осцилококцинум
Осцилококцинум активира имунната система

Лечение с осцилококцинум – ето как!

Кога осцилококцинум може да бъде опасен? Разновидности за деца и за бебета? Дозировка. Допустим ли е при бременност?

Какво е осцилококцинум? Популярен хомеопатичен продукт, който се използва при профилактика и лечение на грип. Облекчава симптоматика от рода на мускулни болки, втрисане и повишена температура.

Може ли осцилококцинум да бъде опасен? Кога?

Както всеки медикамент, осцилококцинум може да бъде опасен, ако потребителят има свръхчувствителност, т.е. алергичен е към някой от компонентите на медикамента. Не се препоръчва лечение с осцилококцинум на пациенти с някои редки наследствени заболявания от метаболитен характер – с непоносимост към фруктоза или захаразно-изо-малтазна недостатъчност.

Има ли разновидности за деца и бебета? Дозировка за възрастни и за деца

Няма специален вариант на осцилококцинум за деца и бебета. Препоръчва се профилактично по една стандартна тубичка веднъж седмично; ако детето е много малко – хапчетата се разтварят в съвсем малко количество вода, преварена или минерална (д-р Михайлов, в mama.ladyzone.bg). Ако вече са налице признаците на заболяването, се дава на 6 часа по половин тубичка.

Ето и стандартните препоръки за използването на осцилококцинум при възрастни и деца – по puls.bg:

  • профилактично – една туба (1 грам пилюли) веднъж седмично; за най-малките разтворени в малко количество вода;
  • при грип в начална фаза – да се вземе една туба по най-бързия начин и това да се повтори още 2-3 пъти в рамките на деня, като се спазват интервали от 6 часа;
  • при проявена симптоматика на грип по една туба сутрин и вечер в три последователни дни.

Хапчетата се слагат под езика (цялото съдържание на тубичката) до пълното им разтваряне. Правете това 15 минути преди хранене или един час след това.

От pharmacy-bg.com препоръчват профилактичната доза за най-малките да се дава дори детето да няма признаци на вирусна зараза. Ако обаче член на семейството вече се е разболял, това ще стимулира имунната му система да противодейства на болестта. Препоръката е при деца под 1 година хапчетата да се разтварят с малко вода.

Дайте мнение и Вие тук!

Допустим ли е осцилококцинум при бременност?

осцилококцинум
Осцилококцинум активира имунната система

Форумът на framar.bg обръща внимание на листовката за хомеопатичното средство – там е отбелязано, че продуктът може да се използва от бременни и кърмачки (вижте и в boiron.bg).

Друга хомеопатия при подобни оплаквания

Специалистите по хомеопатия винаги подчертават, че този тип лекарства са най-добри при вирусни инфекции. Именно те, а не антибиотиците – тъй като хомеопатията стимулира и укрепва имунната система и я прави способна да се справи с инфекцията. Много е важно още при първите симптоми, по най-бързия начин лечението с хомеопатичен продукт да започне по схемата три пъти дневно по една туба-доза през 6 часа – виж homeopathybg.org. Тъй като при вирусна инфекция при различните хора водещи са различни симптоми, могат да се приложат още продукти паралелно с водещия осцилококцинум. Така например при доминираща остра хрема се препоръчва коризалия, при болки в гърлото и отпадналост – хомеовокс, при мускулни болки, главоболие и температура – парагрип, при кашлица – стодал. Всеки от тези продукти има собствена схема за приложение, която може да се съвмести с тази на осцилококцинум.

Все пак помислете дали ще се справите без допитване до лекар, ако детето ви е по-малко от 4 месеца и има температура? Опасните състояния, при които веднага трябва да търсите медицинска помощ, са при температура 39.8 градуса и над това; ако болният повръща непрекъснато, диша трудно и прави гърч; ако грипните симптоми развива човек с диабет, хипертония, хронично сърдечно заболяване, ревматизъм, астма или рак.

Опасна ли е комбинацията осцилококцинум + кърма?

осцилококцинум
Бърз прием на осцилококцинум – и грипът може да ви се размине

Може ли осцилококцинум да се дава разтворен в майчино мляко?
Ако изхождаме от правилото всяко хомеопатично лекарство да се приема определено време преди или след хранене, то същото би следвало да се отнася и за храната на бебето, т.е. майчината кърма. Всички препоръки са за разтваряне на дозите осцилококцинум в малко количество вода. Форумите за родители дискутират тази тема и има мами, които дават лекарството с пюре или с лъжичка кърма. Ако имате намерение да предприемете подобен вариант – посъветвайте се с лекар. От общата информция за хомеопатичните продукти се вижда, че това не би било правилно. И тук въпросът не е дали има опасност – а доколко полезно ще бъде.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

солпадеин

Солпадеин, едно сигурно спасение от болка и температура

Солпадеин – какво представлява медикаментът. Възможни приложения при различни заболявания; дозировки и действие при деца …

3 Мнения

  1. Може ли да се приема при Хашимото?

  2. Атанас Колев

    Здравейте, потърсих информация за активното вещество, което се оказа екстрат от черен дроб и сърце на патица. Отделно разреждането 200К -0,01мл означавало 200 пъти се разрежда 1% разтвор, като в крайния продукт почти не се съдържа активното вещество.
    Въпроса ми е как точно това активно вещество помага при лечението на грип и реално има ли ефект от това лекарство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *