меланом
От костилките на този екзотичен плод се приготвя лекарството против меланом

Екзотичен плод лекува малигнен меланом за 2 седмици

Учени от Австралия са обявили, че имат решение за лечение на страшния малигнен меланом.

Едно от най-перспективните направления в онкологията в момента е свързано с търсене на средства за спиране растежа на раковите тъкани. Австралийски медици са успели да създадат лекарствен продукт на базата на рядко растение, който блокира развитието на опасния меланом. За това се съобщава в специализирания сайт medikforum.ru с позоваване на The Guardian. Новият препарат е в състояние да унищожава до 70 процента от злокачествените новообразувания.

Става дума за екзотичното растение Hylandia dockrillii, което вирее единствено в тропическите гори в северната зона на австралийския щат Куинсланд. Биоактивен препарат от костилките на плода е бил инжектиран директно в меланом върху кожата на опитни гризачи. Експерименти са правени с около 300 домашни животни – кучета, котки и коне. Същия препарат е бил инжектиран в тумори в зоната на шията, главата и червата. Препаратът вече е известен в научните среди с кода EBC-46.

Доклиничните изпитания на антираковия продукт са представени в специализираното издание PLoS One. Новият серум се оказва изключително ефективен: пет минути след инжектирането в даден меланом зоната около злокачествената тъкан променя цвета си и става виолетова – подобно на синина. След това петното почернява, покрива се с коричка, а след излющването й мястото остава чисто, без никаква следа от меланом.
Съобщава се също, че препаратът от австралийския плод може да унищожи за две седмици 70 процента от тъканта на един меланом или друга ракова тъкан. Високата ефективност според учените се дължи на това, че на клетъчно ниво започва ограничаване и прекратяване на кръвоснабдяването за раковата зона. След като кръвоснабдяването спре напълно, организмът възприема злокачествената тъкан като обикновена синина и се включват обичайните имунни реакции, които я изчистват.

Има информация, че препаратът-чудо, който лекува малигнен меланом за две седмици, ще бъде изпитван и върху хора. Ако опитите се окажат успешни, този тип лечение ще може да се прилага вместо химиотерапия.

Дайте мнение и Вие тук!
малигнен меланом
От костилките на този екзотичен плод се приготвя лекарството против меланом

Трябва все пак да се отбележи, че периодично се появяват подобни съобщения за медицински чудеса – така звучи и това за лечението на малигнен меланом.

Разбира се, известна доза скепсис никога не е излишна. Наистина безнадеждно болният човек е склонен да повярва на всяка подобна новина, която в много случаи е само реклама за поредния продукт на растителна основа. Дали е така и с въпросния от Hylandia dockrillii ? Дано да научим по-скоро. Най-малко защото в живота на един болен от малигнен меланом човек всеки ден на очакване може да бъде последен.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

туморни маркери

Туморни маркери: какво са, кога се изследват

Туморни маркери и диагнози: каква информация дава този тип изследване. Диагностични норми и отклонения при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *