лечение на запушен нос
Направихме най-представителния текст за лечението на запушен нос в българския интернет.

Запушен нос и трайно запушване на носа преди лягане, сутрин и през нощта

Лечение с хомеопатия. Инхалации. Обичайното лекарство. Ксилометазолин. Постоянно (хронично) запушен нос. Силно запушен. От алергия. При кървене от носа. При синузит и хрема. При кашлица. Без секрет. При бебе и при деца. При бременни. При кърмене. Кои капки препоръчваме. Има ли бабин лек? Други начини за отпушване.

Една от досадните и неприятни прояви на настинката и придружаващата я хрема е запушеният нос.

Запушен ли е носът ни, се налага да дишаме през устата си. А отворена ли е устата ни, се открива и възможността на микроорганизмите да проникнат през нея. Запушеният нос затруднява и нормалната комуникация.

Много са причините за запушване на носа. Най-разпространена от тях е настинката. През пролетните месеци обаче запушването на носа би могло да се дължи на алергична реакция.

Лечение на запушен нос.

В началото е добре да се обърне внимание на влагата в помещението и ако е ниска, да се повиши. Също така се препоръчва приемът на допълнително количество течности. Когато носът се запуши, е добре да се започне с употребата на назален спрей с морска вода.

Капките за нос, в които се съдържат антихистамини, спомагат за редуциране на количеството секрети, които носът отделя. Сънливостта обаче е техен не особено приятен страничен ефект. Нежелателно е предлаганите без рецепта в аптечната мрежа капки за нос да се употребяват повече от три до пет дни.

При наличие на алергичен ринит се изписват и антихистамини. Не посягайте към антибиотиците, когато имате запушен нос и хрема. Това, че секретите от носа ви могат да променят цвета си към жълтеникаво или зеленикаво, не бива да ви смущава. Този развой е напълно нормален за една простуда, придружена от хрема и запушен нос. Тя започва с течащ и запушен нос, водниста секреция, която преминава в кремообразна и бяла, а по-късно – жълтеникава или зеленикава.

Простудите и грипът не се повлияват от антибиотици, понеже са вирусни инфекции.

Инхалации при запушен нос.

Инхалации при запушен нос
Инхалации при запушен нос се правят по много и различни начини.

Инхалациите са доста популярен метод в борбата с проблема запушен нос. Може би една от най-практикуваните от тях е тази с отвара от зелеви листа. Пускат се две-три листа в литър вода и няколко минути се варят. Котлонът се изключва, след което лицето се поставя над тенджерата и главата се повива с хавлия.

Парата от тенджерата се диша около 8 до 10 минути. Тази инхалация е лесно изпълнима в домашни условия и ефективността й може да се подобри като се добавят етерични масла, особено такива, които имат антивирусни и антибактериални свойства. Подобни масла са евкалиптово, лавандулово, борово, розмарин, мента, чаено дърво и лавандула.

Инхалацията на пара е препоръчвана от някои практикуващи лекари за задръстени синуси и естествено, запушен нос, симптоми, които обикновено се причиняват от грип или настинки. Тя преспокойно може да се прави 4 – 5 пъти на ден, за облекчение на дискомфортните прояви. Вижте Топ 10 на най-добрите инхалатори при запушен нос и астма ТУК!

Постоянно (хронично) запушен нос. Силно запушен нос.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Доста хора се оплакват от симптоми, при които носът им е постоянно и силно запушен, макар секрет като при хрема да липсва. Това би могло да бъде синузит, но най-вероятно става дума за хипертрофична хронична хрема. Отговорът на пациентите му бил, че според тях те нямали хрема, но били в заблуждение.

Проф. Георги Едрев – УНГ специалист, пояснява, че хрема е наименование на болест, както такива са менингитът, синузитът и др. Повечето хора считат, че носната секреция е хрема, докато тя просто е неин симптом. Най-просто казано, секретът не е хрема, а проявата й. Вижте и ТОВА:

Трайно запушен нос. Операция на постоянно запушен нос. При дете

Изкривена носна преграда – това е още една причина за постоянно и силно запушен нос.

Тази аномалия не се усеща в началото, понеже едната половина на носа е по-широка и пациентът все още диша през нея. След време празното широко пространство се запълва с удебелената лигавица (явление, наричащо се компенсаторна хипертрофия). Така проходимостта на носа се блокира двустранно.

Нашият нос е орган, който е доста сложно устроен, за да може да изпълнява функцията си на филтър. Филтър, който не пропуска замърсен, сух или студен въздух към белите ни дробове. Множеството налични слузни жлези произвеждат слуз, която по законите на гравитацията попада в гърлото и я преглъщаме постоянно.

Острите вирусни и бактериални инфекции обаче нарушават секрецията, стопират обичайния ход на тази слуз към нашето гърло и именно поради тази причина приемаме, че хрема е изтичането на течности от носа. Хипертрофичната хронична хрема пък увеличава слузта, преглъщаното количество на която също се увеличава, което от своя страна води до образуване на храчки и давеща кашлица.

Когато носът постоянно е запушен, страда обонянието, понеже не достига въздух до обонятелните клетки, разположени в най-горната част на носа. Постепенно обонятелните клетки атрофират. Ако бъдат взети навременни мерки, обонянието и дишането биха могли да се подобрят и дори възстановят. В противен случай обонянието се губи безвъзвратно. Налице ли е изкривена носна преграда, необходима е оперативна намеса.

Каква е причината за хипертрофия на носната лигавица?

запушен нос в следствие на възпалени мембрани
Хипертрофия на носната лигавица и възпалени мембрани често са причина за запушване на носа.

Както най-честата такава се определя алергията, а прекомерната употреба на капки за нос е втората най-честа причина. Интересен факт за носната кухина и нейното функциониране е наличието на носен цикъл. Двете носни кухини се редуват при дишането, като едната почива, а другата диша по-активно.

Редуването се случва на няколко часа. Случи ли се така, че стеснената вече от кривата преграда кухина да опитва активно да диша, то тогава съвсем естествено това не се получава и на човек му се налага да прибегне до капките. За жалост най-ефективните и хубави капки (тези, които отпушват добре) са с вредни странични ефекти и затова те не трябва да се употребяват повече от 3 – 5 дни.

Прекали ли се с приложението им, рискуваме да получим прескачане на сърцето, сърцебиене, а също така да се сдобием с постоянна хипертрофична хрема. В този случай хомеопатията е безсилна.

Когато запушеният нос е от алергия.

Буйно растящите и цъфтящи дървета и храсти, летящите пухчета и силните миризми могат да отключат пролетната алергия на много хора. Запушеният нос и хремата са значително по-наблюдаван и притеснителен симптом именно през пролетните месеци.

Ако симптомът запушен нос е придружен със сълзи и зачервяване на очите, сърбеж в ушите и кихане, вероятно става дума за силна алергична реакция. При по-изразена алергия носът е толкова силно и постоянно запушен, че преминаването на въздуха през ноздрите е буквално блокирано.

Този вид алергична реакция, известен още като дихателна алергия, се проявява поради множество и все разнообразни причини – от домашния прах, който дишаме, до храната, която поемаме. Освен със запушен нос, дихателната алергия се проявява и с множество други симптоми.

Общото между тях е това, че алергията въздейства на дихателните пътища.

запушен нос заради алергия
Алергия също може да бъде причина за запушен нос

Най-тежката форма на дихателната алергия е бронхиалната астма. Освен трудно поемане на въздух през носа, при нея имаме такова затруднение и през устата.

Запушеният нос и отделянето на обилно количество секрет са една от ранните прояви на дихателна алергия. Носната кухина е напълно блокирана. Тя се запушва в следствие на набъбналата лигавица. Липсва всякаква възможност да се поеме въздух, както и да се издиша. Характерно в случая е носовото говорене, също създаващо проблеми. Запушването на носа, породено от алергия, се наблюдава най-често през пролетта. За главен виновник се счита поленът на цъфтящите растения.

Обичайно хората дори и не разбират, че причината за запушен нос се крие в алергична реакция. В повечето случаи този симптом се приписва на настинка. Предпочитаното лечение на запушен в резултат на дихателна алергия нос е употребата на носни капки. Те наистина действат, но ефектът им е временен. След отминаване действието на медикамента носът се запушва отново.

По-удачното решение в случая би било употребата на противоалергични медикаменти на антихистаминова база. Таблетки ксизал или кларитин са добър вариант, с условието преди употребата на каквито и да е противоалергични лекарства да направите задължителна консултация с фармацевт или лекар. Дори и тогава за всеки случай прочетете и листовката. Консултация с медицинско лице се препоръчва и ако след повече от седмица носът продължава да бъде запушен.

При кървене от носа.

хартиени кърпички при течащ нос
Използването на хартиени кърпички е навик, който придобиваме още по време на възпитанието си като деца.

Както отбелязахме, алергиите са може би най-честата причина за появата на хронична хрема, а продължителното възпаление на носната лигавица може да доведе до разни проблеми и нарушения. В началото носната лигавица се удебелява, а в по-късен етап изтънява. В който и да е от посочените случаи имаме предразположеност към кървене.

Най-разпространеното лечение е това, основаващо се на свиването на капилярите. В дългосрочен план обаче едно такова лечение предизвиква изтъняване на лигавицата и увеличение на риска от кървене от носа. Получи ли се такова, не отлагайте посещението при специалиста. Не предприемайте самолечение.

Запушен нос при синузит.

Синузитът е комплексно заболяване, изискващо поливалентен подход на терапия.

Дели се на остър синузит и хроничен синузит. Първият вид е остро синусно заболяване, най-често причинено от бактерии или вируси, които провокират остри респираторни проблеми на дихателните пътища (горните). Обикновено синузитът в острата си форма се появява няколко дни след прекарване на хрема със запушен нос.

Набъбващата лигавица предизвиква спад на налягането в синусите, съпроводено от задържане на секрети, които бактериално се инфектират. Следва запушване на синусите, а носните секрети (течни и бистри в началото) в зависимост от бактериалната среда придобиват гноевиден жълтеникаво-зеленикав цвят.

Дайте мнение и Вие тук!

Когато човек през годината има над 3 – 4 случая на запушен нос, обилна хрема и болка в областите около носа, тогава говорим за хроничен синузит. Предизвикващите го фактори могат да бъдат много – опаразитявяне (гъбно), снижен имунитет на организма, водещ до често повтарящи се бактериални инфекции, алергично дразнение и др. Съществува риск при неправилно лечение острият синузит да премине в хроничен.

Разликата между обикновеното запушване на нос и това при синузита, е, че при синузит то е придружено от болка и тежест в околоносната област, на челото или между очите при навеждане. Причината се крие в разликата между атмосферното налягане и това в синусите, явление, което се получава при събиране на възпалителни течности в тях, в най-честия случай – гной.

Популярното лечение е консервативно. Трябва да е под контрола само на оториноларинголог и включва употреба на антибиотици, назални спрейове и кортикостероиди. Съществуват и хирургични методи като назална ендоскопия и ендоназалната хирургия – най-модерният засега метод, но почти незастъпен у нас.

Запушен нос и кашлица.

Когато имаме запушен нос, заради стичащите се в задната част на гърлото секрети, хремата може да бъде придружена и от кашлица. Това състояние се проявява и влошава в по-голяма степен през нощта. Обилната хрема при запушен нос и задържането на секрецията в гърлото могат да доведат до възпалението му и съответно отново да са причина за поява на кашлица.

Запушен нос без секрет.

Сухата хрема е разновидност на хроничната. Характеризира се с образуването на голямо количество сухи кори, обикновено намиращи се в самия вход на носа.

Обикновено изтичане на секрет липсва. Носът е така запушен сякаш е затиснат с щипка. Сухата хрема може да е съпроводена и със суха кашлица. Понеже носовото дишане е затруднено, може да се стигне до фарингит и болка в гърлото. Възможно е и леко да се вдигне телесната температура.

Запушен нос при бебета и при деца.

Когато носът на мъника е запушен, въздухът в помещението трябва да е влажен и чист. Температурата на стаята трябва да се поддържа около 22 градуса, а през нощта е добре да е по-ниска. Също така е хубаво често да се проветрява. Няколко капки етерично масло, капнати върху влажна кърпа, поставена върху радиатора, е чудесно средство за овлажняване на въздуха и облекчение на запушено носле.

Ако бебешкият нос е силно запушен и няма какво да помогне, прибегнете към инхалация. Ако няма наличен инхалатор, горещия душ също може да свърши работа. Направете мъгла в банята, пускайки душа и дръжте детето да диша от получилата се пара около десет минути. Носът ще се отпуши, а секретите ще изтекат.

промивка при запушен нос
Промивката с различни разтвори също върши чудесна работа!

Вариант е да се използва и специална вакуумна помпа, която се поставя на прахосмукачка. Чрез нея се изсмукват секретите от детския нос. Физиологичен разтвор вода със сол 0,9% за промивка на нослето на детето също е едно много удачно решение. Има го като спрей за деца, както и като гел. Намазаното с него носле е отпушено за цялата нощ и бебето диша спокойно.

Капките за нос отпушват, без да лекуват носа, но не се използват често при децата, понеже съществува риск от увреждане на лигавицата. Затова нетрадиционните методи са за предпочитане.

Запушен нос при бременни. При кърмене.

Освен при обичайните настинка и хрема, запушеният нос по време бременност може да се дължи и на нещо друго, при това доста любопитно. Някои бъдещи майки непрестанно имат оплаквания от запушен нос през този период. Тази фалшива настинка се дължи на женските полови хормони, нивата на които се повишават.

Хипофизните хормони, отговорни за износването на бебето, биха могли да изиграят не особено положителна роля. Ако жената преди да забременее е имала проблемно носово дишане, то след забременяване възниква “ринитът на бременните”, наречен още “хормонален ринит”.

лечение на запушен нос
Направихме най-представителния текст за лечението на запушен нос в българския интернет.

Запушеният нос е първият признак на хормоналния ринит на бременните. Липсва повишена температура. Добре е, вместо да се самолекувате с капки, препоръчвани в рекламите, да потърсите лекуващия ви лекар. Само той би могъл да прецени дали става въпрос за обичайна настинка, или за ринит при бременните.

Ако не се обърне своевременно внимание на хормоналния ринит, не са изключени усложнения, най-разпространеното от които е възпалението на синусите.

С идването на бебето обикновено идва и краят на хормоналния ринит. Имаме ли запушен нос след раждане, то той вече се дължи на обикновена настинка. Кърменето е от голяма полза за кърмачето. Това е така, защото майката предава чрез кърмата си готови антитела срещу причинителя на заболяването й. Тази пасивна имунизация помага на кърмачето да не се разболее или ако изобщо се разболее, да се пребори много по-безболезнено и лесно.

И все пак, ако кърмачката е болна или е на път да се разболее, съществуват достатъчно методи за облекчение на състоянието й. Сред тях са овлажняването на въздуха в помещението, отриване на лицето с влажна топла кърпа, пиене на поне 8 чаши течности на ден, подлагане под главата на допълнителна възглавничка с цел избягване на стичане на секрет в гърлото.

По принцип е хубаво да се отбягват назални спрейове. Но все пак, ако се наложи употребата на капки за нос, прилагането им трябва да се редува с методите, които са описани по-горе. Капките, за които се счита, че са съвместими с кърмене, са тези, които съдържат фенилефрин, напр. виброцил.

Могат да се употребяват не повече от три дни. Съдържащите оксиметазолин, ксислометазолин и подобни се предписват само по преценка на лекар, понеже активните им вещества преминават в кърмата и могат да доведат до аритмия, нервност и вариращо кръвно налягане у кърмачето.

Кои капки препоръчваме при запушен нос. Обичайното лекарство.

За препоръчаните капки при кърмене вече споменахме. В останалите случаи, в зависимост от това дали сте настинали или запушването на носа ви е в резултат на алергия, във всяка аптека ще предложат няколко варианта за капки за нос, спрейове или антихистаминови хапчета.

Капките намаляват възпалението на лигавицата и облекчават дишането. Дори най-евтините от тях вършат работа. Употребата им не бива да надвишава повече от 5 дни. Същото се отнася и за спрейовете. Противоалергичните лекарства ще отпушат носа ви, а освен това ще помогнат и за останалите симптоми, свързани с алергията като например сърбежа и кихането.

Капките, които съдържат ксилометазолин с право се считат да едно най-ефективните средства срещу запушен нос. Те отпушват ефективно носа само за няколко минути. Ксилометазолинът обаче изсушава носната лигавица и може да предизвика зависимост.

При алергично запушване най-добре действа морската вода. Има такива капки, но и вие сами бихте могли да си направите разтвор от сол и вода.

Ако запушването е хронично, топлият компрес на челото, както и периодичното вдишване на водни пари облекчават състоянието.

Има ли бабин лек за запушен нос?

точков масаж при запушен нос
Можете да масажирате 4 от точките около запушения си нос, за да се отпуши той за броени минути

Да, и то не един. Народните рецепти вече векове се борят със запушването на носа, поради което спокойно може да им се доверите. Ето някои от тях:

  • Преварена вода се оставя да изстине малко, но докато е още топла, се смърка
  • Капки от смачкан чесън се капят в носа
  • Тампончета с мед се поставят в ноздрите.
  • Лук. Малко от сока му се смръква и в двете ноздри. Отпушването е почти мигновено.
  • Един от най-употребяваните бабини лекове е отпушване с ракия. Напоява се една кърпа и се вдишва въздухът от нея.

Хомеопатия при запушен нос.

запушен нос точков масаж
Масажиране на мекото на ушите доста помага при запушен нос и главоболие.

Един ефикасен и нежен метод за отпушване на носа е хомеопатията. Тя подкрепя натуралната реактивност на човешкия организъм, а това ускорява и улеснява процеса на възстановяване. Хомеопатичните средства зависят от хремата и характеристиките й като гъстота на секрета, цвят, продължителност, допълнителни симптоми като кихане, зачервен нос и др.

Хомеопатията е в силата си, когато става дума за първа реакция. Понеже хомеопатията невинаги може да се използва като самостоятелна терапия, в определени случаи е необходимо да бъде в комбинация с конвенционалните лекарства.

Хомеопатичните препарати, включени в началото на която и да е болест, не й позволяват да се разгърне напълно, правило, което се отнася и за хрема и запушен нос.

Други начини за отпушване на нос.

запушен нос
И малко глупости за финал 🙂

Винаги е хубаво да имаме богат арсенал от възможности, когато става дума за битка като тази:

  • Един от ефикасните методи е отпушване на носа с водна пара. Чрез него ноздрите се затоплят и около 2 минути се вдишват водни пари. Носът потича и се отпушва.
  • Спането на висока възглавница предпазва от запушване горните дихателни пътища.
  • Няколко счукани скилидки чесън се заливат с олио. Сместа престоява няколко часа. Една-две капки от нея се капват във всяка ноздра три пъти дневно.
  • Няколко щипки захар се пускат върху котлона. Пушекът се смръква няколко пъти.
  • Четвърт ч.л. сол и четвърт ч.л. сода бикарбонат се разтварят в 250 мл. вода. Малко парченце памук се напоява с течността, след което се слага в ноздрите и се вдишва. Процедурата се повтаря по 2 пъти за всяка отделна ноздра.

В случай че запушеният нос е явление, което не отминава прекалено дълго време, препоръчителна е консултацията с лекар.

Вижте и ТОВА непременно:

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

бронхостоп

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Какво знаем за продуктите бронхостоп и как да ги прилагаме при различни дихателни проблеми. При …

12 Мнения

  1. браво хубаво обеснение

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Боби, за признанието! Ще се радваме много, ако и други читатели коментират и ни кажат как те решават проблема “Запушен нос”. Така бихме били още по-полезни на всички!

  2. Страхотна публикация!!!Аз лично съм изпробвала някои от тези методи,не само за себе си,но и на децата ми.Народните рецепти са предпочитани особено при децата,разбира се ако няма по сериозен проблем.Ще се радвам ако повече родители се запознаят с тях и ги прилагат на децата си преди да прибегнат към медикаменти 🙂

  3. Ще споделя и един метод изпробван от мен-домашно приготвени капки за нос,които могат да се ползват и за деца.В 50мл.кипяща вода се прибавят 2 с.л.лайка и се вари за около 2-3 мин.на бавен огън,след това се прецежда и с помоща на капкомер може да се капват по 1-2 капки във всяка ноздра няколко пъти на ден,лайката има антивъзпалително действие,освен това спомага за отпушване на носа!

  4. За мен бяха полезни вашите съвети. Благодаря ви.

  5. Безкрайни благодарности. Носът не ми даваше мира и не можех да заспя, посред нощ е и съм в чужда държава, наоколо няма денонощни аптеки. Вече бях пробвала ракията без задоволителен успех и след като прочетох тази статия, пробвах лука – невероятно подейства!

  6. Слави Киряков

    Интересува ме има ли лечение на хипертрофия на лигавицата на носа с народна рецепта( на баба). Благодаря предварително!
    Слави

    • И мен ме интересува същото. Чета, че най-ефикасно е отстраняването на лигавицата (методи има разнообразни), но ефекта от такава хирургична намеса бил временен – между 1 и 2 години.

  7. Мартина

    Ето тук съм описала подробно как се излекувах след 10 годишна зависимост към съдосвиващи капки за нос :
    http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=942151;topicrefid=19

  8. Димитър Марков

    Изключително добра статия! Едно огромно човешко благодаря! Вярвам, че с нещо ще се възползвам от това, което научих. А някой би ли ме насочил към добър носен хирург, но да не е в Плевен, там Станев вече ме осакати-абсолютен некадърник, а и много алчен. Едната ми ноздра е почти затворена и имам големи проблеми с дишането. Нощем почти не спя и организмът ми е на предела си. Носът ми е почти напълно запушен и от ксилометазолина започнах повече да страдам. Напуснах и работа, защото сутрин все закъснявах и ми беше вече неудобно да търпя критики.

  9. Имам постоянно запушен нос. Или частично запушен. Като си легна вечер ако спя на дясно, то дясната ноздра се запушва автоматично след 30 секунди до 2 минутки, а лявата ноздра ми се отпушва !!! Същото се получава ако пък се обърна да спя на лявата си страна ( лява се запушва-дясна се отпушва). Доста ми е намаляло и обонянието за някои миризми, а пък други си ги усещам нормално.
    Съвети за някакви превантивни безобидни мерки-домашни лечения без лекари ?

  10. Виолина

    У дома ползваме срещу запушения нос и хремата само Тенорос. Това са едни таблетки, които се смучат. Стават и за деца и за диабетици. Много са хубави , от природни съставки и нямат никакви странични явления и противопоказания. И приятелите ни ги ползват и са много доволни също. Освен това не изсушават и не разраняват носа отвътре, за разлика от някои капки. Тенорос на мен много ми помага, защото много често носа ми е запушен и не знам друга алтернатива на капките за нос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *