простуда
Рискът от простуда може да се намали

Спасете се от простуда с тези 10 правила!

Вирусите на това, което сме свикнали да наричаме есенна простуда, са повече от 200 типа. Всеки от тях е способен да мутира, което буквално побърква науката: ясно е, че обща ваксина срещу простуда не може да се изработи.

простуда
Рискът от простуда може да се намали

Можем обаче да си помогнем срещу вирусните атаки на всяка простуда, като спазваме някои нетрудни правила, съветват от kp.ru. Ето кои са те – сами ще се убедите, че можете да ги спазвате и да се разминете с кашлицата и сополите!

1. Дръжте носа си на топло! Свикнали сме с правилото да се грижим краката ни да са топли. Но ако носът замръзне, кръвообръщението там се забавя – а носът е “входната” врата за всякакви инфекции, предавани по въздушно-капков път. Студеният нос има по-слаба защита, тъй като забавеното кръвообращение го лишава от имунната защита на специализираните клетки. Затова в студено време е добре да го “гушнете” в топлия шал или да го съживите с парата на чаша топъл чай – така ще излъжете задалата се простуда!

2. По-рядко се ръкувайте. Знае се, че по този начин можете да си лепнете вирус, който при почесване на носа или окото лесно ви превзема. Ако човекът срещу вас киха или кашля, сами ще се досетите да не протягате ръка. Коварството на вирусите е в това, че през първите няколко дни от заразата те не дават външни признаци – но именно тогава са най-агресивни. И ето ти простуда!

3. Перете дрехите си с гореща вода. Не икономисвайте, като включвате пералнята на “студена” програма. За да сте сигурни, че сте почистили дрехите си от възможна зараза, температурата на водата не трябва да е по-ниска от 40 градуса. Така се намалява рискът от простуда.

4. Яжте по-малко сладки неща. Вместо бонбони и пасти вземете плодове – ябълки, грозде, портокали. Сладкото понижава активността на имунната система при простуда.

5. Спете най-малко осем часа. Недоспалият човек лесно става жертва на простуда. Научен екип от Йейл установи, че недостигът на сън влошава работата на гена TLR-9, отговорен за имунитета. Който спи по-малко от 7 часа е три пъти по-застрашен от простудни заболявания.

Дайте мнение и Вие тук!

6. Спазвайте правилото на двете седалки. Ако пътувате в обществения транспорт и някой наоколо киха и кашля, постарайте се да се отдалечите на поне две седалки разстояние. Вероятността да се заразите е толкова по-голяма, колкото по-дълго време прекарвате с болния човек в един автобус, вагон или затворено помещение. Всяко отваряне на прозорците намалява риска от простуда с 20%.

7. Винаги предпочитайте сапуна пред мокрите кърпички. Не винаги е възможно да си измиете ръцете с топла вода и сапун – правете го всеки път, когато има условия за това. Антисептичните кърпички не гарантират пълноценна защита срещу вируси на простуда.

8. Смъркайте солена вода – солта убива микробите, които са попаднали в носната ви кухина. Не е приятно, но работи! Сега можете да се снабдите с удобно флаконче с морска вода, което прави задачата за защита от простуда по-лесна.

9. Спортувайте умерено. Физическите натоварвания укрепват имунната система и помагат срещу простуда, но ако не се претоварвате.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

10. Не допускайте дефицит на витамин D. Ако чувствате слабост, имате болки в ставите и мускулни спазми, може би трябва да наблегнете на менюто – яжте повече мазни риби, яйца и млечни продукти. Недостигът на витамин D увеличава опасността от простуда с над 30%.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *