гнойна ангина
Диагнозата е ясна - гнойна ангина!

Гнойна ангина при деца и възрастни – лекува ли се без антибиотик?

Диагнозата “гнойна ангина” е винаги притеснителна, независимо дали става дума за пациент-дете или възрастен. Обикновено при лечението й се прилагат антибиотици. Задължително ли е това?

Какво е гнойна ангина и защо са антибиотиците

Ангина е общо название на няколко типа инфекциозни заболявания на сливиците, при които се развива възпалителен процес и наблюдаваме уголемяване на лимфните възли. Специалистите класифицират епизодите на това заболяване на остра, подостра и хронична ангина. Причинителите могат да са както вируси, така и бактерии. Оказва се, че хроничната ангина може да съсипва здравето на един човек с години!

Според класификацията на pharmacy-bg.com ангината има различни форми – катарална, гнойна, херпангина, ангина на Плаут-Венсан и микотична.

Интересува ни гнойната ангина: при нея сливиците са уголемени и с гнойни налепи, гърлото е зачервено, болният прави високи температури. Човекът с ангина чувства слабост, отпаднал е, трудно преглъща и говори, понякога повръща и се оплаква от втрисане.

Антибиотици не се препоръчват при вирусните ангини, но за гнойна ангина по правило инфекцията се овладява най-ефективно с този тип лекарства. Лесно е да се установи възпалено гърло и сливици с гнойни налепи, но кой е най-успешният антибиотик може точно да се определи само чрез микробиологично изследване на гърлен секрет.

Как боледуват от гнойна ангина децата и възрастните?

Известно е, че всички болестни процеси при децата протичат много бързо и това е причината нерядко да се получат усложнения. При първите симптоми на заболяване, което може да е ангина, е добре мъникът да бъде видян от лекар. Много родители се правят на доктори и започват да лекуват по бабешки, без да имат необходимите познания и да не са наясно какъв точно е проблемът. Ако става дума за гнойна ангина, по-добре изпълнете препоръките на педиатъра, а не на свекървата. Децата обикновено са обезсилени от болките и температурата и отказват храна; това не е страшно – важното е да поемат много течности. Захранването след острата фаза да става с леки крем-супи и пюрета, така болното и болезнено гърло ще бъде пощадено.

Медикаменти за смъкване на температурата се дават, когато е над 38 градуса.
Ако едно дете боледува често от гнойна ангина, това може да се отрази на общото му развитие или да получи някакви усложнения. При такива случаи се обсъжда вариант за отстраняване на сливиците – което не е напълно безпроблемно решение. Или се изработва профилактична програма за подкрепа на имунната система.

гнойна ангина
Билките помагат, но при гнойна ангина важен е антибиотикът

Гнойна ангина при възрастен подлежи също на лечение с антибиотици – амикацин, тобрамицин, оспен, цефаклор, клацид, макропен и др. Важна подробност е това, че обикновено при бързо повлияване след 5-6-дневен прием пациентът спира антибиотика. Прието е този тип лечение да се провежда десет дни, за да не се прояви рецидив и възпалителното огнище да се хронифицира. Тлеещата зараза в сливиците след гнойна ангина е заплаха за здравето, защото може да провокира ревматизъм, възпалителни заболявания на бъбреците и костите (от pramed.com).

Лекува ли се гнойна ангина с билки?

гнойна ангина
Диагнозата е ясна – гнойна ангина!

Не бива да забравяме, че лечението на гнойна ангина по народни рецепти подпомага, но лечителите я смятат за достатъчно сериозно заболяване и винаги препоръчват своевременно посещение при лекаря. Макар прилагането на антибиотици да е спорно за немалко хора и да се сочат хомеопатичните продукти и билките като алтернатива – смолечението не е за препоръчване пред заплахата от усложнения.

Дайте мнение и Вие тук!

Народното лечение може да облекчи състоянието и да ускори оздравяването, но едва ли конкретният случай с гнойна ангина е решим само с народни рецепти.

И все пак – ето няколко от тях, предложени от narodnirecepti.blogspot.com:

    • Разбиваме един суров белтък с 6 чаени лъжички пудра захар. Изстискваме сока на един лимон и хубаво разбъркваме. От сместа се взема по една чаена лъжичка три пъти на ден.
    • Помага натриването на сливиците с памучно тампонче, потопено в сок от лук и нишадър. След това се прави гаргара с лайка. Определено това не е за деца!
    • При хронично възпалени сливици сутрин и вечер се накапват по 1-2 капки сок от лук във всяка ноздра.
“Фигурин

Непременно погледнете и ТОВА:

Гнойна ангина. Симптоми и лечение + при деца. С и без антибиотик

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хомеовокс или хомеожен при пресипнал глас?

Хомеовокс или Хомеожен за кашлица? При кашлица, пресипнал глас и др.

Характеристики на медикамента хомеовокс: какво съдържа и при какви заболявания върши работа. Противопоказания; има ли …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *