Прекомерно изпотяване – болест ли е жестокото потене?

Познато ли ви е това: прекомерно изпотяване, което не спира дори в студените месеци и от което не спасяват и най-добре подбраните дрехи?

Това твърде неприятно състояние е болка на милиони хора. Особено мъчително е въпросното прекомерно изпотяване за хората в трудоспособна възраст: още от сутринта сте се накиснали в собствената си пот и ви предстои да прекарате деня с лепнещо върху тялото ви бельо. Или постоянно да си носите чист чифт, с който набързо и в неудобно място да се преоблечете. А не след дълго и той да се пропие от продуктите на вашето прекомерно изпотяване.

Неприятно, коментират от medikforum.ru. Рано или късно човекът, страдащ от прекомерно изпотяване, все пак си дава сметка, че може би има здравословен проблем. Отива при лекар и научава, че прекомерното изпотяване не е самостоятелно заболяване. Обикновено това състояние на прекомерно изпотяване е сигнал за артериална хипотония, т.е. кръвното налягане е в стойности под 100/60. Хипотонията може да се разпознае и по други признаци – понижен тонус, зависимост от атмосферните колебания, вялост, нежелание да станеш сутрин от леглото, емоционална неустойчивост, апатия, разсеяност, влошена концентрация и памет, намалена работоспособност.

Хипотонията, придружена с прекомерно изпотяване, може да е както нормално състояние на организма – така и болест. Такова отклонение често се наблюдава при жени на възраст от 20 до 40 години. Всъщност човек може сам да се ориентира кога хипотонията му е болестно състояние и кога е обичайна. “Здравата” хипотония се проявява още в детските години – докато болезнената хипотония е проява на зрялата възраст.

При постоянна хипотония белезите на слабосилие лесно се преодоляват в първите часове на деня, докато боледуващият има проблеми през целия ден. За 10-15% от хората хипотонията всъщност е нормално състояние. Т.е. на планетата живеят 700 милиона хипотоници, които се считат здрави хора!

Клетниците, при които хипотонията е придобито, болестно състояние, обикновено имат усложнения, непознати на здравите хипотоници. Освен постоянното прекомерно изпотяване, тях ги измъчват пристъпи на още по-усилено потене, при което буквално ги облива студена пот. Прилошава им, губят чувствителност на крайниците, пулсът им е неравномерен.

Често изпадат в тревожни състояния, тормозят ги депресии.

прекалено изпотяване

Мъчението прекалено изпотяване е познато на милиони

Поддават ли се на лечение тези състояния? Да – ако навреме бъде поставена правилната диагноза. Хипотонията с прекомерно изпотяване може да е резултат на влошено функциониране на мозъчни нервни клетки. Може обаче да става дума за последици от скрити вътрешни кръвоизливи.

Възможно е също да се касае за проблеми с ендокринните жлези. Ясно е, че смущаващото прекомерно изпотяване не е безобидно и колкото повече отлагате срещата с лекаря – толкова по-сложно ще е неизбежното лечение.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Прекомерно изпотяване – болест ли е жестокото потене?
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *