паническо разстройство
След две паник атаки пациентът със страх очаква това да се случи отново - диагнозата е паническо разстройство

Паническо разстройство: Симптоми и лечение на панически атаки

Структура на една паническа атака. Симптоми на паническо разстройство. Лечение с лекарства, включително хомеопатични, и билки. Има ли излекувани? Причини.

За определение на проблема паническо разстройство чудесно подхожда поговорката “На страха очите са големи”. Жертвите на паническо разстройство безброй пъти преживяват края на света, катаклизми и катастрофи – без в реалността да съществуват подобни неща.

Паническо разстройство е преживяването на ирационален страх, който се отключва неочаквано и нараства при отсъствието на дразнител или истинска заплаха.

Вижте и страхотния материал по темата ТУК: Всичко за паническо разстройство и неговото лечение с лекарства, терапия и билки!

Панически атаки – какво представляват.

“Структурата” на паническата атака е начало и нарастване на негативните усещания в рамките на десетина минути, след което започва бавно успокояване.

Един подобен епизод на паническо разстройство продължава около 30 минути.

Възможно е подобно състояние – т.н. паническа атака да бъде единичен епизод, но повтарянето на панически атаки определено насочва към тип психично разстройство.

Каква е причината (причините) за проява на паническо разстройство?

Макар да няма единна и точна класификация на причините за паническо разстройство, все пак могат да се формулират фактори, които са в състояние да доведат до подобен здравословен проблем.

Ето кои са те:

  • генетично предразположение;
  • преживяване на стрес или пребиваване в стресова среда;
  • внезапно спиране на медикаменти от животоподдържаща терапия при сърдечни заболявания и астма;
  • злоупотреба с алкохол, тютюн и дрога;
  • други заболявания – на щитовидната жлеза, повтарящи се респираторни, астма;
  • други психични разстройства, депресия.
  • Към причините за проява и развитие на паническо разстройство следва да се спомене и нарушеният баланс на някои биохимични процеси в централната нервна система. Става дума за дефицита на серотонин и норадреналин, който се отразява на предаването на информация на нервните клетки и пътища.
  • Отключващ момент за паник атака и по-късно за паническо разстройство може да бъде генерална промяна в личния живот, например раждането на дете. Катализатор например може да се окаже страхът, че няма да се справиш.

Водещият специалист д-р Петър Николов формулира ясно състоянието, в което се намира човекът с паническо разстройство по време на атака. Той обяснява, че страхът по принцип е нормална емоционална реакция.

Изпитваме страх – и това е сигнал за организма, че има някаква опасност; съобразно този сигнал организмът се подготвя за реакция, чиято цел е самосъхранението. Когато обаче липсва причина за подобна емоционална реакция, очевидно се касае за отклонение. На страха очите са големи: толкова големи, че виждат опасност, която не съществува!

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Погледнете и ТОЗИ МАТЕРИАЛ: Алтернативни методи за лечение на паническо разстройство (ефикасни)!

Кои са признаците на паническо разстройство?

Специалистите правят разлика между панически пристъп или паник атака, и паническо разстройство. Паническият пристъп е епизод, при който внезапно човек е връхлитан от силен страх до ужас без никаква провокация; човекът преживява ирационална паника, като в същото време чувства сърцебиене, отмалява, задушава се и очаква да умре, трепери и е разглобен от слабост.

Паническо разстройство като диагноза означава, че даден човек е имал поне две паник атаки. След тях трябва да измине един месец, в който жертвата на паническо разстройство с нарастващ страх очаква нов пристъп.

Тогава вече са оформени и характерните симптоми на паническо разстройство:

  • страх от смъртта, като очакването й е изпълнено с вглеждане и вслушване в себе си в търсене на симптомите на тежка, мъчителна болест;
  • очакване на нов пристъп – това очакване естествено усилва страховете и блокира съзнанието, а и физическата активност;
  • затваряне в себе си – избягване на ситуации и хора, които са били свидетели на предишна атака;
  • подстъп от паническо разстройство към агорафобия, диагноза, определяна като по-тежка.

Ето и още симптоми на паническо разстройство: усещането на определени части от тялото като изтръпнали, като гума, вцепеняване. И още: трудно заспиване; усещане на заобикалящата среда като необичайно отдалечена, замъглена; задавяне, усещане за люлеене, стегнатост на мускулни групи, загуба на апетит, отслабване и загуба на вкусовите усещания; усещане на метален вкус в устата, усещане за миризма на амоняк; повик за уриниране и често уриниране; необичаен прилив на енергия; пресъхване на устата, тикове на очите; честа и безпричинна смяна на настроенията; мускулни конвулсии; събуждане нощем и безсъние; налудни мечти; замъглено виждане; сухи или сълзящи очи; трудно концентриране; въртене в кръг около определени мисли и повтарянето им на глас; постоянно чувство на гняв, поведение на ядосан човек; болезнена неудовлетвореност; стегнатост и болка в тила.

Може ли да се лекува паническо разстройство? Какво е неговото лечение?

паническо разстройство
Чаят от страшниче – билка за безстрашие, помага при паническо разстройство

Специалистите са категорични, че паническо разстройство може да се лекува с медикаменти и психотерапия, но лечението е продължително и изисква активно съдействие от страна на пациента. Прилагат се подходящи антидепресанти, усвояват се поведенчески и когнитивни техники за преодоляване на страха и адекватна оценка на реалността.

паническо разстройство
След две паник атаки пациентът със страх очаква това да се случи отново – диагнозата е паническо разстройство

Сред билките, прилагани като съпътстваща терапия при паническо разстройство, успешни и достъпни са запарките и чайове с лайка, валериана, пасифлора, жълт кантарион и кава кава.

Framar.bg препоръчва при паническо разстройство билката страшниче. Тя е подходяща при нервни и страхови състояния, но има също диуретично и отхрачващо действие. Ето рецепта за прилагането й:

Чаена лъжичка от билката страшниче се вари три минути в половин литър вода. Оставя се да кисне половин час и се прецежда. Изпива се на 3-4 равни части преди храненията в рамките на един ден.

Панически атаки – симптоми

Как се разпознават панически атаки, кои са симптомите? Специалистите обръщат внимание на това, че симптомите на панически атаки много приличат на признаци на сериозни телесни страдания, включително инфаркт или инсулт. Състоянията възникват абсолютно без реална причина за отклонение от нормалното функциониране на органи и системи, както и без външна причина. Ето обаче какво чувства човек, връхлетян от панически атаки: стягане в гърдите и невъзможност да се поеме дъх, гадене и позиви за повръщане, стомахът е свит на топка, сърцето бие стряскащо бързо или “прескача”, появяват се топли и студени вълни, треперене, световъртеж. Понякога жертвата на панически атаки има чувството, че всеки момент ще припадне или ще започне да крещи, ще полудее; друг път си дава сметка, че се касае за проблем на психиката, но не е в състояние да го овладее.

Психотерапия

Психотерапията заема съществено място в лечението на описваните разстройства. За специалистите има два съществени момента в работата за преодоляването на паническо разстройство: преодоляване на тревожните мисли, които неконтролирано отключват панически атаки, и преодоляването на страха от местата, които пациентът избягва – защото ги свързва с появата на панически атаки.

Тук става дума за т.н когнитивно-поведенческа терапия. Пациентът се обучава да разбира, разпознава и преодолява отключващите тревогата мисли. Следващият момент е постепенно преодоляване на страха от местата, където най-често се случват панически атаки. Това е поредица от прилагане на техники, които терапевтът владее и умения, които пациентът заучава в усилието си да се освободи постепенно от страховете си, да разчупи неволно изградените условни рефлекси.

Освен когнитивно-поведенческа терапия срещу паническо разстройство се използват и други психодинамични подходи. Специалистите считат все пак, че най-добри и трайни резултати в лечението на паническо разстройство се постигат чрез съчетаване на психотерапия и медикаменти.

ТЕС

ТЕС или Техника за емоционална свобода е сравнително нов подход към проблемите около едно паническо разстройство (но не само!).

Техниката външно прилича на акупресура – състои се в потупване с пръсти по точки от енергийните меридианни канали на тялото. За да разберем нещата е необходимо да поясним, че в традиционната китайска медицина разглежда човешкото тяло като “опасано” с енергийни канали – подобно на кръвоносната система. По тези енергийни меридиани протича жизнената енергия и важна част от всяко лечение е намесата в точки, където това протичане буксува или е затруднено по някаква причина. По енергийните меридиани са разположени над 670 акупунктурни точки, върху които се въздейства при различни здравословни проблеми. При ТЕС се въздейства върху 9 или 14 такива точки.

По-лесна за заучаване и изпълнение е версията с въздействие върху 9 точки. При нея се постига неутрализиране на негативните емоции, възстановяване на енергийния баланс, овладяват се страхове – мотивирани или не, при емоции и психика в равновесие се изграждат позитивни нагласи и се вземат адекватни на реалността решения.

Техниката за емоционална свобода се усвоява лесно и може да се изпълнява вкъщи само с потупване на пръсти по въпросните точки – ВИЖТЕ КАК от следващото видео!

Медикаментозна терапия: Лекарства, антидепресанти

Чудесно е, ако един проблем като паническо разстройство може да се овладее с психотерапия или ТЕС, но често се налага да се действа медикаментозно.

Медикаментите, които се използват в такива случаи, са няколко групи. Ето за какви лекарства става дума: селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина – вид антидепресанти като золофт, прозак, паксил; серотонин и норепинефрин инхибитори на обратното захващане; трициклични антидепресанти – рядко прилагани за паническо разстройство заради негативни въздействия върху сърцето и кръвната захар; бензодиазепини – ксанакс, клоназепам, опасното при тях е зависимостта при продължително прилагане; инхибитори на моноаминооксидаза – рядко препоръчвани, тъй като изискват строга диета и дават сериозни странични ефекти.

Понякога се налага смяна на няколко медикамента, докато се намери най-подходящият за конкретен пациент. Т.н. антидепресанти са ефективни при първоначалния етап от лечението на паническо разстройство (zdrave.org). Антидепресантите позволяват да се овладеят епизодите на панически атаки – те стават по-кратки и се случват по-рядко. Помагат и бензодиазепините, но при тях има риск от привикване. Спирането на препоръчани от лекар антидепресанти е значително по-лесно. При всички случаи на пациентите трябва да се обяснява, че този вид лечение е предвидено само за определен неголям период от време, а не за постоянно.

Дайте мнение и Вие тук!

Хомеопатия

паническо разстройство
Дишане в книжна торба – стар трик, който работи при паник атака

Този тип лечение също може да даде положителни резултати, ако бъде прилаган подходящият хомеопатичен продукт. Лечението на паническо разстройство с хомеопатични средства може да започне “от нулата” или да е продължение на неуспешно медикаментозно лечение (zdrave.org). Възможно е преходът към хомеопатия да включва неголям период от време, в който се приемат и двата типа лекарства.

Ето кои са най-често използваните при паническо разстройство хомеопатични продукти: игнация – при тревожност, провокирана от смърт на близък човек; гелсемиум – при страх от новото и неизвестното, пациентът усеща гадене и повръща, изпотява се и често има диария; аконит – в случаите, когато пациентът се нуждае от постоянна подкрепа и присъствие на близък, тъй като е в очакване да се случи нещо лошо; аргентум нитрикум – при страх от високи, тесни пространства, при вече преживени панически атаки . Лечението може да постигне успех, ако е снета точна анамнеза и се препоръча адекватен хомеопатичен продукт.

Депресия

Един човек може да изпадне в депресивно състояние, защото не успява да се справи със своето паническо разстройство и преживява болезнено паническите атаки. Възможно е и обратното – депресивното състояние да е прелюдия към тревожно разстройство, паническо разстройство с паник атаки. Причина за една депресия могат да са негативни събития като загуба на близък човек, но също и сезонните условия – зимата с недостиг на светлина и последващ хормонален дисбаланс. Както и хормоналните промени при климакса например.

Признаците на депресия са състоянията на потиснатост и тъга, честа смяна на настроенията, плач, умора и обърканост, загуба на апетит. При депресия помагат разходките на открито, ароматерапията, релакс с ароматна вана или прием на билков чай, на първо място жълт кантарион. Ако обаче подобни мерки са безполезни, най-добре е да се направи консултация с психотерапевт.

Главоболие, болки

С проблема паническо разстройство е свързано т.н. тензионно главоболие или главоболието от напрежение. При него болката се разпространява към тила и към челото, главата е като стегната в каска (описание на професор Иван Миланов от болница “Свети Наум” в София). Причина за болката може да е хипертоничен пристъп, но и психическо напрежение, което причинява спазъм на специфичен мускул – последиците са описаните болки.

Често при отпадането на причината за този спазъм – неутрализиране на стреса, отпускане, преминаване на пристъпа на стрес и тревожност, болката намалява и изчезва. Може обаче и да стане хронична.

Ако описаният тип главоболие е често или постоянно и се свързва със състоянията на тревожност, антидепресантите ще помогнат и за неговото овладяване. Приемът на депресанти стимулира производството на серотонин и норадреналин, оптимизира се пренасянето на импулси по нервните пътища, повлиява се положително мозъчната система, управляваща болката.

От казаното дотук не следва, че можем сами да определим вида на тормозещото ни главоболие – както и терапията за овладяването му. Това си остава работа на специалиста, към когото е добре да се обърнем без много отлагане.

Замаяност, виене на свят

Световъртеж, замайване, усещане за виене на свят – това са често срещани симптоми на паническо разстройство. Както специалистите обясняват – тези усещания са субективни; т.е. те не са свързани с нарушения на функциите или заболяване на органи и системи, а са на психическа основа. Това са част от онези смущения, които карат хората да търсят лекарска помощ и изненадващо за самите себе си научават, че всъщност няма обективна причина за техния световъртеж.

Има и по-сложни състояния, при които има физиологична причина за замайването, например болестни промени в артериалното налягане. Не всяко замайване може да се свърже само с паническо разстройство.

Високо кръвно

При паническо разстройство, в частност паническа атака, кръвното налягане може да “скочи”. Състоянията с високо кръвно налягане не са безобидни, затова консултацията с лекар наистина е необходима. Специалистите съветват в такива случаи като първа и ефективна мярка да се изпие една чаша студена вода. Ключ към разбирането на този симптом е фактът, че при паническа атака се освобождава голямо количество адреналин, а това означава ускорен пулс и изпомпване на голямо количество кръв. Ако един човек с паническо разстройство вече има склонност към хипертонични прояви, всяка криза ще му се отразява по този начин.

Страх от полудяване

Страхът от полудяване при паническо разстройство на практика е страх, притеснение от това да не загубиш контрол върху поведението си; обичаен е въпросът “Какво ще кажат хората”. Това включва страхове, свързани с позицията в обществото – как ще бъда приет, какво е мястото ми сред другите, няма ли да пострада имиджът ми, ако бъда спонтанен и естествен. Страхът от полудяване е страх от излизане от схемата, прекалено фиксиране върху оценките на околните на фона на собствената неувереност. Специалистите отбелязват изрично, в подобни случаи липсват основания за очаквано “полудяване” и страхът от него е ирационален, немотивиран.

Тест при лекар

Дали наистина имате паническо разстройство, може да установи единствено специалистът след обстойни изследвания и тестове. Както при всяко изследване за здравословното състояние, първоначално трябва да се установи какво е общото ви здраве – затова не се изненадвайте, ако ви подложат на серия прегледи и лабораторни изследвания.

Специализираният тест при психолог установява дали вашият проблем са само случайни панически атаки или наистина нещата са трайни и имате паническо разстройство. Към подобна диагноза насочват признаци като чести паник атаки, тревога – че ще имате още и че в един момент ще загубите контрол върху поведението си, ще полудеете. С това е свързано и избягването на места, където това ви се е случвало. Всички тези симптоми се проявяват при положение, че не сте наркозависим или че вече имате някакво диагностицирано разстройство, например посттравматично или агорафобия.

Има ли излекувани?

Счита се, че в 70 до 90% от случаите на паническо разстройство може да се постигне излекуване, или поне силно ограничаване на негативните прояви на проблема. нещата са индивидуални, но винаги е важно лечението да започне колкото може по-рано и да се съчетават психотерапия и медикаменти, да не се разчита само на лекарствата.

Много важна е също и подкрепата на най-близкото обкръжение. Лечението е продължително и изисква не само прилагане на терапии, но и убеденост и работа върху себе си от самия пациент.

Цигари

Тютюнопушенето е един от факторите за провокиране на панически атаки и паническо разстройство. Същевременно рязкото спиране на цигарите също може да създаде условия за проява на тези отклонения.

Доказано е и това, че пушачите по-често са склонни да развият паническо разстройство.

Алкохол

По отношение на алкохола връзката с паническо разстройство е от същия тип, дори е още по-ясно изразена. Някои хора не могат да се справят с тези състояния дори и чрез медикаменти и приемат алкохол с надеждата да притъпят неприятните психични отклонения. Пристрастяването към алкохола не помага, разбира се, дори е доказано, че нещата стават още по-сложни.

Разколебаване на психичното равновесие и пристъпи на паника може да има и ако системно приеманият алкохол се спре изведнъж.

Лечение без лекарства и самолечение, с още билки

Специалистите смятат, че в някои случаи паническо разстройство може да се овладее без хапчета, само с психотерапия. Това е възможно, ако се потърси квалифицирана помощ навреме и ако пациентът е мотивиран да направи усилията, които се изискват от него. Необходимо е постоянство и промяна в някои стереотипи на живот, за да се стабилизират успешните стъпки.

Съществуват и терапевтични техники за самопомощ, за които също е необходима първоначална работа с психотерапевт. Такива са техниките на дишане – диафрагмено, енергийно, дишане в книжен плик; освен това медитацията, осъществяване на релакс чрез елементарни упражнения. Още – себерефлексия, улавяне на негативните мисли в зародиш и неутрализирането им, проява на здрав разум и реална оценка на възможни събития и факти, намиране на позитивни опори за поведение спрямо случващото се.

Принос в битката с паническо разстройство може да има и лечението с билки. Класика в това отношение са чайовете от лайка и пасифлора, както и с екзотичната кава-кава (Piper Methysticum). Не е за подценяване и познатият валериан или настойки от корените на валериана.

https://www.lekar.bg/2019/04/10/%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0/

Демир бозан

Друг вариант на лечението с билки е известниата билкова композиция Демир бозан (demirbozan.com). Съчетанието от котешка стъпка, глог, хвощ, спиреа, царевична коса и великденче трябва да се справи с пристъпите на паническо разстройство при редовен прием. Лековитите треви въздействат върху нарушенията на хормоналния баланс и съдействат за успокояване – особена роля тук има биоактивният компонент от котешка стъпка.

Редовният прием на чай Демир бозан, съчетан с психотехники за самоконтрол, съдейства за преодоляването на този сериозен проблем.

Капки на Бах

Подпомагане на оздравителните процеси с есенции – популярните капки на д-р Бах, може да се прилага и при паническо разстройство. Препоръчаните варианти са Скална роза, Дива джанка, Трепетлика, Мимулус, Гарвански лук, Бял конски кестен. Тези есенции все пак трябва да се избират според индивидуалните характеристики на проблема, затова е добре да се направи консултация със специалист.

При бременност

Заради по-особеното състояние на организма по време на бременност към лечението на паническо разстройство в този случай не може да се подходи с медикаменти – обичайните антидепресанти или бензодиазепини тук не вървят. Подходяща е психотерапията, както и обграждането на бременната жена с внимание, подкрепата, която тя получава от близкото си обкръжение. Само по себе си състоянието може да е стресиращо и натоварено с колебания и очаквания – дали жената ще може да се справи с приближаващите отговорности. Ако по време на бременността възникнат някакви проблеми в семейството или работата, това също може да се окаже отключващ или усилващ фактор.

Първоначално публикувано на:03.11.2014 @ 18:27

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия.

Хипохондрия: Как се лекува? Симптоми, лечение с билки, ефекти

Лечение на хипохондрия с лекарства, билки и хомеопатия. Симптоми: Страхова невроза (паническо разстройство), депресия. Действие …

2 Мнения

  1. Здравейте,
    Пиша ви във връзка със статията за паническо разстройство.
    Преди месец получих паник атака, от тогава абсолютно всеки ден изпитвам чувство за нереалност, всичко около мен ми изглежда странно и се страхувам. Смених доста психиатри, но освен да ми изписват антидепресанти, друга помощ не получих.
    Моля ви, споделете, има ли лечение на дереализацията и как става?

  2. Техника за емоционална свобода освен за проблемите с паническото разстройство може да се използва и за много други неща. Но е важно да се постоянства с този метод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *