панкреас, болести
Болният панкреас се диагностицира трудно

Болен панкреас – как да разпознаем проблема

Разположение (анатомия). Симптоми на болния панкреас. Болести. Лечение на възпален панкреас (панкреатит). Аденом на панкреаса. Изследвания. Амилаза – за какво говори. Операция. Кога да се притесняваме от рак. А от киста? Диета за панкреас. Билки. Жлъчка и панкреас. Панкреас и далак. Панкреас и инсулин при диабет. Панкреас и алкохол

Панкреас – това е вътрешен орган, за чието съществуване много хора май изобщо не подозират! Трябва да ви се появят проблеми, за да си помислите за здравето на собствения панкреас.

Задстомашната жлеза – панкреас, е разположена в задната зона на коремната кухина По форма напомня грозд, тежи 80-90 грама и е изградена от два типа тъкани. Строежът на този орган съответства на функциите, които изпълнява: произвежда храносмилателни ензими и хормони.

Ензимите са продукт на основната тъкан, образуваща множество свързани помежду си каналчета – продукцията, отделяна в каналчетата, се влива в дванадесетопръстника и участва в храносмилателния процес.

Между зоните с каналчета са разположени т.н. Лангерхансови острови – групи клетки със специфичен строеж, които изработват хормоните инсулин и глюкагон.

Двата хормона управляват обмяната на въглехидратите – глюкагонът увеличава нивата на кръвната захар, а инсулинът ги намалява (puls.bg).

Сложна работа, нали? Да се чуди човек как такава фино настроена машинка цъка непрекъснато някъде вътре в тялото му. За жалост сложните неща често се повреждат. Така е и с панкреаса.

Симптоми на болния панкреас.

панкреас
Болният панкреас се диагностицира трудно

Специалистите признават, че болестите на панкреаса са коварни: симптомите почти винаги се появяват, когато вече е късно. Сигналите, че нещо с даден панкреас не е наред, всъщност не са малко: изразяват се в болки в горната част на корема, гадене и повръщане, дехидратация, понижаване на кръвното налягане, подуване на корема, пожълтяване на кожата и склерите, необяснима загуба на тегло, понякога – диария (blitz.bg).

Тези симптоми обаче не са свързани единствено с проблемен или болен панкреас, те могат да са предизвикани от други здравословни проблеми. Така по пътя на изключването и отхвърлянето накрая все пак се стига до болния панкреас, но за съжаление е изгубено много време.

Болести на панкреаса.

Болният панкреас може да страда по различни причини, но сред най-големите му врагове е алкохолът. Не случайно медиците обясняват, че всеки българин, който пие по една голяма ракия на ден, е потенциален пациент с панкреатит или рак на панкреаса. Ако освен алкохола се прибавят и цигарите, вероятността да се разболее нечий панкреас става още по-голяма (blitz.bg).

  • Ето кои са най-често лекуваните болести на панкреаса:
  • остър панкреатит – бързо протичащ възпалителен процес, при който функциите на панкреаса са блокирани; произведените ензими действат в самия орган, вместо да се изливат в дванадесетопръстника, и причиняват самосмилане на органа;
  • хроничен панкреатит – продължителен процес със същите характеристики; възможно е самосмилането на болния панкреас да причини увреждания и на други органи, тъй като храносмилателните ензими проникват в кръвта и чрез кръвообращението достигат до тях;
  • рак на панкреаса – злокачествено заболяване, чиято честота непрекъснато нараства (detoxcenter.eu).

Лечение на възпален панкреас (панкреатит)

Панкреатитът засяга не само болния панкреас, който е подложен на саморазрушаване от ензимите трипсин и липаза. Страдат бъбреците, белите дробове, сърцето. Острият панкреатит може да е причина за животозастрашаващи състояния. Хроничният трайно и необратимо уврежда панкреаса – трансформираната му фиброзна тъкан не може да се възстанови и след като бъде излекуван от конкретното възпаление (framar.bg).

Демир бозан за безсъние

Какво е лечението на възпален панкреас?

При остър панкреатит се налага постъпване в болница по спешност. Терапията е свързана с вливане на глюкоза и солеви разтвори, в организма се вкарват болкоуспокояващи и антибиотици, които трябва да ограничат възпалителния процес (pharmacy-bg.com). Пациентът минава на режим – без прием на храна и вода през устата, за да се изолира ензимната функция на панкреаса.

Като обезболяващи се предпочитат нестероидните противовъзпалителни от рода на диклофенак или индометацин, също и аспирин. По преценка на лекуващите може да се дава и морфин. При остри състояния, които продължават повече от 72 часа, се прилагат кортикостероиди.

Престоят в болницата се използва за установяване на причината за възпалението и се набелязва терапия за неутрализирането й. Ако е необходимо – след преодоляването на острото състояние се правят допълнителни изследвания.

панкреас
Панкреас – органът, който произвежда важни ензими и хормони

При хроничен панкреатит лечението разчита преди всичко на диетата. Изключват се мазните и пържените храни; храненето е по-често и с малки порции. Ако е необходимо – вземат се ензими и болкоуспокояващи (pharmacy-bg.com).

Аденом на панкреаса

Аденом е доброкачествен тумор на панкреаса, който в зависимост от вида си може да причини различни отклонения във функциите на органа (zdravebg.info).

Най-разпространен е т.н. инсулином – тумор, предизвикващ повишена продукция на инсулин – което води до чести състояния на хипогликемия, състояния на обърканост, припадъци, изпотяване и тревожност, главоболие, зрителни нарушения.

Точната причина за такива състояния се открива трудно, необходимо е изследване с медицинска апаратура. Аденомът може да е единичен, с големина на череша, или множествен. Лечението е оперативно.

Друг доброкачествен тумор е випом при синдром на Verner-Morrison (WDNA – синдром). Той се развива от клетките на Лангерхансовите острови и причинява уртикария, отклонения във функциите на жлъчката, повишени стойности на калция и понижени – на калия, водниста диария и отслабване, постоянна умора.

Трети вид аденом е глюкагономът. Тъканта му произвежда другия панкреасов хормон – глюкагон, в прекомерно големи количества, като причинява високи стойности на кръвната захар в съчетание с анемия, кожни обриви и загуба на тегло. Лечението е оперативно (zdraveng.info).

Изследвания за панкреас.

При проблеми с панкреаса след преглед се назначават кръвни изследвания, като се обръща внимание на ензимите в кръвта: при остър панкреатит ензимите липаза и амилаза по правило са поне три пъти повече от нормалното. Проследяват се също данните за кръвната захар (глюкозата), магнезий, натрий, калций, калий и бикарбонати.

Диагнозата се уточнява окончателно чрез ултразвуково изследване на корема, скенер и ендоскопска ехография. Освен това се практикува т.н. магниторезонансна холангиопанкреатография – при нея магнитният резонанс проследява съвместното функциониране на черния дроб, панкреаса и жлъчката (zdravenchas.org).

Амилаза – за какво говори тя за състоянието на панкреаса.

Ензимът амилаза, произвеждан от панкреаса, по правило е с ниски стойности в кръвта. Ако има болестни отклонения, това положение се променя. Наднормените стойности на амилаза по-лесно се проследяват в кръвта, тъй като там отклоненията се проявяват по-бързо.

В урината обаче отклонението може да бъде фиксирано по-дълго време (framar.bg). Тест за амилаза се провежда при съмнения за заболяване на панкреаса или слюнчните жлези; препоръчват се и контролни изследвания след проведено лечение.

Подготовката за това изследване изключва консумацията на алкохол в рамките на 24 часа преди теста, както и режим без вода и храна два часа преди него.

Високите стойности на ензима амилаза могат да означават панкреатит или рак на панкреаса, възпаление на слюнчните жлези, болестни проблеми с червата или стомаха – включително язва, жлъчни камъни, бременност, диабетна кетоацидоза, извънматочна бременност.

Дайте мнение и Вие тук!

Прекалено ниските стойности на амилазата пък могат да са причинени от заболявания на черния дроб, бременност, прееклампсия, кистична фиброза.

Операция на панкреаса.

панкреас
Операцията на панкреас се счита за една от най-сложните в коремната хирургия

Операциите на панкреас в хирургията се считат за едни от най-сложните за хирурга и тежка – за пациента. Водещият специалист по болести на панкреаса, д-р Олег Чолаков, сравнява оперирането на панкреас с чистенето на бодлите на кактуса един по един.

Панкреасът е малък орган, разположен дълбоко в коремната кухина и заобиколен от много кръвоносни съдове. Понякога само за да се достигне до него е необходим час и половина. Допълнителна трудност – при рак на панкреаса тъканта е променена и толкова мека, че не може да се шие (blitz.bg).

Кога да се притесняваме от рак на панкреаса.

Ето кои отклонения от нормалното ни състояние са тревожни и трябва на всяка цена и по най-бърз начин да разкажем за тях на специалист:

  • кожата и склерите пожълтяват;
  • урината е тъмна, а екскрементите – светли, бели;
  • чувства се болка в горната част на корема, често има гадене и повръщане;
  • слабост и загуба на апетит;
  • загуба на килограми;
  • често – запек (roche-oncology.bg).

Прогнозите при рак на панкреаса са отчайващи. Само 4% от оперираните и лекувани пациенти доживяват петата година след диагнозата си.

А от киста на панкреаса?

Кисти на панкреаса най-често се образуват след панкреатит, когато некротизирана тъкан се слива с ензими и образува плътна маса в самия орган. Истинските кисти обикновено са вродени и имат епителна обвивка, докато придобитите или псевдо-кистите са аморфна маса.

Поради непрекъснатата продукция на ензими тази маса нараства с различна скорост; има големи по обем кисти, които притискат съседни органи и причиняват дискомфорт и болки. Причина за образуването на киста може да е травма, паразит, злокачествено израждане на клетки (zdravebg.info). При киста на панкреас се чувства болка в горната част на корема, загуба на апетит, запек, отслабване. Лечението е оперативно.

Диета за панкреас.

При болен панкреас трябва да се набляга на щадящи храни, чието усвояване не се нуждае от усилено отделяне на ензими. Храните трябва да са течни и пасирани, да преобладават протеините с редукция на въглехидрати и минимум мазнини. Извеждат се фибрите, етеричните масла, холестеролът, пурините. Препоръчват се млади, нетлъсти меса – пилешко, заешко, телешко, както и ориз и картофи, зеленчуци, риба, извара (gotvach.bg).

Хранене – с малки порции, разпределени за пет приема в рамките на деня. Без пържено – храната се вари и пече, приготвя се на пара и се пасира. Забранени са натуралните бульони – месни, рибни и гъбени. Не трябва да се консумират тлъсти меса, консерви, колбаси, осолени и пушени риби.

Дразнят плодовете от рода на смокини, ягоди и малини, къпини, грозде, фурми, стафиди и сушени сливи, семки и ядки. Забранени са също сладка, сладкиши, шоколад, подсладени газирани напитки, доматен сок, кафе.И още – без коприва, спанак, лапад, маслини, патладжани, ряпа, зеле, зрял фасул, грах, туршии и салати с пикантен дресинг.

Човекът с болен панкрас забравя за неща като баници, мекици, типов и ръжен хляб. Може – овесени ядки, грис, макарони, сухари и фиде (recepty.bg).

Билки за панкреас.

Невен, царевична коса, цикория, морски водорасли, корен от репей – ето част от билките, които могат да съдействат за оздравяването на болния панкреас. Билките трябва да се пият продължително време, от 3 до 6 месеца, за да се почувства положителна промяна, особено при хроничен панкреатит (blitz.bg). Вижте рецепта, която лесно ще ви убеди в ползата от билките при болен панкреас:

смесват се равни части листа от горски ягоди и боровинки. Една супена лъжица смляна суха смес се сипва в термос и се залива с чаша вряла вода. Запарката престоява в термоса 10 часа. След това се прецежда и се изпива на три пъти преди хранене.

Жлъчка и панкреас

панкреас
Когато един панкреас не произвежда достатъчно инсулин…

Причините за развитие на панкреатит – остър и хроничен, са доста, но сред тях внимание заслужава жлъчнокаменната болест.

Камъните в жлъчката могат да окажат негативно въздействие върху функциите на черния дроб и панкреаса, тъй като тези три органа са част от една хармонична система и отклоненията в работата на който е да е от тях нарушават въпросната функционална хармония (zdravosloven.com).

Опасността при наличието на жлъчни камъни е да бъдат блокирани каналите, по които се отделят жлъчни сокове и храносмилателни ензими от панкреаса.

Панкреас и далак

Двата органа са разположени в съседство; китайската медицина дори ги определя като прилежащи към общ меридиан далак-панкреас (budha1.blog.bg). Това разположение предопределя рисковете за всеки от двата органа при заболяване на единия от тях.

Особено ясно това личи при рак на панкреаса: една от най-тежките коремни операции е отстраняването на панкреаса с фрагменти от съседни органи или цели органи, например част от стомаха, жлъчния мехур и канал, далак и тънки черва (integramed.org).

Панкреас и инсулин при диабет

Известно е, че при диабет увреденият панкреас не произвежда инсулин или го произвежда в недостатъчно количество. Възможно е да има инсулин, но организмът да не проявява чувствителност към него, да се развие инсулинова резистентност. Кръвната захар при диабет се постига и с медикаменти, някои от които насърчават продукцията на инсулин от панкреаса, а други потискат нивата на кръвната захар.

Инсулинът всъщност играе ключова роля в много процеси и отклоненията от присъствието му в организма винаги могат да причинят здравословни проблеми; нуждаят се от контрол.

Панкреас и алкохол

Алкохолът въздейства негативно на панкреаса в две посоки: затрупва го с токсини, които той не е приспособен да разгражда или да изхвърля.

Второ – сгъстява отделените секрети и ензими, което създава риск от задържане и активиране на ензимите в собствената тъкан на панкреаса (blitz.bg.). При някои хора консумацията на алкохол може да се окаже пагубна дори това да е в малки дози и да причини остър панкреатит.

При други продължителното натрупване може да провокира процес, чиито резултати да са животозастрашаващи и за тях да стане известно с голямо закъснение. Както вече стана дума – болният панкреас “крещи” за проблемите си, когато вече е трудно да му помогнеш.

Първоначално публикувано на:05.02.2015 @ 17:44

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Mez

Мезим форте – за какво се използва? Цена, мнения и странични ефекти

Ползата от  мезим форте за храносмилателния процес. Откъде се взема продуктът и в какви случаи …

12 Мнения

  1. Теодора

    Къде мога да си направя изследване на панкиас.жлъчка и черен дроб

  2. какви изследвания точно трябва да си направя , защото съм сигурна , че личната ми
    лекарка няма да ми даде направление за такива. На какъв специалист трябва да ида
    и всички необходими неща, които трябва да направя , защото имам почти същите
    симптоми, описани по-горе за проблеми с панкреаса.

  3. Димитър Иванов

    Драги зрители и гости на панаира, няма да се спирам на етиологията и патогенезиса на горепосоченотa група заболявания ,поради няколкото хиляди причини, които субективират тази група от заболявания, в случая прекалено общата диагноза, в която не са отчетени базата на индивидуалните, хормоналните,психосоматичните и и физико-химичните
    личностни и физични характеристики , крайната цел от коментарите под темата ,наречена форум, е изпълнена , вие сте уплашени, загрижени и зарибени, а именно това е и целта ,да ви покажат вратата, от където се влиза, за излизането не знам; Все по-малко щастливи цигани и честни лекари срещам, дано да бъркам
    Сарказмът е превантивен!

  4. Антония Симеонова

    Димитър Иванов е перко. Такива глупости говорят ли се на болни хора? След като сарказмът бил превантивен, най-добре е да си го запази за себе си, а не да тъпоумничи по повод хорските страдания.

  5. Анонимен

    Благодаря Ви за полезната статия.Аз съм оперирана от остър панкреатит и се смятам за най-голямата късметлийка на този свят,защото състоянието ми беше много тежко.Панкреасът ми беше некротизирал и се,, самосмилаше”.Лекарите не бяха виждали в дългата си практика такова ужасно състояние на този орган не се наемаха да поемат отговорността да ме оперират.Само един лекар пое този риск и благодарение на него и на бог спаси живота ми ,защото аз бавно и мъчително умирах.Тогава научих всичко за този толкова жизнено важен орган в човешкото тяло.Не трябва да се пренебрегва и най малката препоръка на лекарите както и да се неглижират симптомите!

    • Кой е доктора. Защото и аз съм оперирана от киста на панкреаса

      • Ивета Димитрова

        Здравейте! Аз също имам киста на панкреаса и ми предстои операция! Може ли да си разменим координати? Имам толкова въпроси и притеснения….

    • Интересувам се от името на доктора, защото и на мен ми предстои операция. Ще Ви бъда много благодарна да ми дадете негови координати. Много ми е спешно! Благодаря предварително.

  6. Юлиана Цветанска

    Добре разяснена информация, достъпна.За съжаление, наистина при Рак на панкреаса, твърде късно се разбира за проблема и докато се разбере и човекът вече го няма….Майка ми почина на 20.08.18г., за около 3,5 месеца, туморът беше на главата на панкреаса, нямаше болки,само в последните 3- 4 дни се оплакваше от болка.Немога да се примиря, че си отиде толкова бързо, а беше такъв – слънчев човек, весел, жизнен с дух на 25год.,мед. сестра и до последно така…..Дано да е на едно по- добро място……

  7. Хора, всичко което четем тука е добро. Но защо се сещаме толкова късно? Хубаво е човек да има здравна култура, понеже живеем в комерсиален свят. И пак поради това един грам профилактика е по ценен от един килограм лечение. Истината е че хората нямаме здравна култура. Питаме се как да се лекуваме, а никой не пита как да не се разболяваме. В случая с панкреаса – просто спирате захарта и всички производни. Трудно е но не нрвъзможно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *