аугментин
Само лекарят може да прецени дали аугментин е вашето лекарство

Аугментин, антибиотик при инфекции. Дозировка за възрастни, деца, лечение

При какви инфекции служи аугментин? Добър антибиотик ли е при пневмонии? Опасен ли е при шофиране? Дозировка на лекарството.

Съдържание:

Още в текста: Каква е разликата между 1000, 625, ES, SR и за деца? Какво се прави при бременност

Аугментин е комбиниран пеницилинов антибиотик. В състава на всички разновидности и лекарствени форми – в качеството на активни компоненти, влизат две вещества:

♣ Амоксицилин;
♣ Клавуланова к-на.

Те са дозирани различно като абсолютна стойност и като съотношение помежду им. Това е голямо предимство на медикамента, защото позволява много точно да се подбере оптималното количество активни в-ва спрямо конкретния случай и възрастта на пациента.

Амоксицилин е антибиотик (пеницилин) с унищожително действие спрямо голямо количество патогенни бактерия, причиняващи инфекциозни заболявания в различни органи и с-ми. Прилично се понася, с малък % странични ефекти, което го прави ефикасен, безопасен и приложим дори при бременни и бебета.

Той има само един, но много съществен недостатък – само за няколко дни бактериите се научават да произвеждат специално вещество, което да го разрушава. Този факт ограничава ползването на амоксицилин при бактериални инфекции.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Добавянето на клавуланова к-на е революционно откритие, което решава много съществен проблем при пеницилините

Проблемът се решава с клавулановата к-на. Тя инактивира изработеното от бактериите защитно вещество и дава възможност на антибиотика да си свърши работата.

Всъщност комбинацията е в пъти по-ефикасна от простото приложение на амоксицилин. За качествата на антибиотика сме разказали изключително подробно ТУК.

Този антибиотик се прилага при лечение на бактериални инфекции, засягащи дихателните пътища – бронхити и пневмонии.

Ефективен е още при причинени от бактерии възпаления на ушите, синусите, отделителната система, кожата, костите и ставите. При неговото прилагане е възможно да бъдат направени бактериални изследвания – за да се прецени дали той може да бъде ефективен при инфекция от точно определени бактерии (framar.bg).

Добър ли е аугментин при пневмонии?

“Демир

Т.н. пневмония, придобита в обществото, е едно от заболяванията от “профила” на медикамента аугментин. Впрочем, медикаментът се предлага в доста широка гама от варианти: аугментин – суспензия, таблетки, SR – таблетки с удължено освобождаване, ES – суспензия за деца. Кой точно вариант е добър за вас, може да определи само лекарят.

аугментин
Дозата аугментин зависи от диагнозата, възрастта и общото здравословно състояние

Специфичното в този медикамент е съотношението между двете съставки – амоксицилин и клавуланова киселина. Ако диагнозата налага по-сериозен прием на амоксицилин, а вземете продукт примерно със съотношение 2:1, в организма ви ще постъпи твърде голямо количество от поддържащия компонент клавуланова киселина.

По тази причина някои варианти не са приложими при пневмония или възпаление на средното ухо. Изборът на точен вариант е работа на лекаря: оставете той да прецени дали вашата пневмония се нуждае от аугментин и ако това е така – от кой точно вариант (вижте ema.europa.eu).

Опасен ли е аугментин при шофиране?

Лечението с аугментин може понякога да причини главоболие и замайване, в редки случаи страничен негативен ефект са гърчовете (puls.bg). Ако реагирате по този начин при прием на медикамента, естествено е по-добре да не шофирате.

Ако започвате лечение с аугментин и същевременно ви предстои шофиране, изчакайте известно време, за да проверите как ще ви подейства. Не поемайте излишни рискове!

Каква е разликата между аугментин 1000, 625, ES, SR и за деца?

Вариантите на продукта се различават както по форма – таблетки или прах за суспензия, така и по съдържанието на активните вещества и съотношението между тях. Филмираните таблетки SR от един грам са с удължено освобождаване, а суспензията ES е предназначена за деца на и над три месеца.

У нас в активна употреба са:

  • таблетки от 400 мг (250 за амоксицилин и 150 за клавуланова киселина) – при инфекции на синусите, на пикочните пътища, при кожни и зъбни инфекции;
  • таблетки от 625 мг (500/125) и от 1000 мг (875/125) – при инфекции на средното ухо и синусите, на дихателните пътища, на пикочните пътища, на кожата и меките тъкани, зъбни инфекции, инфекции на костите и ставите (puls.bg).

Дозировка на лекарството

Дозировката на медикамента е индивидуална – следва да се спазват указанията на лекаря! Как ще приемате аугментин зависи от диагнозата, общото здравословно състояние, при децата – дали теглото им е под или над 40 кг и т.н.

аугментин
Само лекарят може да прецени дали аугментин е вашето лекарство

Възможен е прием два или три пъти в денонощието през равни интервали от време; по преценка на лекуващия стандартната доза може да бъде завишена, а при пациенти със заболявания на черния дроб и/или бъбреците – занижена. Индивидуална е и продължителността на лечението с аугментин.

Какво се прави при бременност?

Приемът на аугментин може да бъде допуснат при бременни само по преценка на лекаря – по стандартната формула “ако очакваната полза превишава възможния риск”. Този принцип е в сила впрочем за всяко лекарство, особено през първия триместър на бременността.

За варианта SR – таблетки от един грам с удължено освобождаване е отбелязано, че приемът от бременни не се препоръчва.

Оттук надолу ще разгледаме подробно действието, приложението, лекарствените форми и всичко важно за Аугментин:

Насочено действие на Аугментин

Комбинираният антибиотик има най-високо ниво на ефикасност спрямо бактер. инфекции на:

  1. Дихателн. пътища (бронхити, бронхопневмонии, пневмонии);
    Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
    Аугментин е лекарство от първа линия за инфекции на дихат. пътища
  2. УНГ (отити, синузити, тонзилити, фарингити);
  3. Кожа и подкожна тъкан (абсцес, флегмон, целулит, рани);
  4. Полова и отделителна с-ми (цистит, уретрит, пиелонефрит, салпингит, вагинит, гонорея, ендометриоза);
  5. Костен мозък – остеомиелит;
  6. Вътрешни органи – сепсис, перитонит;
  7. Следоперативни инфекции (за профилактика и лечение) и други.

Разновидности и форми

Аугментин се произвежда в 5 разновидности:Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS

1. Аугментин
  • Таблетки за вътрешен прием;
  • Прах за изготвяне на суспензия за вътрешен прием;
  • Прах за изготвяне на разтвор за инжектиране.
2. Аугментин ES (EC) – суспензия за краткосрочно лечение;
3. Аугментин SR (СР) – таблетки с модифицирано освобождаване и продължително д-вие.

И трите вида са комерсиални варианти на един и същ антибиотик с абсолютно идентичен ефект, показания и правила за приложение.

Единственото, по което се различават, е дозирането на активното в-во и формата, под която са произведени – таблетки, прах за изготвяне на суспензия (течна форма за пиене) и прах за изготвяне на инжекционен р-р. Тоест съществува избор дали антибиотикът да се пие (на хапче или сироп) или да се инжектира.

Тези форми, пуснати в различни дозировки, създават доста богат спектър, лесно пригодими към конкретен човек. Например в случай че болният не е в състояние да преглъща таблетки, ще вземе течната форма Аугментин ЕС.

Обичайно разновидностите на препарата се наричат просто „Аугментин“, а за посочване на спецификата се добавя формата и количеството активно в-во в мг (пр. Аугм. суспензия 200, Аугм. таблетки 875 и т.н.).

Дозировки

Всяка лекарствена форма съдържа две действащи в-ва – амоксицилин и клавуланова к-на. Затова върху препарата са указани две цифри, пр. 400 + 57 мг. Първата цифра винаги означава количеството на антибиотика, а втората – на киселината.

ФормаАмоксицилин в мгКлавуланова в мг
Прах за разтвор500 и 1000100 и 200
Прах за суспенз.125, 200 и 40031,25, 28,5 и 57
Таблетки250, 500 и 875И трите са с по 125
ЕС60042,9
СР100062,5

Аугментин във формата прах за изготвяне на р-р за инжекции се произвежда така: 500 + 100 мг и 1000 + 200 мг. Означението значи, че след разреждане на праха с вода се получава разтвор, който съдържа 500 мг или 1000 мг амоксицилин и съответно 100 мг и 200 мг клавуланова к-на. Означенията са Аугм. 500 и Аугм. 1000, като цифрата отразява единствено антибиотичната съставка.

Аугментин във формата прах за изготвяне на суспензия за вътрешен прием се произвежда в три дозировки: 125 + 31,25 мг; 200 + 28,5 мг и 400 + 57 мг. И тук в означенията количеството к-на се изпуска и се оставя само антибиотичното съдържание: Аугм.125, Аугм.200 и Аугм.400.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RSДозировката на суспензията е разчетена на 5 мл. Тоест 125 мг антибиотик се съдържат в 5 мл от разтвора. Съответно – 200 или 400 мг, които са в 5 мл.

Суспензията Аугментин се ползва повече под 12 години, затова често се нарича „детски“. Съответно и дозировките са детски. Но всъщност те са стандартни и абсолютно идентично се ползват и при възрастни с по-ниска телесна маса.

Таблетките Аугментин са пуснати в три дозировки: 250 + 125 мг; 500 + 125 мг и 875 + 125 мг. Тук различието е единствено в антибиотичната съставка. Затова означението е Аугм. 250, Аугм. 500 и Аугм. 875. Указаното количество антибиотик се съдържа в 1 таблетка.

Но! Понякога ще видите върху опаковката едно число, което е резултат от събиране на милилитрите на двата компонента. Пр. Аугм. 625 значи 500 + 125.

Аугментин ЕС (ES) се пуска в една единствена форма – Прах за изготвяне на суспенз. 600 мг. Киселината тук е 42,9 мг, разчетено на 5 мл готова суспензия.

Аугментин СР (SR) се пуска под формата на таблетки с единствена дозировка 1000 мг + 62,5 мг. Означава, че 1 таблетка съдържа 1000 мг амоксицилин и 62,5 мг клавуланова к-на.

Кога се налага Аугментин 1000

(на таблетки, цена)

Аугментин SR е насочен специално за белодробни инфекции, провокирани от бактерии. Примерно е подходящ за стрептококови пневмонии, но не и за бактериални поражения в други органи. Предназначен е за над 16 години. Стандартната доза на таблетките е за 7 – 10 дни, 2 Х 2 бр. За под 16 г не се препоръчва.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
ES е само в една дозировка – с 600 мг амоксицилин

Цена 34.16 лв.

Компанията производител GlaxoSmithKline е усвоила такова голямо количество разнообразни форми, за да се подбира антибиотика с лекота спрямо възрастта и теглото. Най-нова сред тях е „детската“ суспензия Аугментин ЕS, разчетена за лечение на тежки инфекции, а също и за големи деца. Препаратът има практически дозировка за възрастни – 600мг амоксицилин и 42,9 мг клавуланова к-на.

Една опаковка Аугментин съдържа точно разчетено количество лекарство за един пълноценен курс на терапия. Минималната кутийка съдържа 14 бр. и е разчетена по схема на терапия за неусложнени инфекции.
За продължителна терапия е предназначена формата от 20 таблетки с доза 625 мг и 400 мг.

При покупка на суспензия Аугментин не се съмнявайте, че обемът на препарата ще стигне за курса на лечение и дори ще остане (ако дозата е правилно разчетена на база теглото на детето). Понякога родителите с изненада забелязват, че на третия ден от терапията антибиотикът във флакона остава в доста ограничено количество. В такъв случай вероятно формата е била подбрана невярно и е трябвало да се купи препарат с по-голяма дозировка.

Дели ли се таблетката?
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Тази линия е за красота, а не за да се дели хапчето на две части

Някои таблетки Аугментин, в частност тези от 500 мг (с включена клавуланова к-на -675 мг), имат напречна черта, която дели хапчето на две равни половини. Много пациенти считат, че тази линия е поставена за по-лесно делене на таблетката с цел намаляване на дозата. Разбира се, от гледна точка на икономията, това е наистина изгодно.

Например Аугментин 250 струва 10.36 лв, а този от 500 мг – 17.54 лв. Очевидно е, че по-скъпата опаковка излиза по-евтино, ако се делят хапчетата. Защото цяло хапче 250 мг е по-скъпо от половинка от 500 мг.

Обаче производителят предупреждава, че напречната линия въобще не е предназначена за коригиране на дозата. Резката има просто естетическа функция. А деленето е забранено – не заради желанието на компанията да печели повече от по-скъпи таблетки. Причината е, че при деленето се разрушава обвивката на хапчето и неговото съдържание влиза в реакция със солната к-на в стомаха.

От друга страна, при положение, че линията върху хапчето е за красота, тя не подпомага деленето на равни части и в парчетата остават различно количество активни в-ва.

Аугментин 500, 625, 875

Дозировки за възрастни

Дозирането при възрастни е доста по-лесно. Но и тук следва да се отчита тежестта на заболяването. В инструкцията е описано, че стандартната доза за възрастни включва 500 мг от препарата на 12 часа или 250 мг през 8 часа.

За лечение на по-тежки патологии на долните дихат. пътища дозата се увеличава до 875 мг на 12 часа или 500 мг на 8 часа.

На възрастните, които изпитват затруднение да глътнат цяла таблетка, се препоръчва не да я чупят, а да изберат суспензия 125 или 250 мг в замяна на Аугм. 500. Таблетките в доза 875 мг се заменят със суспензии със съдържание на 200 или 400 мг антибиотик.

Как се назначава Аугментин
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Аугментин няма необходимост да бъде подкрепян от други антибиотични продукти

Препаратът е златен стандарт в лечението на инфекции в орофаринкса, всички зони на дихат. пътища – предизвикани от грамположителни микроорганизми.

Някои терапевти обичат да се застраховат с изписването на 2 или дори 3 антибиотика, най-вече при бел. дробове, дори при лечение в болница. В резултат схемата на лечение на една неусложнена пневмония придобива „многоетажен“ вид – няколко препарата, в различни форми.

Пациентите даже не подозират, че при правилно подбран Аугментин не трябва добавянето на друг антибиотик. Активността на амоксицилина към Streptococcus pneumoniae (основния възбудител) е значително по-висока, отколкото на ампицилина и бензилпеницилина. Затова монотерапията с Аугментин е напълно показана и логична.
При лечение на инфекции на урогениталния тракт (възпаления на бъбреците, пикочния мехур, органите на малкия таз) се предпочитат антибиотици от флуорохинолоновата група. Обаче те са противопоказани за деца. Затова в педиатричната практика при подобни инфекции се прилага Аугментин.

Как се дава на деца

Правилната дозировка за деца е основа за успешното лечение с Аугментин. Съгласно инструкциите за прилагане при малчугани, дозирането се прави спрямо възрастта.

Новородени до 3 месеца

При бебета на такава възраст отделителната с-ма още не функционира в пълен обем. В резултат от това елиминацията (извеждането) на стандартни дози Аугментин може да бъде затруднена. Затова се препоръчва дозировка на препарата от 30 мг на 1 кг тел. маса – това разчетено за 1 денонощие. Кратността на приема е 2 пъти, тоест на 12 часа.

Най-удобно е да се купи детска суспензия Аугментин със 125 мг амоксицилин.

Бебета над 3 месеца

От тази възраст лекарят е свободен да изпише два варианта на детска суспензия:

  1. Аугм. 200 или 400 мг – двукратно, на 12 часа;
  2. Аугм. 125 или 250 мг – трикратно, през 8 часа.

Повечето специалисти предпочитат прилагането на суспензия с 12-часово действие. Има виждането, че тази лекарствена форма доста по-рядко предизвиква диария, отколкото 8-часовата.
Но! Суспензиите от 200 и 400 мг съдържат в състава си аспартам. Затова те са забранени за пациенти, страдащи от фенилкетонурия.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Аугментин е показан за малки бебета, но само по лекарско назначение
Как се разчитат дозите на детския Аугментин
12-часовите детски суспензии се дозират:
  • При тежки инф.: по 45 мг на кг от телесн. тегло;
  • При леки инф.: по 25 мг на кг от телесн. тегло;
  • 8-часовите суспензии се изчисляват:
  • При тежки инфекции: по 40мг/кг;
  • При леки случаи: по 20 мг/кг.

Под понятието „тежка инфекция“ специалистите имат предвид среден отит, такива на долн. дихат. пътища (пневмонии), синузит и заболявания с изразена интоксикация и ярка симптоматика.
Пример: Ако теглото на бебето е 8 кг, то при бронхит със средна тежест се дават 200 мг Аугментин на денонощие, разделен на 2 приема. Като се изхожда от това, че в 5 мл готова суспензия се съдържат 200 мг антибиотик, детето трябва да получават по 2,5 мл на 12 часа.

Тел. маса над 40 кг

При по-големите деца Аугментин се дозира по възрастов критерий.

В заключение – дозирането на Аументин е стандартно, максимално улеснено и едва ли не готово за самостоятелно назначаване. Но въпреки детайлното описание, препаратът не се препоръчва за самолечение. Консултацията с грамотен специалист е задължителна. Само лекар може адекватно да оцени тежестта на заболяването на детето и да подбере най-точната доза.

Аугментин като сироп, как се приема?

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Децата предпочитат течните форми на медикаментите

Много пациенти са на мнение, че антибиотикът, въведен инжекционно, е много пъти по-ефикасен от таблетката. Съществува виждането, че сиропчето (суспензията) е най-слабо. Подобно разбиране е формирано преди десетки години, когато пероралните форми са се отличавали с ниска биодостъпност. Ярък пример е ампицилинът, който се усвоява една на 40%. Освен това се извежда много бързо, заради което таблетките се вземат по 4 пъти на денонощие.

Но фармацевтичната промишленост вече е напреднала достатъчно. Налице са перорални антибиотици, чиято биодостъпност се приближава към показателите на инжекционните форми. Днес вече таблетките и суспензиите са не по-малко силни от инжекциите. А понякога дори обратното – наистина са по-силни.

Родители, които не са в течение на новостите, настояват пред лекарите да бъде изписан инжекционен антибиотик, за да се излекува по-бързо и ефективно детето им. А специалистите понякога го правят, за да угодят на разтревожените родители. Но да отбележим, че инжектирането е стрес за малчуганите и рядко минава, без да причини психически дискомфорт.

Всичко това е излишно, предвид че повечето инфекциозни патологии се третират прекрасно с таблетирани антибиотици с ефект, близък до максимално възможния.

Но защо има Аугментин на инжекции?

Антибиотикът на инжекции, в това число и Аугментин, се пише само при много утежнени ситуации – при постхирургични възпалителни процеси, при вътреболн. инфекции, както и при патологии на фона на имуносупресия.

Детската суспензия Аугментин притежава не само висока биодостъпност, но и още едно немаловажно за мъничките пациенти качество – приятен вкус. Затова е абсолютно логично да се премахват стереотипите и да се подхожда към лечението на децата според показателите ефективно, безопасно и дори приятно.

Как се отмерва

Преди приема суспензията се отмерва с помощта на специалната мерителна капачка или спринцовка с градуирана скала. Суспензията се взема вътрешно, като се преглъща цялото отмерено количество наведнъж направо от мерителната капачка.

Децата, които по определен повод не могат да изпият чистата суспензия, я приемат разредена с вода 1:1. Разреждането става в чаша или друг съд.

След използване мерителната капачка или спринцовка се промиват с чиста вода.

Максимални курсове на лечение

Минимално допустимият курс на приложение на която и да е форма и разновидност на Аументин е 5 дни. Прилагането на препарата за под 5 дни няма никакъв смисъл.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Удължаването на курса на лечение става след контролен преглед

Максимално допустимият курс на приложение на всички форми и разновидности без повторен преглед, изследване и приемането на допълнително решение, е 2 седмици. В случай че в при проследяването на пациента се установи положителна, но бавна динамика на излекуване, то продължителността на приема на Аугментин е допустимо да се удължи до 3 и дори 4 седмици.

При необходимост се провежда стъпаловидна терапия, заключаваща се в последователно приложение на инжекции и хапчета (или суспензия). За постигане на максимален ефект, първоначално се започва от инжекциите и се минава към таблетки или суспензия.

Максимална доза

Според някои фармацевтични описания, еднократната максимална доза представлява 1.2 г. Но максималната доза, в която се произвежда Аугментин, е 1000 мг (1 г), тоест толкова е предвидено от производителя. Отделно правим уговорката, че максималната доза е абсолютно различна за различните пациенти и зависи от възраст и тегло. Следователно допустимото количество от препарата се фиксира от лекар индивидуално.

Суспензия Аугментин ЕС (ES)

Суспензията ЕС се предпочита за краткосрочно лечение на следните инфекции:

  • рецидивиращ или остър среден отит;
  • Тонзилофарингит;
  • Синузит;
  • Лобарната пневмония и бронхопневмония;
  • Инфекции на кожата и мекети тъкани (целулит, абсцес, флегмон, фурункули, инфектирани рани, паникулит).
Аугментин СР (SR)

хапчета с удължено освобождаване

Разновидността СР (SR) се предпочита за краткосрочно лечение на следните инфекции:
  • Пневмония (не болнична);
  • Обостряне на хроничен бронхит;
  • Остър бактериален синузит;
  • Профилактика на инфекциозни усложнения след стоматологични операции.
Аугментин при бременност
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Принципно антибиотиците се избягват през бременността, но пък точно тогава те често са неизбежни

Аугментинът е антибиотик, а антибиотиците не бива да се вземат през бременността. Ако беше така просто, щяхме да поставим точка. Но бременните жени трудно се предпазват от разни патологии. Имунитетът на бъдещите мами отслабва и не напразно – иначе организмът би отхвърлил плода като несвойствено тяло.

Затова през бременността се обаждат „стари“ заболявания, а се появяват и нови. Острият бронхит, пневмония, синузит, тонзилит, отит, цистит, цервицит, холангит, абсцес, менингит, ендокардит са само част от болестите, от които бременната не е застрахована.

Така възниква въпросът – как да се лекува заченалата жена и кое е по-добро: да се лекува или да не се лекува? Затова отговорът, който е възприет, е: да се лекува, но внимателно.

А фармацевтите експериментират с бременни животни и след това указват дали е подходящо за заченали жени.
Аугментинът е сред лекарствата, назначавани на бременни. Инструкцията казва, че е противопоказан в първия триместър, а в следващите се изписва от лекар. Принципът е ползата да превишава потенц. риск за плода.

Къде е рискът при Аугментин?

Амоксицилин и клавулановата к-на имат способността да проникват през плацентата. А как те биха повлияли плода, няма как да се определи предварително. Според руски фармацевтични публикации, възможно е възпаление на стените на тънките и дебелото черво. Затова Аугментин не се препоръчва за бременни. Но ако състоянието на жената е влошено дотолкова, че избягването на антибиотик е невъзможно, то тогава Аугментин е добър избор.

Някои бременни предпочитат суспензия, считайки, че тя е „по-лека“ от таблетките. Но вече по-горе обяснихме, че подобни разбирания са несъстоятелни.

Сред рисковете за майката са анемия, левкопения, кожни обриви, сърбежи, уртикария, ангионевротичен оток, главозамайване, треска, безсъние, тревога, диария, гадане, колит, гастрит, стоматит – тези и подобни състояния биха могли да възникван на фона на приема на Аугментин като странични явления. Но най-често лечението с антибиотик при бременните се заключава в кандидоза на кожата и лигавиците. Следователно няма да се избегне ново лечение.

Какъв е изводът – може или не може Аугментин при бременни? Отговорът ще даде лекаря, от когото се очаква да претегли всички за и против да вземе правилно решение. А от бъдещите майки се очаква да не рискуват със самолечение.

Кога започва да действа?
Аугментин антибиотик форми 200 400 500 1000 заболявания лечение
Аугментин се задейства незабавно

Антибиотикът е ефективен и започва да действа минути след попадането в организма – почти веднага, както често се изразяват ползвалите го. Чувствително подобрение болният отбелязва още в началото на второто денонощие.

Резистентност

Клавулановата к-на в състава на Аугментин е поставена с цел инхибиране на бета-лактамазата – ензим, произвеждат от бактериите, с който те се противопоставят на антибиотика (тоест стават резистентни – неподатливи към него). Това обаче не значи, че спрямо препарата не се създава резистентност на 100%.

За намаляване на развитието на резистентни бактерии и поддържане на висока ефикасност на лекарството (както и към други антибактериални препарати) се препоръчва антибиотици да се ползват само за профилактика и лечение на инфекции, които са доказано бактериални. Необходимо е поне обосновано предположение за бактериален характер на инфекцията. В противен случай се вдига риска за поява на резистентни бактерии.

Конкретни заболявания и дози за тях

Аугментин е първи избор при инфекции във всички части на дих. с-ма – от гърло до долната част на дих. тракт. Описахме ги по-горе. Но да видим при какви по-специфични заболявания е приложим той.

Може ли при кожни алергии
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Алергиите не се лекуват с антибиотици

Алергичните реакции на практика са отговор на имунната с-ма към вещества, влезли отвън и тялото ги възприема като опасни. Лекуват се с антихистамини, чиято работа е да пресират имунния отговор. Антибиотиците нямат отношение към такъв процес и не се ползват при алергии.

аугментин антибиотик дозировка кожни алергии
Отговаряме на въпрос за аугментин от коментарите. Пишете ни и вие!

Думата антибиотик и алергия постоянно се употребяват заедно по друга причина – защото понякога антибиотиците влизат в ролята на споменатите вещества, които тялото приема като чужди и опасни и съответно – провокират алергична реакция.

Антибиотиците, вкл. Аугментин, действат само срещу бактерии.

Може ли при астма

Бронхиалн. астма е вид алергично изменение, проявяващо се в белите дробове. То се лекува с препарати, които противодействат на възпалението (предизвикано от алергени) и други, които отварят дихателните пътища. Антибиотици не се използват.

Има особен случай, когато обостряне на бронхиална астма идва като усложнение от инфекция на дих. пътища. Абсолютно показание за ползване на антибиотик е бактериална природа на протичащите процеси.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Гнойни налепи и секрети показват наличието на бактериален причинител
Такава се разпознава по:
  • Фибрилност над 3 дни;
  • Поява на гнойни налепи и гнойни секрети;
  • Изразена интоксикация;
  • Задълбочаване на респираторната инфекция (над 2 седмици) при отсъствие на хипертермия и изразена интоксикация.

Преценката принадлежи на лекаря.

Дайте мнение и Вие тук!
Може ли при вирусно заболяване?
аугментин антибиотик дозировка астма
Дава ли аугментин алергични реакции при астма? (въпрос от коментарите)

Не. Вирусн. инфекции се различават от бактериалните. Те са породени от вируси, срещу които лекарствата (разработени, за да убиват бактерии) са безсилни. Нещо повече – ползването на антибиотици при вирусни патологии често влошават състоянието и носят риск от създаване на резистентност на конкретния пациент към дадения антибиотик.

Бактериите живеят перманентно в тялото на човека, но само при определени обстоятелства се разрастват и провокират патологичен процес. В случай че предварително и без причина е пит антибиотик, бактериите ще са си изработили резистентност към него и въпросният препарат няма да е ефективен.

Може ли при възпален пръст на ръката?
аугментин антибиотик дозировка възпален пръст на ръката
Лекува ли се възпален пръст с аугментин, пита Катя в коментарите.

Възпаленията по пръстите на ръцете са с различен произход. Има т.нар. пapoниxия – възпаление на тъканите около ноктите (локално и сравнително леко). Същността е бактериална инфекция.

Друга възможност е инфектиране на сухожилните обвивки или още по-дълбок процес, който обхваща съдовете и мускулите.

Принципно антибиотикът е абсолютно показан за лечение на подобни причинени от бактерии инфекции. Но преди да се прецени вида на препарата, първо се налага да се установи точният обхват и същност на инфекциозния процес.

При кашлица и бронхит
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Кашлицата е симптом на редица различни патологични изменения в дихат. с-ма

При бронхитите антибиотици се пишат само след задълбочено изследване на причината. Принципно те са с много широко разпространение и все по-хронифициращи форми. Проявяват се под различни форми и дори имат разни причинители. Преди терапия се определя причината. Има форми на бронхита, при които прилагането на антибиотик само пречи на оздравяването.

Бронхитите с вирусен произход не се третират с антибактериални ср-ва, тъй като те не унищожават вирусите. Обратно – антибиотиците потискат имунитета, причиняват дисбактериоза, алергични реакции, бактериите си изработват устойчивост към лекарството.

При острите бронхити се развива зона на възпаление в бронхите вследствие на попадането на вируси или инфекция. Ако преди заболяването не е имало патологични процеси, то на 95% бронхитът е провокиран от вируси.

Ако заболяването е провокирано от стафилококи, стрептококи или пневмококи, то третирането е основно симптоматично и оздравяването настъпва средно за 2 седмици. Но ако защитните сили са отслабени, е показано ползването на антибиотици.

Острият бронхит се проявява със силна кашлица, болка в гърдите, повишена температура. В дадени случаи кашлицата тече около 30 дни и след изцеляването.

Хроничен е, когато бронхитът се явява над 90 дни в годината. Характерни са силна кашлица и секрет. При обостряне или повторни заболявания е показано ползването на антибактериални препарати.

В отделна категория са бронхитите, причинени от бактериите хламидии и микоплазми. Те се откриват все по-често. Протичат много бавно, заедно с признаци на интоксикация, задълбочават се, дават чести рецидиви и лечението е тежко. Освен силна кашлица, човекът получава втрисане, скача температурата, болки в мускулите.

Аугментин препятства разразстването на бактериите и им действа разрушаващо. Въпреки че е от пеницилиновите антибиотици, действието му е усилено на база блокатора на бета-лактамазата.

Дозировката при бронхити зависи от състоянието на пациента, индивидуалната чувствителност на микрофлората, възрастта.

Малките до 1 година деца се повлияват добре при трикратно приложение по 0,75 или 1,25 мл. При тежки форми се предпочитат инжекции през 8 часа.

Децата от 7 до 12 години получават антибиотика 5 мл суспенз. трикратно.

Децата над 12 години и възрастните – при леко и средно протичане на заболяването, се лекуват с таблетки. Стандартна доза трикратно по 0,375 мг. При тежка форма на бронхит се припоръчва трикратно по 0,625 мг (2 бр).
Индивидуалната доза се указва от лекар.

Повече по темата ще намерите ТУК: Аугментин или Зинат? Или Оспамокс? Или Амоксиклав?

При гнойна ангина, за гърло

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
За малките деца дозата е строго определена според килограмите

Лекарите предпочитат Аугментин сред множеството антибактериални препарати, щом се касае за ангина и обострен хроничен тонзилит. Ефектът настъпва много бързо. Компонентите постъпват в течностите и тъканите на тялото на болния и пристъпват към борба с инфекцията. Извеждат се основно чрез бъбреците, като условие е те да функционират нормално.

Ако имате диагноза ангина и са ви предписали Аугментин, бъдете готови да пиете лекарството не по-малко от 7 дни, а при тежки и усложнени инфекции – до 14 дни. За по-дълъг срок Аугментин при ангина не се използва.

Показани са всички форми на лекарството. Възрастните обичайно ползват таблетки по 625 или 1000 мг. – взависимост от тежестта на заболяването. Взема се двукратно на ден, в началото на храненето, което помага за по-бързото му усвояване.

Инжекционните разтвори се въвеждат в здравно заведение – по капков път, много бавно, в течение на 4 мин. Но венозното въвеждане на Аугментин се ползва само по изключение при наличието на сериозни заболявания на стомаха и червата.

При децата се предпочита суспензия, която се пази в хладилник до 10 дни. Приема се на 12 часа, като дозата отразява възрастта и теглото. От 2 до 6 г. – по 2 Х 5 мл, 7 – 12 г. – 2 Х 10 мл (по 3,6 мг на 1 кг тел. маса на ден).

Впрочем възможно е дозата Аугментин, назначена от спец,, да бъде съвършено различна от написаното по-горе. Защото зависи и от състоянието на пациента, и от подбраната форма на производство.

При възрастните няма специални ограничения. Проверява се само функционирането на черн.дроб и бъбреците – главните органи, които извеждат препарата от организма. Те трябва да работят нормално, за да не се стигне до предозиране.

Основни противопоказания са болести на стом.-чревн. тракт, на черн.дроб, колити, установени при по-ранно вземане на антибактериални препарати.

При цистит
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Лекарството е успешно и при инфекции по пикочната и половата с-ми

Той е възпаляване на лигавиците на пикочн. мехур, което обичайно се провокира от бактерии. Когато причината са патогенни микроорганизми, не се минава без противомикробни препарати. Едни от най-добрите резултати при жените дава Аугментин.

Уролозите обичайно препоръчват препарата в таблетиран вид. Дозата отразява степента на задълбочаване на патологията. При леки/ средни инф-ции стандартното е 250 мг през 8 часа. Минимална продължителност на курса – една седмица. С цел минимизиране на страничните ефекти и тук се гълта с първите хапки храна.

При лечение на жени следва да се акцентира, че противомикробните средства с широк спектър снижават ефекта на противозачатъчните таблетки.

При мастит

Мастит е възпаление на тъканите на млечната жлеза. Присъщо на кърмачките (90%), особено при първо раждане (65%), и му казват лактационен. Но се среща и при бременни в последните седмици преди раждането. Само по изключение се отбелязва при млади жени и при такива в климактериума.

Като правило нелактационните мастити протичат хронично и без изразена клинична картина.

Първопричината са микроорганизми – в повечето случаи стафилококи и стрептококи. Срещу тях е показано ползването на Аугментин.

При мастите предпочитанието е към полусинтетичните пеницилини, чийто основен представител е амоксицилин.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Широкоспектърен антибиотик означава, че убива едновременно няколко вида патогенни организми

Още по-добре работи той в съчетание с клавулановата к-на.

Показания за назначение на антибиотика:
  • Рецидивиращ мастит;
  • Продължително втрисане;
  • Прогресиращо влошаване на състоянието;
  • Съпътстващи хронични патологии и/ или слаба имунна с-ма;
  • Гноен мастит.

Ефективността на антибактериалната терапия при мастит се оценява след 2/3 дни. При липса на подобрение (болката и отока не намаляват, температурата остава повишена), то се налага замяна. В противен случай лечението продължава още 2/3 дни до нормализиране на температурата.

При синузит
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Аугментин е ефикасен и при инфекции в УНГ – зоната

Синузит е възпалителен процес в кухините около носа. Той се класифицира според мястото на развиване на процеса и се развива остро или хронично. Причинителите са пълния спектър – вируси, гъбички, бактерии, алергени.

Антибиотиците са безопасни и много ефективни при бактериалните причинители. С тях повечето болни се излекуват изцяло.

Показания за назначаването на антибиотик са процес, продължаващ повече от седмица или такъв, който ту се подобрява, ту се влошава. Тревожни симптоми, които показват нуждата от незабавно лечение с антибактериални препарати, са треската, силната болка около кухините и признаци за инфектиране на кожата като червен обрив, скоростно разпространяващ се.

Когато е необходим антибиотик, един от най-добрите избори е Аугментин. Но следва да се подчертае, че той не работи против вируси, нито при алергични възпаления на синусите.

Принцип на приложение

Кратността на приемите зависи от общото състояние на болния и тежестта на заболяването. Видимото подобрение настъпва най-късно на третия ден. Ако до петия няма подобрение, това е знак за смяна на препарата. Лечението се комбинира с препарати срещу отичането и такива, които разреждат секретите.

Препаратът Аугментин е първи избор при лечението на синузит с антибиотици. Той се справя ефикасно и има ограничени нежел. ефекти.

Против отит, за ухо
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Аугментин е първи избор при среден отит

Възпаляване в средн. ухо обичайно е предизвикано от стафилококи, хемофилни пръчици и стрептококи в носоглътката. Патогенните бактерии се внедряват в лигавицата и започват активно да се размножават. Продуктите от жизнената им дейност причинява оток, болка и температура.

Отгоре бактериите са покрити с плътна обвивка – клетъчна мембрана, която надеждно ги пази от разрушение. Обаче амоксицилина в състава на Аугментин интензивно разрушава точно тази обвивка и потиска размножението на бактериите.

Аугментин е антибиотик от първи избор при остър среден отит при децата, които са получавали антибактериални препарати през предходните месеци, за често боледуващи малчугани и при неефективност на други препарати с амоксицилин след тридневен прием.

Минималният курс на лечение е 5 – 7 дни. При тежко течение приемът може да бъде продължен по решение на лекар.

Таблетки Аугментин при възрастни се назначава при средна тежест на състоянието. Минималното прекъсване между дозите е 8 часа при 250/500 мг амоксицилин в състава и 12 часа за 875 мг амоксицилин в състава. Примерни дози за ден:

  • Аугм. 250/125 – 3 пъти;
  • Аугм. 500/125 – 2-3 пъти;
  • Аугм. 875/125 – 1-2 пъти.

При сериозни възпаления на ухото дозировката може да се променя. При особено тежки случаи на отит се правят венозни инжекции, при което препаратът се въвежда много бавно – за 4 минути.
Максималният срок на лечение е 14 дни. Оценката на състоянието на пациента се провежда през 2-3 дни. В случай на липса на подобрение, препаратът се подменя.

При акне

Антибиотиците активно се ползват в дерматологията и козметиката за проблемни кожи. Прилагат се като таблетки, кремове, мази и гелове.

Едно от най-ефикасните ср-ва е ампицилинът. За разлика от доксициклина, от него зъбите не пожълтяват и има отлични качества по отношение на патологии на дермата.

Препаратите с амоксицилин се прилагат само външно. Таблетките се счукват и се размиват в кипната вода. Течността се нанася на раничката или пъпката.

Дерматологът може да назначи таблетки за вътрешен прием само в случай на много тежко акне, когато възпалението поразява не само лицето, но и гърдите, гърба, раменете.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Ето резултата от локално третиране с антибиотик
Правила за локално третиране с антибиотик:
  1. Нанася се само върху внимателно почистена и подсушена кожа;
  2. Нанася се само върху възпалени зони;
  3. Ползва се само един препарат.

По принцип акнето не е просто козмет. дефект, а свидетелство за проблем в тялото, който следва да бъде установен.

При гастрит или язва, болки в корема

Аугментин се прилага при бактериален произход на изброените заболявания, тоест при наличието на хеликобактер пилори. Той е един от трите основни медикамента, прилагани в такива случаи – кларитромицин, омепразол и амоксицилин.

Схемата на лечение на стомашните заболявания – гастрит и язва, обичайно представлява комбинация от антибиотик и химиотерапевтични антибактериални препарати.

Антибиотиците са препарат №1 в лечението на хеликобактер пилори, а сред тях №1 са тези на основата на амоксицилин.

Влиза в множество схеми за ерадикационна терапия както от първа, така и от втора линия.

За лечение на лимфни възли

Острите възпалителни процеси в лимфн. възли често се причиняват от бактерии от типа стрептокок и стафилокок. Те биват поразени при нелекувани клинични състояния като

  • Кариес, пародонтит, гнойно-възпалителни процеси в устата;
  • Инфекции в меките тъкани при операции;
  • Недолекувана ангина;
  • Открити рани по тялото, трофични язви;
  • Тромбофлебит и други.
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Антибиотикът попада на точното място и унищожава патогенните бактерии

Белег за възпаление е увеличението на възлите, локална болка, главоболие, оток, почервеняване абсцес, събиране на гной и др. Ако не се реагира, се стига до гнойно поражение на възлите. Това положение е опасно. Съпровожда се с треска, отравяне на тялото, слабост.

При подобни състояния първо се отстранява възпалителния процес – инфекцията-провокатор. Действа се с антибиотик – трикратно на ден. Ако инфекцията идва от горните дих. пътища или от отделителната с-ма, се предпочитат антибиотици със широк спектър. Пеницилините са от първа линия.

Ефективен е антибиотикът Аугментин с курс 7 дни – 1 г двукратно. Ако болният не се подобри, приемът се продължава до 10 дни.

Прогнозата е благоприятна, ако поражението не прерасне в гнойно.

При скарлатина

Болният от скарлатина първо се изолира и се подлага на симптоматична и обща терапия. Аугментин е лекарство от първа линия. Мощният антибиотик действа ефикасно дори при много малки пациенти. Дозата за бебета до 3 месеца под и над 4 кг дозата се различава. Определя се от лекар и е в рамките на 25 – 50 мг за кг тел. маса през 8 или 12 часа.

При менингит

Менингитът е проникване на вирусна или бактериална микрофлора през кръвно-моз. бариера в главния мозък. В рисковата група попадат хора с нисък имунитет. Състоянието създава риск за живота.

За лечение на менингит се вземат в-ва, които също минават през кръвно-моз. бариера, както причинителите на инфекцията. За най-ефективни се сочат цефалоспорините (цефуроксим, цефокситин и др.). Но пеницилинът също се бори добре с менингокока. Аугментин е показан специално за менингит. Решението взема лекуващия лекар.

Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Аугментин се понася сравнително добре и нежеланите реакции са под 5%

Опасности и противопоказания

  • Алерг. реакция към пеницилини;
  • Нарушение на функцията на черн.дроб в анамнезата;
  • Индивидуална непоносимост към Аугментин;
  • Инфекциозна мононуклеоза.

Погрешното назначаване на пеницилини при вирусни заболявания води до обриви.

При бременност и лактация Аугментин е разрешен условно. Препаратът преминава през плацентната бариера и в кърмата.

Странични действия
  • Нарушения в работата на червата – дисбактериоза. Антибиотиците променят чревната флора и дават поле за разрастване на патогенните микроорганизми. Например колитът, провокиран от антибиотици, се дължи на токсините, изработвани от клостридиум. Диарията, която често е единствен симптом за усложнение, има различна степен на тежест – от лека до тежка. Тежката се фиксира при хора с имунодефицит. Антибиотична диария се наблюдава средно при 9% от болните, приемащи Аугментин;
  • Нарушения в работата на черн.дроб – регистрира се в не по-малко от 5% от случаите. Но проблемът се отстранява самостоятелно след спирането на препарата. Тежки нарушения се регистрират в единични случаи – само при 1: 4 000 000 пациенти. За избягване на усложнения при продължителен прием на Аугментин, се препоръчват контролни проверки на черн.дроб;
  • Алергичен дерматит – вероятността е 3%. Симптомите му не отменят антибиотика. Те преминават самостоятелно след края му;
  • Гадене и повръщане – при 3% и 1% от болните. Рискът се снижава, ако Аугментин се гълта с храната – още в началото, с първите хапки.
Опасност от гъбички
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Една от опаковките, в които се предлага Аугментин по света

Гъбичните инфекции (предимно кандидоза) се причинява при прием на антибиотици и по някои други причини. Гъбичките са в чревния тракт и във влагалището, но се разпространяват и другаде – например по езика. Антибиотиците нарушават баланса на микрофлората, а пробиотиците помагат да се преодолее този проблем.

Някои го пият с кисело мляко

Полезните бактерии обитават червата и контролират количеството на вредоносните. Внасянето им допълнително отвън възвръща баланса след антибиотична терапия. Това става с таблетки пробиотици (линк) или чрез естествени носители на такива бактерии като киселото мляко.

Отделно съществуват продукти, които целенасочено са обогатени с живи бактериални щамове – моно или комбинирани, които подпомагат възвръщането на хармонията в чревната среда.

Биодостъпност на Аугментин

Преди или след храна?
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Правилното вземане на хапчето е с първите хапки храна

Амоксицилин се усвоява отлично. Само час след приема той вече е в кръвта в максимална концентрация. Скоростта на всмукване и разпределение не зависи от приема на храна. Обаче клавуланота к-на се поглъща много по-пълно заедно с храна.

Производителят GlaxoSmithKline установява, че биодостъпността на Аугментин значително се снижава 30 минути след нахранване и особено при приема на мазна храна. Затова препаратът се назначава заедно с първите хапки храна, когато се седне на масата.

Как е с алкохол? А с бира?

При лечението с Аугментин е забранено консумирането на алкохол. Лекарството е от ново поколение и не е зависимо толкова силно от етанола, но алкохолът натоварва черн.дроб по време на антибиотична терапия и това може да доведе до токсимно увреждане както на органа, така и на ЦНС.

Може ли преди шофиране?

Аугментин не влияе върху скоростта на реакциите и затова няма значение към шофирането на МПС и други машини.

Амоксицилин – вещество

Амоксицилин е антибиотик от пеницилините, който разрушава бактериалната стена и по този начин унищожава бактериите.

Заместители и аналози
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Някои от заместителите на Аугментин, разработени за различни пазари

Това са препарати, които точно както при Аугментин съчетават амоксицилин и клавуланова к-на. Разликата идва във формите, дозите, разнообразието.

Аугментин е оригинален препарат. С него започва ерата на защитения амоксицилин. Но заедно с него има още редица медикаменти, които съчетават амоксицилин с клавуланова к-на. Те не работят по-зле или имат повече странични ефекти.

Аналозите преминават проверка за биоеквивалентност. Идеалните генерични продукти са в такова пълно сходство с оригинала, че са като еднакви препарати от различни серии. А цената на аналога винаги е по-ниска.

Най-разпространените аналози на Аугментин са:

Амоксиклав — словашки аналог на Lek Pharmaceuticals, цена 14.13 лв за 875 мг;

Флемоклав — диспергираща таблетка в устата, която се отличава с висока биодостъпност и удобсто в приема. Произвежда се от холандската Astellas. Не се предлага в България;

Медоклав – производство на кипърската Medochemie, цена 13.65 лв за 500 мг.

Сред съществуващи, но непредлагани у нас аналози са Панклав (на европейската Hemofarm), индийски аналози (най-евтини) Ранклав, Рапиклав, Амоксикомб, руски генерични препарати Арлет, Екоклав, Кламосар и други.

Подобни лекарства

За подобие говорим при препарати, които също са на основата на амоксицилин.

Дуомокс – амоксицилин без клавуланова к-на. Произвежда се на диспергиращи таблетки със съдържание 250/ 500/ 375/ 1000/ 750 мг. Цена 9.89 лв за 1000 мг. Показания и противопоказания – типичните за активното в-во амоксицилин.Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS

Клацид – произвежда се като сироп, таблетки, SR-форма. Активно в-во кларитромицин. Има бактериостатично д-е, тоест потиска ръста на патогенните бактерии. Показан за основните патологии, към които е насочен и Аугментин. Цена за табл. 250 мг – 16.02 лв.

Панцеф – суспензия и таблетки. Активно в-во: цефиксим (бета-лактамен антибиотик). Показания – посочените по-горе. Цена на суспензия 100 мл – 25.32 лв.

Сумамед – антибиотик от макролидите. Насочен към същия тип инфекции – дихателни пътища, урогенитални, УНГ, кожни инфекции. Цена за табл. 500 мг – 17.45 лв.

Зинат – сироп и таблетки. Антибиотик от II генерация на цефалоспорините.Показания – подобни + някои инфекции на кръвта. Цена за 500 мг – 12.55 лв.

Съчетания с Аугментин
Аугментин + Линекс
Аугментин антибиотик дихателни заболявания таблетки суспензия прах ES RS
Пробиотиците връщат в тялото полезните бактерии, които антибиотикът е унищожил, докато се е борил със зловредните

Комбинацията се предписва за възстановяване на чревната микрофлора. Линекс е един от известните пробиотици. Съдържа живи бактерии от полезния тип, които се привнасят на мястото на унищожените от амоксицилина.

Пробиотиците препоръчително се съчетават с антибиотици. Видовото разнообразие е голямо, пациентът може да избере и други пробиотични препарати.

Пробиотиците съдържат само един вид или пък комбинация от различни видове полезни бактерии. В други препарати има добавена пребиотична съставка за повишаване на ефективността. Подробно за пробиотиците ще се информирате ТУК:

Аугментин и Парацетамол (Нурофен)

Парацетамол/ Нурофен са препарати за понижаване на температурата. Как правилно да се приемат те заедно с антибиотик? Ето няколко правила:

  1. Приемат се при температура над 39 – 39.5 градуса. По-ниска е границата (до 38.5), щом се касае за деца. Тук влизат и всякакви болни с хронични заболявания на сърцето, неврологични патологии, разстроен обмен на веществата. При по-ниска стойност на температурата пиенето им е нецелесъобразно, защото тя е реакция на защита на тялото;
  2. Приемът се прекратява при спадане на температурата и не се продължава профилактично срещу нови пикове;
  3. Пият се само 3 дни, когато не е питан специалист.

Тези средства са необходими, защото самите антибиотици не понижават висока температура.

Цена на формите Аугментин, продавани в момента у нас
Формаактивно в-во в мг/ млброй в опаковкацена
Таблетки5002117.54 лв.
Таблетки10001428.54 лв.
Таблетки SR10002834.16 лв.
Суспензия ES60010017.81 лв.
Суспензия4007015.11 лв.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Микомакс 150 на таблетки, на глобули

Микомакс – какво не знаем за него и къде грешим при лечението на гъбични инфекции?

Какво лекуваме с микомакс? 150 или 50 мг? За мъже. За бебе. Ампули, капсули, гел …

7 Мнения

  1. Здравейте!Интересува ме може ли да се пие Аугментин 1000 при кожни алергии или е опасно?Благодаря Ви!

  2. Здравейте, имаме възпален пръст на ръката и ме интересува колко време и как да приемам аугментин 500/125

  3. Здравейте, моля бихте ли ми казали подходящ ли е аугментин против вирусно заболяване на болен от астма, струва ми се, че имам алергични реакции, а не ми помага.
    Благодаря!

  4. Даниела

    Здравейте, остана ми само едно хапче, а кашлицата ми изобщо не намаля. Освен това имам страшни болки в ставите и постоянно главоболие. Някой знае ли каква е причината?

  5. Здравейте,пия Аугментин за възпалено гърло и се чувствам замаяна,трябва ли да го спра или да продължа,опасява ме и страничното действие на антибиотика-припадък?може ли да се случи?

  6. Във връзка с делителната черта “за красота” цитирам листовката на Аугментин 875/125: “Таблетките могат да бъдат разчупени с помощта делителната черта, за да бъдат по-лесни за поглъщане. Трябва да приемете и двете части на таблетката по едно и също време.”

    • Лекар.БГ

      Значи освен за красота, делителната черта на Аугментин служи и за нещо друго. Благодарим за ценната информация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *