синузит
При синузит могат да бъдат засегнати синусни кухини най-често под очите

Какво да взема при синузит в домашни условия? Антибиотик, Кармолис, Назодрен или др?

Кой антибиотик за синузит и бронхит е добър? Какво да взема при синузит? Какво да правим с Кармолис? Лечение в домашни условия. Аналог на Назодрен.

Още в текста: С мед. С хрян. С лазер. С инфрачервена лампа. С див кестен. Рецептите на Ванга. При деца. Хроничен синузит. Максиларен синузит. Алергичен синузит. Остър синузит. Одонтогенен синузит. Синузит без хрема.
Синузит е общо название на възпалителните процеси в синусите. Епизодите със синузит се различават по причината за възпалението – може да бъде вирусна инфекция, алергична реакция или автоимунна атака. Различават се също по това коя от синусните кухини е засегната.

Обичайното лекарство за синузит – антибиотик?

Всъщност към антибиотично лечение се пристъпва, ако диагностицираният синузит не се повлияе от друга терапия до 10 дни или ако протича с бързи усложнения и висока температура. Антибиотикът се подбира индивидуално, като се преценява кое е ефективното решение в зависимост от причинителя, най-често от бактериално естество.

Назначаването на антибиотик, както и преценката за дозировка и продължителност на приема – всичко това се извършва от лекар. Опитите с различни антибиотици и самолечението могат да причинят сериозни увреждания и хронифициране на страданието (doctorsbg.com).

Помага ли геломиртол?

Геломиртол е лекарствен продукт за терапия на синузити и бронхити. Композицията му съдържа елементи от етерични масла, с чиято помощ се облекчава мъчителната симптоматика – отоци, възпаления, отделяне на секрети (doctors.bg).
Приложението на геломитрол при синузит дава добър резултат (виж форума на framar.bg). Все пак немалко специалисти са на мнение, че продуктът е по-ефективен при бронхити.

Капки. Спрей

Кои капки за нос вършат работа при синузит? В зависимост от характеристиката на заболяването от синузит, приложими са познатите капки, които използваме при хрема: виброцил, муконазал плюс, ринолекс, олинт, ксилорин, ксилометазолин (doctorsbg.com). Целта при използването на капки и спрей е да се освободят пътищата за секретите и гнойта, които са събрани в синусите – така поддържат възпалителния процес и причиняват болки. Ако освобождаването на пътищата не може да се постигне ефективно чрез капки или спрей, може да се наложи да се правят пункции (puls.bg).

Спрей за синузит: освен под формата на капки, повечето от споменатите медикаменти се намират и под формата на спрей. Това е по-добрият вариант при синузит, тъй като е възможно да се постигне както отпушване на пътищата за освобождаване на секрети, така и по-директно прочистване, унищожаване на болестотворните микроби. Добър ефект има от лечението с назодрен-спрей: лекарството е ефективно и при гнойни процеси в синусите, като в някои случаи – при засегнати участъци в съседство с ухо или око, се практикува комбинирана терапия с антибиотици от рода на Пенлак (afia-pharmacy.bg).

Хомеопатия при синузит

синузит лечение, как се лекува
Редовното главоболие при синузит…

Специалистите по хомеопатия са на мнение, че антибиотичното лечение не е за препоръчване при заболяване като синузит: проблемът е, че бактериалните причинители доста бързо развиват резистентност към антибиотиците. В същото време склонните към синузит често развиват рецидивиращи форми на болестта и тя се хронифицира. В такива случаи хомеопатичното лечение има смисъл и дава по-добри резултати (homeopathytoday.eu). Чрез хомеопатичните продукти синусите се освобождават от секрети и гной, вътрешните им повърхности се прочистват от възпалителните огнища, може да се акцентира върху укрепване на имунната система – так,а че да се развие устойчивост към този тип инфекции.

Двата най-често прилагани хомеопатични продукта при синузит са стикта пулмонария и калиум йодатум. Първият е подходящ при запушени синуси с болки и тежест в основата на носа, невъзможност да се освободят секрети. Вторият се приема при противоположна симптоматика – постоянно отделяне на секрети,сълзящи очи, оток на лицет, главоболие.

В зависимост от специфичната комбинация на симптоми при синузит специалистът може да избере и препоръча за конкретен пациент някои от следните продукти: меркуриус солубилис, хепар сулфур – това е добро за болезнен синузит с гной, калиум бихромикум, хидрастис, мезереум, цинабарис, лахезис.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Паралелно с приема на хомеопатичните дражета синузит се лекува чрез използването на спрей с морска вода, няколко пъти дневно. Препоръчва се и прием на достатъчно течности. Още ТУК:

Хапчета за синузит. Нови лекарства и капки ‘2019. Таблетки, спрей

Симптомите на синузит са мъчителни и изискват адекватно лечение.

То се избира в зависимост от това дали става дума за остър или хроничен синузит, кои точно симптоми се проявяват и какво е общото здравословно състояние на човека със синузит. Ето кои са разпознаваемите симптоми на синузит:

  • главоболие , болка в зоната на засегнатите синуси;
  • запушен нос, намалено обоняние;
  • възможно е да се отделя секрет от носа – бистър и воднист или гъст, с неприятна миризма, жълтозелен;
  • лош, болестен дъх от устата;
  • температура;
  • болки в горната челюст.

Билки при синузит

синузит, лечение с морска сол и билки
Инхалациите с морска сол и лайка или масла – риган и лавандула, помагат при синузит

Друга посока в опитите за лечение на синузит е използването на билки: практикува се лечение с капки и инхалации. Подходящите билки са лайка, бял равнец и живовляк (pharmacy-bg.com). Ето как да действаме:

  1. Смесват се по 50 грама листа от живовляк, стръкове бял равнец и цвят от лайка. От сухата смес се вземат две чаени лъжички, заливат се с 300 мл вряща вода и се оставят на огъня за пет минути. След това съдът се отдръпва от огъня и се правят инхалации в продължение на десетина минути, като се правят опити да се вдишва през носа.
    Могат да се практикуват също инхалации с етерични масла от мащерка и лавандула.
  2. Друг вариант е сокът от настърган лук – прецеждаме го през марля и сутрин и вечер поставяме във всяка ноздра по 2 капки. Лежим, докато усетим, че се стича към гърлото. Тогава го изплюваме. Процедурата е доста мъчителна, затова сокът може да се разреди с вода или зехтин.

Според специалисти добър дренажен или отпушващ ефект имат екстрактите от корени на дива циклама. На основата на тези екстракти е изготвен билковият препарат за болни синуси – синуфорте (sinuforte.net). Приложението на този препарат стимулира отделянето на секерет – изключително обилно в продължение на 2-3 часа, което очиства носните кухини и синусите по естествен път.

Да не забравяме и вездесъщата клеева тинктура! При синузит се прави разтвор от 10 капки тинктура в 10 мл вода или физиологичен разтвор. Поставят се 5-6 пъти на ден по 3-4 капки във всяка ноздра, като предварително издухваме колкото е възможно носа (zajenata.bg).

Лечение с морска сол. С мед. С хрян

Морската сол е класика при лечението на синузит. Могат да се приготвят капки за промивки, като един грам морска сол се разтвори в 100 мл преварена вода. От разтвора се накапват по няколко капки 5-6 пъти на ден и се смърка. Морската сол може да се постави в малки торбички, които се затоплят във фурна и се поставят върху проблемния синус. Трябва да се внимава да не са много горещи. Държат се, докато изстинат (ezine.bg).

Дайте мнение и Вие тук!

За лечението с мед съществуват различни препоръки, като най-елементарната е да се поставя в едната ноздра топче захаросан мед колкото грахово зърно. Това се прави вечер преди лягане, като топенето е желателно да се изчака преди заспиване. Оставя се разтопеният мед да се стича по гърлото. На следващата вечер същото се прави с втората ноздра. От мед и риган се варят домашни капки за нос, които действат добре при хроничен синузит. Супена лъжица сух риган се пуска в 150 мл студена вода; когато заври, се добавя супена лъжица мед и огънят се намалява. Отварата ври, докато две трети от течността се изпари. Останалото се прецежда и се налива в шишенце. Съхранява се в хладилник; преди употреба се затопля в чаша с гореща вода. От отварата се накапват по 2-3 капки в ноздра три пъти дневно.

За лечението на синузит с хрян може да се опита следната терапия: настъргва се корен хрян и масата се увива в памучна кърпа. Поставя се върху проблемния синус, като предварително кожата на това място се намазва с крем. Друг вариант – 150 г пасиран хрян се смесва със сока на 2-3 лимона. От тази ужасна смес се пие по половин чаена лъжичка на гладно сутрин и вечер (dar-center.com).

Лечение на синузит с лазер

синузит, лечение с циклама
Грудките на дивата циклама – ботурче, са един от церовете на Ванга при синузит

Противно на мнението, че хроничният синузит не се лекува, терапията с лазер позволява пълно излекуване на синузит. Практикува се и при нови случаи, при остри състояния. Процедурите дават ефект след 3-4 сеанса, като се постига отпушване и обезболяване. Продължителността на лечението с лазер зависи от това доколко тежко са засегнати тъканите на синуидалните кухини; с помощта на лазерната терапия отзвучават възпаленията и мястото се прочиства от слуз, гной и болестотворни микроби. Най-добри резултати се получават, когато лазерната терапия се съчетае с хомеопатична програма (lasertherapy-bg.com).

С инфрачервена лампа

Позната лечебна практика, при която се разчита на въздействието на инфрачервените лъчи. Те затоплят тъканите в дълбочина, като разширяват кръвоносните съдове и усилват кръвообращението и метаболизма. Това раздвижване стимулира оздравителни процеси в случаи на настинки и проблеми с носа, гърлото и ушите (framar.bg). При синузит настъпва по-лесно освобождаване на секрети и гной от синусите, прочистване и насърчаване на оздравителните процеси в лигавиците.

С див кестен

Вариантите са различни, като някои от тях предполагат варене на кестените и приготвяне на компреси, които се полагат топли върху болезненото място. В други случаи кестенът се обелва и настъргва, след което се залива със спирт до покриване на масата, държи се 3-4 дни на хладно и се прецежда. Течността се използва като капки за нос, 2-3 пъти дневно по 2 капки в ноздра. Практикува се и изпичане на настърган кестен без обвивката, докато стане на тъмен прах. От него се пъха по една щипка в ноздра – доста мъчителна процедура, но дава ефект. По-щадяща е следната рецепта: настъргва се един обелен суров кестен и към него се прибавя прясно мляко, така че да се получи тесто. От него се оформят неголеми топчета, които се увиват в марля, пъхат в ноздрите и се държат там само по 1-2 минути. Това се прави 2-3 пъти на ден, като още след първия ден започва да изтича гной.

Рецептите на Ванга

синузит, лечение, причини и симптоми
Причината за синузит може да е болен зъб

Наследеното от баба Ванга е обобщение на народни практики – предлага се лечение на синузит с мед, като се поставят в носа захаросани топчета по 2-3 пъти дневно. При всяка процедура трябва да се легне поне за пет минути (narodnirecepti.blogspot.com ). Друг цяр е сместа от ракия, брашно и смлян чер пипер – по една супена лъжица. Получената смес, подобна на тесто, се поставя върху челото над веждите за цяла нощ. И сред съветите на баба Ванга присъства дивата циклама – ботурче: препоръчва се да се настържат грудки от цветето и с изцедения сок да се капват по 2-3 капки веднъж дневно; прави се само 2-3 дни.

Компрес от ферментирала боза: в чаша боза се сипва лъжица царевично брашно и се оставя на топло за 24 часа. Челото над веждите се намазва със зехтин и отгоре се полага компрес, потопен в бозата. Държи се една нощ.

При деца

Голяма част от терапиите, които са успешни за възрастни, при децата са трудно приложими. Лечението на синузит при деца е твърде важно, тъй като е възможно хронифициране или развитие до тежки усложнения – те могат да засегнат ухото/ слуха, очите/ зрението. Синузит при деца има някои специфични особености, например рядко се проявява главоболие. Затова пък усложненията при хроничните синузити редовно причиняват бронхиални проблеми. Лечението е успешно чрез физиотерапия, локални средства под формата на капки или спрей за по-големите, прием на хомеопатични продукти – добри резултати има от цинабсин (doctorsbg.com).

Хроничен синузит

За хроничен синузит може да се говори, ако здравословните проблеми продължат осем и повече седмици (medik.bg). Хроничното състояние е предхождано от остра форма, най-често при бактериална инфекция и ринити, алергии или наличие на полипи. Симптомите са главоболие и запушен нос, тежест, лош дъх, при отделяне на секрет той е жълтозелен. Опасното при това дълго поддържано възпалително огнище е вероятността да се достигне до абсцес или бактериален менингит.

Максиларен синузит

Това е най-често срещаната форма на синузит. Възпалени и болезнени са максиларните синуси, разположени под очите. Може да протича в остра форма или да се хронифицира. Причиняват го грипни вируси, стафилококи и стрептококи, гъбички (puls.bg). Симптомите са обичайното главоболие, болки в бузите и горната челюст, температура, гноен секрет. Има опасност от усложнения от рода на фарингит и ларингит, бронхит. Лечението е с капки за нос, противовъзпалителни, температуропонижаващи. При усложнения се препоръчва азитромицин. В редки случаи се налага оперативно лечение с дрениране и изчистване на гнойни секрети.

Алергичен синузит

Той е следствие от алергичен ринит или сенна хрема. Лекува се и се поддържа под контрол основното страдание (framar.bg).

Остър синузит

Той често е част от общата картина при простудни или вирусни заболявания. Започва като усложнение при инфекции на горните дихателни пътища; за овладяването му се препоръчва допълнителна терапия като инхалации, капки и спрейове, терапия с лазер или класически физиотерапевтични процедури (medik.bg).

Одонтогенен синузит

синузит, кое лекарство е най-добро за лечение!?
При синузит могат да бъдат засегнати синусни кухини най-често под очите

Първопричината за атака от синузит е проблем със зъб или зъби от горната челюст. Корените на горните зъби са съвсем близо до максиларните синуси, дори може да са прорасли в самите кухини. При нелекувани кисти, абсцеси и пародонтити възпалението лесно се пренася в синусите. Най-често такива проблеми създава шестият горен зъб (framar.bg). Лечението е индивидуално и зависи от характера на проблема – прилагат се от капки и спрей през антибиотици, до ендоскопска хирургия.

Синузит без хрема. Главоболие

Синузит без хрема означава, че секретите от възпалителния процес се стичат по гърлото или се задържат в синусите поради запушени пътища (framar.bg). При стигане на секрети по гърлото има опасност от инфекция и развитие на фарингит или ларингит, тъй като секретът по правило съдържа болестотворни микроорганизми. Най-точното решение е да се потърси начин за извеждане и издухване на секретите през носа. При запушени пътища се прилагат терапиите за отваряне и освобождаване на синусите – нагревки, т.е. физиотерапия, инхалации, лазерна терапия или като крайна мярка пункции.

Главоболието е най-отчетливият признак за синузит при възрастни. То се проявява в статично положение и се усилва при навеждане, изправяне или извиване на тялото. Усещат се болезнени зони под очите, над веждите, в горната челюст. Точното описание на мястото и характера на болките е важно за лекуващия, за да определи за какъв точно синузит става дума.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хомеовокс или хомеожен при пресипнал глас?

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Характеристики на медикамента хомеовокс: какво съдържа и при какви заболявания върши работа. Противопоказания; има ли …

12 Мнения

  1. Mariana Boicheva

    Благодаря за подробната информация за синузита, но аз имам хроничен ринит. Искам да попитам дали инфрачервена лампа ще облекчи симптомите на подутата носна лигавица? Какво може да ми препоръчате като лечение. Благодаря.

    • Лекар.БГ

      Има три основни раздела за ринит, като леченията при тях са различни. Вие не посочвате за кой от тях точно става дума. Дали е инфекциозен, алергичен или невровегетативен. В случай че имате алергичен ринит, препоръчваме ви да прочетете ТАЗИ СТАТИЯ, която ще ви помогне много!

  2. Ивалина Василева Павлова

    Имам синузит и съм с непрекъснато главоболие,пих антибиотици и не ми помагат,а на снимката направена ми от специалиста УНГ сега се показва,че е изчистено,но главоболието и запушеният нос си го имам все още !Как да се излекувам от това отвратително и дисконфортно състояние !!

  3. Снежа Гиева

    Няма лек за това нещо за в момента да но до следващия път

  4. zapochnete da piete Triactil ili sami go napravete ot pelin,zelen oreh i karamfil ,vsichko na prah i po edna chaena lujichka na den s mnogo technosti, mnogo,mnogo e gorchivo,zatova slojete kolichestvoto ot bilkite v chasha s voda i malko med ,izpiite go navednuj Dobre e sutrin na gladno i sled tova mnogo technosti, ne zakusvaite vednaga. bakteriite sa edno a parazitite sa drugo antibiotitzite ynishtojavat bakterii ,no ne paraziti. Tova ne znachi che imata glisti v nosa, parazitite sa nai razlichni,moje da sa amebi, protozoi i kakvo li ne,sushto taka gubichki.sutrin kato se subudite pochistete ystata i gurloto s jaburene na olio.ne zehtin, a obiknoveno olio,olkolo 1 sup lujitza durjite go v ystata i jaburite dokato stane na gusta pqna,stava za okolo minuta.Vnimavaite ,triabva da izpluete vsichkio navednuj s edna ogromna gadna hrachka koiato izliza ot gurloto ,ne gultaite nishto ot tova,zashtoto to e veche otrovno!!!!kupete si sturgalj
    ka za ezik i izsturjete hubavo ezika,togava izmiite subite si s chetkata na koiato postaviate malko pasta i malko soda za hliab.Tova e vseki den, i sled tova izpiite tova za koeto pisah po- gore ! Yspeh!

    ova

  5. Диана Радева

    Дъщеря ми се бори със синузит над шест год. Решихме да се доверим на прословутата хомеопатия. Пихме тинктура от пелин, карамфил и орехи. После слагахме капки от циклама 2капки в ноздра. И какви са последствията? Щитовидна жлеза нередовна и изгорени синуси с кръвоизлив в очите. Доверете се на медицината. Задайте си въпроса: защо шарка,грип,коремен тиф и чума не са се лекували? Билки има от векове и помагат, но в рамките на разумното. Бъдете здрави!.

  6. Здравейте
    Видях темата и затова се обръщам за помощ миналата година прекарах фациалис а сега явно имам синузит.прочетох симптоми те и повечето ги имам.. главата страшно много ме боли и носа все ми е запушен..пробвах с морска сол.инхалаций наистина изплюх жълто,-зелена храчка само един път ,пия и ибупром синус само то ми помага за болките в главата..моля кажете колко пъти да правя инхалации,дали е проблем да пия хапчетата повече от десет дена.помогнете . благодаря

  7. Николова

    Страдах от синузит много време, особено малко щом паднат температурите и ходя като с мигрена. Докато бях в гимназията още една учителка ми каза да сваря морска сол и директно с врялата вода да си правя компреси с една марличка. Важно е да е горещо! Правих това в продължение на 3 вечери след училище и не съм имала проблем 6 години. Доста е неприятно защото пари ужасно и трябва да се натиска около проблемната зона. За съжаление тази есен ме застигна отново и сега отивам да варя солта! Ефективно е, а знам колко е мъчително и препоръчвам на всички, които се борят със синузита да пробват.

  8. Д. Грозева

    От две седмици получих оток в областта на единия синус, който във времето поспадна и се появява периодично през деня, съпроводен от тъпа болка в синуса. Нямам хрема и запушен нос, нямам температура, но имам не силно челно главоболие. Какво трябва да предприема и каква би била причината за него? Не съм боледувала от синузит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *