скарлатина, лечение
Скарлатина!

Опасната скарлатина: как да я разпознаем?

Симптоми на скарлатина. Снимки. Лечение. Помага ли аугментин? Как действа клацид? А оспамокс? Върши ли работа тантум верде? Хомеопатия. Имунитет. При бременност. Заразяване. Инкубационен период. Хранене и диета. Изследване. Профилактика. Усложнения. Ревматизъм. Гломерулонефрит. Разлика с рубеола? А с гнойна ангина?

Скарлатина – това е един от вечните родителски кошмари. Инфекциозно заболяване, характерно с висока температура и специфичен кожен обрив, като едновременно с това се развива и гнойна ангина. Причинителят на болестта е хемолитичен стрептокок. Съвременната медицина разполага с немалко средства за лечение на скарлатина, но заради възможните усложнения заболяването се квалифицира като едно от сериозните във възрастовата група 1-9 години (puls.bg).

Снимки. Лечение

Лечението на скарлатина включва антибиотици. Задължително е болният, обикновено дете, да остане вкъщи на постелен режим и да получава много течности. Поради болките в гърлото и обрива в устната кухина апетитът намалява, но е добре да се захранва със супи и каши, които по-лесно ще се преглъщат. Протеините рязко се намаляват, за да се избегне възможна алергична реакция.

Кои симптоми могат да ни насочат към тревожния факт, че болестта скарлатина е влязла в дома ни?

  1. поява на характерен ситен обрив, който при натиск избледнява; специфично е разположението на обрива – по вътрешната страна на ръцете и краката, в гънки, но не и по носа и около устата; наличие на обрив в устната кухина, т.н малинов език;
  2. проява на гнойна ангина с оток на лимфни възли;
  3. висока температура.

Особеност на инфекциозния причинител е отделянето на специфични токсини; именно за по-бързото им изхвърляне от организма са необходими течностите, както и за преодоляване по-лесно на температурните състояния.

Помага ли аугментин?

Стандартното лечение на скарлатина е с антибиотици от пеницилиновата група; аугментин е един от тях. Това е композиция от две лекарствени съставки: амоксициклин и клавуланова киселина. Естествено, приемът трябва да бъде назначен от лекар – той определя дозата и продължителността. Диагнозата – скарлатина, е коректно да се потвърди и чрез микробиологично изследване. Терапевтичният курс е 10 дни, комбинирано с витамини и противоалергичен продукт от типа на фенистил (pramed.bg).

Независимо от успешната терапия е валидно предупреждението, което елиминира приложението на аугментин при алергия към пеницилинови продукти.

Вижте и подробния материал за приложението на това лекарство (достъпно написано): Аугментин при инфекции – какво лекува?

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2019/02/19/%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B8/

Как действа клацид?

Клацид е антибиотик от групата на макролидите; обикновено се изписва при свръхчувствителност към пеницилиновата група – това е алтернативен вариант. Лечението на доказана скарлатина с антибиотик е задължително (puls.bg).

А оспамокс?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Оспамокс е аминопеницилинов продукт с широк спектър на действие. Ефикасен е при стрептококови инфекции (framar.bg). Това го прави подходящ при лечението на скарлатина – болестта скарлатина често се повтаря с малък интервал и е практика прилаганите антибиотици да се сменят.

Върши ли работа тантум верде?

Таблетките за смучене тантум верде помагат при скарлатина, но не лекуват самата скарлатина и не бива да се коментират като алтернатива на антибиотиците! Използването им има смисъл при скарлатина заради ефекта върху възпаленото гърло: смученето на тези таблетки действа болкоуспокояващо и неутрализира възпалението (tantum-verde.com). Облекчението се дължи на лечебни въздействия от активното вещество – бензидаминов хидрохлорид. Този компонент прониква директно в засегнатите тъкани в гърлото, натрупва се и овладява мъчителната симптоматика. Тантум верде е добър компонент в комплексната терапия на скарлатина.

Хомеопатия и скарлатина

скарлатина снимки лечениеМлади родители – критици на лечението с антибиотици, живо дискутират из форумите възможността скарлатината да се лекува с хомеопатични продукти. Идеята е хомеопатията да подкрепи имунната система в усилията й да се справи самостоятелно със стрептококовата инфекция. Същевременно доста лекари с положително отношение към хомеопатията признават, че по-надеждният вариант все пак са антибиотиците – заради реалния риск от усложнения. Лечението с хомеопатични средства изисква постоянна връзка със специалист по хомеопатия, както и контролни изследвания през кратки периоди от време – за да се прецени дали стрептококовата инфекция не е засегнала някой от вътрешните органи, например бъбреците.

Вариантът с антибиотици се счита за стандартен и се практикува по споменатите и още други причини в името на по-голямата сигурност (homeohelp.eu).

Имунитет

Скарлатината много често се коментира като един от видовете шарки, но заболяването всъщност е доста различно. Прилича си с шарките по обривите, но специалистите винаги подчертават, че шарките са вирусни заболявания, а скарлатината – бактериално (segabg.com). Преболедуването от скарлатина не изгражда траен имунитет, затова болестта често се повтаря. Един човек може да е носител на стрептококи, без да развие болестта.

Скарлатина при бременност

Опасна ли е заразата от скарлатина при бременност? По принцип всяко заболяване носи по-голям риск, ако става дума за бъдеща майка. Счита се, че плацентата предпазва плода от стрептококовата инфекция, няма риск за бебето и че заболяването от скарлатина може безопасно за бременността да се лекува с пеницилинови продукти (kenguru.bg). По принцип риск съществува при вирусните инфекции – рубеола, варицела, морбили, заушка, които могат да причинят спонтанен аборт или увреждане на плода (ginea.bg).

Заразяване

Заразяването със скарлатина става по класически, въздушно-капков път (puls.bg). Заразеният със стрептококи киха или кашля и патогенните микроорганизми попадат в организма-приемник. Най-често бум на скарлатина и заразяване по този начин става в детските градини и училищата с по-малки деца, които прекарват много време заедно в затворени помещения. Едно дете може да се зарази и чрез пипане на предмети, върху чиято повърхност има бактерии, ако не си мие редовно ръцете. Заразата може да се предаде и от здрав носител.

Дайте мнение и Вие тук!

Инкубационен период

Това е времето, през което болестта вече работи в организма, но още не се е проявила. Инкубационният период за скарлатина е от няколко часа до 12 дни (puls.bg).

Хранене и диета

скарлатина снимки
Скарлатина!

Разбираемо е, че при скарлатина болното дете няма апетит. Трябва обаче да му се дават много течности и през първата седмица от боледуването да се храни предимно с млечни храни и зеленчуци (blitz.bg): кисело мляко, безсолна извара, изкиснато сирене, лимон, киви и боровинки. След като болките в гърлото намалеят и температурата спадне, да се гризкат ябълки и сухари – такава храна по-бързо изчиства налепа от сливиците и болките при преглъщане отминават. Мазната храна, пържено, чипс, ядки и сладкищи са забранени. Много добре действа шипковата отвара и чай от шипки и боровинки. Препоръчват се супи и каши.

Изследване

При типично протичаща скарлатина опитният лекар бързо разпознава симптомите и назначава адекватното лечение. Има обаче и случаи с атипично развитие на заболяването – без обрив, или основното инфекциозно огнище не е в устната кухина, а около рана по тялото (pramed.bg). За да се определи точната диагноза в такъв случай се назначават кръвни изследвания и анализ на гърлен секрет. Второто доказва скарлатина при откриването на споменаваните хемолитични стрептококи.

Профилактика

Болестта скарлатина не изгражда траен имунитет, затова е важно закаляването и укрепването на имунната система. Важно е също спазването на добра лична хигиена. За ограничаване на заразата в детските заведения се въвежда карантинен режим с ограничаване на потенциално опасните контакти. По възможност и вкъщи се създават условия за изолация на дете, заразено със скарлатина, ако в семейството има и други деца.

Усложнения

Коварството на стрептококите – причинителите на болестта скарлатина, е в това, че още по време на острия болестен период могат да атакуват скрито други органи – докато вниманието е насочено към възпаленото гърло и температурата.
Усложненията при скарлатина се квалифицират като ранни и късни:

  1. Към ранните спадат абсцесите и гнойните възпаления, например на средното ухо, синузит, менингит. Токсините, отделяни от стрептококите, могат да засегнат функциите на бъбреците или сърцето – това обикновено се случва през втората седмица от боледуването, когато детето започва да се оплаква от болки в гърдите и задух. Подобно състояние не е безобидно и изисква лекарска намеса и наблюдение, то може да се овладее и да се преодолее. Още един тип усложнения засягат кръвоносните съдове, които могат да се възпалят и да последват вътрешни кръвоизливи, включително опасните мозъчни.
  2. Късни усложнения от скарлатина са алергиите – ако не е провеждано правилно лечение се проявяват автоимунни реакции. По-голяма е вероятността от развитие на ревматични симптоми около две седмици след заболяването. Инфекцията може да засегне ставите, които стават болезнени и се подуват, но за това има лечение. По-сложно е, ако освен ставите е засегнато и сърцето, сърдечните клапи, които започват да се удебеляват и не са в състояние да функционират нормално (миокардит). Лечението в подобни случаи е оперативно (puls.bg).
    Друго късно усложнение е гломерулонефритът – инфекциозно заболяване, ограничаващо основните функции на бъбреците. В някои случаи инфекцията засяга мозъка: две-три седмици след оздравяването детето може да започне да извършва неконтролирани движения. Това е т.н. хорея на Сиденхам, при която пораженията могат да останат за цял живот.

Ревматизъм

Острият ставен ревматизъм е една от опасностите, свързани с боледуването от скарлатина. Може да се прояви като автоимунна реакция около три седмици след началото на скарлатината. Лечението на скарлатина с антибиотици има точно тази задача – да предотврати подобни усложнения. При ставен ревматизъм след скарлатина страдат големите стави, които са отекли и болезнени, затруднени са движенията, има температурни състояния. В някои случаи може да се прояви и артрит на малките стави (framar.bg). Децата, болни от скарлатина, трябва да са под медицински контрол около 6 седмици, за да се разпознаят и лекуват навреме възможни усложнения, свързани със сърцето, бъбреците и ставите.

Гломерулонефрит

Това е постстрептококова инфекция, засягаща т.н. гломерули: това са фини каналчета в тъканта на бъбреците, с чиято помощ се отделят токсините и се съхраняват полезните компоненти в течностите, преминаващи през бъбреците. Гломерулонефритът е сериозна опасност за здравето и дори за живота: ако това вторично болестно състояние след скарлатина не бъде овладяно навреме, то може да стане хронично и с времето да причини бъбречна недостатъчност (puls.bg). По принцип острият гломерулонефрит успешно се лекува с диуретици и антибиотици; ограничават се течности и сол.

Разлика с рубеола?

Основната разлика между скарлатина и рубеола е в причинителя: рубеолата е вирусно заболяване, докато скарлатината има бактериален причинител. Разпознаването на двете заболявания понякога е затруднено, тъй като типичният симптом – обривите, се проявява по сходен, макар и не идентичен начин (pramed.bg). Допълнително трябва да се отбележи, че скарлатината “прави” по-високи температури; зачервено гърло и увеличени лимфни възли са налице и при рубеолата, но при скарлатина става дума за типична гнойна ангина с налепи, точковиден обрив по мекото небце и малиновочервен език

А с гнойна ангина?

Гнойната ангина е един от вариантите на инфекциозно заболяване, причинено от хемолитични стептококи. Описани са доста случаи, при които малко дете кара скарлатина, а заразената с негови стрептококи майка развива гнойна ангина (puls.bg).

Основна разлика между двете заболявания е липсата на обрив при гнойната ангина. В същото време не бива да забравяме, че е възможно и атипично протичане на скарлатина без обрив. Да си припомним и това, че класическата картина на гнойна ангина е един от етапите в преболедуването от скарлатина!

Вижте подробна разработка върху гнойната ангина в тази наша задължителна статия: Гнойна ангина – лекува ли се без антибиотик?

И още нещо интересно за лечението на скарлатина със Зинат:

https://www.lekar.bg/2015/02/13/%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82/

Първоначално публикувано на:06.02.2015 @ 17:48

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *