протеинова диета
При протеинова диета поетите с храната аминокиселини разширяват кръвоносните съдове и неутрализират високото артериално налягане

Протеинова диета спасява от хипертония

Протеинова диета спасява от хипертония! Учени от Бостън обявиха, че според техни изследвания редовното потребление на храни, богати на растителни и животински белтъчини, съдействат за понижаване на артериалното налягане.

протеинова диета
При протеинова диета поетите с храната аминокиселини разширяват кръвоносните съдове и неутрализират високото артериално налягане

Американските учени отбелязват, че положителният ефект от подобно хранене не се забелязва веднага, коментират от medikforum.ru. Ефектът обаче е траен и ако диетата се спазва, може да се разчита на устойчива здравословна кондиция.

Бостънският изследователски екип е проверявал теорията си за ролята на една протеинова диета в продължение на 11 години. През това време системно са били наблюдавани 1360 доброволци, които в началото на проекта били напълно здрави. Специалистите имали за цел да изследват как храненето се отразява върху вероятността хората да развият хипертония. На всеки 3-4 месеца анкетьори описвали менюто на всеки доброволец, като специално се интересували от възможното спазване на протеинова диета.

Четири години след началото на проекта учените забелязали при статистическите обработки, че доброволците, които спазвали под някаква форма протеинова диета и консумирали средно по 100 грама белтъчини дневно, имали с 40 до 60% по-нисък риск от проява на високо артериално налягане. Това се отнасяло дори за онези доброволци, които имали наднормено тегло.

Дайте мнение и Вие тук!

“Една протеинова диета може да играе ключова роля в дългосрочната профилактика на хипертонията”, твърди Лин Мур, ръководителка на публикуваните в списание Hypertension резултати от изпълнението на проекта.
Д-р Мур отбелязва също, че според статистиката всеки трети американец страда от повишено кръвно налягане. Както е известно, този проблем се отразява върху общото здравословно състояние и провокира тежки сърдечно-съдови заболявания. Перспективата те да бъдат ограничавани очевидно е свързана с ролята на дадена протеинова диета, препоръчвана от специалисти. Според д-р Мур ефектът от потреблението на протеинови храни е свързан с действието на съдържащите се в тях аминокиселини: те съдействат за разширяване на кръвоносните съдове.
Здравословното хранене на практика препоръчва протеиновите храни като източник на енергия и полезни биокомпоненти от рода на аминокиселините. Препоръчва се включването в менюто на животински и растителни протеини, като се внимава за съпътстващите количества мазнини. Полезни са риба, пуйка, пилешки гърди, нискомаслени сирена и кашкавал, мляко, яйца, бобови храни, семена и ядки.
http://youtu.be/FZr2NOS0e38

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

аминокиселини протеини Суроватка Суроватъчен протеин

Суроватъчен протеин: Кой е най-добър? Как се пие (СПРАВОЧНИК)

♠ Какво е? ♠ Какво съдържа? ♠ Действие и ползи ♠ Типове ♠ Какъв да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *