болка в крака
Внезапната болка в крака може да е тревожен знак, че правите тромбоза

Запушен кръвоносен съд на крака. Без лечение тромб може да ви убие!

Какво е запушен кръвоносен съд на крака (тромб)? Запушване на вени – симптоми и лечение.

В живота си често изпитваме болка и неведнъж се колебаем – да търсим ли лекар или тревогите ни са напразни. Лекарите настоятелно съветват всяка жена, която изпитва болка в крака и едновременно с това забелязва оток или петно от кръвоизлив, незабавно да се консултира с медик. Накратко ще разкажем какво се случва в резултат на подобно запушване и ще дадем линк към подробна публикация за лечението на тромбофлебит. В него е истинската опасност.

Изброените симптоми нерядко са показателни за тромбоза на дълбоките вени, обясняват от medikforum.ru. Само преди седмица в САЩ внезапно почина 36-годишната звезда на “Американски идол” – Майкъл Джонс. Според най-правдоподобната версия смъртта на Джонс е настъпила в резултат на запушване на кръвоносен съд от тромб. Наскоро Джонс си навехнал глезена и изпитвал адска болка в крака, заради която отишъл на лекар. Докторът го прегледал, изписал му болкоуспокояващи и го отпратил вкъщи. Ден по-късно певецът издъхнал.

Може надълго и нашироко да се коментира как е възможно един здрав и пълен с живот човек така внезапно и глупаво да умре. В случая неговата болка в крака е била свързана с тромбоза на дълбоките вени. Тя се наблюдава в различни възрасти, но повече в напреднала, и се случва по-често на жени. Тук няма никакво значение дали човекът боледува от нещо или е напълно здрав.

Тромбозата на дълбоките вени се развива в резултат на продължително заседяване – например при самолетни полети или дълъг път с влак и автобус. Увреждането на вени може да е резултат от счупване, навяхване на крайник или след операция. Рискови фактори са също пушенето, затлъстяването, бременността и приемът на орални контрацептиви. В доста случаи за проблема сигнализира специфична болка в крака.

При навреме потърсена помощ и точна диагноза образувалият се тромб може да бъде отстранен оперативно. Нерядко обаче описаната болка в крака се понася, неглижира се, а това се оказва фатално. Образуваният в дълбоките вени тромб се откъсва и пътува по съдовата мрежа. Животозастрашаващо е състоянието, когато тромбът запуши артерия, снабдяваща белите дробове с кръв. Това състояние е познато като белодробна емболия.

Проблемният съсирек обикновено се формира в бедрата или долната част на крака. При почувствана болка в крака пациентът може да се погрижи за лекарски преглед. Ако например забележите оток на крака и почувствате болка или напрежение, особено при ходене пеш или в изправено състояние, животът ви е застрашен. Опасно е и тогава, когато някъде по крака ви се появи тъмночервено петно, болезнено при докосване.

Дайте мнение и Вие тук!
болка в крака
Внезапната болка в крака може да е тревожен знак, че правите тромбоза

Освен болка в крака, особено ако сте жена, следва да ви разтревожи и промяната в начина, по който дишате. Настъпващата белодробна емболия може да се разпознае по задушаването, болката при поемане на въздух или кашлицата с кръв. В такъв случай викайте спешна помощ и се молете тази помощ наистина да пристигне спешно при вас. Не разчитайте, че нещата са невинни и ще минат сами, когато изведнъж усетите силна болка в крака.

Вижте и ТОВА:

Тромбофлебит: ефективни методи за лечението му

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се взема детралекс?

Как се пие детралекс – срещу хемороиди и разширени вени

Обичайното лечение с детралекс. При хемороиди. При разширени вени. При менструация. При бременност. При бодибилдинг. …

3 Мнения

  1. Добър ден.
    При една от разходките си миналия месец получих силна пареща болка в прасеца на левия крак при прескачането на едно дълбоко дере разтежение на мускула. Първите дни имах
    оттичане и твърд мускул на прасеца отзаде. Мислех че от самосебе си ще ми мине но вече втора седмица над 15 дни
    никакво подобрение? Направиха ми рентген нямам счупване
    .Мажа го с Dolgit krem. Друго не съм ползвал но взех да се притеснявам защото нямам подобрение и почти едвам стъпвам.

  2. Симеонова

    И аз така подцених едно такова състояние, и когато ми отече целият крак потърсих спешна помощ в болница ! Оказа се тромбоза 2 степен, спешни мерки и Бог да е с мен ! Сега пия хапчета, нося еластичен чорап! Никога не съм имала вени по краката,но ето на !!! Вземайте настоятелни мерки хораа !!!!!!!!!!!

  3. Красимир

    Имам тромб в прасеца, под коляното, 40 дена пия лекарства ,нося еластичен чорап но не минава—навярно операция се налага

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *