лечение и лек за болно гърло
кой е най-добрият лек за болно гърло и при възпаление? Много са!

Домашен лек за болно гърло. Топ 10 средства за лечение на гърлото

Кой домашен лек за гърло наистина работи? Лечение при възпаление на гърлото.

Още в текста: Болно гърло те измъчва и ти трябва домашен лек? Опитай нашето лечение на възпалено гърло с проверени средства и рецепти от народната медицина + лекарства, ако искаш.

Народната медицина препоръчва при болно гърло лечение с продукти, които лесно се набавят – лук, мед, чесън. Чесънът е природен антисептик и е ясно, че при болно гърло и изобщо при всякакъв вид простуда е незаменим. Ето няколко рецепти за лечение на болно гърло с чесън, подбрани от web-zdrav.ru:

Най-лесното е да вземете скилидка чесън и да я сдъвчете бавно. Достатъчно е да направите това 1-2 пъти в рамките на деня, в който сте усетили проблема. При болно гърло е задължително едната скилидка да вземете преди лягане, като след нея не хапвате и не пиете нищо. Така чесновият сок ще може да прочисти вашето болно гърло от патогенните бактерии и вируси.

Казват, че за малките деца при болно гърло тази рецепта може да се трансформира в лек за външно приложение: няколко скилидки чесън се обелват и нанизват като герданче, което детето носи на врата си 1-2 дни. Антисептичният ефект на чесъна е така силен, че може да бъде постигнат и през нежната детска кожа.

Добре лекува болно гърло и студената чеснова настойка. За нея е достатъчно да изчистите и накълцате 100 грама чеснови скилидки. Материалът се залива с половин водна чаша преварена и охладена вода, съдът (стъклен, керамичен или емайлиран) се похлупва и се оставя за около 6 часа. Прецежда се и с настойката се прави гаргара 5-6 пъти на ден. Задължително една от процедурите е вечер преди лягане.

Лечебен ефект при болно гърло има и сокът от моркови с чесън. На чаша прясно издецен сок се добавят 2-3 ситно накълцани или смачкани с преса скилидки. Пият се по два такива коктейла на ден.

Повече време изисква приготвянето на едно успешно лечебно средство за болно гърло с чесън и ябълков оцет. Една глава чесън се изчиства, скилидките се измиват и изсушават. Смачкват се с чеснова преса или се счукват в дървено хаванче до еднородна маса. Чесновата кашичка се залива с 6-процентов ябълков оцет.

Получената смес се насипва в тъмно бурканче и се оставя на тъмно и хладно за две седмици. Всеки ден се разклаща енергично. Накрая се прецежда през марля и се пресипва в бутилчица.

Съхранява се в хладилник. При болно гърло от тази смес се вземат 2-3 супени лъжици на чаша топла преварена вода. Прави се гаргара с нея – няколко пъти през деня, като количеството трябва да се разпредели равномерно.

Накрая обещаните други средства:

1. Лекарства за болно гърло.

болно гърло
При болно гърло чесънът е отличен лек
Демир бозан за безсъние

Сред най-добрите лекарства за възпалено гърло можете да се ориентирате към популярните стрепсилс, класическия ефизол за смучене, невинния нео-ангин, по-хард средството биопарокс спрей, известният и на Запад анзибел, а също така и фитолор. Опитайте също и с Бисептол. Той може да помогне, ако случаят не е особено тежък. Но не експериментирайте сами, а за лекарствата питайте лекаря!

2. Гаргарата със солена вода е доказано действащо средство.

Тя е била обект на множество научни студии и изследвания. Със сигурност изчиства дразнителите бактерии и премахва слузта в гърлото. Разтворете половин чаена лъжичка сол в една водна чаша вода и това е. Ако соленият вкус е твърде неприятен за вас, подсладете с малко мед. Само не забравяйте да плюете водата след гаргарата!

3. Капки и спрейове против кашлица.

Всичко, което съдържа ментол или евкалиптово масло, може да помогне! Те няма да излекуват болното ви гърло, но ще “ударят едно рамо” при лекуването на базовата настинка. Активната съставка фенол също върши работа, защото има антибактериални свойства.

Дайте мнение и Вие тук!

4. Сироп за кашлица.

Имаме на сайта подробен материал по темата ТУК: Кои са действащите добре сиропи и домашни средства за суха кашлица. Вижте го! Внимавайте дали кашлицата е с храчки или пък е суха при избора на сироп!

Сироп за суха кашлица. Как да изберем? Лечение с хапчета и др. начини

5. Прием на повече течности.

Пийте колкото се може повече вода. Кубчета лед в нея не са изобщо неуместни! Даже много хора препоръчват да хапнете един сладолед! Спокойно можете да се наливате със солен пилешки бульон или свеж плодов сок!

6. Чай.

Уморени сте от наливане с вода? Продължете с чай! Независимо дали говорим за черен, зелен, плодов или билков чай, поемайте го смело! За допълнителен тласък добавете една чаена лъжичка мед. Така ще добавите към ефекта на многото течност и антибактериалните свойства на меда. Не губете време. Ако сте забравили, моментът да си приготвите чай, е сега!

7. Пилешка супа.

Американците са изписали тонове книги за ползата от пилешката супа при болно гърло! Ако ви е трудно да я ядете, пасирайте я! Пилешкото месо съдържа специални вещества, които лекуват гърлото.

8 Бонбони.

Сами можете да си приготвите каквито и да било бонбони на котлона в тенджера, като включите в тях задължително настърган джинджифил, много карамфил и канела. Може и мед, за да ви е сладко. Разтопете и изстудете, без да прецеждате. Смучете и оздравявайте!

9. И освен това: Почивка. Сън.

Нали знаете, че сънят лекува? Увийте се добре с одеялото, навлечете и пижама. Успеете ли да се изпотите два пъти и два пъти да смените бельото, оздравяването чука на вратата!

10. Ако и това не помогне,

тогава е дошло време за антибиотици.

Силни болки в гърлото и трудно преглъщане. Режеща болка и др. Как да действаме?

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

рак на белия дроб - предразположени ли сме?

Рак на белия дроб: Основни симптоми, стадии, лечение и класификация (ПОДРОБНО)

Симптоми на рак на белия дроб и преживяемост. Откриване на петно. Стадии, последен стадий. Обичайна …

Едно мнение

  1. Дарина _ 1979

    Супер! веднага се изпълва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *