медитация
Признайте си потребността от медитация и се научете как се прави

Медитация срещу стреса: как да започнем?

Какво мислите за практиката на медитация? А усещате ли напрежението от поредния работен ден?

Може би е време да се съгласите, че трябва да имате “противоотрова” срещу стреса?

Медитация е един от успешните варианти.

Ако трябва да се придържаме към точното определение – медитация е “практика, в която дадено лице тренира ума и / или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие”.

ВАЖНО: Задължително погледнете и най-добрата статия по въпроса ТУК: 15+ действащи техники и уроци по медитация за начинаещи!

С разбирането за медитация свързваме познанието за източни философии и духовни учения. Справката ще ни подскаже, че медитация се практикува над 5 000 години – напоследък с навлизането на духовни практики от Изтока става все по-популярна и в Европа.

Медитация е нова за европееца практика, която го спасява от напреженията на делника, противоотрова е срещу озлобяването, лек е за душата и опора за здравословен живот.

Как да се научим на медитация?

Изглежда, че при множеството информационни канали, които съществуват, не е трудно един начинаещ да получи първоначални познания за медитация и как да я практикува. Следете анонсите и ще научите кога се провеждат семинари, срещи и практикуми, на които чрез демонстрации и разяснения става въвеждането в същността на нещата. Посветените биха казали, че навлизането в същността изисква много постоянство и дълга практика – но все отнякъде трябва да се започне.

Дайте мнение и Вие тук!

Вижте и ТОВА: Първо упражнение от общо 6 на Рудолф Щайнер от неговите уроци по медитация за начинаещи!!

Освен срещите на живо информация може да се набави от литература, видеозаписи и записи на беседи, ТВ-програми и от мрежата. Изкушените да научат какво е медитация и да я практикуват трябва да знаят, че това не е фитнес и че физическите упражнения, които са присъщи на този род занимания, са предшествани от специфична нагласа на мисленето, вниманието, концентрацията.

С какво започва ученето на медитация?

За посветените медитация е пътуване към себе си, което може да бъде безкрайно. За лаика, решил да опита, изглеждат важни въпросите от рода на този: какво всъщност правиш, когато седиш неподвижно със затворени очи? Какво точно си мислиш?

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Ето как хората, усвоили сложната техника и по-важно: смисъла да се стремиш към медитация – описват възможните първи стъпки според artofliving.org:

  1. Избери удобно време: не трябва да те човърка мисълта, че закъсняваш за някъде или някой те чака.
  2. Намери си удобно място: там трябва да е тихо, да не те безпокоят, да не чуваш телефон.
  3. Седни в удобна поза. Тялото трябва да може да се отпусне – но не е задължително да заемате трудна за изпълнение поза – примерно лотос, каквато често виждаме по снимки и рисунки.
  4. Не отивайте на медитация след хранене или ако сте много гладни. И в единия, и в другия случай нещата няма да се получат.
  5. Започва се с лека загрявка – разтягания, които трябва да ви обясни консултант. Целта е тялото да се отпусне, затова не е необходимо напрежение и силови действия.
  6. Вдишва се няколко пъти дълбоко. Дълбоките, бавни вдишвания и издишвания настройват ума за концентриране върху предстоящите минути. Разбира се – техниката на дишането е изключително важна и към усвояването й трябва да се отнесем сериозно.
  7. Постарайте се в този момент вече да се усмихвате. Леката усмивка съдейства върху общото самочувствие, настройва за приятно изживяване.
  8. След като сте подготвени по този начин, тук пускате запис на сеанс медитация с добър водещ. Т.н. водена медитация дава модул за мислене и насочване на вниманието към релаксиращи и успокояващи фокусни точки. Не грешите, ако поровите в youtube: изборът от клипове за водена медитация е голям и със сигурност ще си харесате нещо като за начало.
  9. След като минутите на отпускане, на релакс изтекат, може да отворите очи и с бавни движения да се изправите. Не правете рязък преход към обичайните дейности, оставете тялото да ви води.
  10. Финалният момент е моментът на насладата: дайте си сметка, че след въпросната медитация сте заредени – тялом и духом – с повече чиста енергия.

Кои здравословни проблеми се повлияват  от медитация?

медитация
С медитация се спасяваме от стреса, помага при депресии

С медитация най-общо казано – и доказано! – е възможно освобождаване от стреса на всекидневието. Науката е категорична, че с медитация се съдейства за освобождаване от зависимости – например тютюнопушене. Споменава се също за използване на медитация при лечение на уринарна инконтиненция.

медитация
Признайте си потребността от медитация и се научете как се прави

Най-добре изразена е ползата от медитация при лечение на психически заболявания и последици от преживени в миналото душевни травми. Експертното мнение на puls.bg е, че в подобни случаи нещата се развиват индивидуално, т.е. успехът не е предварително зададен. Медитация в помощ на лечебните програми се прилага обикновено когато човекът с проблеми осъзнава същността им и има желание и воля да поеме контрол върху нещата.
Деликатното във всички случаи, свързани с медитация, е точният избор на добронамерения човек, който може да ни въведе адекватно в този по-различен свят. Има неща, които не могат да се видят и направят самодейно, пък било то и с подкрепата на най-съвършения филм или наръчник. Намерете си читав учител по медитация и ще имате успех!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

невробекс, мнения

Безопасно ли е да гълтаме невробекс?

Неуробекс или невробекс – как е правилно? Какво е най-важното от неговата листовка? Какви витамини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *