мащерка
С продукти от мащерка се лекуват сериозни заболявания

Какво можем да лекуваме с масло от мащерка

За много хора популярната билка мащерка е само “суровина” за ароматен чай. Това необикновено лечебно растение обаче е в състояние да подобри здравето в много посоки. Особено ценно е етеричното масло от мащерка.

Лековитото масло от мащерка съдържа до 50% тимол, отбелязват от web-zdrav.ru. Освен това негови ценни съставки са компонентите карвакрол, дъбилни вещества, флавоноиди. Ароматното масло от мащерка има антиспастично и дезинфектиращо действие, затова е особено полезно при проблеми с бронхите, белите дробове и стомашно-чревния тракт.

Малки дози от тези компоненти влизат в човешкото тяло всеки път, когато се прави чай или запарка от мащерка. Всеки билков продукт от мащерка – прясно изцеден сок, капки – е в състояние да облекчи мъчителни симптоми като спастична кашлица, астматични пристъпи, да съдейства при лечението на остри или хронични бронхити. Чаят от мащерка подобрява храносмилането и апетита, тонизира чревния тракт. С продукти от мащерка се оптимизира чревната перисталтика, улеснява се процесът на дефекация.

Ето как да си приготвите чай от мащерка, за да си облекчите кашлицата: една чаена лъжичка суха цветна маса се залива с ¼ л студена вода и се кипва, или се запарва със същото количество вряла вода за 10 минути. Пие се след прецеждане. Лечебната доза е три чаени чашки на ден.

Лечебното действие на нашата мащерка се усеща и в случаите, когато тя се използва като подправка. Добавена към мазни меса, тя съдейства за по-лесното усвояване на хранителните вещества, като подсилва аромата на ястието. Върви също с пържени картофи, омлети и блюда с високомаслени сирена.
В хомеопатията от мащерка се приготвя базовата настойка за препарата Thymus vulgaris. В разреждане D1 и D2 той е препоръчван при заболявания на стомаха и при кашлица.

мащерка
С продукти от мащерка се лекуват сериозни заболявания

В народната медицина лековитата мащерка е прилагана още в Древния Египет. Дози масло от мащерка са били включвани в смолите, използвани за балсамиране. Данни за свойствата на маслото от мащерка има в трудовете на Плиний и Теофраст. В Западна Европа растението започва да се използва като лекарство едва след XI-и век.

Дайте мнение и Вие тук!

У много народи маслото от мащерка е традиционно средство за облекчаване на болезнен цикъл. Познат и доказан е ефектът му при лечение на акне и свръхмазна кожа. Спасява при главоболие и глисти. С масло от мащерка се приготвя спиртен препарат за дезинфекция на рани. Такъв разтвор може да съдейства за оздравяване на кожата при рани от залежаване (декубитус).

Въпреки всички изброени положителни ефекти на продуктите от мащерка – редно е да се каже, че предозирането с активната съставка тимол може да причини смущения във функциите на щитовидната жлеза.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Едно мнение

  1. Статията за билката мащерка е повече от прекрасна! Научих много нови неща за мащерката от нея и съм ви благодарен за огромния труд, който сте положили, за да я напишете! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *