Аспиринът – споровете „за и против“ продължават

За и против: Аспирин: Това е най-използваното и най-обругаваното лекарство. Може би защото е евтино? Вижте споровете, които се водят около него и някои ценни факти.

Изпитвате вина за изядените от вас мазни и калорични храни по време на празниците. Питате се как ли въздействат върху артериите ви, покачил ли се е драстично холестеролът?

Не си разваляйте настроението, защото чудодейното хапче, което може да спаси живота и здравето ви, навярно се намира във вашата домашна аптечка. Това лекарство е обикновеният аспирин – стогодишният евтин лек, който може да предпазва от инфаркт и мозъчен удар, от тромбози и още редица заболявания.

Само не бива да забравяте да го вземате.

Невзрачното бяло хапче е едно малко чудо.

На учените им е известно, че взимането на един аспирин на ден предпазва от инфаркт. За съжаление мнозина са тези, които не спазват тази препоръка. Струва им се, че аспиринът е много обикновен, и предпочитат скъпите илачи, защото им придават по-голям имидж. В очите на хората аспиринът е твърде старомоден за нашето високотехнологично общество. Тази представа е напълно погрешна.

Поради това се оказва и убийствена за хиляди хора според сърдечния хирург д-р Едуард Бърк. Според британския специалист, както и според множество световни светила в медицината, взимането на един аспирин на ден съкращава риска от инфаркт.

Вероятността пада с 30% благодарение на аспирина. При проучване на 22 хиляди мъже лекари, които са вземали по един аспирин на ден, рискът от получаване на инфаркт пада с невероятните четиридесет и четири процента.

Намалява вероятността от сърдечносъдови заболявания.

Най-голям е ефектът, който се забелязва при жените. Едно забележително проучване се прави през 1991 г. в Харвардския медицински институт. То показва, че жените, които вземат от 1 до 6 аспирина на седмица, са намалили риска от инфаркт с 30 %.

Възстановява при инфаркт.

Аспиринът е животоспасяващ медикамент при подобна ситуация. Взимането на половин хапче аспирин веднага след получаване на инфаркт намалява вероятността от смъртоносен изход с 23 процента.

Защита от инсулт.

Две сериозни изследвания на канадски учени показват, че с взимането на аспирин ежедневно вероятността за получаване на мозъчен удар намалява наполовина. А именно от това заболяване всяка година умират половин милион американци, а сред българите инсултът е причина за високата смъртност и в средна възраст.

Понижава риска от рак на дебелото и правото черво.

Противораковите свойства на аспирина са свързани със способността му да блокира ензима СОХ-2, който пък от своя страна е свързан с възпалението и болката. До този извод са стигнали американски учени в хода на две мащабни изследвания на хора в САЩ, съобщи АфП. Ръководител на екипа от учени е доктор Андрю Чен, професор по медицина от Харвардския университет.

Дайте мнение и Вие тук!
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

В хода на изследванията учените тръгнали от известния фактор, че аспиринът, в качеството си болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, блокира действието на ензима СОХ-2. Същият този ензим се съдържа в голяма част от туморите на правото и дебелото черво и следователно въздействието на аспирина върху ензима може да намали риска от рак на дебелото и правото черво.

Двете мащабни изследвания, на базата на които специалистите са направили извода си, са извършени сред 120 000 медицински сестри и сред 50 000 души, работещи в сферата на здравеопазването в САЩ. С 25 процента по-малък бил рискът от рак на дебелото и правото черво сред онези от участниците в изследванията, които взимали най-малко по две таблетки от 325 милиграма два пъти седмично, установили учените.

Учените подчертават, че аспиринът намалява риска от злокачествени тумори.

Призивът е: Не го пренебрегвайте!

На проведен научен симпозиум на Американската сърдечна асоциация в Орландо, Флорида, бяха представени шокиращи доказателства за това как често медиците пренебрегват тази нескъпа, но ефективна терапия, която може да спаси десетки хиляди живота годишно. Според присъствалите специалисти съобщенията за аспирина не направили голямо впечатление, защото на повечето от кардиолозите отдавна им е известна ползата от лечението с аспирин, както и профилактичната му функция при сърдечни заболявания.

Странното е, че повечето от тях не го предписват, а препоръчват скъпи и малко ефективни медикаменти. Защо ли?

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Menstrualni Bolki 01jpg

Облекчаване на менструални болки и повторно кървене след цикъл

Кървене след цикъл и постоянно зацапване в предменопауза. Облекчаване на менструални болки без цикъл. Бабини …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *