Gr3
Grapefruits on a wooden table.

Грейпфрут в менюто всеки ден – ето защо!

Грейпфрут за диабет, сърце и отслабване + диети с яйца и лимон. Ползи и вреди от сок от грейпфрут (фреш). Цитросепт. Маски за петна по лицето и други рецепти

Грейпфрут. Този екзотичен цитрус стана част от храната на българина, но за много хора той си остава ненужна глезотия. Заобикаляме плодовия шанд – и напразно, защото от чуждоземския фрукт ползата е голяма.

Европа дължи откриването на фамозния грейпфрут на английските мореплаватели от средата на XVII век, които го донесли от остров Барбадос. Смята се, че това е природен хибрид от портокал и помело. Повечето качества на новия плод приличат на тези, които има въпросното помело. В края на XIX век започва отглеждането на дървета грейпфрут в плантации. До този момент растението е било представяно по-скоро като декоративен елемент в градини и оранжерии.

Дървото грейпфрут обикновено израства до 6-метрова височина, но има потенциал да достигне до 15. Има тъмнозелени листа и едри бели цветове, които достигат до 5 см в диаметър. Плодовете, които образуват внушителни гроздове, зреят от 9 до 12 месеца и са готови в началото на февруари. Познати са около 20 сорта грейпфрут, принадлежащи към две основни групи – различават се по окраската на плодовата част и кората. Сава дума за т.н. червен и жълт грейпфрут.

Какво съдържа плодът грейпфрут

90% от плода е водата; протеините са много малко, не повече от половин процент. Мазнините са представени още по-скромно, около 0.1%. Има 7% захари, основно глюкоза и малко фруктоза и захароза. От витамините на първо място е Ц, както и провитамин А, Б2, Р и Д. Грейпфрутът съдържа също микроелементите калий, калций, желязо, фосфор, магнезий, цинк и натрий. Специфичната горчивина на плода се дължи на гликозида нарингин. Други важни компоненти са фитонцидите и инозитолът. Последният компонент е изключително важен със способността си да чисти организма от токсини и да предотвратява отлагането на мазнини. Кората е богата на пектин; сто грама от ядливата част имат само 29 калории.

Кои са полезните свойства на грейпфрута?

грейпфрут
Екзотичният грейпфрут помага за редукция на килограмите

Няма да съобщим новина с твърдението, че грейпфрут има почти във всяко диетично меню. Ниската калорийност при добър състав от фибри прави от този плод чудесен компонент в програмите за редукция на теглото. Има и специфични действия върху метаболизма на мазнините, за които ще стане дума по-късно.

Да изброим плюсовете от консумацията на грейпфрут: той свързва свободните ракдикали в клетките, т.е. консумацията му подобрява антиоксидантната защита. Намалява стойностите на холестерина и регулира съотношението между различните видове мазнини в кръвта. Смъква артериалното налягане. Оптимизира функциите на черния дроб. Блокира активността на патогенни микроби и гъбички. Балансира киселинността на стомашните сокове. Подобрява храносмилането. Активира чревната перисталтика. Подобрява протичането на метаболитните процеси. Активира преработването на захари. Предпазва от пародонтит. Постига по-добър общ тонус на организма и ускорява възстановяването на енергийния баланс.

Това са плюсовете от консумацията на грейпфрут, за които се пише непрекъснато в специализирани и в любителски издания. Дали всичко изредено до тук е вярно? Какви са доказателствата?

Да не престанем да се съмняваме и да проверяваме – това е в полза на здравето ни. Все пак не е зле да знаем, че до момента в световен мащаб НЯМА мащабно изследване на тема грейпфрут, чрез което изброените негови свойства да са доказани.

Грейпфрут –това е опасно! Вижте защо…

грейпфрут
Комбинирането на грейпфрут с някои медикаменти създава смъртна опасност

Всъщност май повече се знае за опасните ефекти на плода, който при неумела употреба наистина може да навреди на здравето. Така например в плодната част и сока има фуранокумарин – вещество, което затруднява чернодробните функции. Съчетаването на фуранокумарина с някои медикаменти, които потребителят трябва да приема постоянно, може да отслаби ефектите им или изобщо да ги неутрализира. Съчетаването на фуранокумарини от грейпфрута с противозачатъчни таблетки намалява ефективността на контрацепцията и може да настъпи нежелана бременност.

При терапии с медикаменти, които намаляват стойностите на холестерина в кръвта, консумацията на грейпфрут може да усили страничните ефекти от медикаментите. В САЩ има няколко доказани случая на смърт, причинена от паралелен прием на сок от грейпфрут и хиполипидни лекарствени продукти.

  • Грейпфрутът е в състояние да увеличи рязко концентрацията на дадено лекарство в кръвта – това също може да се окаже изключително опасно. Специален случай е взаимодействието с антидепресанти – грейпфрутът блокира ефекта им напълно. Този ракурс на лекарствените взаимодействия е сред най-активно проучваните в САЩ, където храненето включва големи количества плодове и пресни сокове.
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Още едно специално изследване на тази тема в САЩ пък доказва връзката между повишения риск от рак в периода на постменопауза при жените, и провокатора грейпфрут като отключващ фактор. В тази връзка учени от Южна Калифорния са доказали, че ако една възрастна жена консумира всеки ден по 100 г грейпфрут, рискът да развие рак на гърдата нараства с 30%. Учените обясняват описания ефект с въздействието на цитруса върху работата на черния дроб. Като забавят и затрудняват функциите му с присъствието си, компонентите от грейпфрута блокират активността на черния дроб по отношение преработката на женските полови хормони.

Забраненият грейпрфрут – ето за кого:

Някои здравословни проблеми правят консумацията на грейпфрут не просто нежелана, а направо забранена заради високия риск от негативни последици. Не яжте грейпфрут и не пийте фреш или сок от този плод, ако страдате от чернодробна недостатъчност. Плодът се изключва от менюто при язва на стомаха или дванадесетопръстника. Грейпфрутът се изключва и при бъбречни страдания в остра форма, при гастрит с повишена киселинност, чревни възпаления, ентерит, холицистит, при алергия към цитрусови плодове – има и такива диагнози.

Грейпфрут за отслабване – проверено

Учени от Сан Диего са изследвали ролята на плода грейпфрут в програми за редукция на теглото. За тестове и опити са били привлечени няколко десетки доброволци с наднормено тегло. Всеки от тях приел задължителното условие за участие – сутрин на закуска, да обяд и на вечеря да изяжда по половин грейпфрут. За 16 седмици всички доброволци смъкнали без други промени в режима си по килограм и половина. В контролната група нямало грейпфрут и там отслабването се ограничило до 200 грама.

Изводът от този експеримент е, че за плавна редукция на теглото е достатъчно да се яденепректъснато грейпфрут – стига това да не вреди на някои органи и системи. Този вид редукция устройва много хора, защото не ги принуждава да променят храненето си, нито да гладуват или да се тормозят с несвойствена физическа активност. Ефектът се обяснява с това, че грейпфрутът ускорява метаболизма на мазнините и захарите. Според изследователи в областта на храненето ако преди всяко хранене хапвате половин грейпфрут, за три месеца без усилие ще стопите 4-5 килограма. Любопитното е, че такъв ефект не може да се постигне със сок от грейпфрут; диетата със сок постига не повече от килограм и половина минус за три месеца.

Ако решите да спазвате такава диета, имайте предвид, че високата киселинност на плода може да се отрази негативно на състоянието на лигавиците в устната кухина и стомаха, както и на зъбния емайл.

Най-популярните диети с грейпфрут

Диета №1 – грейпфрут и яйца. За едно денонощие можете да изядете седем цитруса и седем белтъка от твърдо сварени яйца. Времето мижду два приема на храната на малки порции е средно 90 минути. Задължителен е приемът на много вода, около два-три литра. Част от течността за денонощието може да е зелен чай без захар. Подобна диета – ако я издържите през седем последователни дни, ви стопява около седем килограма. Все пак проявете здрав разум и се придържайте към съвета на лекарите: според тях подобно хранене не е разумно за повече от три дни.

Диета №2 – грейпфрут с лимон и други продукти. Тя не звучи така жестоко като първата и е значително по-разнообразна. Изглежда приблизително така:

  • Първи ден: закуска – сок от един грейпфрут, 50 г шунка, чаша чай или кафе без захар; обяд – сок от един грейпфрут, 250 г салата без картофи или царевица, или чаша бульон с два сухара; вечеря – 150 г варено нетлъсто месо и 200 г зелена салата.
  • Втори ден: закуска – салата от грейпфрут, лимон или портокал, ябълка, чаша кафе или чай без захар; обяд – един грейпфрут, 50 г извара; вечеря – 200 г пилешки гърди върени, два домата, един грейпфрут.
  • Трети ден: закуска – две твърдо сварени яйца, един цитрус – грейпфрут, кафе или чай; обяд – 250 г салата без царевица и картофи, един цитрус, кафе или чай; вечеря – 150 г варено нетлъсто месо, салата, чай.
  • Четвърти ден: закуска – четири супени лъжици каша с обезмаслено кисело мляко, един цитрус; обяд – салата от маруля и краставица, един цитрус; вечеря – 250 г печена риба или пилешко филе, чаша доматен сок.
  • Пети ден: закуска – варено яйце, домат, грейпфрут; обяд – голям печен картоф, сурови зеленчуци; вечеря – 250 г риба, задушени зеленчуци на пара, кафе или чай.
  • Шести и седми ден – правят се комбинации от рецептите за предишните пет дни. Тази диета се изпълнява за не повече от една седмица.

Сок от грейпфрут

грейпфрут
В сока от червен грейпфрут има повече полезни компоненти и е с по-добър вкус

За разлика от други плодови сокове, този от грейпфрут трябва да се използва в умерени количества и внимателно, тогава наистина ще има полза от него и няма да се налагат спасителни мерки заради странични ефекти. Тъй като чистият сок от грейхфрут може да дразни с горчивината си, по-приемлив вариант е коктейлът със сокове от други цитруси – портокал, лимон, а също и кайсия. По химическия си състав сокът от грейпфрут е доста сходен с лимоновия.

Ето как е най-полезен сокът в зависимост от здравословните ни проблеми:

При запек – изпиваме сутрин на гладно 200 мл току що изцеден сок; при безсъние – същата доза приемаме вечер, преди лягане; при депресия и хронична умора чашата сок се изпива веднага след закуска; за подобряване на храносмилането и смъкване на кръвното се изпива по 50 мл сокс лъжица мед.

Сок от грейпфрут се препоръчва за профилактика и лечение на малария – съдържа хинин. Същият сок може да смъква температурата при треска, действа добре при комплексна терапия на хепатит С, укрепва имунната система. Ако се разреди с вода в съотношение 1:1, подобрява функциите на жлъчката. Действа укрепващо на кръвоносните съдове и предпазва от разширени вени. Има широко приложение при приготвянето на маски за лице и тяло. Забавя процесите на стареене, хидратира и витаминизира кожата и има слаб лифтинг-ефект.

Всеобщо е мнението, че червеният грейпфрут е по-вкусен и за директна консумация, и като сок. Вкусът му е по-различен благодарение на важния компонент ликопен – един наистина могъщ антиоксидант.

Грейпфрут в козметиката: Маски за лице

Чудесният грейпфрут съдържа цял куп полезни биокомпоненти, които човешкият организъм охотно усвоява. Повечето от тях могат да бъдат използвани като ингредиенти в рзлични козметични продукти – не е трудно да се погрижите за тях сами вкъщи! Ето как:

  • Смесете по една супена лъжица сок от грейпфрут и сметана, една чаена лъжичка  дехтин и един суров жълтък от прясно яйце. Забъркайте и нанесете сместа върху лицето си за 20 минути. Измийте обилно с топла вода.
  • За премахване на пигментни петна и лунички – към три супени лъжици сок от грейпфрут прибавете една супена лъжица суха мая, разбъркайте и поставете съда в по-голям с гореща вода. За няколко минути. След това намажете лицето си със затоплената маса и слез 15 минути се измийте внимателно с охладена запарка от зелен чай.
  • За премахване на малки  бръчици  – забъркайте маска от две супени лъжици сок от цитруса, една супена лъжица растително масло и достатъчно  оризово брашно, да се получи гъста каша. След четвърт час измийте с топла вода.
  • Подхранваща витаминозна маска – смачкайте една супена лъжица плод грейпфрут и добавете една супена лъжица неоцветено нишесте и по една чаена лъжичка сметана и сок от моркови. След 20 минути почистете маската с тампон, потопен в сок от грейпфрут, а след това измийте с топла вода.
  • Хидратираща маска – супена лъжица сок от цитруса разбъркайте с чаена лъжичка течен мед и един суров жълтък. Намажете внимателно лицето и след 10 минути измийте с топла вода.
  • Маска за мазна кожа – от цитрусов сок и пшеничено брашно забъркайте нещо като палачинково тесто и намажете лицето. След 20 минути измийте с хладка вода.
  • Втора маска за мазна кожа – смесете намачкания плод с две супени лъжици кисело мляко и оставете в хладилника за един час. След това положете студената маска на лицето и останете с нея 25 минути. Измийте с вода със стайна температура.
  • Домашен лосион за мазна кожа – изцедете един пресен грейпфрут и в сока прибавете няколко капки камфоров спирт. Два пъти дневно обтривайте лицето с тампон, потопен в лосиона.
  • При разширени пори на лицето – разредете сока от един грейпфрут с минерална вода в пропорция 1:1. Използвайте  тази плодова вода за измиване на лицето поне веднъж дневно.

Грейпфрут за хубава коса

Препаратите за коса с добавени компоненти от грейпфрут подпомагат успешно поддържането на здрава и жива коса. Благодарение на грейпфрута такива продукти успешно се преборват с пърхота, предпазват от косопад и оплешивяване, подобряват визията на косата. Тези ефекти са клинично доказани, нещо повече – в популярен препарат против оплешивяване са включени екстракти от плодна маса и семена от грейпфрут.

За укрепване на косата може да се използва масло от грейпфрут – ето как:

  • В супена лъжица растително масло, бадемово или зехтин, се добавят пет капки масло от грейпфрут. С върха на пръстите се взема от обогатеното масло и внимателно се втрива в скалпа в продължение на десетина минути. След това на главата се нахлузва топлашапка и се изчаква още 15 минути, преди да измием косата обилно с топла вода и шампоан.
  • Възстановяваща маска за коса – един суров жълтък се смесва с по една чаена лъжичка зехтин и мед, прибавят се пет капки масло от грейпфрут. Намазва се скалпът с масажиране, следва разресване с гребен – така, че маската да достигне до върха на кичурите. Върху главата се нахлузва найлонова торбичка за половин час. Следва обилно измиване с шампоан и топла вода.

Масло от грейпфрут

Етеричното масло се приготвя от кората на цитруса чрез студено пресоване. Вдишването на този аромат уравновесява нервната система, успокоява, прави хората по-комуникативни и трезво мислещи.

Дайте мнение и Вие тук!
  • В козметиката маслото от грейпфрут подобрява кондицията и визията на мазната кожа – свива порите, ликвидира луничките,регулира функциите на мастните жлези и предпазва от запушване на порите и образуване на черни точки.
  • Прилага се при грижи за мазна коса, защото оптимизира работата на мастните жлези по скалпа.
  • Чудесна добавка е към маслени смеси за антицелулитен масаж.
  • Съдейства за защита от слънцето и за придобиването на равномерен загар; за целта е необходимо да се приема вътрешно – по една капка дневно, разбита добре в малко плодов сок.
  • По специални рецепти се приема и за очистване на кръвта и лимфата. С масло от грейпфрут се ароматизират помещения.

Не изхвърляйте семките!

Семената на грейпфрута също имат приложение; освен като компонент в някои екстрактни смеси, те могат просто да се засеят!

Екстрактът от семената на грейпфрута действа антимикробно и противовирусно. Това на практика е своеобразен природен антибиотик. Според практици такъв екстракт може директно да се използва вместо антибиотици, а ако те все пак трябва да се вземат – усилва терапевтичния им ефект.

Лековитият екстракт може да се използва за терапия и профилактика на бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Помага чрез външно приложение при херпеси, възпаления на гърлото и ушите, при ринити и възпаления в устната кухина. Добър е при кандидоза, псориазис, копривна треска, акне и дерматити.

Екстракт от семената може да се приема орално за контрол върху холестерина, за профилактика на инфаркта. След разреждане се използва като капки за нос и за уши, за гаргара.

А кората?

Кората също като плодната част и семките съдържа множество полезни съставки. По тази причина не бързайте да я хвърляте на боклука, а вижте как може да се използва:

  • Захаросани корички – Почистете кората от меката бяла част и я бланширайте за една минута. След това я нарежете на парченца и я изкиснете три часа в студена вода. На всеки час водата се сменя. Накрая отцедете и насипете със захар, като количеството на захарта и на количките трябва да е равно. Разбъркайте – коричките ще пуснат вода; поставете съда на бавен огън и варете, докато водата се изпари. Обработените корички могат да се консервират в гъст захарен сироп като сладко, или да се изсушан на фурна при 80 градуса.
  • Настойка за регулиране на кръвната захар – Една супена лъжица ситно нарязани корички от грейпфрут се кипват в 200 мл вода и се оставят да киснат половин час. Настойката се прецежда и от нея се приемат по две супени лъжици три пъти дневно 15 минути преди хранене.
  • Вдишването на аромат от кората на грейпфрут балансира емоциите и подобрява настроението.
  • Натрийте ръцете си с прясно обелена кора от грейпфрут – тази малка операция хидратира и избелва.
  • Вана с корички от грейпфрут – Залейте чаша нарязана кора с три литра вряла вода и оставете да се запари няколко минути, след което сложете на огъня до кипване. Сложете капак и оставете настрана за един час. Прецедете и добавете в приготвената топла вана. Успокоява и прогонва лошите мисли.

Лечебна настойка от грейпфрут – рецепта

Тази домашна настойка предпазва от паразити и патогенни микроорганизми. За приготвянето й се използват семена, кора и ципи от грейпфрут; всичко се накълцва, насипва се в буркан и се залива с водка, докато се покрие. Държи се на хладно около седмица и половина. След това се прецежда и се съхранява в хладилник, в стъклена бутилка. Пие се по една чаена лъжичка сутрин и вечер.

Настойката помага за лечението на повечето гъбични заболявания. Ако е необходимо да се лекува кожен проблем, се прави маслена настойка – описаните продукти се заливат със слънчогледово олио или зехтин. След четири седмици се прецежда и прибира в съд от кафяво стъкло. С маслената настойка се лекуват гъбички по ноктите, по кожата. Проблемните места се намазват и се бинтоват за през нощта.

Грейпфрут при диабет

Израелски учени обявиха, че с грейпфрут може да се лекува диабет от втори тип. Лечебният ефект идва от веществото нарингенин – мощен антиоксидант, който именно е причина за горчивината на плода. Съдържа се в ципите и плодната част; попадайки в организма върши същата работа като лекарствата, които хората с диабет от втори тип приемат. Както е добре известно –  причина за диабета е невъзприемчивостта към инсулина, произвеждан от собствения организъм. Ролята на медикаментите в описания случай е да повишат чувствителността към инсулина. По този начин действа и нарингенинът. Предполага се, че на основата на въпросния нарингенин ще бъдат произведени нови антидиабетични медикаменти. Засега е достатъчно с грейпфрут да се прави антидиабетна профилактика.

Грейпфрут за сърцето

Положителното въздействие на грейпфрута върху сърцето е обусловено на първо място от антихолестериновите му ефекти. Доказано е, че червеният грейпфрут редуцира стойностите на вредния холестерин в кръвта. Именно той е причина за повечето заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Отново в Израел е изследвано въздействието на червения грейпфрут върху състоянието на пациенти с такива здравословни проблеми. Доказано – приемът на продукти от червен грейпфрут намалява с 15% стойностите на холестерина в кръвта. За отбелязване е, че толкова висок процент постига единствено червеният грейпфрут – белите плодове дават едва 8% редукция. Според лекарите дали ще се консумира целия плод или само сок, е без значение, резултатите от въздействието са едни и същи.

Полезен ли е за бременни?

Без съмнение грейпфрутът е един от плдовете, които трябва редовно да присъстват на трапезата на една бъдеща майка. Вече бе казано колко много са полезните компоненти в него – витамини, микроелементи, биологично активни вещества. Освен това, за разлика от портокала и лимона, грейпфрутът много рядко провокира алергични реакции. Сред най-важните съставки на плодната маса си струва да споменем витамините Ц и А, желязо, фолиева киселина, магнезий. По-специално магнезият от половин грейпфрут дневно е в състояние да предпази бременната от крампи, които нерядко съпътстват този период. Горчивият аромат от кората на цитруса пък неутрализира сутрешното гадене от обичайната токсикоза на ранната бременност. Редовната консумация стабилизира имунната система и помага на бременната да износи успешно плода и да роди здраво бебе.

Как да си го отгледаме от семка

Грейпфрутът може да вирее нормално в умерените климатични пояси; среща се в оранжерии и зимни градини и става доста високо.

Любители градинари отглеждат грейпфрут в саксия – от семка. За такъв тип занимание е предварително ясно, че целта не е да се отгледа няколкометрово дърво; грейпфрутът може да бъде и декоративно растение в домашни условия. Съберете семките от изядените плодове, разгледайте ги внимателно и отделете онези, които са най-едри и имат най-здрав вид. Засявайте семената по едно в малки саксийки на дълбочина около 2 см. Почвата трябма да е навлажнена и подхранена. Слез 4-5 месеца покълналото семенце вече ще е дало малко растение, което трябва да се премести в по-голяма саксия. За 4-5 години при добри грижи може да имате дръвче, което е в състояние да цъфти и дава плодове. Оформяйте го чрез подрязване на връхчетата, за да направи корона и да не се изтегли прекалено нагоре. Ако е необходимо – въртете го около оста, за да расте равномерно във всички посоки. Грейпфрутът обича светлината и влагата, необходимо е листата му да се пръскат с вода редовно. Почвата му се подхранва с комплексни минерални торове. Преместването в по-големи саксии се прави в края на зимата.

Правилно ли похапваме грейпфрут

Как да ядем грейпфрут, без да се оплескаме и без да похабим ценния му сок?

Има различни начини – въпросът е да изберем своя и да придобием известна сръчност. Най-лесно е да изцедим плода и да му се насладим ход формата на фреш. Добре узрелият грейпфрут има само жилка горчивина и сокът ще е приятен.

Горчивината идва от разделителните ципи, затова основната ни грижа при директна консумация ще е да се освободим от тях. Единият от начините е да разрежем цитруса наполовина и да изгребваме всеки сегмент с лъжичка. Има специални лъжички за грейпфрут, които са изтънени от едната страна и едновременно изрязват и загребват.

Другият начин е да се обели цялата кора и да се изрязват “полумесеците” между разделителните ципи. Този начин причинява най-сериозна загуба на сок, ако не действате достатъчно сръчно (гледайте видеото по-долу!).

Може да се изненадате от информацията, че в немалко кухни сокът от грейпфрут е предпочитана добавка към ястията с месо. Освен интересното съчетаване на вкусове важен е и фактът, че съставките на цитруса подпомагат преработването на протеините.

Салати с грейпфрут – рецепти

Пилешко с грейпфрут. Сваряват се две парчета пилешки гърди и се нарязват на кубчета. Добавят се нарязан магданоз и една люта чушка. Скът на един лимон се смесва с три чаени лъжички соев сос, зехтин и червен пипер. Грейпфрутът се почисва от кората и ципите и се накъсва на парченца, приблизително колкото месните кубчета. Всички съставки се смесват и се оставят да престоят поне един час.

Салата със скариди. Почистваме и сваряваме половин килограм скариди. Обелваме, почистваме и накъсваме на парченца два червени грейпфрута; прибавяме половин авокадо на кубчета. Смесваме съставките и подправяме с няколко лъжици майонеза. Салатата трябва да престои в хладилника най-малко един час.

Пушено сирене с бадеми. Необходими са два грейпфрута, около 200 г домати, 200 г пушено сирене, 50 г печени бадеми. Обелените цитруси и доматите се режат на тънки кръгчета, а сиренето – на лентички. В плато подреждаме първо цитрусите, след това доматите, после сиренето и заливаме с дресинг от зехтин, магданоз, сол и чер пипер. Накрая посипваме със счуканите бадеми.

Конфитюр от грейпфрут – рецепта

Продукти: два червени грейпфрута, чаша захар, половин чаена лъжичка зърна розов пипер, листа от маточина и мента. Цитрусите се обелват и почистват от ципите; всеки от отделените “полумесеци” се разделя на три части. Поставят се в съд за микровълнова фурна, засипват се със захарта и се покриват с обелените кори. Всичко това се пъха в микровълновата за 14 минути. Корите се изхвърлят, а конфитюрът се насипва още горещ в сух, затоплен буркан. Прибавят се листата маточина и мента и розовият пипер. Захарта и плодната маса трябва да са в съотношение 2:3.

Източници:

  • http://www.tiensmed.ru/news/greipfrut1.html
  • http://www.tiensmed.ru/news/apelisin-wkti/

Първоначално публикувано на:09.03.2016 @ 18:35

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какво е кумкуат? Кой разсадник е добър?

Отглеждане на кумкуат. Ползи. За отслабване, цена. От кой разсадник да го вземем?

Какво е кумкуат? Кой разсадник е добър? Цена на разсад дръвче, сортове и хибриди. Ползи …

Едно мнение

  1. Обожавам грейпфрут. Миналата години ги хапвах и пийвах на фреш по-често. Тази година не знам защо ги пропуснах. Действат освежаващо, помагат да се преборим с пролетната умора и укрепват имунната система. След тях, обожавам лимоните. С тях си правя пречистване за 14 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *