Спасението от остеопороза е в боровинките!

Американски учени започват мащабен изследователски проект за предпазването от остеопороза. Идеята е да се изследва кои плодове могат да спрат загубата на костна маса без помощта на медикаменти.

Националният институт по здравеопазване на САЩ е заделил почти 4 милиона долара за изследвания върху проблема остеопороза.

Парите се насочват към университетски екипи, които в продължение на пет години ще търсят отговори на въпроса – кои плодове са най-ефективни за възпиране загубата на костна маса и поява на остеопороза.

С проблема остеопороза се сблъскват практически всички жени в менопауза, коментират от medikforum.ru.

Първите клинични изследвания насочват вниманието към черните боровинки. Вече има успешни експерименти върху животни, които дават надежда за успешно решение на аспекти от проблема остеопороза.

Боровинките са изключително богати на полифеноли и флавоноиди. Те помагат на имунната система да подкрепя организма в съхраняването на костната маса; благодарение на боровинките е възможно да се забави процесът на намаляването на костната плътност. Именно това по същество е причината за развитие на остеопороза.

Изследователският екип споделя намеренията си да открие природен продукт, който е в състояние да съхранява костната плътност и да предпазва от остеопороза, без да се налага използването на медикаменти.

Замисълът е да се открие метод за предотвратяване загубата на костна маса – по този начин милиони жени ще бъдат предпазени от страничните негативни ефекти на силно действащите медикаменти.

остеопороза

Боровинките са надеждата за спасение от остеопороза

Както е известно, проявената остеопороза създава висок риск от счупвания на кости. В старческа възраст това е изключително опасно и нерядко става причина за преждевременна смърт.

По първоначална информация боровинките имат най-изявен ефект, сравнено с ягоди, малини, касис и арония. Освен това се проверява дали всеки сорт боровинки е еднакво ефективен при профилактика срещу остеопороза. Изследванията върху хора ще започнат най-вероятно на третата година от проекта. Засега всички експерименти, чийто ход е оптимистичен, се извършват върху животни.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Спасението от остеопороза е в боровинките!
4.6 (92%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *