ечемик на окото лечение с злато
ечемик на окото заразен ли е

Ечемик на окото. Поверие, баене и реално лечение

Какво поверие има във връзка с ечемик на окото. Помага ли баене? Какви лекарства и хомеопатия се изписват? Лечение със злато или златен пръстен. Заразен ли е?

Ечемик на окото (хордеолум) е досадното “зрънце” на клепача, което се подува, дразни и сърби и определено загрозява!

Причината за появата на ечемик на окото е запушването на миниатюрна жлеза на клепача. Започва инфекция, свързана със задържането на специфичен секрет – така се оформя характерната бучица във форма на ечемичено зърно в основата на миглите.

Това е и популярното обяснение на проблема, но всъщност “ечемик” означава буквално болест на окото – от латински. В повечето случаи клепачът е отекъл, а запушената жлеза може да се разпознае по бялото или жълтеникаво връхче. Ечмикът може да е обърнат навън или навътре – което е по-дразнещият вариант.

При отпушване на жлезата загноеният секрет се освобождава и инфекцията отшумява. Понякога за това не са необходими специални грижи, но често се получават неприятни усложнения.

Заразен ли е?

Причина за появата на ечемик често са стафилококите; ечемикът е заразен и по тази причина човекът с ечемик на окото трябва да използва индивидуални хигиенни принадлежности (rozali.com).

Според други познавачи на темата обаче ечемикът не е заразен и не може да го “хванете” при близък контакт.

Кои капки се използват успешно

баене за ечемик на окото

При ечемик на окото оздравяването обикновено продължава 7-10 дни (rozali.com). При дискомфорт, силен сърбеж и оток на клепача, при главоболие най-доброто решение е да се потърси лекарска помощ. Офталмологът може да препоръча капки или гел, с който да се маже ръбът на клепача и самото болезнено място. По-често проблеми има в случаите, когато върхът на ечемика е обърнат навътре.

При ечемик на окото успешно се използват антибактериалните капки за очи флоксал (framar.bg). Те овладяват успешно болестната симптоматика при няколко проблема с инфекции на очите, включително ечемик на окото. Въздействието им като антимикробиален препарат отнема болестотворните микроорганизми, които са причинили и поддържат инфекцията, като същевременно успокояват травмираното място и цялостно облекчават окото.

Операция от ечемик на окото

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Ако въпреки лечението с подходящи медикаменти, включително антибиотици с общо действие, проблемът не се решава, може да се наложи хирургична намеса. В зависимост от разположението на ечемика се прави малък разрез от вътрешната или външната страна на клепача; изчиства се задържаният секрет и зоната се обработва с подходящи препарати (pharmacy-bg/com). Тази операция се провежда в амбулаторни условия; след седмица пациентът е канен за контролен преглед.

ечемик на окото поверие

Има данни, че в някои случаи упоритият ечемик всъщност може да е особена форма на кожен рак. Ако офталмологът има подобни съмнения, при операцията трябва да вземе малко късче тъкан за хистологичен анализ – за да се потвърди или отхвърли хипотезата за злокачествено заболяване.

Кои причини познаваме

Причините за появата на ечемик на окото са няколко, като водеща е повишената продукция на мастен секрет от жлезите по очния клепач (себорея). При свръхпродукция на секрет опасността от запушване е реална, а при небрежна хигиена рискът нараства още повече.

Попадането на патогени върху проблемното място не е трудно – едно разтъркване на окото с мръсна ръка заразява зоната с всякакви микроорганизми, включително стафилококи или други причинители на инфекция.

Ето още някои причини за появата на ечемик на окото:

  • нередовно премахване на грим;
  • използването на чужда – заразена – козметика или на козметични продукти с изтекъл срок;
  • други възпалителни процеси на окото и клепача;
  • хормонален дисбаланс и диабет;
  • стрес.

Как се лекува ечемик със злато

ечемик на окото поверия
При ечемик на окото търкайте клепача със златен пръстен

Ечемик на окото според народната медицина може да се лекува със злато. За целта болното място внимателно се натърква с някакво златно бижу (novinar.bg).

Съветите на познавачите са тази операция да се повтори няколко пъти с малки почивки още докато процесът е в самото начало, т.е. докато ечемикът на окото все още не се е оформил съвсем (ezine.bg).

В случая най-вероятно играе роля внимателният масаж – потъркването със злато, при което запушеният изход на жлезата се отваря и събраният секрет се освобождава.

Лечение с чесън

И това е практика от народната медицина: скилидка чесън се изчиства и разцепва на две и с отрязаната страна се натърква болното място. Едновременно с това всеки ден се изяждат по 2-3 скилидки чесън, което укрепва имунната система.

Дайте мнение и Вие тук!

Доказано е, че ечемикът се проявява по-често при отслабена имунна система (blitz.bg). Търкането с чеснова скилидка дава резултат, ако се приложи, както и фрикциите със злато, в началната фаза от образуването на ечемика. Правете го още щом усетите дискомфорт и тупане в клепача!

Подут клепач – какви са причините и как се лекува?

Прилагане на компреси

Топлите компреси ускоряват “узряването” и пробиването на ечемика. Правят се 4-6 пъти дневно, като дебела марля или памук се поставя върху затвореното око за 15 минути (pharmacy-bg.com). Преди полагането на компреса окото се почиства с памук, потопен в преварена вода. Окото се освобождава от грим, махат се контактните лещи, ако има такива.

Течността за компрес не бива да е гореща. Вместо топла вода използвайте билкови отвари – лайка, невен или копър. Чудесно действа билката очанка, която е много полезна при всякакви инфекции на очите.

Опитайте и компрес със суров картоф: настъргва се, увива се в няколко пласта марля и се поставя върху окото за 10-15 минути. Успокоява възпалението.

Превръзка с яйце

Ечемик на окото може да се излекува и с още една рецепта от народната медицина. Става дума за превръзка с яйце, която трябва да се изтърпи цяла нощ. Взема се прясно яйце и се сварява за седем минути (framar.bg). Още докато е топло се обелва и се разрязва на две половини по дължина.

Взема се едната половина и се поставя върху окото като капаче. Прави се превръзка с кърпа или бинт; не трябва да е много стегната, но да задържи белтъчния компрес няколко часа. На сутринта превръзката се маха и окото се промива с отвара от лайка.

Хомеопатия за ечемик на окото

ечемик на окото хомеопатия
Капки и мехлеми помагат при ечемик на окото

Ечемик на окото успешно се лекува с хомеопатични продукти, като има разработена специална методика и резултатите са много добри.
Ето точните ориентири за това – какъв хомеопатичен медикамент да търсите в зависимост от вида на ечемика, който ви притеснява (по homeopathytoday.eu):

  • апис мелифика – ако усещането е за боцкане и парене и клепачът е розов; паралелно се прилагат студени компреси;
  • беладона – ечемикът е твърд и се вижда като малка бучка; има пулсираща болка и светлината дразни окото;
  • еуфразия – окото сълзи и е зачервено, пациентът има усещане за пясък в окото;
  • хепар сулфур – при силна болка и гной, клепачът често залепва; препоръчват се топли компреси, които ускоряват спукването на ечемика;
  • пулсатила – при обилен жълт секрет, но без болка или болката е слаба; препоръчват се студени компреси;
    с
  • тафизагрия – универсално лекарство при ечемик на окото. Посочените продукти действат резултатно и при деца.

Какво представлява вътрешният ечемик

Вътрешен ечемик на окото, на горния или долния клепач, се развива от видоизменени мастни жлези. Според специалистите този вариант е по-драматичен в сравнение с външен ечемик на окото (puls.bg). Това е така, защото гнойният процес е насочен навътре, няма излаз навън и образуванието притиска очната ябълка.

Ако вътрешният ечемик на окото не се лекува навреме и професионално, той може да причини доста неприятности (pharmacy-bg.com). Хронифицирането на инфекцията причинява трайно уплътняване на участък от клепача, нарастване, което води до нарушения на зрението или травмиране на роговицата.

Недоизлекуваната докрай инфекция тлее в тъканта на клепача, причинявайки целулит на самия клепач или на тъканите около него.

Ечемикът може да е знак за диабет

ечемик на окото лечение с злато
Eчемик на’окото може да е знак за ранен диабет

Диабетиците имат склонност да развиват гнойни инфекции. Ето защо при ечемик, особено ако появата му не е единична, е добре да се направи изследване на кръвната захар (framar.bg).

По този начин може да се окаже, че чрез ечемик на окото е диагностициран ранен диабет и това дава шансове за контрол върху едно сериозно заболяване с всички произтичащи от това предпазни мерки за забавяне на развитието му.

Опасен ли е при кърмене?

Кърмещите млади майки нееднократно задават такъв въпрос из родителските форуми. Мнението на известния хомеопат д-р Атанас Михайлов е, че опасност за бебето няма.Лечението на младата майка с ечемик на окото е стандартното, за предпочитане – по народните рецепти или с хомеопатични продукти (виж по-горе).

Сред потребителските постове има и съвет – да се спазва стриктна хигиена, тъй като е възможно при ечемик на окото да има стафилококова инфекция и това вече би било опасен момент при контактите с бебето.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *