астма
От астма боледуват над 700 000 българи, голяма част от тях - деца

Астма: кошмарът, когато не достига въздух

Астма – статистиката сочи, че над 300 милиона души от населението на планетата страдат от това тежко заболяване на дихателната система. Българите с такава диагноза са над 700 000. Всички тези хора имат критични моменти, когато цялото им същество се бори за глътка въздух.

Какво е астма и защо болестта става все по-активна?

Според популярното определение на pharmacy-bg.com – астма е специфично възпаление на дихателните пътища.

Заболяването се характеризира с вътрешен оток на системата и изпълването й с мукус; проходите за вдишване и издишване се стесняват, а при внезапно съкращаване на мускулатурата може да се получи бронхоспазъм и усещане за задушаване.

Увреждането е трайно; болестта постепенно се хронифицира – но има моменти на астматични пристъпи, които могат да бъдат критични за живота. Специалистите казват, че болестта астма не може да се излекува напълно, но при постоянни грижи и внимание може да се контролира и “късметлията” с астма да живее нормално.

Ето кои са най-честите причини за появата на астма:

  • алергии – атопичен дерматит, сенна хрема;
  • генетичен фактор;
  • усложнения след тежки инфекции на горните дихателни пътища при грип, настинки, синузит, бронхити;
  • дишане на замърсен въздух – при живот в голям град с развита индустрия, пребиваване в помещения с тютюнев дим, аерозоли, химични компоненти; въздух с алергени – животински косъм, домашен прах, плесени;
  • продължително пребиваване в климат с много сух или много студен въздух;
  • стрес;
  • голямо физическо усилие.

Кой е най-застрашен от белодробна астма? Кои са симптомите на болестта?

Диагнозата “астма” зачестява лавинообразно и за много анализатори причината за това е начинът ни на живот. Според т.н. хигиенна теория от астма боледуват все повече жители на мегаполисите заради замърсен въздух, стрес, масово използване на антибиотици в детска възраст и произтичащи от това дефицити в имунната система (по medik.bg).

Тревожното е, че с астма са немалко деца във възрастовата група 3-14 години, а това е диагноза за цял живот.Разпознава ли се болестта астма по външни признаци и как да опишем симптомите, когато най-сетне се решим да идем на лекар? Ето какво се случва на човека с астма:

  • усеща, че се задушава; поема въздух трудно, със свиркащи звуци и издишва бавно, с хрипове;
  • появява се мъчителна, продължаваща дълго време кашлица;
  • пулсът е учестен, настъпва тахикардия;
  • болният “замръзва” полуизправен, с ръце върху коленете;
  • при кашляне се отделят плътни, стъкловидни храчки.

Как се живее с астма – профилактика и лечение

астма
Чистият въздух предпазва от опасността да развиете астма

Съвременната медицина има достатъчно добри начини да разпознае и диагностицира точно случаите на бронхиална астма.

Проблемът е, че в повечето случаи става дума за здравословен товар през целия живот. Задачата на лекаря в такива случаи е да съдейства на пациента да опознае индивидуалните прояви на болестта: да усеща приближаването на пристъп, да избягва факторите и условията, които могат да го провокират.

Дайте мнение и Вие тук!

Има доста лекарства, с чиято помощ болестта се държи под контрол. Както и средства за овладяване на острите пристъпи.

Конкретните препоръки за живот с астма засягат именно избягването на рисковите фактори –  отказ от тютюнопушене, предпазване от студен въздух, от мъгла, избягване на места със силно замърсен въздух, антигрипна профилактика и подобряване на имунната защита, поддържане на домашна среда без прах и акари, избягване на големи физически натоварвания.

Демир бозан за безсъние

При астма добър вариант –опира до възможност! – е климатолечението: пребиваване в места с чист въздух.

астма
От астма боледуват над 700 000 българи, голяма част от тях – деца

Подобряват състоянието инхалациите със сода и сол.

Ето и две лесни билкови рецепти за облекчаване на астма от д-р Атанас Михайлов, предоставена на 24chasa.bg:

    1. Коприва-корен, къпинови листа, плод шипка натрошен и стрък петопръстник се смесват в равни части. Три супени лъжици от сместа се заливат с литър вряла вода и се запарват 15 минути. Запарката се прецежда и от нея се пие като чай, на малки глътки.
    2. За втечняване на секрета в бронхите се прави чай от по 50 г цветове от слез и иглика, толкова риган – стрък и по 30 г сладък корен и корен от иглика. След хубаво смесване на билките се гребват две супени лъжици и се сваряват за пет минути в половин литър вода. Чаят се оставя да изстине и тогава се прецежда. Подслажда се с мед и се пие в рамките на деня на малки глътки. Рецептата се препоръчва и за деца, но количеството е само 1/3 от цялото.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Ериус таблетки

Полза и странични ефекти от ериус

Топ 14 ползи от ериус. При алергии. При сенна хрема (алергичен ринит). При задна хрема. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *