Хроничен бронхит, как се лекува?
Остър и хроничен бронхит, лечение с лекарства. Как се лекува с билкови рецепти?

Как се лекува бронхит? Хроничен и остър. Симптоми

Ще помоворим за това, как се лекува бронхит. Лечение на хроничен и остър бронхит. Явните симптоми. Лекарства: Бронховаксом и др. 2 хубави народни рецепти.

Бронхит, хроничен бронхит: започва сезонът, през който познатата диагноза ще се чува все по-често. Кашлицата, която е редовен белег на всеки бронхит – остър или хроничен, обикновено не ни оставя място за съмнение.

При бронхит все пак таим надежда, че кашлицата е невинна и ще мине с някое сиропче. Как да разберем, че става дума именно за бронхит?

Бронхит – причини и симптоми

Бронхит е – най-общо казано, възпаление на бронхите. Дихателните пътища стават трудно проходими; образува се мукус, започва кашлица. От бронхит – остър или хроничен, страдат най-много малките деца и възрастните; според статистиката жените са по-уязвими, разкриват от framar.bg.

Това респираторно нарушение се проявява при пациенти над 45-годишна възраст, особено при пушачи, с лесно трансформиране на бронхит в хронична форма.

Защо боледуваме от бронхит, е резонен въпрос. Всеобщо убеждение е, че бронхит се развива в резултат на простуда.

Ето всъщност какви са причините да се разболяваме от бронхит по pharmacy-bg.com:

  • вирусна зараза: най-често се касае за грипни вируси тип А и В, парагрип, коронавирус.
  • бактерии;
  • замърсявания от въздуха – прахови частици, химикали, тютюнев дим.

Ако детето ви се закашля, а вече сте имали “среща” с болестта бронхит, вие със сигурност започвате да очаквате следващ пристъп. И все пак се надявате, че кашлицата може да се окаже нещо невинно. Кои симптоми трябва да ни насочат към възможната диагноза бронхит?

  • кашлицата – с или без температура;
  • учестено и “плитко” дишане, недостиг на въздух;
  • болки в гърдите, усещане на тежест, натиск;
  • отпадналост.

Как се лекува бронхит – остър и хроничен?

Както при много други заболявания, тук ще рециклираме спора за антибиотиците. В много случаи, особено когато става дума за болно дете, и родители, и лекуващи директно ги приемат като сигурния вариант “да не стане нещо по-лошо”. По-лошото е възможната пневмония.

Експерти от pharmacy-bg.com потвърждават, че все пак прилагането на антибиотици при бронхит е спорно и обща формула не е възможна. Главното при бронхит е да се приложи терапия, чрез която дихателните пътища се освобождават и се гарантира адекватен приток на кислород в организма.

Препоръчва се оставане на домашен режим, с прием на много течности, често проветряване на помещенията, категорично спиране на цигарите – за пушачите, или елиминиране на тютюневия дим като дразнител вкъщи.

“Демир

Традиционно лекарствата, препоръчвани при бронхит, имат за цел да улеснят отхрачването, да овладеят кашличния рефлекс, възможната температура и болки, да стабилизират имунната защита. Най-общо медикаментозното лечение се представя така по класацията на pharmacy-bg.com:

  • аналгетици и антипиретици – смъкват температурата и неутрализират усещането за слабост, болките: парацетамол, ибупрофен;
  • медикаменти за овладяване на кашлицата: при суха кашлица за потискане на кашличния рефлекс като антитусив, при влажна за отхрачва като амброксол;
  • бронходилатори – лекарствени продукти, с чиято помощ мускулатурата на бронхите се отпуска и усещането за задушаване намалява и изчезва, например салбутамол;
  • кортикостероиди – добро противовъзпалително средство, особено ефективно при остър бронхит, такива са съдържащите бетаметазон или флутиказон.

Какво лечение да изберем: бронхо-ваксом или мащерка?!

бронхит
Чайове, сиропи и многото течности са задължителни при лечението на бронхит

Лечението с бронхо-ваксом има както привърженици, така и яростни противници поради факта, че продуктът съдържа компоненти от бактериални щамове на патогени. Вижте форума на bg-mamma.com и ще сте в час за колебанията. Въпросите са – дали този медикамент, чието действие стабилизира имунната система, лекува или всъщност разболява повече? Самостоятелно ли се приема, когато един човек, респективно дете, е напълно здрав – или може да бъде съпътстващ продукт при изразен бронхит?

От колебанията става ясно поне едно нещо: бронхо-ваксом, било за възрастни или за деца, НЕ БИВА да се взема самодейно, а само по лекарска препоръка.

Бронховаксом или Респивакс? Мнения. Колко пъти годишно? При вирус

Дайте мнение и Вие тук!

Докато познатата мащерка или изобщо билките са проверен и сигурен цяр за бронхит!
Лечебните треви, които подпомагат оздравяването от бронхит и спасяват от кашлица, са на практика безброй. Както и рецептите за приготвянето им. Всяко семейство си има поне една любима – дали ще е наистина с мащерка, или с орехи и лук, с листа от индрише – на която вярва най-много.

Вижте две работещи рецепти от narodnirecepti.blogspot.com за пилешки бульон и домашен цяр от мед и лук при бронхит:

    • Пилешки бульон
      В съд (250 ml.) с вода поставете 1 чаена лъжица смлян чесън и едно кубче пилешки бульон да поври на слаб огън за около 7 минути. Сърбайте бульона докато е горещ, той прочиства задръстванията и изкарва слузта. Пийте няколко пъти на ден.
    • Мед и лук ( за изчистване на бронхите)
      Настържете 2 глави кромид лук или го нарежете на ситно. Добавете 2 супени лъжици мед и разбъркайте. Вземайте ежедневно по 1-2 чаени лъжички 5-6 пъти дневно.”

Задължително погледнете и този наш по-хубав материал за лечението на хроничен бронхит, а също и на остър:

Бронхит – опасната кашлица

Великобритания обяви за трети лабораторно потвърден случай на пациент с новия подтип коронавирус (NCoV).

Информацията за поредния английски пациент с опасната диагноза коронавирус е разпространена от Световната здравна организация, информира medportal.ru.

По-рано този месец стана известно, че болестта е засегнала още двама английски граждани. Всички трима заразени са от едно семейство.

Най-вероятно заразата е донесена на Острова от първия болен, който е пътувал до Пакистан и Саудитска Арабия. Останалите двама не са напускали Великобритания.

Коронавирусът доскоро бе познат като заболяване, проявяващо се при животните.

Случаите на заболели хора обикновено са свързани с консумация на заразено месо. През миналата година за първи път се заговори за вероятността вирусът да се предава от човек на човек и британският казус потвърждава тази версия.

Медиците са на мнение, че рискът от устойчиво разпространение на тежкото заболяване по такъв път не е особено голям. От тримата британци с потвърдена диагноза най-леко е понесъл вирусната респираторна инфекция последният, който вече върви към оздравяване.

Първите двама все още са на интензивна терапия в болници в Манчестър и Бирмингам.Лабораторно потвърдените случаи на заразени с вируса NCoV в света, считано от април 2012-а, са всичко 12. При пет от тях пациентите са починали. Смъртните случаи са в Йордания, Саудитска Арабия, Катар.

бронхит
Упоритата кашлица обикновено е знак за бронхит

Коронавирусът NCoV може да причини атипична пневмония (остър респираторен синдром, SARS) и да подпали епидемия, подобна на тази през 2002-2003 година. NCoV се отличава от досегашните причинители на болестта по това, че в повечето случаи причинява тежки последици, на първо място – бъбречна недостатъчност.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се пие Авирон Рапид профилактично?

Мнения за Авирон Рапид. Как се пие профилактично? Или Тамифлу?

Какви мнения за Авирон Рапид имате? Как се пие Авирон Рапид профилактично? Авирон или Тамифлу? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *