симптоми на анемия
При анемия ръцете избледняват, заради разреждането на червените кръвни телца.

Видове анемия. Симптоми и лечение. Лекарства и рецепти от народната медицина

Симптоми и признаци на анемия. Лечение на различните видове. Лекарства за анемия. Анемия при деца.

Още в текста: Желязодефицитна (желязонедоимъчна) анемия. Пернициозна. Хемолитична. Апластична. Мегалобластна. Средиземноморска. Сърповидно клетъчна. Хранене и диета. При бебета. Билки.

Симптомите на анемия невинаги са отчетливи и лесно могат да се сбъркат с друго състояние.

Лечението на анемия се провежда в зависимост от вида и тежестта на състоянието.

Видове анемия

Основна причина за анемията е недостиг на желязо, витамин В12 или фолиева киселина. Тя може да се дължи и на загуба на кръв от стомашно-чревния тракт, предизвикана от приема на някои лекарства, като аспирин или ибупрофен, а също и на ракови заболявания.

Видовете анемия са над 400, но основно се делят на три групи:

1. Причинена от загуба на кръв;

2. Дължаща се на намалено или дефектно производство на червени кръвни клетки;

3. Резултат от разрушаване на червените кръвни клетки.

Анемията, причинена от загубата на кръв, ако не е прекалено голяма, по принцип не е опасна. Загубената кръв обикновено се възстановява бързо след спиране на кръвотечението. При особено голяма кръвозагуба се налага кръвопреливане.

Симптоми и признаци на анемия

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Анемията е състояние на организма, при което се наблюдава намаляване на червените кръвни телца и хемоглобина в кръвта под общоприетите норми, което води до намаляване притока на кислород в тъканите.

Анемията може да е самостоятелно заболяване, но може и да е симптом на други заболявания.

Симптомите на анемия включват:

  • Замайване
  • Слабост
  • Бледа кожа
  • Ускорен и неравномерен пулс
  • Задъхване
  • Болки в гърдите
  • Когнитивни проблеми
  • Студени ръце и крака
  • Главоболие

В началото, симптомите са по-леки, но, ако не се лекува, състоянието може да се усложни. Възможно е човек да има анемия, без да усеща някакви симптоми.

В някои случаи възниква косопад, влошаване на сърдечни проблеми. При анемия, предизвикана от недостиг на фолиева киселина в храната, може да възникне възпаление на слизестата обвивка на устата (стоматит), възпаление на езика, пожълтяване на кожата.

Желязодефицитната (желязонедоимъчна) анемия

анемия
Желязодефицитната анемия понякога се лекува чрез приемането на препарат, съдържащ желязо.

Дължи се на намалено количество на желязото в организма. Причината може да е недостатъчен прием на желязо, недобра резорбция на желязото от стомашно-чревния тракт, повишени потребности при бременност, растеж, активно спортуване или пък хронични кръвотечения.

Симптомите са промени на кожата и лигавиците – суха кожа, чупливи нокти, атрофия на лигавицата на езика и хранопровода, рагади в ъглите на устата. Налице са и общите симптоми, характерни за анемията изобщо, като слабост, бързо уморяване, главоболие, сърдечен шум. Много важно е диагнозата да бъде вярно поставена, да е сигурно, че се касае именно за този вид анемия.

Лечението се състои на първо място в премахване на причината за железния дефицит и ако е нужно, приемане на железен препарат, което да се прави достатъчно дълго време, за да няма рецидиви. В храната трябва да присъстват предимно местни продукти, най-вече червено месо и черен дроб.

Пернициозната анемия

Представлява намалено количество на еритроцити в кръвта, което се дължи на недостиг на витамин В12. Рядко се констатира като причина недоимък на фолиева киселина. При този вид анемия е налице бледност, леко пожълтяване на кожата и очите, липса на апетит, стомашно-чревни оплаквания, намалена работоспособност.

При продължителен дефицит на витамин В12 може да се появят неврологични оплаквания – затруднено ходене, дезориентация за положението на тялото.

Ако се лекува правилно, пернициозната анемия не причинява трайни увреждания. В противен случай, може да се стигне до увреждане на гръбначния мозък и трайни неврологични увреждания. Недоимъкът на витамин В12 се преодолява чрез инжектирането му по определена схема.

Недостигът на фолиева киселина се лекува с промяна на начина на хранене и инжекции на фолиева киселина.
За профилактика на този вид анемия помага правилното хранене , като трябва да се знае, че витамин В12 се съдържа най -много в месото, млякото, рибата, сиренето и яйчения жълтък, както и в киселото зеле.

Пернициозна анемия (мегалобластна). Симптоми, диагностика, правилно лечение

Дайте мнение и Вие тук!

Хемолитична анемия

Появява се, когато производството на еритроцити е нормално като количество, но се увеличава разграждането им в организма.Това може да се дължи на производство на дефектни еритроцити, които организмът се опитва да унищожи.

Друга причина за хемолитична анемия може да са изоантитела, което се наблюдава при RH-несъвместимост или грешки при кръвопреливане.

Съществуват още автоимунни хемолитични анемии, такива предизвикани от лекарства, други, възникващи при инфекциозна болест, примерно малария, както и предизвикани от физични и химични агенти (механично увреждане при наличие на сърдечна клапа, топлинно изгаряне, химически агенти, като змийска отрова).

Лечението на хемолитичната анемия е комплексно и строго индивидуално.

Апластична анемия

анемия
Съществуват различни хемолитични анемии.

Налице е, когато гръбначният мозък престава да произвежда червени кръвни клетки. Най-често тя възниква под влиянието на екологични фактори – токсини от нефтопродукти, високи дози радиационно облъчване и химиотерапия, някои вируси и лекарства, заболявания на костния мозък. В редки случаи може да бъде наследствена.

Симптомите й са умора, задъхване, слабост, ускорено сърцебиене, бледа кожа, чести инфекции, кръвотечение от носа и венците, продължително кръвотечение при порязване, треска, трудно концентриране на вниманието.

Лечението зависи от причините и тежестта на заболяването. То може да включва кръвопреливане, приемане но имунодепресанти, присаждане на костен мозък. Най-добрата профилактика е избягване на вредните фактори.

Апластична анемия, хемолитична и други видове. Причини и лечение

Мегалобластната анемия

Състояние, при което се констатира увреждане на еритроцитите, в резултат на недостиг на витамин В12 и фолиева киселина. Те не могат да се свързват с кислорода, който трябва да доставят до клетките, което води до недостиг на кислород (хипоксия.).

Видовете анемия са над 400, но основно се делят на три групи
Видовете анемия са над 400, но основно се делят на три групи

Симптомите са бледност, умора, главоболие, липса на апетит, възпаления на езика и устната лигавица. Лечението е главно с инжектиране на витамин В12 и прием на таблетки фолиева киселина, и увеличаване употребата на храни, богати на тях.

Средиземноморска анемия

Известна също като болест на Кулей или таласемия е генетично обусловена, дължаща се на генетичен дефект (мутация в 11 хромозома). Заболяването се появява още през първата година на детето с анемия, жълтеница, увеличаване на слезката и черния дроб.

анемия
Целината е особено полезна при анемия.

Растежът се забавя, настъпват костни промени, възможно е впоследствие да се стигни до сърдечна, чернодробна или бъбречна недостатъчност. Лечението е предимно симптоматично. Може да се отстрани слезката. Понякога се прилага костно-мозъчна трансплантация.

Сърповидно-клетъчната анемия

Вродено заболяване, при което поради нарушена структура на еритроцитите се влошава снабдяването на клетките с кислород. При нея се проявява анемичен синдром, епизодични пристъпи на силна болка, подуване на ръцете и краката, чести инфекции, жълтеница, нарушение на зрението, отклонения в нормалното развитие на децата.

Поради наследствения вид, лечението е предимно поддържащо. При нужда се прави кръвопреливане. Костно-мозъчна трансплантация е добро решение, ако се намери донор.

Сърповидно-клетъчна анемия: болестта и лечението й

Лекарства и билки при анемия

При децата и бебетата най-често се среща желязодефицитната анемия.

симптоми на анемия
При анемия ръцете избледняват, заради разреждането на червените кръвни телца.

Най-честите причини да това са: недоносени и преждевременно родени деца, при които желязото не достига за високия темп на растеж; ранно захранване с краве мляко, което пречи на усвояването на желязото; чести инфекции, паразити и др.; неправилно хранене – малко храни, богати на желязо и висока консумация на такива, които пречат на усвояването му.

Богати на желязо храни са:овесени ядки, сушени кайсии, елда, цвекло, телешко и говеждо месо, лешници, жълтък.

Съществуват данни за много билки, които са полезни при лечение на анемия. Сред тях са : целина, цикория, която се препоръчва в комбинация с целина и магданоз, примерно на салата; сминдух, лук, пелин, тинтява, лапад, коприва, глухарче.

Народна медицина:

  • 60 г червен кантарион се накисват в 1 л червено вино за 7 дни. Прецежда се и държи на хладно и проветриво място. Пийте по 1 к.ч преди ядене.
  • Всеки ден яжте по една чиния салата от пресни глухарчета.
  • Пие се запарка от 4 ч.л коприва в 250 мл вряла вода. Изпива се за един ден.
  • Изцеждат се ряпа, морков и червено цвекло и се пие по 1-2 с.л преди ядене, в продължение на няколко месеца.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

пиелонефрит

Заплахата пиелонефрит: как да я избегнем

Защо получаваме пиелонефрит. Симптоми. Остър пиелонефрит. Кога става хроничен. Обичайното лечение. Как действа ципрофлоксацин. А …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *