себореен дерматит
На всяка цена се консултирайте с дерматолог за вашия себореен дерматит

Лечение на себореен дерматит с кислородна вода и други ценни методи

За много хора себореен дерматит е същото като пърхот или себорея. Дерматолозите правят разлика между тези три болестни състояния на кожата.

Ако специалистът се е произнесъл, че имате себореен дерматит, вероятно ще ви интересува повече не точното название на проблема, а как да се спасите от него.

Трябва да знаете, че себореен дерматит – това наистина е нещо упорито, но не и неспасяемо. Все пак да сме наясно: според консултанти от dermatology.bg.com при пърхот има отделяне на люспи от скалпа, без да е налице зачервяване. Себореята представлява свръхомазняване по кожата на лицето и скалпа – без лющене и зачервяване.

Себорейният дерматит “комбинира” три неприятни усещания: зачервяване, сърбеж и лющене. Неприятните усещания се простират не само върху скалпа, но и по лицето в зоната около веждите, клепачите и ушите. Засягат се и “скрити” зони като корема около пъпа, седалищните части, интимните гънки.

Кои са рисковите групи на болестта себореен дерматит?

От себореен дерматит обикновено боледуват бебета, хора в зряла и старческа възраст. Мъниците могат да се появят на бял свят с плака от люспи по черепа – в рамките на няколко седмици те постепенно се отделят и мястото се изчиства.

При възрастните себореен дерматит нерядко е съпътстващо някаква друга болест страдание. Възможно е себореен дерматит да бъде резултат от проблеми с имунната система; наблюдава се при възрастни хора с болестта на Паркинсон или нервно страдание.

Себореен дерматит могат да развият и хора, които са прекарали по-дълъг срок в болница, например след лечение от инфаркт, или настанените в хоспис тежко болни старци.

Любопитна подробност е, че опасността себореен дерматит е по-висока при хора с мазна кожа, страдащи от псориазис или акне. Според справки в здравната статистика северните народи по-често развиват себореен дерматит и това със сигурност има връзка с климатичните особености и традиционното хранене.

Лечение на себореен дерматит с кислородна вода

Много хора препоръчват метода на проф. Неумивакин за лечение на себореен дерматит с кислородна вода. Но е важно наистина количеството пероксид да е малко, защото кислородната вода може да е опасна. Слага се не повече от една капчица от трипроцентов разтвор на кислородна вода в 50 или по-малко милилитра вода. Това количество се пие три пъти в деня на гладно, горе-долу половин час преди ядене.

На втория ден се слагат вече 2 капчици и всеки ден се увеличава концентрацията с по една капка. Така докато стигнете 10-те капки, вече трябва да сте се оправили. Но повече от 10 капки кислородна вода не бива да се слагат, защото иначе ще имате ядове.

Със същия разтвор може и да си мажете кожата, но там нещата са още по-чувствителни и наистина трябва много да се внимава. Още на първата капка, ако забележите, че имате влошаване, спрете с мазането и не продължавайте! На някои дерматитът им изчезва още в рамките на първата седмица. Ще се радваме, ако споделите с нас мненията си по въпроса за лечението на себореен дерматит с кислородна вода по-долу в коментарите. Как го правите и какъв ефект имате от него? Харесва ли ви това, което е измислил проф. Неумивакин?

Дайте мнение и Вие тук!

Как най-бързо да се излекуваме от себореен дерматит?

себореен дерматит
На всяка цена се консултирайте с дерматолог за вашия себореен дерматит
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Освен физиологични неудобства, болестта натоварва и емоционално: как се чувства например един млад човек със себореен дерматит, с всичките кошмарни люспи от скалпа по яката, едва сдържащ се да не почеше едно засърбяло го място?

Специалистите винаги предупреждават при диагноза себореен дерматит, че като всяко заболяване с причинител – вид гъбички, заразата е упорита, а лечението – продължително. Ето какви съвети например дава водещият специалист д-р Светозар Дренски в evromedbg.com:

  •  Използвайте шампоани с противовъзпалителен ефект, които съдействат за по-бързо излющване на поразените слоеве кожа и потискат растежа на гъбичката malassezia. Тези лечебни продукти за измиване съдържат катрани, селениев сулфид, климбазол, кетонконазол.
  •  При развит себореен дерматит и засегнати по-големи участъци от скалпа или други зони на тялото се прилагат лосиони и кремове, както и медикаменти за перорална употреба – антимикотици, кортикостероиди, калциневринови инхибитори.
  •  Най-честата реакция на човека със себореен дерматит е да мие косата си всеки ден: това не бива да се прави. Не бива също така да се ползват спрейове, гелове за коса и вакси.
себореен дерматит
Лечението на себореен дерматит е продължително и сложно

Лечението на себореен дерматит е продължително; трайната употреба на специфични продукти и лекарства може да има някои странични ефекти. Трябва да приемете, че това е сериозен здравословен проблем и без съветите и преценките на опитен дерматолог няма да се справите успешно.

Себореен дерматит се лекува с диета и с билки

Народни лечители препоръчват при себореен дерматит да се ограничат максимално храните с животински мазнини, яйца, мляко и млечни продукти, и да се наблегне на плодове и зеленчуци с богато съдържание на витамините А, В, С, Е – моркови, домати, пипер, брюкселско зеле, ябълки, ядки, семена, зехтин, зеле, киви, малини, дини и пъпеши. Препоръчват се риба, ориз, боб и леща.

себореен дерматит
Невенът успешно облекчава себореен дерматит

В практиките на народната медицина има и билкови средства за лечение на себореен дерматит:

    • Запарка от невен облекчават зачервените и сърбящи зони, засегнати от себореен дерматит. Шепа сух цвят от невен се запарва с половин литър вряла вода; след като поизстине потапяме чист памучен плат, изцеждаме го и внимателно поставяме компреса върху засегнатия участък.
    • Форумът на ezine.bg препоръчва като ефикасно средство продуктите с низорал, катранен шампоан и почистване с течен парафин. Преди приложението на съвети от потърпевши е разумно да се направи консултация с дерматолог!
    • Прясно изцеден сок от краставица облекчава дискомфорта и сърбежа при себореен дерматит: мястото се намазва с памучен тампон, потопен в сока.
    • Две руски рецепти при себореен дерматит от web-zdrav.ru:
      1. Отвара от дъбова кора с мед – смляна кора се сипва в гореща вода в съотношение 1:5 и се вари 15-20 минути. Сетне се оставя да кисне 30-40 минути, прецежда се. На чаша отвара се сипва чаена лъжичка мед и се бърка до пълното разтваряне. Тази отвара се използва за намазване и втриване в поразените участъци от кожата Само за външно приложение!
      2. Смес за себореен дерматит от мед, алое, лимонов сок и рициново масло. Смесваме четирите компонента в равни части. Разбъркваме енергично доза, която е достатъчна за едно намазване на скалпа. Правим го половин час преди да измием главата.

Вижте и ТОВА:

Себореен дерматит. Как през 2019 г. да изберем добрите средства за лечение?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Тромбоцити, високи, ниски

Тромбоцити. Норма, високи, ниски и среден обем. Какво да правим?

Тромбоцити в кръвта. Норма, среден обем и причини за отклонения. Тромбоцитопения: Ниски, намалени (причини, симптоми …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *