ишиас лумбаго лечение на възпален седалищен нерв
Какво е ишиас (лумбаго). Лечение на възпален седалищен нерв с лекарства, билки и прочие.

Лечение на ишиас – домашно и с лекарства. Симптоми на прищипан нерв и възпален седалищен нерв

Ишиас или възпален седалищен нерв на кръста, на таза. Симптоми. Невралгия. Анатомия и лечение на седалищния нерв (снимки). Народни и официални лекарства.

Съдържание:

Още в текста: Противопоказания на известния турмалинов колан. Какви упражнения да правим при ишиас

Ишиас е гадната болка в кръста и по-надолу, която се дължи на възпален седалищен нерв. Седалищният нерв е най-големият нерв в тялото (pharmacybg.com). Започва с коренчета в лумбалната част на гръбначния стълб, т.е. областта на кръста, следва надолу зоната на хълбоците и има задача да изпраща и приема сигнали към долните крайници.

Болката при възпален седалищен нерв, т.е. пристъп на ишиас се чувства в поясния сегмент, продължава надолу към задната част на бедрото и се спуска надолу под коляното.

Симптоми на ишиас. Невралгия

Възпалението на седалищния нерв, причиняващо ишиас, най-често е причинено от дискова херния, т.е. притискане на нервните окончания между прешлени при деформация на тъканите между два сегмента.

Причините за възпалителен процес при седалищния нерв всъщност са доста – освен споменатата дискова херния негативна роля за наказанието ишиас може да играе възпалителен процес в съседна кост или става (тазобедрена), тумор, кръвоизлив, нараняване с последвала инфекция. Седалищният нерв може да се възпали и по време на бременност.

Ето какви са симптомите, по които можем да разпознаем атаката от ишиас:
  • болки в кръста;
  • болки в крака;
  • “мравучкане” или изтръпване по хода на нерва – под кръста, седалището, задната част на бедрото;
  • парене.

В някои случаи ситуацията е толкова тежка, че човекът с ишиас едва ходи и раздвижването не му създава облекчение. Не може да си намери място и в легнало положение, защото при отпускане на тялото в хоризонтално положение възпаленият нерв е притиснат и страданието продължава.

Когато се коментира проблемът ишиас трябва да е ясно, че става дума за тип невралгия, поражение или болестно състояние на седалищния нерв (docdoc.ru). Сигурен признак, че става дума именно за това е фактът, че боли в кръста и само в единия крак. Ако болката се появи без видима причина, внезапно и нямате други симптоми това състояние може да е причинено от мускулен спазъм.

Невралгията на седалищния нерв обаче може да е само елемент от обща силна простуда, която ще почувствате и по други типични признаци.

Анатомия и лечение на седалищния нерв

Както вече стана дума, седалищният е най-големият, както и най-натовареният нерв в човешкото тяло. Той има сложна структура и при функциите, които има, е в повишен риск от увреждания.

ВАЖНО: Вижте и ТОВА: Начините за лечение на ишиас в България. Лекарства за възпален и прищипан седалищен нерв!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В някои случаи при него има засягане само на сетивни влакна, като това състояние причинява болка (framar.bg). В други невралгичното състояние може да причини трайни, необратими промени в структурата, които да доведат до загуба на чувствителност или парализа на ходилото.

Лечението или “опитомяването” на наказанието ишиас започва логично с установяването на причината, поради която се е развило възпалението на седалищния нерв – то може например да е резултат от токсикоза при диабет.

ишиас
Болката при ишиас

Неутрализира се ако е възможно причината, поради която един човек страда от ишиас (притискане от тумор, костна маса), след което се предприема симптоматично лечение.

Пациентът с ишиас трябва да остане на легло; подходящи са затоплящи процедури – физиотерапия, противовъзпалителни медикаменти, витамини от В-групата, обезболяващи, ако има данни за парализа – терапия с нивалин. Ако състоянието се повтаря, се препоръчва балнеолечение.

Пристъпите на ишиас не са маловажен здравословен проблем и не бива да се пренебрегват. Отзвучаването на един първи ишиас следва да бъде обеца на ухото; най-малкото да се потърси причината за него и да се провери дали няма друг здравословен проблем, който го провокира и до момента е останал неразкрит.

Народни лекарства при ишиас
ишиас възпален седалищен нерв турмалинов колан опасности
Опасността от турмалинов колан против ишиас.

Болките при ишиас могат да се овладеят с някои билки под формата на чай или компреси. Ето предложението на pharmacybg.com с препоръката преди да предприемете билколечение да се посъветвате с лекар:

  • Чай от дяволски нокът: в 300 мл гореща вода запарваме 2-3 чаени лъжички суха билка и оставяме да кисне 7-8 часа. Прецеждаме и изпиваме за един ден, разделено на три равни части 30 минути преди хранене.
  • Запарка от жълт кантарион: супена лъжица се запарва с чаша гореща вода; след като изстине се прецежда и изпива на глътки вечер преди сън, действа обезболяващо и противовъзпалително; по същия начин действа и чаят от лайка;
  • Малки дози куркума се прибавят с върха на лъжичката в основните ястия или в чаша мляко. С куркума се правят и отлични компреси – тъканта за компрес се покрива с куркума и мед и се поставя на болното място за няколко часа. Помагат също компресите с чесън и синапено масло или със зърнастец – за тях трябва да се посъветвате със специалист по билколечение.
Противопоказания на известния турмалинов колан
ишиас
Всяка болка в кръста ли е ишиас?!

Модерните средства за лечение на болкови състояния от рода на турмалинова яка или колан са търсени и използвани от много хора. Коланът е препоръчван включително при ишиас, но трябва да се внимава заради вероятността да се навреди, вместо да си помогнете – ако пренебрегнете противопоказанията.
Най-важно е да знаете, че при остро състояние, т.е. първата фаза на атаката от ишиас, използването на турмалинов колан крие рискове. Особено ако не сте наясно каква точно е причината и кое е провокирало възпалението на седалищния ви нерв.

Турмалинов колан не бива да се слага и при хронични състояния, ако кожата е наранена, ако сте склонни към алергични прояви при използването на подобни средства, ако сте склонни към подкожни кръвоизливи. Опасно е използването на колана също при хиперфункция на щитовидната жлеза или наскоро прекаран инсулт (megashop-bg.com).

Какви упражнения да правим при ишиас

Ясно е, че по време на пристъп най-важно е тялото известно време да бъде оставено в покой. По принцип физиотерапевтите препоръчват всяко умерено раздвижване, което създава навик за правилна позиция на гърба и за укрепване на мускулатурата на гърба и пояса. Освен това се препоръчват тонизиращ масаж на поясната област и акупунктура при хроничните състояния. Съветите на специалистите са да не се задържа тялото дълго време в една и съща позиция.

Ето и предложенията на puls.bg за укрепваща гимнастика при ишиас:

  • Легнете по гръб на пода или твърдо легло, свийте колене към гърдите и задръжте 30 секунди. Отпуснете. Повторете 10 пъти.
  • Легнете по гръб, свийте краката в коленете, повдигнете таза и задръжте. Повторете 8-10 пъти.
  • Легнете по корем и се повдигнете на лакти. Опитайте се бавно да протегнете ръце напред, като задържите тялото в същата позиция. Задръжте десетина секунди и се отпуснете по обратния ред. Започнете с 3-4 изпълнения и увеличете до 10.

Санаториуми в България за лекуване на ишиас

ишиас
Такава гимнастика помага срещу ишиас

Истински дар от Бога за българина е наличието у нас на богата гама от минерални извори с доказан терапевтичен ефект върху множество сериозни заболявания. Край голяма част от тях лечение – според знанията и разбиранията на съответното време, е имало още в годините на Римската империя. Освен процедурите с лековитите минерални води – това се отнася и за коментирания ишиас – в днешно време санаториуми и болници за долекуване и рехабилитация предлагат комплексни програми за въздействие върху тормозещите болежки. Има варианти за лечение по клинична пътека, по програмите за възстановяване на НОИ или на свободни цени. Пребиваването в такава база изисква потребителят да не е в остра фаза на заболяването, тъй като процедурите с топла минерална вода, кал или луга могат да усложнят още повече нещата. Този тип процедури се съчетават с лечебна гимнастика и физиотерапия.

Карловски минерални бани
ишиас възпален седалищен нерв санаториуми процедури
Препоръчайте и вие санаториуми и процедури, които вършат работа

Карловски минерални бани обикновено се наричат санаториалните и болнични звена в град Баня, Карловско. В градчето се намират т.н. “стар” санаториум – болница за долекуване и рехабилитация, балнеохотел “Стряма”, база “Строител”. Хората с болежки, които не искат да се натоварват с повече процедури и да спазват режим, могат да си наемат квартира или да потърсят частен хотел, къща за гости. Процедури с минерална вода могат да се правят на откритото водо- и калолечение или на градския минерален плаж, където се ползват три басейна. Класика в аматьорските терапии е накисването под часовник в малките басейни на популярното “банче”; лечебните павилиони са изградени върху самите минерални извори.

Какви качества има водата в Баня, Карловско? Първо – да уточним, че става дума за десет извора; температурата на изворната вода е от 35 до около 50 градуса. Тя е от типа хидро-карбонатна-натриева, флуорна. Справка в интернет може да посочи всички групи заболявания, за които е полезна – за нас е важно, че неприятният ишиас е сред повлияваните страдания.

Ако искаме да си помогнем, а не да си навредим и да ни боли още повече, трябва на всяка цена да провеждаме терапиите си под лекарски контрол. Първо – да се убедим, че състоянието ни позволява да започнем комплекса от процедури. Второ – да спазваме продължителността на водните процедури. Ако ни кажат, че можем да киснем в “банчето” 10 минути, да не удължаваме до час за по-ефективно. Нищо прекалено, ако ценим здравето, пък и живота си – всичко се случва при драстични нарушения.

Специалистите препоръчват също водните процедури да бъдат следвани от почивки, тъй като минералната вода натоварва всички системи по специфичен начин. Старата практика е балнеолечението на едно заболяване да се осигури с двуседмично пребиваване в място като Карловските бани, и на всеки 2-3 дни да се правят почивки от водолечението. Едновременно с това за ишиас в Баня може да се прилагат апликации с минерална торфена кал и луга.

Други санаториуми, клиники, здравни заведения
ишиас
Минералните бсейни в Баня, Карловско: това място ще ви помогне при ишиас!

Санаториално лечение на ишиас може да се потърси също в базите в Сливенските минерални бани, Бургаски и Хасковски. Класика са старите и новопостроени бази в Павел баня, както и в Баните-Смолянско, Костенец, Хисаря и Тетевен. При избора на най-подходящото място е задължителна консултацията с лекар физиотерапевт, тъй като е необходима професионална преценка с оглед общото здравословно състояние, възможни други заболявания и пр. В някои случаи балнеолечението не е допустимо поради други здравословни проблеми, хронични или временни състояния. Повече подробности за санаториумите вижте ТУК!

Какви процедури е най-добре да се правят?

Знаем, че при остри пристъпи на ишиас болният трябва да лежи, да ограничи двигателната си активност и върху проблемното място да се редуват леден и топъл компрес. Когато острият процес затихне, може да се пристъпи към балнеолечение, като се практикуват кални апликации, компреси с луга, вани с радонова или сероводородна вода, подводна гимнастика. Идеята е да се укрепят мускулатурата и имунитетът, да се предотвратят честите простуди и уязвимостта на поясната зона.

Калолечение

Калолечението е един от старите, природосъобразни и с нарастваща в днешно време популярност лечебни методи. Методът се основава на лечебните качества на натурален продукт – лечебна кал, която има доказани качества при редица заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система. Калта е пластична, с бавно топлоотдаване и високо съдържание на минерални и органични компоненти. Основно се разчита на противовъзпалителния ефект от използването й под формата на локални апликации или апликации на цялото тяло и кални вани.

Лечебната кал според произхода и състава си е 6 типа; за българските практики обикновено се сочат като доказани няколко вида торфена кал и известната поморийска кал, използвана в съчетание с морска вода. Лечебната кал съдържа три основни фракции:

  • Основа – глинести и пясъчни частички, соли на магнезия и калция;
  • Кален разтвор;
  • Колоиден комплекс – органични компоненти и хумус

Калта въздейства по термичен, химически, адсорбционен и механичен път върху третираната зона. Подобрява кръвообращението, балансира метаболизма, извлича трансдермално токсични съставки от организма, действа антибактериално и стимулира възстановяването и активността на оздравителните процеси. Важна подробност отново е прилагането на този метод в етап на ремисия, т.е. острите състояния трябва да са отминали.

При ишиас се практикува пояс от лечебна кал; калта се нанася на пласт с дебелина около 3-4 см и компресът се завършва с полиетиленов пласт и одеало. Продължителността е от 10 до 20 минути, с нарастваща продължителност. Добре е да се направят поне десет прцедури, по възможност с почивки след всяка четвърта-пета. След процедурата калта се отмива само с топла вода – без сапун, тъй като върху кожата е образуван лековит филм от кални компоненти. Два часа след процедурата пациентът трябва да почива.

Физиотерапия

Целта на физиотерапевтичните процедури е да се оптимизира кръвообращението, чувствителността на нервите, да се стимулира мускулатурата в проблемната зона и да се обезболи при наличието на остатъчни проблеми. Препоръчват се ултразвукови процедури, електрофореза, екстензии, лазерна терапия. Някои процедури могат да се съчетаят с прилагането на медикаменти за локално въздействие – гелове и унгвенти, за по-дълбоко проникване и пълноценно усвояване по трансдермален път.

Рефлексотерапия, масажи

Рефлексотерапията има за цел да обезболи и да отпусне напрегнатата мускулатура – до мускулен спазъм в болезнената зона. При този подход се подобрява движението на лимфата и се възстановяват функциите на засегнатия нерв. Разбера се, този метод е приложим също след затихването на острата фаза на болестта. Може да се препоръча например точков масаж, иглотерапия, електроакупунктура. По този начин може да се предотврати и възможна хипотрофия на мускулни групи.

Водолечение

Процедурите с обикновена – неминерална вода, също могат да помогнат при ишиас. Едно хронично състояние, при което човек изпитва болка по продължение на целия крак, накуцва и е трудно подвижен, може да се облекчи според съветите на Петър Дънов с домашно водолечение. За целта всяка вечер краката трябва да се натопяват в съд с топла вода за десетина минути, а кракът да се затопля с кърпи, потопени в топла вода и хубаво изцедени – до изстиването им. Топлите компреси се поставят по протежението на целия нерв.

Този метод е алтернативен на лечението с минерална вода, при което се разчита на частични или цели вани.

Други процедури

Добър ефект може да има лечебната гимнастика, при която се раздвижват тазът и тазобедрените стави – например велоергометър или “каране на колело” – въображаемо, от легнало положение. Тази гимнастика трябва до усвояване на упражненията да се прави под контрола на рехабилитатор и то след като е преценено, че състоянието на пациента позволява това. Всички упражнения се изпълняват бавно и се прекратяват, ако има болка.

По-лесно е при възможност да се практикува подводна гимнастика в лечебен басейн с минерална вода, тогава ефектът е двоен.

Лекарства. С какви мазила и кремове може да се лекуваме

При острата фаза на ишиас няма как да се понесат дискомфортът и страданието без болкоуспокояващи. Обикновено се вземат традиционните – аналгин и аспирин, които действат и противовъзпалително. Трайната болка може да наложи прилагането на кортизонови медикаменти. Всеки, който е страдал от ишиас знае, че в аптечката си трябва винаги да има локален анестетик – някакво мазило, което да облекчава по-леките пристъпи на болка, смущаващи ходенето. Обезболяващо действа и еднопроцентовият лидокаинов разтвор.

Лекарственият пазар предлага доста богат избор от средства за локално външно приложение; добре е за избора да се консултираме с лекар, но и индивидуалната поносимост е нещо важно. Какви са възможностите?

Напроксен
ишиас възпален седалищен нерв мазила кремове
Какви мазила ви помагат на вас и вашите близки при ишиас?

В българските аптеки напроксен се предлага под формата на таблетки; медикаментът действа обезболяващо, противовъзпалително и температуропонижаващо. Това всъщност е най-разпространената форма на медикамента, който в други страни може да се намери и под формата на гел, суспензия, ректални свещички или е съставка в други продукти за локално външно приложение.

Гел-формата, която може да се поръча онлайн, се препоръчва при възпаления в различни зони на опорно-двигателния апарат, за стави, мускули и нерви, при подагра и подагрен артрит и пр. Гелът може да се прилага до пет пъти дневно в засегнатата зона, за не повече от две седмици.

 Кеторолак

Кеторолак е нестероидно противовъзпалително средство; коментира се в българските лекарствени сайтове, но няма данни за разпространението му чрез аптечната мрежа. Специализираната информация за медикамента е, че се прилага при състояния с умерена до силна болка в няколко форми: инжекционен разтвор за мускулно и венозно вливане, таблетки. Формата и дозите трябва да бъдат определени от лекар; набавянето на лекарството явно трябва да става чрез онлайн поръчка.

Кеторолак действа симптоматично, т.е. медикаментът се ползва преди всичко за краткотрайно овладяване на състояния с болка и температура. Препоръчван е при ишиас (!), ставни и мускулни болки, невралгии, болки в следоперативни състояния и травми, зъбобол, рак, ревматизъм, навяхване и изкълчване.

Медикаментът е с доста противопоказания, на първо място са стомашно-чревните патологии с потенциален риск от кръвоизливи – например язва на стомаха или дванадесетопръстника. Не се прилага при деца и подрастващи под 16 години, бременни и кърмачки, хора с бъбречна недостатъчност, чернодробни увреждания, инсулт, алергия към някоа от съставките.

Ибупрофен

Същите показания и при същите качества се отнасят и за ибупрофен гел, още едно нестероидно противовъзпалително средство. Медикаментът има по-изявена популярност като форма за перорален прием – таблетки от 200, 400, 600 и 800 мг. В някои случаи може да се комбинира перорален прием и локална терапия с гел, но дали това е уместно може да реши само лекуващият.

Дайте мнение и Вие тук!

Гел формата може да се прилага при ишиас 2-3 пъти дневно, като при единична апликация изстисканото от тубичката стълбче не бива да е по-дълго от 10 см. Тази терапия е допустима за не повече от две седмици. След всяко втриване ръцете се измиват много внимателно; не докосвайте с неизмити ръце очите или устните си!

Ибупрофен гел не бива да се използва при бременност и кърмене. При деца под 12-годишна възраст се допуска краткосрочна терапия под лекарски контрол. Възможни са алергични реакции при деца и при възрастни.

Ибупрофен присъства като активен компонент и в други нестероидни противовъзпалителни средства за локално външно приложение. Такива са геловете ибутоп, ибудолор дуо, сиафен, както и кремът долгит и други. При избора на един или друг продукт – те са всичките с доста сходно въздействие! – имат значение фактори като индивидуална поносимост, усещане за положително въздействие, лекарско мнение и – не без значение! – цената на продукта.

Индометацин

Друг медикамент с аналогичен ефект е индометацинът. Изборът е между таблетки, супозитории, гел и унгвент. Най-лесното приложение е чрез гелообразната форма. Препоръчват се 2-3 апликации дневно, като общата дължина на изстисканото от тубичката стълбче не бива да превишава 15 см дневно. Терапията трябва да е за срок от 10 дни. Тук са в сила подобни ограничения, както при останалите нестероидни противовъзпалителни за локално външно приложение. Една важна подробност: коментираните мазила, в нашия случай – при ишиас, могат да се използват само при положение, че кожата няма драскотини, рани, обриви и зачервяване!

Продуктът не се препоръчва за деца и подрастващи под 15 години, бременни и кърмачки; противопоказанията са както при вече коментираните дотук лекарства. В случаи на крайна необходимост все пак е за предпочитане гел или маз пред таблетки, тъй като се игнорира рискът от засягане на стомашно-чревния тракт. По-мекото действие може да се понесе от потребителите с хронични заболявания на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система при краткотрайно приложение.

Диклофенак

Диклофенак е един от най-популярните медикаменти от типа нестероидни противовъзпалителни; често се прилага при болки от различно естество, включително при проблеми от рода на ишиас, както и при постоперативни състояния или след травми с оток и болка. В 74 страни от света медикаментът може да се купи без рецепта, но според немалко учени това е опасно. Опасно е заради практиките на самолечение – медикаментът бързо реализира обезболяващия си ефект и е квалифициран от потребителите като хапче-чудо. Продължителният прием на таблетките обаче увеличава четири пъти риска от инфаркт и инсулт и използването на медикамента, по всичко личи, е разумно да бъде под лекарски контрол.

С мярка трябва да се използват и формите за локално външно приложение. Диклофенак гел има противопоказания за деца под 12 години, бременни и кърмачки, потребители с астма, хронични заболявания на дихателните пътища, назални полипи, екземи. Прилагането е ограничено до 14 дни, при 3-4 апликации дневно. Полагат се минималните количества, които могат да покрият с тънък филм проблемната зона.

Други лекарства и мехлеми

При избора на локално средство за външно приложение за ишиас е разумно да се направи консултация с лекар или фармацевт, за да се избере най-подходящото като съответстващо на състоянието, противопоказанията, възможните реакции на свръхчувствителност и пр. Задачата не е лесна, а практиката на самолечението я прави сложна заради нарушенията на предписаните в листовките ограничения. Някои продукти например са препоръчвани за подрастващи над 15 години, други – над 12; при едни продължителността на лечението не надхвърля 10 дни, при други – 14, и т.н. В много случаи се касае за мазило с една и съща съставка, но в различна концентрация – избраният самоволно продукт може да се окаже слаб и безполезен за едни, други да са доволни от него, и пр.

  • Ето още кои продукти могат да ни вършат работа при ишиас, ако нашият лекуващ ги одобри:
  • Гелове с активна съставка диклофенак са алмирал, верал, волтарен емулгел, наклофен, диклак, диклопрам и фелоран.
  • Солпафлекс – гел с активна съставка ибупрофен.

https://www.lekar.bg/2019/03/20/diclopram-20-75/

Особено актуални са мазилата с натурални активни съставки; рекламите за тях обещават пълно изцеление при абсолютна безопасност на приложението. Макар да се купуват без рецепта и да се определят като безвредни, не е зле и в този случай да се поговори със специалист. Ето някои възможности:

  • Верналин – крем с камфор и ментол;
  • Пернамобиле гел – с екстракт от зеленоуста мида;
  • Хималайски балсам – с мумийо, конски кестен и прополис;
  • Кремове и унгвенти с екстракти от конски кестен, арника, алпийски билки и пр.

Какво се прави в остър период на възпалението на седалищния нерв?

Терапията на първо място се насочва към отстраняване на болковия синдром и неутрализиране на възпалителния процес. Затова се препоръчват противовъзпалителни и обезболяващи медикаменти. След като острият период с болки се овладее, може да се пристъпи към причината, довела до пристъпа на ишиас.

Вече споменахме за физиотерапевтичните процедури, които обаче в острия период не могат да се прилагат. При затихване на болките може да се мисли за прилагане на електрофореза, магнитотерапия, ултразвук. Към консервативните методи може да се отнесе също носенето на корсет или фиксиращ пояс, стимулация на мускулите с електроимпулси, акупунктура, мануална терапия.

Ако възпалението е било предизвикано от инфекционен причинител, на пациента може да се препоръча антибактериално или противовирусно лечение  за възпалението на седалищния нерв. Ако пък причината са заболявания в зоната на малкия таз – терапиите трябва да бъдат насочени в тази посока.

Причина за ишиас може да бъде също дискова херния или туморно новообразувание. Тогава без хирургична намеса не може. За да прецени дали трябва да се предприеме подобно нещо, лекуващият – по правило той е невролог – обикновено прави консултации с колеги от други специалности, например гинеколог, уролог, онколог и пр.

Докато обаче състоянието е остро и болезнено, за тези последващи дейности не може да се мисли. Цялото внимание следва да е насочено към това – на болния да се осигури пълен покой. Режимът на легло е  основният фактор за успешното преодоляване на тази фаза на заболяването.

И още нещо: при такова стечение на обстоятелствата не се опитвайте да се справите сами, а потърсете лекар. Ако достатъчно рано го направите и ако той диагностицира бързо причината за болката, и оздравяването няма да се бави дълго.

Кога се налага операция?

Ако консервативните терапии останат без резултат, ако се установи траен проблем, причиняващ пристъпите на ишиас, хирургичната терапия става неизбежна. Обикновено операция се препоръчва при т.н. дискова херния или при появата на новообразувания в зоната на малкия таз и лумбалната област на гръбначния стълб.

Много хора се страхуват от оперативното лечение по различни причини, част от тях напълно основателни. В днешно време все пак науката е напреднала до степен, която позволява оперативното лечение на ишиас със значително радуциран риск. Прилага се т.н. микродискектомия.

Що е то, кога и как се прави? Препоръчително е, ако пристъпите на ишиас са причинени от дискова херния на гръбначен прешлен и медикаментозното лечение не е помогнало в рамките на 4-6 седмици. Може да се направи операция и по-рано, без да се чака този срок. Има например ситуации, при които възниква неврологичен дефицит и трябва да се действа по спешност, тъй като са нарушени функциите на пикочния мехур и правото черво.

Микродискектомията е мини инвазивна процедура, при която с микрохирургичен инструментариум, под микроскоп и по щадящ пациента път се достига до  дефектиралия диск. Отстранява се минимална част от проблемните тъкани, така че да се освободи притиснатият седалищен нерв. В медицината това е квалифицирано като успешна практика, с над 95% сполучливи резултати и траен оздравителен ефект.

Още домашно лечение

В немалко случаи пристъпите на ишиас могат да се неутрализират и чрез домашно лечение. Много е важно да бъдат следвани доказани “техники”, тъй като самозваните лечители или самолечението могат сериозно да навредят. Тук става дума за използване на билки, компреси, разтягания и пр., с които винаги трябва да се внимава.

Билкови рецепти

Медикаментозното лечение при ишиас обикновено е ефективно, но винаги има противопоказания и риск от сериозни странични ефекти. Хапчетата не са най-добрите приятели на черния дроб, бъбреците и особено стомашно-чревния тракт. Същевременно народната медицина и практиките на някои лечители дават чудесен ефект, без да се проявяват споменатите рискове и последици. Ако изберете този вариант за вашия ишиас, все пак се консултирайте с личния си лекар за целесъобразността на решението. Използвайте само проверени рецепти, за които може да ви информира някой добър фитотерапевт. Ето примерни лечения с билки:

  • Две чаени лъжички семена от конски кестен се заливат с 5 л вряла вода и се варят на водна баня 15 минути. Отварата се прецежда и се оставя да изстине. От нея се пие преди хранене по половин чаша.
  • Две супени лъжици сух цвят от невен се заливат с две чаши вряла вода. Запарката се оставя за два часа под капак и се прецежда. Пие се по половин чаша до 4 пъти дневно.
  • Една супена лъжица корен от репей се залива с чаша червено вино; загрява се на тих огън 5-7 минути, като внимаваме да не кипне. Прецеждаме. Такава чаша приготвяме и изпиваме два пъти на ден; отварата върши работа само ако е прясно приготвена.
Вани

Отпускащ и противовъзпалителен ефект при ишиас могат да имат затоплящите вани. Но топли, а не горещи! Може например в приготвената вода да се пусне платнена торбичка, в която сме поставили кашичка от настърган хрянов коорен. Този природен цяр има антисептичен и противовъзпалителен ефект, активира кръвообращението и редуцира болката.

Отвари

Популярни са различни рецепти за отвари, които добавяме във ваната с топла вода и процедурата става по-активна. Килограм борови връхчета се заливат с 3 литра вряла вода и се оставят да се варят 10-15 минути. Отварата се оставя за 4 часа и се прецежда. Долива се в приготвената вана, като се изчислява литър отвара на 15 л вода. Такава вана е добре да вземаме за 15-20 минути.

Компреси и разтривки

Ето как помага разтривката с настойка от дафинов лист: 20 листа заливаме с една чаша водка; след три денонощия прецеждаме и прибираме в тъмна стъклена бутилка в хладилника. Върши работа!

Още една настойка за разтривки: 100 г пресен цвят от бяла акация се залива с 300 г водка и се оставя на топло за седмица. Прецежда се и се използва при необходимост за разтриване.

Вижте как се прави ефективен компрес с хрян: Настъргваме един корен и към кашата добавяме настърган средноголям картоф и супена лъжица мед. Смесваме. Намазваме болезнената зона с мазен крем или растително масло и разстиламе настърганите ингредиенти. Завиваме с полиетиленово фолио, после с вълнен шал. Може да започне да пари – редно е да изтърпим максимално. Намазването с мазнина преди компреса има за цел да предпази от изгаряния.

Лечение с минерална вода

За ползата от минералната вода при ишиас вече говорихме. Принципът е да се избере вода с подходящ състав – за този избор обикновено помага домашният лекар. Препоръчват се вани – понякога с хвойна за общ релакс на нервите, подводна гимнастика, плуване и накисване в минерален басейн.

Други лекове

Народната медицина предлага още различни методи за лечение на ишиас. Практикува се например замесването на тесто с различен състав; от него се оформя питка, която се поставя за цяла нощ на кръста и действа като лечебен компрес. Такъв компрес например може да се направи от пчелен восък – загрява се на водна баня, оформя се тънка питка и се поставя на кръста, сетне полиетиленово фолио, памучна кърпа или памук, фиксиране с бинт; трябва да стои цяла нощ.

Доста коментиран цяр е конопеният колан, който се носи на голо през цялата година. Това е и вид профилактика; конопената нишка има антисептично и противовъзпалително действие, а фиксирането на колана върху  проблемен прешлен в лумбалната област категорично облекчава. При ишиас не е трудно да се опита това въздействие чрез готовия колан “Коносан”. Или експериментирайте със собственоръчно изплетен!

Известни лечители и терапевти, които помагат

ишиас възпален седалищен нерв лечител рехабилитатор
Знаете ли други добри лечители освен Паско Райчев за лечение на възпален седалищен нерв? Пишете ни по-долу!

Стара практика е при ишиас, коментиран по народному като “прищипано”, да се търси помощта на някой изявен лечител. Истината е, че има хора с умения и че вършат с ръцете си истински вълшебства. Но кога можем да сме сигурни, че лечителят не е самозванец и че неговите мануални техники няма да ни осакатят?! Случаи има всякакви, както положителни – така и отрицателни. Има и немалко образовани, със сериозни познания и практика терапевти, които са в състояние да постигат желаното облекчение чрез масажи, иглотерапия, екстензии. В основата на успешното ни лечение е отговорността да намерим точния човек, т.е. добрата информираност може да е първата стъпка към изцелението.

Паско Райчев
ишиас
Паско Райчев – пето поколение чакръкчия, дипломиран рехабилитатор

Паско Райчев е прочут чакръкчия – наследник на четири поколения лечители от Хасково. При него ходят “на ремонт” редови пациенти и известни личности; сред хората, на които е помагал и помага, има политици, спортисти, представители на какви ли не професии и социални прослойки. В спортните среди е известен с прякора Бай Пас; разпознава проблемните места, които причиняват болка, с опипване. Масажира и отключва блокирани зони, помага с вещите си ръце и с думи. В мрежата има безброй истории на благодарни хора, които са вкусили отново удоволствието от движения без болка след терапиите на Паско Райчев.

Райчев е наричан доктор, макар да няма лекарска диплома. Той обаче е дипломиран рехабилитатор, но голяма част от практиката си дължи на предаденото като опит от баща му Тодор. Именно Тодор Пасков е човекът, който преди много години излекувал изкълчения крак на Тодор Живков. “Адашът” имал от Първия картбланш да лекува при социализма по своите методи, без да е обезпокояван.

Когато Паско Райчев завършил образованието си, имал възможност да работи в столицата и да избира къде точно. По съвет на баща си останал в Пловдив – за да е по-близо до родното Хасково и да продължава да се учи от опита му.

По информация от мрежата Паско Райчев продължава да практикува в Пловдив; за връзка с кабинета му са посочени телефоните 032651994, 0888204413.

Други лечители, кинезитерапевти, физиотерапевти

Дали ще се доверите на добър и опитен чакръкчия – или ще изберете клинична пътека в авторитетна клиника, с всичките хапчета и инжекции, си е ваша работа. Болежки от рода на ишиас се лекуват успешно по методиките, които разгледахме дотук. Консервативните терапии разчитат на лекарства под различна форма; съвременната хирургия също е насреща с щадящите оперативни решения.

А който все пак предпочита да се довери на чакръкчия, може да избере сред надеждните майстори от специалната КАРТА НА ЧАКРЪКЧИИТЕ. Тя съдържа информация за населените места, където живеят и работят лечителите, адреси и телефони за връзка с тях. Лечителите от списъка са препоръчани от пациенти, излекувани успешно.

Профилактика

В медицината е утвърдена позицията, че профилактиката – чрез която се предотвратява възпалението на седалищния нерв, може да съкрати с 80% риска от появата му за първи път, както и възможните повторения.

Важно е например да се избягва претоварването на гръбначния стълб и неговото травмиране. Ако един човек не е трениран и предприеме рязко натоварване, не го чака нищо добро: веднъж нарушена, структурата на седалищния нерв ще поддава постоянно. Затова помислете, преди да се напънете с някой тежък товар.

ишиас
Седалищния нерв, с който свързваме страданието ишиас, е най-големият и най-натовареният в човешкото тяло

Избягвайте преохлаждането на поясната зона. Седалищният нерв се възпалява от хладните въздушни потоци, които “лежат” точно в това място – а не от обща простуда. Затова предшествениците ни са носели пояси.

Мускулите на гърба трябва да са винаги в кондиция. Правете гимнастика всеки ден – за това не са нужни някакви специални условия. Има комплекси, които укрепват мускулите, и такива, които помагат да се овладее болката при хронични състояния. Особено важно е това за онези, които се движат малко, работят в офис зад бюро и пътуват всеки ден с кола.

За правилната стойка трябва да се следи още от детските години. Истинско престъпление са тежките ученически чанти или раници, които се носят на едно рамо. Нарушеният баланс, изкривяването рано или късно ще се проявят чрез болките в кръста.

  • Седнете на пода, вдигнете изпънати ръце на височината на раменете и ги разтворете настрана. Краката са изпънати напред. След това с пружиниращи движения, полека-полека дайте ръцете максимално назад, задръжте и бавно върнете напред. Направете упражнението поне пет пъти.
  • Изправете се, разтворете краката на ширината на раменете. Спуснете едната ръка надолу, другата вдигнете изпъната нагоре. Направете бавно наклон настрани в посоката на вдигнатата ръка. Върнете обратно и направете същото с другата ръка. Наклоните се старайте да правите максимално ниско. Повторете десетина пъти.
  • Седнете на стол с права облегалка и скръстете крака. Кръстосайте длани на тила и изпънете лактите встрани. В тази поз въртете само торса, бавно – наляво и обратно, надясно и обратно. Започнете с 5-6 завъртания и с постепенно натоварване трябва да стигнете до десет.

Ето още някои упражнения, които помагат при ишиас:

Източници:

Първоначално публикувано на:07.01.2015 @ 13:58

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

10 Мнения

  1. Препоръчайте санаториум и процедури за лекуване на Ишиас

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Мими, за ценния въпрос! Добавихме по-горе най-хубавите санаториуми и здравни центрове за лечение на ишиас и възпален седалищен нерв в България. Ще се радваме, ако и читателите добавят още, които сме пропуснали.

  2. Таня Иванова ангелова

    Имам възпаление на седалищния нерв. Сложени ми са всевъзможни инжекции но болката от ишиас продължава. Някой би ли ми казал с какво мога да се мажа. Искам само да мога да сядам.

  3. Карловски мимнерални бани има калолечение и минарална вода

  4. рехабилитатор и наследствен чекръкчия Паско Райчев Пловдив вижте в нета инфо за него ходя при него помага

  5. Ако сме си навредили с магнитен турмалинов колан в обострената фаза,и се е получила пареза на ходилото как се процедира?

  6. Лекар.БГ

    Здравейте, Петя, Тони, Таня и Мими. Залавяме се да отговорим на всички въпроси, свързани с отвратителния ишиас (възпален седалищен нерв), които сте задали. Ще се радваме, ако и други читатели пишат за средствата, които те или близките им ползват, за да облекчат ситуацията, породена от ишиас и невралгия. Мерси предварително на всички!

  7. ahil alehsiev

    imam vaspalen sedalishten nerv, bolka ta e neupisuema ujasna ne ponusima molq za pomosht ako nqkoi se e izlekuval, kak i s kakvi mazala ili injekci samo na 20se godini sum a sposobnosti te mi sa kato na dqdo mi dori toi e po podvijen ot men

  8. Az sisto sim s dvustranna diskova hernia i imam boleznen sedalishten nerf kogato pocnat bolkite nito moga da syadam nito da leja golyamo nespokoystvie tryabvalo da se operiram no nyama garancia kakvo li ne sim pila kakvi li indjekcii ne sa mi slagali tazi bolest nyama lecenie ????

  9. Минко Бракалов

    Периодично, от няколко години, ползвам “Ортопедичен турмалинов колан” при появата на болки след сецване, а и при други обстоятелства, и съм много доволен! Бързо облекчава симптомите, а и стяга и поддържа кръста. Да, указанията за употреба трябва да се спазват, затова препоръчвам новият модел, при който турмалиновата платка може да се сваля и коланът да се ползва само като ортопедичен и за колкото време намерите за добре. При това вградените в него магнити продължават лечебното си действие безвредно. Горещо и с чиста съвест го препоръчвам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *