заушка, симптоми, при мъжете и децата
Лечението от заушка може да бъде в домашни условия

Заразната заушка: Компреси и карантина при възпаление на слюнчена жлеза

Заушка (паротит) – симптоми и лечение. Заушка при мъжете и безплодие, бременност и заушка

Знаете ли, че за болестта заушка за първи път споменава Хипократ в описание за паротитна епидемия на остров Тасос? Причинителят на паротита е идентифициран чак през 1934 година, а 20 години по-късно е открита и ваксината против заушка.

Това наистина е интересно, но по-важно е да знаем, че болестта заушка (паротит) е силно заразна. Причинителят е вирус, разпространението става по въздушно-капков път. Обикновено при подходящи условия заболяването се развива като локални епидемии.

Какво точно е заушка, обясняват експертно от puls.bg. Накратко: вирусно заболяване, което се предава от човек на човек изключително по въздушно-капков път. Страдат слюнчените жлези около ушите: инфекцията причинява запушване, възпаление, болезнени отоци.

Заушка (паротит) – симптоми и усложнения

Ако влезете в контакт с болен от заушка човек или случайно погълнете миниатюрна капчица секрет със заразния вирус, вие сте в риск да развиете болестта в рамките на не повече от 25 дни: това е максимално дългият инкубационен период, преди да се проявят обичайните симптоми от заушка. 7 дни преди и 9 дни след появата на отоците носителят на вируса може да зарази толкова хора, с колкото има някакъв контакт на живо.
Симптомите на заушка не могат да се сбъркат с други, тъй като са доста специфични, поне някои от тях:

  • характерен оток на лицето поради запушени и възпалени слюнчени жлези под и пред всяко ухо; първоначално отокът е едностранен, но впоследствие обхваща и незасегнатата страна;
  • висока температура, която се поддържа 3-4 дни;
  • главоболие, болки по цялото тяло;
  • загуба на апетит и отпадналост.

По-интензивното възпаление може да обхване слюнчените жлези под езика и под челюстта. Лицето на заразения със заушка буквално се разпъва и придобива характерния вид, заради който болестта в народните практики се назовава “свинка”.

Агресивният вирус на паротита може да атакува главния мозък и да причини менингоенцефалит, или панкреаса, който развива възпалителното състояние панкреатит. Принципно болестта заушка протича с умерена симптоматика, но при поддържане на висока температура продължително време, гърчове и схващане на врата, силна болка в горната част на корема – може да се говори за усложнения, налагащи специално внимание и лечение.

Кои са най-тежките усложнения? Заушка при мъжете и безплодие

заушка
При заушка са възпалени слюнчните жлези под и пред ухото

Отличителният оток от заушка продължава от седмица до 10 дни. През това време болните се изолират и се налага карантина – ограничените контакти “режат” пътищата на болестта.

Паротитният вирус може да атакува освен главния мозък и панкреаса – и половата система на заразения, т.е. яйчниците или тестисите. Сериозна опасност за репродуктивните способности на момчетата има тогава, когато заразата със заушка се случва в юношеска възраст. Вероятността от възпаление на тестисите (орхит) е много висока; фактът на атаката от заушка се установява при силна болка и подуване на единия или и двата тестиса. Подобни обстоятелства могат да се окажат решаващ фактор за бъдещо мъжко безплодие – но само ако са били засегнати и двата тестиса.

Много често темата “заушка” се дискутира във форумите във връзка със здравето на бременни жени. Има ли реален риск за майката и нероденото още дете? В puls.bg отбелязват, че има повишен риск от спонтанен аборт, ако заболяването на една жена е през първите три месеца от бременносттта. От arsmedica.bg пък допълват, че съществува и риск от аномалии на плода от рода на спина бифида или хидроцефалия.

Дайте мнение и Вие тук!

Ясно е, че опасността при уж баналната заушка си е реална и не може да се подценява. Ако температурните състояния са продължителни, заразеният повръща и се обезводнява, твърде отпаднал е и се оплаква от нетърпимо главоболие или коремни болки, намесата на лекар е задължителна.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Непременно вижте и ТОВА:

Заушка: всичко важно за болестта и за лечението й

Лечение на заушка

заушка
Карантинният режим ограничава разпространяването на заушка

Обикновено при стандартното протичане на болестта с умерена симптоматика лечението е домашно.

заушка при мъжете, симптоми
Лечението от заушка може да бъде в домашни условия

Препоръчват се много течности – от порядъка на над три литра, пълноценна храна без пикантно и кисело, които стимулират отделянето на повече слюнка. Докато продължава острият период на болестта с температура и болки се препоръчват температуропонижаващи и обезболяващи – ибупрофен или парацетамол. АСПИРИН – В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, защото могат да настъпят опасни чернодробни усложнения.

Ако паротитът засегне главния мозък, централната нервна система или панкреаса, лечението може да наложи болнично наблюдение.

Чайовете от липа, бъз, маточина и мента овлажняват и успокояват гърлото и дискомфортът от отока се понася по-лесно. Препоръчват се компреси с настърган морков, жълт кантарион и лавандула. За пиене – малка шведска горчивка, сок от грозде или краставица, магданоз.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се пие Авирон Рапид профилактично?

Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Или Тамифлу?

Какви мнения за Авирон Рапид имате? Как се пие Авирон Рапид профилактично? Авирон или Тамифлу? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *