триглицериди, лекарства, високи, ниски
Високите килограми "вървят" с високи триглицериди

Опасните триглицериди: как да ги контролираме

Връзка между висок холестерол и триглицериди. Кои стойности считаме за нормални. Какво означават ниски триглицериди. Диета. Какво значи референтни стойности. Какво се прави при високи стойности (високи нива). Използване на Омега-3. Други средства за нормализиране. Билки. Кои са обичайните лекарства. Рибено масло срещу вредните липиди

Триглицериди – това е основната част от мазнините (липидите), които приемаме с храната. Приетите с храната триглицериди се наричт екзогенни. Те обаче могат и да се синтезират в самия организъм – това са ендогенните триглицериди.

Екзогенните триглицериди претърпяват сложни трансформации в чревния тракт и по кръвен път достигат до всички органи. Ендогенните триглицериди се синтезират в черния дроб и оттам под формата на липопротеини постъпват до тъкани и органи. Най-висок процент от триглицеридите в организма се съдържат в мастната тъкан, черния дроб, скелетните мускули и сърцето (arsmedica.bg).

Връзка между висок холестерол и триглицериди

Триглицериди и холестерол са два вида липиди, които имат различни функции в организма (jivotatdnes.bg). Триглицеридите са основен източник на енергия, а холестеролът – градивен материал за клетки и хормони.

Повишените стойности на споменатите триглицериди и т.н. лош холестерол са заплаха за здравето и живота: те провокират атеросклероза, а от това следва цяла поредица заболявания – включително сърдечна недостатъчност, мозъчно-съдова болест, повишава се рискът от инсулт и инфаркт.

Високи стойности на триглицериди и холестерол се констатират при хора с наднормено тегло, диабет, хипотиреоидизъм, алкохолици, при панкреатит. Нарушенията в мастната обмяна могат да са проява и на генетична обремененост.

Най-висок е рискът при високи стойности на триглицеридите, общия и лошия холестерол и ниски стойности на добрия холестерол (blitz.bg) .

Кои стойности считаме за нормални

Стойностите на триглицеридите се изчисляват в милиграми на децилитър. В норма са, ако са под 150 мг/дл. Гранични са тези от 150 до 199, а над 200 мг/дл се определят като високи и “носителят” им е в риск. Ако показателят е над 500 мг/дл, се говори за свръхвисоки триглицериди (blitz.bg).

Какво означават ниски триглицериди

За нормална долна граница на показателя за триглицериди се счита 80 мг/дл. При някои състояния и болести този показател може да е по-нисък и тогава се наблюдава хипотриглицеридемия.

Така се случва при недохранване или нискомаслени диети, при намалени функции на щитовидната жлеза или малабсорбционен синдром (хронична диария и редукция на теглото). В този случай става дума за дефицит, тъй като организмът фактически няма достатъчно източници на енергия (arsmedica.bg).

Диета

триглицериди, диета
Здравословното хранене спасява от високи триглицериди

Стойностите на високите триглицериди могат да се коригират чрез диета. Изграждането на меню от здравословни храни позволява да се намали рискът от атеросклероза и заболявания на сърдечно-съдовата система.

“Демир

Полезните храни при високи триглицериди са мазните риби заради високото съдържание на Омега-3 мастни киселини (blitz.bg). Това са пъстърва, сьомга, риба тон, скумрия, херинга и сардини.

Препоръчват се повече храни с разтворими фибри, плодове и зеленчуци, а се редуцират или изключват пълномаслените млечни продукти – млека и сирена, белият хляб и тестени изделия от бяло брашно, яйчен жълтък, от плодовете – банани, смокини и фурми; забранени са също червените меса, майонеза, захар, торти, подсладени газирани напитки, какао и шоколад (greenway-bg.com).

Какво значи референтни стойности

Референтни стойности са параметрите, границите, в чиито рамки конкретните показатели при едно или друго лабораторно изследване се отчитат като нормални (bb-team.org). Специфичното тук е, че всяка лаборатория работи със собствени референтни стойности – те зависят от апаратурата и методите на изследване (aidsinfonet.org).

Така като нормални се отчитат триглицериди в рамките на 40-50 до 150 мг/дл, като гранични – до 200, високи – до 499, и много високи над 500 мг/дл.

Какво се прави при високи стойности (високи нива)

Контролът върху високите триглицериди може да бъде постигнат само комплексно – като се промени стилът на живот (puls.bg). Ето най-важните стъпки, които включва това:

  • физически натоварвания, двигателна активност в поне пет дни от седмицата;
  • рационално хранене с цел редукция на килограмите – ако теглото е наднормено;
  • спира се консумацията на храни с наситени мазнини, трансмазнини;
  • намалява се приемът на алкохол, тъй като повишава концентрацията на триглицериди в кръвта – в някои случаи се препоръчва дори спиране на алкохола;
  • задължително включване на риба в менюто заради потребността от постъпления на Омега-3 мастни киселини.

При някои пациенти се налага и прилагане на медикаменти – статини, фибри, никотинова киселина. ,

Дайте мнение и Вие тук!

Използване на Омега-3

Акцентът върху Омега-3 ненаситени мастни киселини е заради реалната възможност за контрол върху високите триглицериди без медикаменти. Неслучайно сред задължителните препоръки в такива случаи винаги се споменава консумацията на мазни риби от рода на скумрия, пъстърва и сьомга.

Омега-3 означава по-бавно производство на триглицериди в черния дроб, блокиране на възпалителните процеси – особено тези в кръвоносните съдове, предотвратяване образуването на тромби, сгъстяването на кръвта и предпазване от артериални плаки (framar.bg). Освен рибата богато съдържание на Омега-3 имат орехите и лененото семе.

Други средства за нормализиране. Билки

триглицериди, ниски
Триглицериди и лош холестерол над нормата съсипват кръвоносните съдове

Комплексно въздействие върху високите стойности на триглицериди и холестерол имат дрождите от червен ориз, зеленият чай, екстрактът от артишок, храните с разтворими фибри – овесени ядки, бобови продукти, моркови, броколи, ябълки и сливи (framar.bg).

Сред полезните растения при високи триглицериди без съмнение трябва да споменем на първо място ленът, по-точно лененото семе. Добре въздействат джинджифилът, чаят от смокинови листа, запарката от билката сминдух (ezine.bg). Ето как да си я направите:

Една лъжица суха билка се залива с 400 г вряла вода и се похлупва. След 3-4 часа се прецежда; пие се по 100 г преди хранене.

Кои са обичайните лекарства

Сред прилаганите лекарствените средства са статините (аторвастатин, флувастатин, ловастатин, правастатин, розувастатин). Комбинират ги с ниацин (витамин В3).

Лекарственият продукт липантил например се дава, ако диетата и режимът на физическа активност не постигат контрол върху високите триглицериди (framar.bg). Този продукт може да се приема само по лекарска препоръка и под контрол, тъй като ефектът от действието му засяга функциите на черния дроб и може да даде странични ефекти.

триглицериди, лекарства за високи и ниски
Високите килограми “вървят” с високи триглицериди

Ниацинът също се взема под контрол, независимо дали е в лекарствена форма или във вид на хранителна добавка. Особеното при него е, че може да причини стомашно-чревни смущения и колебания на артериалното налягане. По тази причина към двойната комбинация от статини и ниацин често се прибавя и медикамент, поддържащ чревния тракт.

Рибено масло срещу вредните липиди

Рибеното масло е вариант за “разбиване” на опасните липиди, сред които триглицеридите имат категорична негативна роля. Важен негов компонент са вече споменатите Омега-3 ненаситени мастни киселини. Тяхна заслуга е оптимизираното разграждане на мазнните, което предотвратява тяхното отлагане в депа и особено – наслояването им във вид на плаки в кръвоносните съдове (zdrave.bg).

Въпросните плаки влошават еластичността на кръвоносните съдове и намаляват способността им да извършват добро, ефективно кръвообращение. Като намалява риска от образуване на плаки, рибеното масло редуцира и опасността от сърдечна недостатъчност, инфаркт и инсулт.

Непременно вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2017/03/08/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA-%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BB-%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5/

Първоначално публикувано на:29.01.2015 @ 11:39

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

билки при висок холестерол лек сокове добавки - 01 435

Билки при висок холестерол. Добавки, лекове, сокове и др. средства

♠ Химия или природа ♠ Билки за монотерапия при висок холестерол ♠ Билкови сборове ♠ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *