacy-bg.com). Преценка на лекаря е продължителността на приема; обикновено се препоръчва минималният полезен срок, за да се избегне създаването на бактериална резистентност към клацид.

При целулит

Лечението на кожни инфекции и болестни проблеми на подкожните тъкани е едно от зададените по условие приложения на клацид. Тази линия на въздействие третира състояния като импетиго, абсцеси, фоликули и целулит. Лечение с антибиотик се налага при т.н. инфекциозен целулит. Това състояние е по-различно от традиционната “портокалова кожа” (framar.bg). Характерно е с възпалението на подкожни тъкани, причинено от травми или въздействие на микроорганизми, най-често стафилококи или стрептококи. При инфекциозен целулит засегнатото място е зачервено, болезнено и подуто, с характерния за целулит релеф. Състоянието не е безобидно и изисква терапия, назначена от специалист (24chasa.bg). Приемът на клацид повлиява успешно преодоляването на този здравословен проблем.

При фарингит

Възпалителни процеси в гърлото и околоносните кухини (синуси) успешно се лекуват с клацид. Клацид е сред често препоръчваните медикаменти за лечението на фарингит с бактериален причинител. Лекарството не върши работа, ако фарингитът е следствие от вирусна зараза (pharmacy-bg.com).

Още в текста: За лечение на какво е този антибиотик? Клацид при пневмония. При синузит. При бронхит. При целулит. При фарингит. При течение. При хламидия. При ангина. Фромилид или клацид? Клацид или зинат? Клацид и алкохол. Комбинация с вентолин. За деца. Кога може да бъде опасен? Множеството странични ефекти: диария, обрив. Кои други? При кърмене

При течение. При хламидия

Клацид действа добре при микобактериални инфекции, които често са причина за болестни отклонения при вагиналните секрети. Индивидуална е преценката на лекаря какъв антибиотик да изпише, когато става дума за такъв тип лечение на инфекция с течение (framar.bg).

Антибиотиците, които обикновено се изписват при хламидия, са азитромицин, доксициклин, офлоксацин, еритромицин (pharmacy-bg.com). Стандартният петдневен курс на лечение се препоръчва на двамата партньори при трайна връзка, тъй като заразата се предава по полов път. Клацид е сред лекарствените препарати с добър ефект при хламидия, препоръчван е често.

При ангина

клацид
Дихателните инфекции най-често налагат да гълтаме клацид

При ангина е важно да се диагностицира точният й вид, за да се назначи адекватно лечение. Антибиотиците са задължителни при гнойна ангина и клацид е един от добрите варианти за овладяването на инфекцията. Лечението обичайно продължава 10 дни поради упорития характер на патогенните микроорганизми и опасността от рецидиви (pramed.bg).

Фромилид или клацид?

На практика става дума за варианти на антибиотик от макролидната група, в който активната съставка е една и съща – кларитромицин. Загрижени майки коментират във форумите, че особено при деца и двата медикамента са трудни за поемане заради неприятния им вкус. Гъделичкащ детайл – словенският медикамент фромалид е значително по-евтин от оригинала, т.е. италианския клацид. Въздействието би трябвало да е едно и също.

Дайте мнение и Вие тук!

Клацид или зинат?

“Фигурин


Зинат е алтернатива на клацид от друга група антибиотици – цефалоспорини. Има по-широко приложение, като освен приложенията на клацид обслужва и инфекции на пикочните пътища (framar.bg).

Клацид и алкохол

Принципно при лечението с антибиотик винаги има предупреждение по време на приема му да не се употребява алкохол. Проблемът е, че комбинацията от медикамент и алкохол не толкова обезсилва лекарството, колкото натоварва двойно черния дроб. Този важен орган и без това търпи негативи поради основното заболяване, а ние бихме го натоварили допълнително, затрупвайки го с токсични компоненти от лекарството и от напитката. Впрочем – отклоненията в чернодробните функции и проява на жълтеница са посочени като възможни негативни странични ефекти при по-продължително лечение с клацид (rfamar.bg).

Комбинация с вентолин

Практика е при бронхити и пневмонии клацид да се комбинира с вентолин. Вторият медикамент е от т.н. бронходилататори. Приемът на вентолин действа отпускащо при белодробни проблеми, задух и кашлица. Улеснява дишането и съдейства за по-успешно овладяване на възпалителния процес с помощта на антибиотика клацид (framar.bg).

За деца

Клацид се препоръчва за лечението на деца с инфекции на дихателните пътища, средното ухо и подкожни тъкани. Дозировката и продължителността на приема се определят от лекар, като се отчете естеството на здравословния проблем и килограмите на детето. Изчсленията се правят по специална таблица. Препоръчва се течна форма – суспензия, която се приготвя в домашни условия от гранули. Най-лесно приемът на не особено приятната на вкус суспензия става с малко мляко (framar.bg). Приемът на медикамента не трябва да се съобразява с храненията, но лекарството се приема в едни и същи часове на денонощието. Продължителността на детското лечение е 5-10 дни по преценка на лекуващия.

Кога може да бъде опасен?

клацид
Този антибиотик успешно лекува инфекцията

Клацид може да бъде опасен и да даде странични ефекти при потребители с чернодробни и/или бъбречни проблеми. Не трябва да се използва от хора, алергични към някоя от съставките. Не е добър вариант за бременни. Опасни могат да се окажат комбинираните терапии с медикаменти за други заболявания – например противоалергични, антикоагуланти, при диабет, при висок холестерол, за потискане на имунната реакция след трансплантация на органи, при ХИВ-позитивни на специфична терапия. Във всички случаи лекуващият трябва да бъде информиран за подобни условия, ако възнамерява да препоръча лечение с клацид (framar.bg).

Множеството странични ефекти: диария, обрив. Кои други?

Лечението с клацид може да причини доста странични ефекти; ако бъдат спазени предварителните ограничения и въпреки това налице са симптоми като гадене и повръщане, обриви и диария, най-вероятно медикаментът ще трябва да се замени и е необходима бърза консултация с лекуващия.
Клацид въздейства на немалко агенти от полезната микрофлора в тялото, което създава условия за чести гъбични инфекции – по кожата, в гениталната област, носа, стомашно-чревни. Проявяват се и психични нарушения – безсъние или сънливост, депресивни състояния, халюцинации, кошмари, мании. При някои потребители се получават смущения в стойностите на кръвната захар и отклонения в основните показатели на кръвната картина. Често е съобщавано за главоболие и замайване, изтръпване на крайниците и мравучкане. Описани са и смущения в дишането и сърдечната дейност – нарушен ритъм. Допустими са болки в мускулите и отслабване на имунната система (framar.bg).

При бременност и кърмене

клацид
Дали клацид ще помогне?!

Пациентската листовка за клацид съдържа краткото предупреждение-напомняне, че приемът на всеки медикамент по време на бременност и кърмене трябва да бъде разрешен от лекар. Става дума за конкретна преценка на очакваните ползи, които трябва да са по-големи от потенциалните вреди (framar.bg). В медицинските среди обаче се счита, че няма категорични доказателства за абсолютна безвредност на клацид при бременност. Освен това медикаментът преминава в кърмата и макар в малки количества, чрез нея попада в организма на кърмачето. Тези подробности са мотив да се въздържаме от прием на клацид, ако това не е крайно необходимо и ако не се препоръчва и контролира от лекар.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ибупрофен при деца и възрастни, за какво се ползва?

Ибупрофен при деца и възрастни. За какво се използва?

За какво се използва Ибупрофен при деца и възрастни? Как се прилага при синузит? Още …

2 Мнения

  1. Катя Петрова

    Вземам Клацид от три дни по една таблетка на 24 часа. Не усещам да имам подобрение. Хвана ме грип, проблемът слиза надолу по трахеята и става бронхит. Всяка година поне два пъти това се повтаря. Видяла съм се в чудо. Иска ми се да избягам някъде, където няма хора и вирусоносители. Ще има ли подобрение с този антибиотик?

  2. Д. Ваклинова

    Пия Клацид SR 500 4 дни. От вчера нетърпимо ме боли главата, кръста, гади ми се. Получава се, след като изпия антибиотика. Пия и още един – Зефацет 400 мг. , но чак вечерта. С ковит съм и се чуствам много зле. Да го спра ли Клацида – да се замени с нещо друго?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *