През колко време се пие Нурофен?
колко дни може да се пие нурофен

Нурофен – кога и как да го използваме?

При кои болки се използва нурофен? Нурофен за деца и за бебета. Разновидностите стопколд, форте и експрес. Кога нурофен е опасен? Случаи на алергична реакция при употреба

За нурофен си спомняме в първите минути, когато имаме температура, боли ни глава и очевидно сме пипнали настинка или грип.

Този медикамент е своеобразен “близнак” на ибупрофена. Принадлежи към нестероидните противовъзпалителни лекарства; с негова помощ можем да се справим с болка, оток и температура. Предназначен е за краткотрайно приложение и се препоръчва прием на минималната ефективна доза.

Макар че може да се купи без рецепта, лечението с него е добре да се консултира с лекар.

При кои болки се използва нурофен?

Най-често нурофен търсим при настинки и грип с висока температура, зъбобол, ревматични болки, болки в кръста и мускулите, мигрена, главоболие, невралгия, болезнен цикъл.

Нурофен за деца и за бебета

Медикаментът нурофен се препоръчва за лечение на бебета над 3 месеца и деца на възраст до 12 години. За тази потребителска група решението е сироп – има го с вкус на портокал или ягода. Лекарството може да се купи без рецепта.

Случва се да бъде използвано за понижаване на температурата след поставяне на ваксина, както и за неутрализиране на болка при поникване на зъби, болки в ушите и/или гърлото, при леки травми на крайниците. Препоръчаните в листовките дози не бива да се превишават. Този медикамент има доста предупреждения за нежелани странични е ефекти – за да сте сигурни, че някой от тях няма да се прояви при лекуваното дете, направете консултация с педиатъра си или проверете в кои случаи не трябва да давате нурофен.

Дозирането на нурофен за бебета и деца е следното:

  • от 3 до 6 месеца – 2.5мл 3 пъти дневно за денонощие;
  • от 6 до 12 месеца – 2.5мл 3-4 пъти дневно;
  • от 1 до 3 години – 5мл 3 пъти дневно;
  • от 4 до 6 години – 7.5мл 3 пъти дневно;
  • от 7 до 9 години – 10мл 3 пъти дневно;
  • от 10 до 12 години – 15мл 3 пъти дневно.
нурофен
Нурофен за бебета и за по-големи деца: родители, все пак внимавайте!

Препоръчва се лечение с нурофен сироп до три дни; дневните дози за съответната възраст не бива да се превишават. Лекарството не бива да се дава на бебета под тримесечна възраст.

При температура след имунизация се дава 2.5 мл сироп и след 6 часа – още толкова, ако температурата не е спаднала. Трета доза в рамките на 24 часа не се препоръчва (afya-pharmacy.bg).

Нурофен стопколд, форте и експрес – каква е разликата?

Вариантът нурофен стопколд комбинира във всяка таблетка 200 мг ибупрофен и 30 мг псевдоефедрин. Този състав го прави добър при запушен нос, хрема, проблемни синуси; действа облекчаващо при главоболие, болки в гърлото и температура. Обикновено се препоръчва при настинки.

Дайте мнение и Вие тук!
“Фигурин

Нурофен форте е “ударно” действащ вариант със съдържанието си на 400 мг ибупрофен в таблетка. Облекчава зъбобол и мигрена, болки в гърба, мускулни и ревматични болки, добър е при болезнен цикъл. Ограничава възпалението и смъква температурата.

Нурофен експрес е течна формула, дозирана в меки капсули – за бързо действие при единична доза от 200 мг ибупрофен. Капсулите нурофен експрес се препоръчват при зъбобол, главоболие и менструални болки, при симптоми на простуда и грип. След прием капсулата се стопява и освобождава течния медикамент, който се усвоява пълноценно и потиска нприятните усещания; действа противовъзпалително (framar.bg).

Кога нурофен е опасен?

Нурофен е медикамент, който може да се вземе и без лекарско предписание. Това обаче не означава, че може да се прилага без правила и че му липсват странични негативни ефекти. Нурофен е базиран на ибупрофен, а както знаем, това нестероидно противовъзпалително средство НЕ Е предназначено за продължително лечение.

При превишени дози или продължителен прием на принципа на самолечението е възможно да се създадат животозастрашаващи ситуации!
Приемът на нурофен създава проблеми и при краткотраен прием, ако потребителят има някои заболявания или е алергичен. Ето кои са най-често срещаните странични ефекти от приема на медикамента:

  • бъбречна недостатъчност – при продължителна употреба;
  • кръвоизливи в стомашно-чревния тракт; рискова група са пушачите и любителите на алкохола;
  • кожни промени, рани и мехури, зони с изсъхнала и лющеща се кожа;
  • сърдечни смущения, сърдечна недостатъчност, инсулт, високо артериално налягане;
  • при бременни – спонтанен аборт (zdrava.bg) .

Случаи на алергична реакция при употреба на нурофен

нурофен
Ефектът от приема на нурофен е бърз, но не бива да се увличаме

За алергични реакции при лечение с нурофен се говори доста, особено след няколко скандални случая с деца във Великобритания. Нашумя историята на двегодишната Мейси Марш, която едва не загуби зрението и дори живота си след тежка алергична реакция при лечение с детски нурофен (blitz.bg).

Въпреки свободата да си купите нурофен без рецепта, все пак се консултирайте със семейния лекар или педиатъра за целесъобразността на този избор. В пациентските листовки подробно е описано кога не бива да се приема нурофен, как да се действа, ако видимо се прояви алергична реакция – обикновено обриви, поява на мехури по лицето, оток и затруднено дишане. Вероятността от алергична реакция се увеличава, ако едновременно с нурофен се приемат други нестероидни противовъзпалителни.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се пие Авирон Рапид профилактично?

Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Или Тамифлу?

Какви мнения за Авирон Рапид имате? Как се пие Авирон Рапид профилактично? Авирон или Тамифлу? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *