туберкулоза
Туберкулоза не е болест от миналия век

Туберкулоза: най-важното за болестта

Туберкулоза – симптоми. Необходими изследвания. Има ли лечение и какво? Заразна ли е? Тест. Ваксина. Манту. Реимунизация. Туберкулоза на лимфните възли. Кожна и белодробна туберкулоза – разлики и особености. При деца. На костите. При бременност

За туберкулоза сме свикнали да мислим като за болест от миналото – но не е така.

За жалост случаите на зараза от туберкулоза според здравните статистики се увеличават. Това е бактериална инфекция – тя може да засегне всеки орган, но най-често атакува дихателната система. Причинява се от бактерията Mycobacterium tuberculosi – изключително устойчив патоген. Регистрирани са случаи, при които бактерията оцелява три години при благоприятни за вегетирането й условия: в тъмни, с лоша хигиена помещения.

Туберкулозните бактерии са чувствителни към слънчевата светлина, под чието въздействие загиват за не повече от десет минути (pharmacy-bg.com).

Симптоми на туберкулоза. Необходими изследвания

Има симптоми, които могат да насочат към възможна диагноза туберкулоза. Не е задължително да са налице всичките, но комбинацията от 2-3 е предпоставка за подобно допускане (pharmacy-bg.com). Ето по какви симптоми можем да допуснем, че става дума за туберкулоза:

  • упорита кашлица – отначало е като при обикновено раздразнение на гърлото, но постепенно става по-силна, постоянна и влажна;
  • храчене сутрин, поява на кръв в храчките;
  • температура, която може да се поддържа месеци наред;
  • обилно потене, основно през нощта;
  • болки в гръдния кош, често болката е между плешките;
  • задух, в напреднал стадий на туберкулоза;
  • липса на апетит и отслабване.

Как се потвърждава или отхвърля предполагаемата диагноза туберкулоза?

След като е снета анамнеза и са събрани субективни данни за възможното заболяване, включително контакти с болни от туберкулоза, се правят следните изследвания (zdravenchas.orgg):

  • кръвен анализ с търсене на данни за възпалителен процес;
  • тест на Манту;
  • рентген;
  • микробиологично изследване на храчки;
  • плеврална пункция, при която с тънка игла се взема проба от течност в белите дробове за микробиологично изследване;
  • бронхоскопия – проникване в бронхите с фина апаратура и оглед, възможно вземане на материал за биопсия;
  • скенер, компютърна томография;
  • ехография.

Има ли лечение и какво?

туберкулоза
Манту – пробата, която разкрива имаме ли туберкулоза

Туберкулоза се лекува продължително време, в рамките на 6 до 12 месеца. Процесът изисква постоянство и търпение (puls.bg). Съществена част от лекарствените продукти в индивидуалната схема на един пациент са антибиотиците, с чиято помощ трябва да се унищожат патогенните микроорганизми.

Схемите за лечение включват от 4 до 6 медикамента в различна дозировка и комбинации, като преценката за тях прави лекуващият. Прилагат се изониазид, рифампицин, пиразинамид, етамбутол, стрептомицин. Паралелно с това трябва да се осигури пълноценно хранене и да се укрепи имунната система. Подходящо е климатолечението – пребиваване в географска точка с чист въздух.

От гледна точка на научните постижения лечението на туберкулоза дава положителни резултати, но понякога пациентите губят търпение и спират приема на лекарства. Проблемът е в това, че още след първите 2-3 седмици те се чувстват по-добре и решават, че вече са излекувани – което си е чиста заблуда.

Заразна ли е?

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Заразяването с туберкулоза става по въздушно-капков път. При кашляне и кихане болен от туберкулоза в активна фаза отделя слюнка, която със съдържащите се в нея патогени се разпръсква във въздуха и може да бъде вдишана от друг човек. Вече стана дума, че причинителят на туберкулозата е изключително жизнен микроорганизъм, който оцелява извън човешкото тяло на места без слънчево греене, влажни и нехигиенични и може да се “събуди” при вдишване дори и след три години.

Тъй като патогенът на практика се отделя с всяка телесна течност, при лоша хигиена или при много близък контакт с болен е реална опасността от зараза. Друг вариант е заразяването чрез храна, например мляко (puls.bg). Макар и рядко, заразата може да се промъкне в тялото и при докосване на око със замърсена ръка.

Тест. Манту. Ваксина

Най-често използваният тест за доказване на туберкулоза е т.н. туберкулинов кожен тест – проба на Манту. При него подкожно се инжектира в ръката съвсем малко количество туберкулозен протеин. Ако е налице заболяване от туберкулоза или е имало такова в минал период, мястото на инжектиране се зачервява, т.е. организмът има изработени антитела срщу туберкулозата.

Два-три дни след инжектирането трябва да бъде проследено какво се случва с мястото на убождането. Този тест може да се прилага при масов скрининг на населението или отделни рискови групи, при определени групи медицински работници и потенциални пациенти, които са пребивавали в страни с пикови заболявания от туберкулоза (framar.bg) .

Нова дума на науката е квантифероновият тест, чрез който може да се диагностицира и туберкулоза в латентна форма. Тестът разпознава специфичния причинител на болестта по уникални маркери, като изследва проба от венозна кръв, взета по специален начин. Кръвната проба престоява при точно определени условия 24 часа, след което се прави изследването по високотехнологична методика.

Дайте мнение и Вие тук!

За много хора болестта туберкулоза си остава диагноза на бедните, но не е така. Тази болест може да ви връхлети и ако сте работохолик и прекарвате в офис по 10 и повече часа, в затворено помещение с други хора и с климатици. Дори да ви липсват характерните признаци за туберкулоза, при съмнения чрез квантофероновия тест тя може да бъде разпозната (burgas.org).

туберкулоза
Ваксината против туберкулоза БЦЖ се поставя в ранна детска възраст

Има ли ваксина против туберкулоза? Да – това е познатата от десетилетия БЦЖ-ваксина, която е включена в имунизационния календар. Съдържа жив щам на патогена – Bacillus Calmette-Guérin . Счита се за ефикасна при малки деца, но около ефективността, прилагането й и негативните ефекти при възрастни има известни спорове (framar.bg). Макар да не дава стопроцентова защита, предпазва от най-тежките форми на туберкулоза.

Реимунизация срещу туберкулоза

Новородените съгласно българския имунизационен календар получават ваксина БЦЖ преди изписването си от родилния дом (government.bg). На 7-10 месеца тази ваксина се прави повторно, ако първата е била несполучлива. На 7-, 11- и 17-годишна възраст се правят реимунизации, ако туберкулиновият тест е бил отрицателен.

Туберкулоза на лимфни възли

Туберкулозата може да засегне не само дихателните пътища, но и други части на тялото. Възможно е например да се развие във вътрешни органи и кости. Понякога засяга лимфните възли в съседство с дихателни органи и причинява лимфаденит – възлите се уголемяват и загнояват (ezine.bg).

Кожна и белодробна туберкулоза, разлики и особености

Кожната туберкулоза – за разлика от белодробната – обикновено е вторична, т.е. един вече боледуващ от друга форма на туберкулоза пациент я развива впоследствие (doctorbg.com). Най-често тя следва белодробна, туберкулоза на лимфните възли или на костите.

Изразява се в локализирани по лицето или други зони възелчета, които са оцветени от розово до виолетово. В повечето случаи се разраняват и гноят, а на местата им остават малки, трудно зарастващи язви. В случаи на по-тежки възпаления и некрози може да се наложи хирургично лечение.

Туберкулоза при деца

Заразяването с туберкулоза е възможно и в детска възраст, като симптомите са същите като при възрастни – но с подчертана емоционална неустойчивост и забавено общо развитие (doctorbg.com). В 90% от случаите засегната е дихателната система, по-точно белите дробове. Терапията е стандартната за туберкулоза, но е съобразена с особеностите на детския организъм.

Проявява се и т.н. вирулентна форма на туберкулоза: при нея няма изразена типичната клинична картина и болестни промени в организма с изключение на отслабената имунна система. Счита се, че подобно състояние може да продължи от 3 до 7 години.

Туберкулоза на костите

туберкулоза
Туберкулоза не е болест от миналия век

Това също е вторична форма на туберкулоза, която е резултат от разнасянето на заразата от белите дробове или лимфните възли. Болестта атакува големите стави и кости – бедрена, раменна, колянна (framar.bg). Засяга и гръбначния стълб.

При туберкулоза върху точка от костната система се развива възпалителен процес с отделяне на скрет и гной; започва разпад на костната маса и появата на туберкулозна фистула. След излекуването засегнатата кост или става остава трайно деформирана. Възможно е да се развие туберкулозен артрит, остеомиелит, остеит, некроза и смърт на костта.

Туберкулоза и бременност

Болестта и бременността трудно се съчетават, тъй като лечението по време на бременност трябва да се провежда в ограничена форма, а самото състояние усложнява болестта. Това е така, защото при начална бременност храненето на една жена обикновено е проблемно, тя преживява физически и психически натоварвания, развиващият се плод извлича голяма част от минералите в майчиния организъм и действа отслабващо (invitrobg.com).

По тези причини не се препоръчва забременяване при установена туберкулоза и през буферния период от 2-3 години след излекуването. При непланирано забременяване може да се препоръча прекъсване на бременността по медицински показания, ако бременната се намира в активна фаза на болестта и има каверни. След раждането млади майки с туберкулоза не трябва да кърмят бебетата си.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

2 Мнения

  1. Здравейте, много Моля за информация!Искам да направя пълни иследвания на дете за туберкулоза. Инересувам се мога да се направят? Благодаря предварително за информацията!

  2. Здравейте нормално ли е след излекувана туберкулоза да имам кървава храчка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *