пиелонефрит
Болките в кръста са типичен симптом на пиелонефрит, но не само

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А гентамицин? Кога се дава бисептол. Билки за пиелонефрит. Диета. При деца. Какво е гломерулонефрит и неговото лечение. Анемия като усложнение. Високо кръвно при пиелонефрит. Цистит и пиелонефрит.

Защо получаваме пиелонефрит? Известно е, че пиелонефрит – това е възпаление на бъбречната тъкан и/или бъбречното легенче. Най-честа причина за пиелонефрит е бактериалната инфекция, обикновено като причинител се установява ешерихия коли.

Има обстоятелства, които създават благоприятни условия за инфектиране на бъбречната тъкан (pramed.bg). Така например по-податливи на инфекция са жените поради анатомичните особености на тялото си: при къс уретър вероятността от проникване на патогенни микроби в пикочните пътища и достигане до бъбреците е по-голяма.

На възпалителния процес помагат и други заболявания в отделителната система: например камъни в бъбреците, хиперплазия на простатата, връщане на урина от пикочния мехур към пикочопроводите. Риск от пиелонефрит има и при активна загуба на течности и повишаване концентрацията на урината.

Други фактори са състоянията на бременност, диабет, хроничен запек или някаква травма. Има и допълнителни обстоятелства като продължително носене на катетър, увреждане на нерви или отслабване на имунната система – често при пациенти с трансплантирани органи.

Симптоми

Показателни за възможен пиелонефрит са някои сигнали на тялото, които не бива да се пренебрегват заради реалната опасност от усложнения. Ето за какво да внимавате:

  • постоянни болки в гърба и кръста, болка в слабините;
  • болка в корема;
  • висока температура;
  • постоянни позиви за уриниране, често уриниране;
  • парене при уриниране;
  • при лабораторни изследвания – гной и/или кръв в урината.

Всичко това обикновено е съпроводено от общо неразположение; нещата няма как да се нормализират сами, лечението е неизбежно (pharmacy-bg.com).

Остър пиелонефрит

пиелонефрит
Женската анатомия разболява по-често слабия пол от нефрит

При остър пиелонефрит описаните симптоми са налице, обикновено “обогатени” с висока температура, понякога до 40 градуса. Човекът с остър пиелонефрит описва състоянието си като грипоподобно – с втрисане и отпадналост, гадене и повръщане.

Същевременно може да си даде сметка, че става въпрос за нещо друго, защото изпитва характерните болки в кръста и при лек удар с юмрук в тази област реагира особено болезнено. Насочващ симптом е паренето при уриниране, както и промененият цвят на урината – тя потъмнява и издава остра, неприятна миризма.

В редки случаи се появява обрив по цялото тяло, който при лечение на пиелонефрита изчезва (pramed.bg).

Проблемни са ситуациите, при които липсва температура или е по-ниска, а болките не са така отчетливо локализирани. Такава картина е възможна при по-възрастни пациенти с голяма вероятност болестта да стане хронична.

Кога става хроничен

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Хроничен пиелонефрит може да се развие при безсимптомно протичане на острите инфекции или при състояния, определяни от пациента като преходни, обичайни настинки.

Повтарящите се остри пиелонефрити увреждат бъбречния паренхим и също създават реални условия за превръщането на един пиелонефрит в хроничен.

Опасното при хроничния пиелонефрит е склонността да се понасят търпимите болестни отклонения и да не се провежда лечение, а с годините болестта може да причини бъбречна недостатъчност и преждевременна смърт (narodnirecepti.blogspot.com).

Хроничният пиелонефрит създава условия за развитие на вторични здравословни проблеми като хипертония и анемия.

Обичайното лечение.

Лечението на пиелонефрит обичайно е с антибиотици. Избира се най-подходящият в зависимост от вида на патогенния микроорганизъм, причинил инфекцията – това се установява чрез микробиологично изследване. Това обаче е само част от една комплексна терапия, която трябва да овладее възпалителния процес. Паралелно се вземат мерки за прием и задържане в организма на достатъчно течности, т.е. въздействие и овладяване и на процеси като повръщане и диария (pramed.bg).

Прилага се също терапия за предотвратяване на възможни рецидиви – с нелидикс или бисептол.

Лекуващите препоръчват в подобни случаи, особено когато става дума за хроничен пиелонефрит, да се вземат мерки за укрепване на имунната система. Практикува се терапия със специфичния медикамент уростим, витамини и се акцентира на подходящата подсилваща диета.

Как действа ципрофлоксацин

Ципрофлоксацин е антибиотик от групата на флуорохинолоните. Той се справя успешно с упорити бактериални инфекции, засягащи дихателната система, отделителната, меките тъкани. Указанията за приложението му специално отбелязват като цел усложнени инфекции на отделителната система и по-специално пиелонефрит. Препоръчва се и за лечение на болестта при деца и подрастващи (puls.bg).

Ципрофлоксацин убива определени видове бактерии, като по този начин овладява инфекцията. Подходящ е за продължителна употреба. Стандартно за лечението с този антибиотик са достатъчни три седмици, но удължената схема изисква лекарски контрол и проследяване на чернодробни функции и левкоцити.

А гентамицин?

пиелонефрит
Децата до 7-годишна възраст са рискова група за пиелонефрит

Гентамицин е аминогликозиден антибиотик с добър ефект при уроинфекции. Подходящ е както при остър, така и при хроничен пиелонефрит. Специалното при него е, че лечебната доза трябва да бъде точно изчислена – при превишаване на индивидуалната доза или при по-продължителна терапия може да се прояви нефротоксичност.

Дайте мнение и Вие тук!

Кога се дава бисептол

Бисептолът има широк антимикробен спектър на действие. Обикновено се прилага по-продължително време след остра фаза на пиелонефрит, за да се избегнат рецидиви. Доказано е, че след лечение с антибиотици лигавиците на уроналния тракт са уязвими за инфекции и могат да се възпалят от същия или друг патогенен причинител (pramed.bg).

Билки за пиелонефрит

Мечо грозде, гръмотрън, борови връхчета, полски хвощ и хвойна са най-често използваните билки при пиелонефрит, възпаления на бъбречните пътища и изобщо при проблеми с отделителната система (hapche.bg). Съветите на известния фитотерапевт д-р Атанас Михайлов са да се използва при пиелонефрит готовият цейлонски бъбречен чай.

Мечото грозде има антисептично действие и прочиства, а хвойната е със спазмолитичен ефект и обезболява. Полезна е следната билкова отвара: смесват се по 70 г полски хвощ и корен от гръмотрън, и 30 г плодове от хвойна. От сместа се вземат две супени лъжици и се сваряват за кратко в половин литър вода. След като изстине, отварата се прецежда и от нея се пие по около 120 г 3-4 пъти дневно половин час преди хранене.

Диета

При остър пиелонефрит 1-2 дни се поддържа течна и плодова диета с пъпеш, диня, тиква, печени ябълки и пюре от моркови. Подходящи са чай от лайка и шипки. След това постепенно се внасят белтъчни храни, без млечно-кисели (framar.bg). Във всички случаи – когато стане дума за пиелонефрит, важно е да се приемат много течности.

Не бива да се консумира мазно, пикантно и солено; изключват се чесън, хрян, консерви, туршии, пушени меса и колбаси, алкохол, бобови храни, патладжани, гъби, спанак и киселец. Особено полезни са храните с червена боровинка.

При хроничен пиелонефрит условието за много течности – зеленчукови сокове, чайове, отвари с билки – остава. Ограниченията остават, допускат се неголеми порции пилешко месо и риба – печени или варени на пара, едно яйце дневно, бял хляб, мед, зърнени храни, канела, лимонов сок (lekbook.com). Препоръчва се прием на прана на малки порзии 5-6 пъти на ден.

При деца

пиелонефрит
Бъбречната тъкан е необратимо увредена при хроничен пиелонефрит

Пиелонефрит нерядко развиват деца, обикновено се засягат тези от възрастовата група до 7 години. Според статистиката на тази възраст по-засегнати са момичетата. Болестта се развива заради аномалии в пикочните пътища, лоша хигиена или като последица от друга инфекция.

Възможно е едно дете да развие пиелонефрит без пълна проява на всички типични симптоми. При невъзможност да опише всички усещания поради възрастта си, болното дете може да получи лечение за друго заболяване, с което се появява риск от рецидив и хронифициране (pramed.com, medik.bg).

Характерът на заболяването изисква – при вече уточнена диагноза – да бъдат спазвани лекарските указания и изисквания стъпка по стъпка. Лечението на пиелонефрит е продължително и налага търпение и постоянство, включително спазване на всички условия за диетично хранене и режим за укрепване на имунната система.

Какво е гломерулонефрит и неговото лечение

Гломерулонефрит е възпаление на кръвоносните съдове в бъбречната тъкан, при което се нарушават функциите на специфичните бъбречни структури – т.н. гломерули, отговорни за отделянето на токсините и съхраняването на полезните компоненти на метаболизма в кръвта (puls.bg).

Към тази диагноза могат да насочат отклонения в здравето като лесна умора, отоци на лицето и ръцете, кръв в урината или при лаборатолно изследване – белтък в урината. Лечението на гломерулонефрит е сложно и изисква постоянно наблюдение. Прилагат се кортикостероиди и цитостатици за овладяването на възпалението.

Храненето е без сол и с ограничен прием на течности. Прилагат се диуретици, като се упражнява постоянен контрол върху артериалното налягане. Гломерулонефритът може да се усложни при рецидиви и хронично протичане, както и от съпътстващи заболявания, и да се наложи хемодиализа.

Анемия като усложнение

Хроничният пиелонефрит нарушава условията за нормална продукция на еритроцити, поради което чест спътник на бъбречното заболяване е анемията (comp-doctor.ru). Налице са характерните прояви на анемията – бледа кожа и лигавици, които могат първоначално да насочат диагностицирането в погрешна посока. Анемията е типична характеристика на хроничната бъбречна недостатъчност, резултат от прогресията на пиелонефрит.

Високо кръвно при пиелонефрит

Бъбречните отклонения редовно дават отражение върху артериалното налягане. Т.н. хипертензивна форма на пиелонефрит е най-често срещана. Проявената в такива случаи вторична хипертония изисква комплексна терапия (pramed.bg).

Цистит и пиелонефрит

пиелонефрит
Болките в кръста са типичен симптом на пиелонефрит, но не само

Пиелонефрит е възможно усложнение на цистит, при което бактериалната инфекция се развива във възходяща посока и по уретерите може да достигне и засегне бъбреците (framar.bg). Този тип усложнение не е рядкост, особено при малки деца и възрастни пациенти – ако не е поставена точна диагноза или ако симптомите на цистит са пренебрегнати и проблемът не е лекуван.

До 40% от бременните също развиват цистит и ако липсва контрол върху урината, той може да остане незабелязан и нелекуван, с възможно усложнение до пиелонефрит.

Първоначално публикувано на:07.02.2015 @ 16:59

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

полски хвощ

Полски хвощ – всички ползи от билката (рецепти)

Лечение с полски хвощ: при кои болести върши работа, как да я използваме. Приготвяне на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *