хеморагичен инсулт
Около 10 – 15% от случаите на инсулт се падат на т.нар. хеморагичен инсулт (интрацеребрален кръвоизлив), който е и вторият най-често срещан вид инсулт след исхемичния

Какво трябва да знаем за т.нар. хеморагичен инсулт?

Около 10 – 15% от случаите на инсулт се падат на т.нар. хеморагичен инсулт (интрацеребрален кръвоизлив), който е и вторият най-често срещан вид инсулт след исхемичния

Към рисковите фактори, които могат да доведат до хеморагичен инсулт, се отнасят: артериалната хипертония, церебралната амилоидоза, хеморагичното инфарциране, микотичната аневризма, заболяванията, свързани с нарушения на кръвосъсирването, някои вещества (амфетамини, кокаин).

Симптоматиката на опасния хеморагичен инсулт зависи преди всичко от мястото на кървене, както и от големината на самия хематом в мозъка. Състоянието се проявява внезапно и е съпътствано от силно главоболие, гадене и повръщане (при 50% от пациентите), епилептични гърчове (при 4 – 29% от пациентите, главно през първите 24 часа), количествени нарушения в съзнанието до изпадане в кома, менинго-радикулерно дразнене, нарушения в в неврологичния статус, много високо артериално налягане.

Зоните, които най-често се засягат при хеморагичен инсулт, са таламусът, путаменът, малкият мозък и мозъчният ствол. Образуваният хематом може да доведе до повишаване на вътречерепното налягане, причинено от притискането на съседните тъкани. Около 40 – 80% от пациентите загиват през първия месец, като рискът се увеличава с възрастта.

Точната диагноза се поставя чрез: диференциална диагноза (чрез която се изключват други опасни състояния), лабораторни тестове (коагулационен статус, ПКК, кръвна захара, йонограма, ЕКГ мониториране), образна диагностика (компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс).

Към момента все още няма установено ефективно лечение на опасния хеморагичен инсулт. В зависимост от конкретния случай се прилага медикаментозно лечение и/или хирургична терапия.

хеморагичен инсулт
Около 10 – 15% от случаите на инсулт се падат на т.нар. хеморагичен инсулт

Профилактика включва: адекватна антихипертензивна терапия, внимателен контрол на коагулационния статус при лечение с антикоагуланти, селектиране на пациентите с остър миокарден инфаркт/остър исхемичен инсулт, подлагани на лечение с тромболитична терапия, избягване на алкохола, включване на повече плодове и зеленчуци в хранителния режим.

Дайте мнение и Вие тук!

Още ТУК:

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Аквасорс. Измама ли е?

Аквасорс, АФА водорасли и Зелена енергия. Мнения. За отслабване

Какви мнения съществуват за Аквасорс? Измама ли е? Мнения за Зелена енергия и АФА водорасли. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *