Как се пие мурсалски чай, цена
Лечебните свойства на чудодейния мурсалски чай са удивителни

Мурсалски чай. Приготвяне. Ползи. Как се пие? Действие

Мурсалски чай: вълшебната родопска билка, която ни прави безсмъртни – почти. При какви заболявания помага? “Дива” и култивирана билка: има ли разлика. Може ли да навреди? Да си отгледаме мурсалски чай в саксия!

Растението, познато като мурсалски чай, е популярна билка в Пирин и Родопите. Славата на българския чай-чудо отдавна е прехвърлила родните граници; за целебната му сила се разпространяват безброй легенди. Редовната му консумация е един от пътищата към дълголетието; укрепва имунната система, освобождава организма от токсини и шлаки, подмладява, оптимизира функциите и тонуса на вътрешните органи, действа като афродизиак, лекува безплодие.

Този чай може да се пие и от напълно здрави хора, като така се удължават годините на младостта. Вкусният и ароматен чай премахва умората, зарежда с енергия и неутрализира стреса от работния ден. С чаша мурсалски чай почивката е по-пълноценна.

Приготвяне на мурсалски чай

Важна подробност за приготвянето на мурсалски чай: той не трябва да се запарва, а да се вари! Освен това – полезните съставки се съдържат в цялото стебло, затова варим целия стрък. Растителната маса се използва само веднъж; повторното варене дава продукт, който е със силно редуциран лечебен ефект.

Рецепта

Почти всички варианти на рецептите за приготвяне на мурсалски чай се свеждат до една основна:
В 250 мл студена вода се пуска стрък мурсалски чай. Кипва се и се оставя да покъкри 4-5 минути, като при това течността добива характерен златист цвят. След това оставяме съда настрана за десетина минути, прецеждаме и изпиваме на глътки. Най-добре е да се пие без подслаждане; ако обаче потребителят държи на това, може да добави малко мед, но това ще отслаби наситеността на натуралния вкус.

мурсалски чай приготвяне
Чаша мурсалски чай всяка сутрин – гаранция за дълга младост!

Изсушената билка може да съхрани целебните си качества в продължение на три години, ако се съхранява правилно. За това е необходим стъклен буркан с плътен капак, сухо и проветриво помещение.

Как се вари?

Ако сте успели да си набавите качествена билка, следващата стъпка е да си приготвите от нея чай по правилния начин. Има няколко прости правила, чието спазване позволява да се съхранят и реализират напълно всички полезни ефекти на растението.

Ето за какво да внимаваме:

  • За приготвянето трябва да използваме стъклен или керамичен съд, в краен случай емайлиран – и в никакъв случай алуминиев;
  • Не добавяйте захар; няма да повредите напитката, но оригиналният вкус и аромат отслабват от такъв подсладител; компромисният вариант е мед;
  • Целебна е само прясно сварената напитка; затова чаят трябва да се пие веднага след приготвянето. Ако го оставим да престои до другия ден, ще изгуби всичките си ценни свойство;
  • Чаят не бива да се пие след обяд; той тонизира, а това може да причини безсъние.

Още нещо важно: мурсалски чай трябва да се пие редовно, но с почивки. След двумесечна употреба се прави прекъсване за месец, после приемът може да се възстанови.

Мурсалски чай с джинджифил

Комбинирането на мурсалски чай с джинджифил усилва въздействието на планинската билка върху храносмилателната система. Най-лесно е след сваряването на мурсалския чай в готовата течност да добавим прясно настърган корен – една чаена лъжичка на чаша. Джинджифилът ще добави полезните си компоненти към напитката по време на запарването. Такава напитка помага и при простуда.

Мурсалският чай разгръща въздействията си и в комбинация с т.н. Иван-чай, чай от теснолистна върбовка. Има готова чаена смес от мурсалски чай, джинджифил, върбовка, мащерка, невен и лимонова върбинка. Препоръчва се и при потребност от укрепване на имунната система.

Комбинация от бабини зъби, магарешки бодил, мурсалски чай
“Фигурин

Всяка от трите билки е известна като афродизиак. Съчетаването им в натурална композиция помага за преодоляването на сексуални затруднения.

  • Мурсалският чай неслучайно е наричан родопска виагра. Растението има високо съдържание от цинк и калий; тези елементи са важни за половата издръжливост, потентността, качеството на спермата.
  • Билката бабини зъби чрез съставките си оптимизира продукцията на тестостерон; хормонът е важен за повишаване на физическата сила; удължава ерекцията и поддържа мъжката плодовитост.
  • Чрез магарешкия бодил се подобрява тонусът на гладката мускулатура; прием на билкови компоненти с магарешки бодил подобряват качеството на сексуалното общуване.
Ползи от пиене на мурсалски чай

Съставът на коментирания мурсалски чай наистина е уникален и това обяснява безбройните му ползи. Напитката от това растение съдържа фантастична комбинация от натурални компоненти, благодарение на които може да се разчита на здраве и дълголетие; разбира се – при правилна и продължителна употреба. Нали разбирате – не е случайно, че планинските жители, които са свикнали да пият постоянно мурсалски чай, са сред най-дълголетните българи?!
Мурсалски чай за мъже

Редовната употреба на мурсалски чай е била препоръчвана още в древността като средство за лечение на мъжко безплодие. Една от обичайните му употреби и днес е като афродизиак. Билката може да активира потентността, отслабена от възрастта; да допринесе за стабилна и продължителна ерекция.

Умелото комбиниране на мурсалски чай с други естествени компоненти с качества на афродизиак, дава възможност на много хора да решават репродуктивни проблеми и да се радват на добър сексуален живот. От puls.bg съобщават за продукта Тонус Фортис, в който действието на мурсалския чай е хармонизирано с това на компоненти като гуарана, бабини зъби, жълт кантарион и магарешки бодил.

За простата

Възпалението на простатата е мъчителен проблем, който не може да бъде пренебрегнат. Типичен белег за това състояние е затрудненото уриниране. Ако се пие чай или още по-добре: ако се заложи на готов екстракт от мурсалски чай, подобрението ще се усети много бързо. Мурсалският чай е отличен диуретик; той стимулира изхвърлянето на задържаните течности, освобождава и разширява пикочните пътища и противодейства на възпалителните процеси в простатата. Честото уриниране на практика осигурява промиване на проблемните сегменти от отделителната система, като заедно с това се подобрява и състоянието на възпалената жлеза.

Пиенето на мурсалски чай според български специалисти се отразява благоприятно и при доброкачествена хиперплазия на простатата. Първите резултати могат да се почувстват, ако всеки ден в продължение на два месеца денят на пациента започва с чаша билков чай.

За жени

В изследвания за въздействието на мурсалския чай често се споменава ползата му за подобряване състоянието на пикочно-половата система, на сексуалните функции, за активиране на либидото. Тези обобщения се отнасят за двата пола; твърди се също, че чай или екстракт от мурсалския чай може да се включи в комплексните терапии на жени при безплодие. Идеята е билката да подпомогне функциите на ендокринната система, да подобри хормоналния баланс на женския организъм.

За отслабване

За любителите на безопасно отслабване мурсалският чай е един от възможните варианти. Колкото и целебна да е билката, все пак тя не може самостоятелно да сътвори чудеса – затова ако решим да отслабваме с мурсалски чай, задължително трябва да ограничим и калориите. Чаят помага да си спестим похапването по никое време, което нерядко е причина за трупането на килограми.

Чай за отслабване 2020: Мнения. Инхуа, Фигурин, Сание или др.?

  • Най-добре действа всъщност комбинацията от мурсалски и зелен чай; двете съставки се смесват в равни количества и се прави класическа запарка от чаена лъжичка суха маса на чаша вряла вода. В рамките на деня могат да се изпият 3-4 чаши от този чай; можем да го правим всеки път, когато ни се прииска да похапнем нещо между основните хранения. Излиза, че мурсалският чай помага да контролираме усещането на глад; освет това напитката оптимизира метаболизма и подпомага освобождаването от излишни течности и шлаки.
При диабет

Още един полезен ефект на мурсалския чай засяга хората с диабет. Има научни доказателства за това, че чаят балансира производството на инсулин и при необходимост насърчава по-активната му продукция. Същевременно компоненти от растителния продукт забавят усвояването на глюкозата в тънките черва и така по-лесно се контролират стойностите на кръвната захар.

При подагра

Обикновено мурсалският чай не е първи избор при лечение на подагра, но в комбинация с други билки има оздравителен ефект. Действа диуретично, тонизира и подпомага нормалното протичане на метаболитните процеси в организма. Подпомага освобождаването на организма от наднормениколичества соли на пикочната киселина, което е причина за болезнените подагрични кризи.

При високо кръвно

Неблагоприятната екологична обстановка е един от факторите, провокиращи един сериозен бич за здравето – високото артериално налягане. Нашата билка помага и при този проблем: мурсалският чай подпомага очистването на кръвта и кръвоносните съдове, лигавиците и лимфата. Като насърчава изхвърлянето на шлаки и токсини от организма, напитката смъква стойностите на лошия холестерин в кръвта, предпазва от склеротични промени и от натрупването на плаки по артериите – все предпоставки за високо кръвно налягане.

Освен за ефективна терапия, чаят може да се приема и профилактично, така по-лесно ще се предпазим от болестни промени.

За кашлица и бронхит

Мурсалският чай съдържа етерични масла и аминокиселини, което обяснява силното му противовъзпалително и антибактериално действие. Ето защо топлата напитка от тази билка е чудесно средство срещу простуда и вирусни инфекции.
Освен това растението е натурален имуномодулатор и антиоксидант; затова е добре отвара от него да се пие за преодоляване на респираторни инфекции от бактериален тип. Хората, които страдат от заболявания на дихателните пътища могат сами да се уверят в благодатното въздействие на пиринския чай. При бронхит, астма, фарингит, дори при туберкулоза може да се почувства облекчение от мъчителните кашлици и пристъпи на задух.

Как се пие правилно? Дозировка

Който сега научава за чудото мурсалски чай, трябва да е наясно, че това не е хапче с бърз ефект. Добрият резултат изисква редовна и правилна употреба – вижте как!

Ясно е, че става дума за натурален продукт с богато съдържание на микроелементи. Необходимо е време, за да се насити организмът с тях и да започнат естествените процеси на възстановяване и нормализация. В повечето случаи препоръката е чаят да се пие всеки ден, най-малко месец. Тогава дори и съвършено здравият човек ще почувства ефект, изразен в нараснала енергия и работоспособност, в прилив на жизнени сили.

как се пие мурсалски чай, дозировка
Как да разпознаем истинския мурсалски чай?

Ако потребителят има някакви конкретни здравословни проблеми, срокът на прием може да се удължи до положителен резултат на два до четири месеца. При онкологични заболявания например този срок е още по-дълъг, коментират се поне 6 месеца.

  • Съществуват стандартни препоръки за прием на мурсалски чай; ако обаче се касае за конкретен здравословен проблем, на всяка цена трябва да се направи консултация с фитотерапевт. С негова помощ може да се определи продължителността на приема, както и това – колко пъти дневно може да се пие от ароматната напитка. Най-често съветът е да се пие три пъти дневно по една чаша, около 15 минути преди хранене.

Действие на мурсалския чай

Мурсалският чай е истинска антиоксидантна бомба; той действа укрепващо на организма, защитава го от негативни въздействия на околната среда. Стабилизира имунната система и прави организма устойчив към различни заболявания.

Ето още няколко констатации за действието на билката:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Запарки, отвари и настойки от това растение подпомагат оздравителните процеси в организма и възстановяването след продължително боледуване; чаят оободрява и предпазва от депресии.
  • Редовното пиене на чай освобождава организма от токсини и шлаки, насърчава изхвърлянето на излишни течности.
  • Забавя стареенето на клетките, прави кожата сияйна и еластична.
  • Подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, оптимизира обмяната на веществата.
  • Помага при безплодие, справя се добре с половото безсилие.
  • Неслучайно мурсалският чай има сланата на афродизиак; той стимулира либидото и сексуалните влечения, нормализира мъжката потентност.

И нещо особено важно: антиоксидантите, които се съдържат в билковата напитка, могат да блокират злокачествените трансформации на клетки. Ще добавим също, че танинът, който се съдържа в растението, извежда от организма радиоактивните вещества. Това е твърде важно като знаем реалните рискове на съвременния живот в тази посока.

По принцип антираковият ефект от чая е свързан и със свойството му да извежда токсини, алергени, соли от организма. А самото укрепване на имунната система прави по-успешна антираковата профилактика. Активираните защитни сили на тялото възпират растежа на злокачествена тъкан. Ако пък пациент е подложен на химиотерапия, приемът на чай намалява проявите на интоксикация.

Противопоказания и вреди

Независимо от доказаните си ползи, при неправилна употреба мурсалският чай може да навреди на здравето. Ако не е приготвен по правилата, той няма да помогне; ако пък предозираме – може да ни призлее, да почустваме дискомфорт. Ето защо при желание за дългосрочен прием е най-добре да се консултираме със специалист – дори когато се чувстваме здрави и просто искаме да го пием профилактично.

Общите противопоказания могат да се формулират така:

  • Непоносимост към продукта; макар и редки, алергичните реакции не са изключени;
  • Немалко специалисти са резервирани към даването на мурсалски чай на деца под 6-годишна възраст;
  • Не бива да се приема при остри възпаления на стомаха, чревния тракт, бъбреците или други вътрешни органи;
  • Не бива да се пие при хипертонични кризи;
  • Препоръчително е да се въздържаме от употреба при остри инфекции и възпалителни процеси в организма.
Може ли да се пие при бременност?

Независимо от някои твърдения, че прием на мурсалски чай при бременност и кърмене се позволява, по-добре е да не се рискува. Много хора са на мнение, че билковите продукти са безвредни, но всъщност това не е точно.

Може ли да се дава на деца?

И в този случай съветите “за” и “против” са противоречиви. В някои източници граничната възраст, над която може да се дава мурсалски чай, е две години, в други – 4 или 6. Основният проблем, който може да възникне тук, е възможна алергична реакция. Консултацията с педиатър ще помогне за вярното решение. Струва си да се опита, тъй като в детска възраст укрепването на имунната система е изключително важно – а чаят, видяхме, помага за това.

Мнения на експерти

Дългогодишният изследовател на билката, д-р Анатолий Аликовски, споделя пред родни медии за медицинските проучвания в тази област. Доказано е чрез научни методи от екипи и лаборатории в Швеция и Великобритания оздравителното действие на мурсалския чай при рак на простата и болестта на Алцхаймер. Лечебните ефекти на растението се доказват и от изследвания в Германия и Япония. Според д-р Аликовски не е далеч времето, когато на база на всички доказателства ще бъде създадено лекарството “мурсалин”.

Родопският фермер Любен Ушев, който от години отглежда и популяризира билката, споделя практиките на планинските обитатели да лекуват с нея простуда, бъбречни болести – включително бъбречни камъни,бъбречна недостатъчност, всички заболявания на дихателната система, безплодие при двата пола, мъжка полова немощ. Мурсалският чай е и един от изворите на родопското дълголетие.

Цена на мурсалски чай и производни

Мурсалски чай може да се купи от много места: на импровизирани щандчета по туристическите маршрути в Родопите и Пирин, в билковите аптеки и щандове, от анлайн-аптеки. Висящ остава въпросът – истински ли е мурсалският чай, който ни продават за истински. Не е тайна, че естествените находища са силно редуцирани след годините на вандалско бране. Немалко хора отглеждат култивираната билка – дали лечебните й ефекти са същите като на “дивата”? Специалистите уверяват, че всички полезни ефекти на мурсалския чай могат да се проявят само ако растението се е развивало на височина над 1100 м. За други коментатори разликата не е особено чувствителна.

Кой е истински?

Добавка към тези спорове е констатацията от производители на мурсалски чай, че пазарът е наводнен с продукти менте. Ако ви предлагат продукт, който е зле пакетиран и е без данни за сертифициране, район на производство и координати на производител и дистрибутор, просто се откажете. Най-добре е продуктът да се купи от билкова аптека или да се поръча онлайн от аптечен сайт с добра репутация. Другият вариант е връзка с производител на билката, който има разрешение за отглеждането й като цитирания по-горе родопчанин Ушев. За този човек е известно, че отглежда разсад от чая в градината си, но сетне пренася стръкчетата във високопланински ниви.

цена на мурсалски чай и отглеждане
Култивираният мурсалски чай вече е стигнал и до Китай

При покупка на място внимавайте в това дали купувате цели стръкове или билката е нарязана. Само целият стрък върши работа, а наситнената маса може да съдържа примеси и всъщност не се знае дали наистина в пакетчето има мурсалски чай.

Обикновен мурсалски чай

Мурсалски чай на стрък – диворастящ от планината Славянка, може да се купи онлайн по около два лева за 15 стръкчета. Поръчка на култивиран стрък може да ви зареди с килограм срещу 45 лв, а това прави 1360 чаши чай. За ентусиасти – има и оферти за семе от мурсалски чай, което върви по 1.50 до 7 лв за грам. Готово за засаждане стръкче може да се купи срещу 70 стотинки.

Триградският чай на Ушев, който е считан за най-качествен, струва по 3.35 лв за букетче, или 15.23 лв за 100 г.

Екстракт от мурсалски чай. Тинктура

Екстрактът от мурсалски чай определено е продукт, предназначен по-скоро за терапевтично приложение. Счита се, че традиционното приготвяне на чай не позволява пълно усвояване на полезните билкови съставки. Производителите на чаения екстракт уверяват, че техният продукт може да реализира 90% от тези свойства. Приемът е веднъж дневно – сутрин на гладно. Стандартна доза за възрастни – около 10 мл; по-точно се изчислява един мл на 10 кг телесно тегло. При деца над 6 години формулата е един мл на 7 кг; за по-малки деца е необходима лекарска консултация.

Пирински мурсалски чай

“Пирински” е едно от имената на мурсалския чай. Растителният ендемит има естествени находища в Среден и Южен Пирин, още в Мурсалския район на Родопите, планината Славянка или Алиботуш, планината Ржана в Мургашкия дял на Западна Стара планина. Често опаковките с билков чай съдържат двете названия – мурсалски (пирински) чай.

Изкупна цена

Изкупните цени на мурсалския чай са плаващи, както и на повечето растителни продукти. Изкупува се култивирана сушена билка; заради сравнително ограниченото предлагане и нарастващото търсене цената е доста висока, в последните години се движи около 50-6- лв/кг. За сравнение – на свободния пазар офертите са за 90-100 лв на килограм.

Отглеждане на мурсалски чай

Родопчанинът Любен Ушев е сочен за пионер в отглеждането на култивиран мурсалски чай. След като съкратеният миньор остава без работа в средата на 90-те години, той се връща към поминъка на баща си и в продължение на години “опитомява” стръкчета от билката, растяща в Триградския район. Сега плантацията му се развива върху 20 декара в естествена среда; ентусиастът не отказва съвети към по-новите в тази дейност, от него те заемат семена и посадъчен материал, получават съвети при избора на терени и технологията на отглеждане.

Къде расте?

Естествените находища на мурсалски/пирински чай са в Родопите – зоната между Широка лъка и Мугла; Пиринско, западния дял на Стара планина, напоследък и в някои зони на Странджа. Билката е високопланинска: най-добро място за нея са високите варовити терени над 1000-1100 метра надморска височина. Издържа на засушаване; предпочита проветриви снлънчеви места.

Семена. Как се сади. Засаждане

Билката може да се отглежда за лични нужди и в други райони, дори в сандъче или саксия на градския балкон. Познавачите казват обаче, че тогава тя няма да има всички уникални лечебни ефекти на свободно отгледаната.

Как да си отгледаме мурсалски чай? От семена: купуват се от билковите пазари, като един грам върви по 1.50 – 7 лв. Стръкче разсад струва средно 70 стотинки – левче. Естествено, при поръчка на количества цената леко пада.

Директната сеитба се прави в ранна есен, но не е за препоръчване, тъй като рискувате с кълняемостта на семената. А и те, казват, са капризни и е по-сигурно да се работи с разсад. Периодът на засаждане е ранна есен; прави се поливка при засаждането и при сухо време насажденията се поливат още 1-2 пъти. На един и същ терен храстчетата мурсалски чай могат да се развиват успешно 6-7 години. Не се препоръчват подхранки и внасяне на изкуствени торове. Растението е чувствително към интензивна влага в топло време; лесно хваща мана.

Откъде се взима разсад?

Разсад може да се купи онлайн от популярните агроборси. За качествен материал е най-добре да се следят офертите на родопския производител Ушев и на колегата му Мишев от Врачанско.

Кога се бере?

Разгарът на цъфтежа е през юли-август; това е усилно време за немалко хора. Включително за контролни институции в районите с естествени находища. Както и в предишни години, през 2019-а брането на “див” мурсалски чай беше забранено.

Култивираната билка се бере рано сутрин, подобно на маслодайната роза. Идеята е набраните стръкове да съхранят цялата гама от етерични масла и полезни съставки.

Отглеждане в домашни условия

Ако изберем варианта със семената, първо ще трябва да си отгледаме разсад в сандъче. Изнасянето на разсада на открит терен става през май; почвата трябва да е варовита, лека и отточна. Младите насаждения се нуждаят от плевене и окопаване, особено през първата година. Засаждането е в лехи, като разстоянието между редовете е 60-70 см, а между отделните растения 40-50 см.

Саксия с храстче мурсалски чай на балкона не може да задоволи изцяло потребностите ни от билката, но тя ще ни радва с финия аромат и красивите си цветове.

Източници:

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

14 Мнения

  1. "Чаят никога не се пие горещ

    Чаят се консумира веднага след като бъде приготвен"

    Хем да е веднага, хем да не е горещ? Как става този фокус?

  2. Благодарим ви за уточнението по темата за мурсалски чай, г-н Петков! Наистина звучеше объркващо! Редактирахме статията: http://goo.gl/vobuJL

    Истината е, че трябва да се спазят и двете условия: Хем чаят да не се пие прекалено горещ, за да не събуди нежелани реакции на организма в защита срещу изгаряне, хем и да не се оставя за другия ден, защото тогава лечебните растения може да дадат съвършено различни свойства.

    Целият фокус се свежда до това, мурсалският чай да се пие не по-рано от 5-10 минути след запарването му и не по-късно от час.

    Ще ви бъдем благодарни, ако и в бъдеще пак ни пишете!

    Лекар.БГ.

  3. Може ли повторно да се запари чай с вече използвани стръкове? Губят ли се лечебните свойства на чая?

    • Лекар.БГ

      Може, макар че лечебните свойства на билката мурсалски чай, а и която и да било друга, по този начин отслабват решително!

      • Степанида

        Може ли да се пие при ниско кръвно налягане??? Моля за отговор 🙏!

        • Румен Янков

          Може. Мурсалският чай незадължително сваля кръвното, а просто го нормализира!

  4. В крайна сметка, понижава или повишава кръвното този мурсалски чай?

    • Лекар.БГ

      Принципно известният мурсалски чай НОРМАЛИЗИРА кръвното, тоест ако е високо, ще го понижи, а ако е ниско – обратното. Естествено, в повечето случаи той понижава кръвното, защото високото кръвно е по-често срещано от ниското.

  5. А може ли с запарката от сутринта да пия на обяд и вечер преди хранене, и трябва ли да я затворя в някакъв съд или може да стои в чайника

    • Лекар.БГ

      Няма проблем да пиете мурсалския чай и през деня, както и да го оставите в чайника или да го прехвърлите в нов съд. Полезните вещества се запазват!

  6. Комбинация от мурсалски чай , мащерка и босилек , листа от дюли , листа от ябълка и листа от ягода става нещо уникално

  7. Здравейте, бихте ли ми отговорили дали се използват мъхестите листа на мурсалския чай?
    Благодаря Ви, бъдете здрави!
    С уважение ;….

  8. Няма ли най-сетне някой от тези пезпредметни драскачи да напише ясно и последователно как се прави този чай, а и в реда на тези мисли изобщо как се приготвят чайове и отвари ясно и кратко! Нарочно ли го правите или просто се заети с това да драскате информация коиято никой не иска!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *