чай от лайка, сибирска лайка
рецепти за лечение на заболявания с чай от лайка и вълшебната сибирска лайка

Чай от лайка. Гаргара със сода и 20+ лечебни свойства, рецепти, ползи и вреди

Лечебни свойства, действие и рецепти с лайка. Универсалното действие на вълшебния чай от лайка (запарка). Гаргара със сода. Инхалации. Жабурене. За стомах и за болки в гърлото. При болки в ставите.

Лайката, която може да оцелее и на най-невероятни места, е истински дар от природата за човешкото здраве. Колко болести лекуваме с лайка?
Приложението на баналната лайка е необикновено широко, припомнят от web-zdrav.ru. Лечебните свойства на това симпатично растение се дължат основно на състава на лайковото етерично масло: то съдържа флавоноиди и кумарини, хамазулен, а-бизаболол.

Съчетанието на тези компоненти гарантира лечебния ефект от билката.

Счита се, че билката лайка постига четири лечебни ефекта: противовъзпалителен, спазмолитичен, успокояващ и карминативен (газогонен). От дълбока древност чаят от лайка се използва при всеки тип вътрешни инфекции.

Рецепта за чай от лайка (отвара) при болки в стомаха.

Лековитата лайка се прилага както вътрешно, така и външно.

Незаменима е при остри стомашни заболявания: постига бързо облекчаване на симптоматиката и успокоява.

Използва се и при хронични възпалителни състояния на стомашната лигавица, дори при язва. Ето една рецепта за лечебен чай (отвара) от лайка:

1-2 препълнени чаени лъжички цвят от лайка се заливат с чаша вряла вода и се оставят да се запарят.

След 10 минути напитката е готова. Трябва да се пие топла, но не гореща, без подслаждане. Лечебен ефект от този чай от лайка има, ако се пие три пъти на ден в продължение на 2-3 седмици.

При проблеми с жлъчката същият чай върши работа,

но сухата маса за запарка е от лъжичка лайка и лъжичка суха мента-листа.

Външното приложение на продукти с лайка е най-дброто за трудно зарастващи рани. Ваните с лайка, влажните компреси и жабуренето при възпаления на гърлото и устната кухина са изпитани средства от народната медицина.

На възпаления в областта на ануса и влагалището благотворно действат промивките със запарка от лайка и лайковите вани.

За спасение от хронична хрема, остри и хронични възпаления на носните лигавици и носоглътката са добри:

инхалациите с лайка.

Демир бозан за безсъние

Правят се така:

шепа сух цвят от лайка се пуска в завряла вода. Съдът се оттегля от огъня; в продължение на 5-10 минути дишайте парите с лайка над съда, като предварително сте покрили главата си с хавлиена кърпа. Внимавайте да не се изгорите! Не се навеждайте прекалено близо до горещия съд!

лайка чай от лайка
Лечението с чай от лайка е многопосочно и страшно ефективно!

Същата смес, доста охладена, може да се използва за седящи вани при хемороиди и влагалищни възпаления. Всеки лечебен сеанс продължава не повече от 15 минути; правете веднъж на ден поне седмица.

Лайката в терапевтични дози е безопасна, но продължителната употреба не се препоръчва. Има хора, които пият чай от лайка с години. В такива случаи понякога се получава световъртеж, конюнктивит и нервни пристъпи.

Внимание! Не използвайте запарка или чай от лайка за очни промивки!

При главоболие

Чудесната лайка е едно от класическите и изпитани през вековете средства за лечение и неутрализиране на напрегнатост и главоболие. Може да се действа по две линии: като си приготвяме и пием чай от лайка, и като си правим топла вана с масло от лайка (ladyzone.bg). Съставки от аромата на лайка имат обезболяващ ефект, затова редовното пиене на чай от лайка ще отслаби болките. Ефектът не идва така бързо, както ако пиете хапче против главоболие, но при редовен прием на чая въздействието е трайно, при това по един напълно безопасен и безвреден начин.

При главоболие от напрегнатост, умора или стрес е добре да завършите тежкия ден с ароматна вана. Обогатете топлата вода с 5-6 капки лавандулово и 12 – лайково масло, и се потопете за десетина минути. Ако нямате вана – направете си процедура само за ходилата, като използвате същите масла.

Понякога е достатъчно да масажирате слепоочията си с 1-2 капки масло от лайка.

Почистване на лице и натурална козметика

Всеизвестен е най-сигурният и лесен начин за почистване на лицето: парна баня, задължително с лайка. Изпълнението е простичко: подходящ съд с гореща вода, над който да наведете лицето си и да прекарате няколко минути, покривайки главата си с хавлиена кърпа. Парната баня разширява порите и позволява лесно да се освободи кожата на лицето от мъртви клетки, задържани мастни секрети и нечистотия. Така подготвеното лице лесно се почиства и от досадните комедони, т.е. черни точки.

При почистване на лицето винаги има риск от локална инфекция, затова е хубаво в стоплената вода да се пуснат 1-2 супени лъжици сушена лайка. Парите едновременно отпускат и разширяват порите и в същото време действат благодарение на лайката антисептично. Така не се допуска проникването на патогенни микроби и инфекция.

Домашната или готова козметика с екстракти от лайка има доказан антисептичен ефект; такива кремове, тоалетни млека и лосиони действат успокояващо при проблемна кожа (hera.bg).

При безсъние

Вечерната чаша чай от лайка е по-добро решение от таблетката сънотворно. По-сигурно е действието на вълшебната лайка, ако това ви стане навик и ако в рамките на деня приемате по още една или две чаши от същия чай. Без да губите тонуса си – ще се радвате на избистрено съзнание, позитивна нагласа към проблемите и готовност да действате без паника и тревога. При балансирани емоции и психика съзнанието и физиката са подготвени без проблеми да направят прехода към състояние на сън само след чаша чай от лайка (lechenie.bg). Вършат работа и стандартните филтър-пакетчета, но е по-добре да запарвате по една чаена лъжичка суха билка на чаша вряла вода.

За руса коса (изсветляване)

Ефектът на изрусяване с лайка също е познат от поколения: става дума за постигане на приятен златист нюанс, който е резултат от окисляващото действиео на лайковите екстракти (ezine.bg). Ако сте с естествено тъмна коса, не очаквайте да се превърнете в искряща блондинка само с помощта на билковата отвара. Тя наистина освежава и подчертава златистата гама, но само при светли или бели коси. Някои специалисти в материята препоръчват добавяне на лайковите запарки и отвари за коса листа от бреза, глицерин, куркума, мед. Идеята е светлите нюанси да се стабилизират, а косъмът да не се изтощава, да е подхранен.

Ето най-простата рецепта за изрусяване на косата с лайка: за нея ви трябват само 300 мл вряла вода и пакетче от 100 г суха лайка. Заливате и оставяте да се запари за един час. Сетне запарката се прецежда през двойна марля и билковата маса се изстисква хубаво към течността. Прецежда се още веднъж и се нанася върху косата. Завива се с дебела кърпа и се оставя поне за час или да изсъхне. Изплаква се обилно. Траен ефект може да се постигне при редовно изпълнение на процедурата. Някои специалисти препоръчват да се приготви по-слаба запарка, с която косата да се обработва всеки ден без изплакване.

Дайте мнение и Вие тук!

При колит и синдром на раздразненото дебело черво

В народната медицина терапията с лайка е един от често препоръчваните и прилагани начини за справяне с чревни проблеми – включително колит, възпаление на дебелото черво (zdraventer.com). В зависимост от характера на проблема и общото здравословно състояние на болния човек може да свърши работа и редовният прием на обикновен чай или запарка от лайка. В по-сериозни ситуации, когато е налице хроничен проблем с болезнени спастични пристъпи, работата е по-сериозна, но лековитата лайка отново е в състояние да помогне със своето противовъзпалително, обезболяващо и успокояващо действие. Ето една примерна рецепта от няколко билки, сред които на нашата лайка е отредена една от водещите роли:

Противовъзпалителният ефект на билката лайка се дължи на компонента хамазулен. Неговият жевот обаче е кратък, затова всякакви чайове и запарки трябва да се изпиват веднага след приготвянето. Така например най-лесното при колит е да се залее една супена лъжица лайка с 200 мл вряла вода и след половин час да се прецеди и изпие.

По-траен продукт е студеният извлек (zdravnitza.bg). Приготвя се така: 10 чаени лъжички от билката се заливат с половин литър студена вода и след 8 часа сместа се прецежда. Течността се изпива на глътки за два дни. Добре е лайкова отвара или извлек да се приема 15 минути преди хранене.

Как се излекувах от колит. Банани, хомеопатия. Какво да сготвим?

При болки в ставите

Понякога проблемите в ставите причиняват болки, които се дължат на спазми на мускулите в съседство. Чай или извлек от лайка може да помогне, като отпусне мускулатурата и освободи болката от напрежението (bgbilka.com).

Истинско облекчение при болки в ставите доставят билковите вани с лайка. Във водата за вана се добавя прецедена запарка от 100 г сух цвят и 300 мл гореща вода – кисне половин час. Друг вариант е билковата възглавничка – торбичка от лен или дебел памучен плат се пълни със сух цвят, затопля се на сух тиган и се поставя като компрес върху проблемната става.

Същата работа вършат няколко капки етерично масло от лайка. Може да си приготвите и билково масло, като напълните шише от кафяво стъкло с цвят от лайка. Заливате със зехтин екстра върджин и оставяте на светло за 2-3 седмици. Прецеденото масло върши чудесна работа като масажно – разтривайте с него болните стави и ще усетите облекчение.

Болки в ставите на краката, ръцете и другаде. Лечение с терапии, лекарства, народни методи

Смрадлика и лайка при вагинални и други гъбички

При вагинална инфекция или гъбички е най-добре да се изпълняват препоръките на лекар, но не вреди ако паралелно се правят промивки с билки. Става дума само за външни промивки, при които се използва отвара или запарка от лайка и/или смрадлика. Добре е да не се забравя, че антисептичните и противовъзпалителни свойства на лайката са “живи” само няколко часа след приготвянето на разтворите (blitz.bg), докато тези от смрадлика са по-трайни. Ако използвате смес от смрадлика и лайка приемете, че полезното действие на течността няма да е дълготрайно и трябва да се възползвате от него много бързо.

Наивно е да се очаква, че единствено с отвара от лайка можете да се справите с вагинална гъбична инфекция, но със сигурност тя ще ви донесе облекчение.

Жабурене

При възпаления на венците, афти, тонзилити и фарингити – болно гърло, жабуренето и гаргарата с лайка съдействат за овладяване на възпалителните процеси (birchood.com). Запарката за гаргара и жабурене се прави, като се залее суха лайка с вряла вода – една чаена лъжичка билка за 100 мл вода. Оставя се да кисне половин час и се използва. Жабуренето при кървящи и възпалени венци стяга проблемната тъкан, ограничава кървенето и обезболява, блокира възпалителните процеси. За да има ефект, жабуренето се прави 5-6 пъти дневно по 2-3 минути. Облекчението идва още след първите 2-3 дни. За да се овладее проблемът напълно, тази терапия трябва да продължи поне 10 дни. Ако е необходимо – и повече.

Лайка със сода за хляб при болки в гърлото

Възпаленото гърло отрано дава сигнали, че нещо не е както трябва. Ако уловите проблема в тази ранна фаза, ще се справите с него без медикаменти. Достатъчно е да се погрижите за инхалации с лайка и хлебна сода, или за гаргара със запарка от лайка и отново с добавена хлебна сода (framar.bg).

Запарката за гаргара се приготвя от една супена лъжица билка и 250 мл вряла вода. 10-15 минути след заливането запарката се прецежда, прибавя се чаена лъжичка сода бикарбонат и в продължение на пет минути се прави гаргара. След това в продължение на 2 часа най-малко не трябва да се яде и пие нищо.

Домашни капки за нос с мед

Лековитата лайка е подходящ материал за приготвяне на домашни капки за нос. За тях ни трябва супена лъжица лайка, която заливаме с 50 мл вряла вода. Оставяме да престои, докато изстине. След това прецеждаме внимателно; капките са готови, след като прибавим и малко количество чист пчелен мед. Слагат се по 4-5 пъти дневно, 1-2 капки в ноздра са достатъчни. Подходящи са и за малки деца, но след консултация с педиатър – не е изключено при тази потребителска група да се проявят алергични реакции (hera.bg).

Гаргара против кашлица

Запарката от лайка е и добро средство за спасение от кашлица. Ако редовно си правите гаргара с лайкова запарка, приготвена по класическата рецепта, това ще ви спести приема на по-сериозни лекарства и бързо ще се възстановите. Най-добре е да запарите супена лъжица лайка с 200 мл вряла вода и след половин час добре да прецедите получената течност. С нея промивайте гърлото чрез гаргара 3-4 пъти на ден. Няма да сгрешите, ако сложите повече от билката, но не приготвяйте големи количества – запарката се приготвя лесно и не пречи да си имате прясна за 30 минути два пъти дневно.

С лимон за отслабване

Има различни варианти за използване на чай от лайка в програми за редукция на килограмите. Самата лайка не топи килограми, но ако се пие чай преди хранене, това намалява консумацията като в същото време се поддържа добро състояние на стомашната и чревната лигавица. Съществуват предложения за диети, при които се приготвят коктейли от голямо количество лимони и запарка например от пакетчетата в пет кутии чай филтър от лайка.

Ето нещо по-простичко: половин лимон се реже с кората на кубчета и се залива с чаща горещ чай от лайка. Приготвянето става вечерта – запарката се оставя да пренощува, на сутринта се прецежда. Течността се изпива на гладно, изяждат се парченцата лимон и едва тогава се закусва. Това се изпълнява пет дни, почива се два и отново следват пет дни на диета с лайка и лимони. Твърди се, че тя гарантира плавно отслабване с три килограма на месец (sibir.bg).

Може ли при бременност?

Няма еднозначен отговор на този въпрос. По принцип лайката в подходящи концентрации и дози може да изиграе успешно ролята си на антисептично средство, дезинфектант и обезболяващо-противовъзпалително. Това помага при стомашен дискомфорт и болки в стомаха, метеоризъм, запек. Същевременно тази билка въздейства върху хормоналния баланс и може да отключи рискови състояния с маточни контракции. По тази причина обикновено продуктите с лайка се разрешават след третия месец на бременността, но в умерени количества (altervista.org). Лайка обаче може да се използва при простуда – в домашни капки за нос, като материал за инхалации. Не е забранена и козметиката с лайка – в кремове и лосиони, в отвари за поддържане на руса коса.

Видове лайка

Сред множеството разновидности на билката лайка най-популярни са т.н. римска лайка (Chamaemelum nobile, Roman chamomile), както и германската (Matricaria recutita, German chamomile). Различават ги по-скоро специалистите, а за широкия кръг потребители са на практика едно и също растение. Германската лайка все пак е повече използвана заради богатото си съдържание от етерични масла – именно в тях е силата на билката лайка като лековито растение (plevelovud.com.

Масло от лайка – цена и приложение

Масло от лайка може да се купи от аптеките – флаконче от 5 мл струва десетина лева. То може да има много широко приложение, ако ви е спестена лайковата алергия. Прилага се при главоболие и мигрена, тревожни състояния, раздразнителност, депресии, безсъние, при простуди със засягане на гърлото и носната лигавица, неврози, кожни заболявания – обриви, лишеи, рани, при мускулни болки и хемороиди, при болезнен цикъл и др.

Преди да предприемете лечение с масло от лайка е наложителна лекарска консултация. Може да се използва като материал за ароматерапия, за инхалации и масажи – в съчетание с базови масла като студено пресован зехтин, бадемово масло, кайсиево масло. Маслото е подходящо за лечебни вани (framar.bg). За разлика от самата билка, маслото от лайка не се препоръчва за бременни.

Парна баня

Как се прави парна баня с лайка? Две супени лъжици или две филтър пакетчета от билката се оставят да поврат пет минути; съдът се отдръпва от огъня. Излитащата пара е “агентът”, който ще омекоти кожата на лицето и ще отвори порите й. Постойте наведени над парата 5-6 минути с хавлиена кърпа на главата. След това се отдръпнете и наплискайте лицето със студена вода; застанете пак над парата за 2-3 минути – готово! Ако по кожата има запушени пори или черни точки, по-добре не ги изстисквайте, а обтрийте с памуче, потопено в хлебна сода. Наплискайте обилно с вода. Ролята на вашата лайка тук е да предотврати инфекции и локални възпаление, тъй като е чудесен антисептик (kozmetikata.com).

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или след хранене? Ойлесен по-добър ли е?

Вигантол (Витамин Д). По колко капки за възрастни се вземат?

Мнения за Вигантол. По колко капки за възрастни? Как се приема Витамин Д, преди или …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *