инфаркт и инсулт
Как да се предпазим от инфаркт и инсулт?

Хранене за възстановяване след инсулт или инфаркт. И също за предпазване от тях

Водещи научни екипи в света доказват, че някои храни – плодове и зеленчуци, действат идеално за възстановяване от инфаркт и инсулт.

Това действие е сравнимо с медикаментозното, уверяват от kp.ru. Немалко кардиолози съветват да се интересувате за здравната си профилактика не в аптеката, а в зеленчуковата градина! По-долу вграждаме и страхотно видео на руски, което изяснява цялостната картина на диетата и храненето при прекаран инсулт или инфаркт. Както за възстановяването от тях, така и за предпазването и профилактиката.

Кои храни всъщност могат да намалят риска от инфаркт и инсулт? Ето примерен списък на десетте най-ефективни:

На първо място е магданозът

Една супена лъжица дневно регулира гарантирано артериалното налягане и хипертонията е под контрол. Биоактивните съставки на тази велика подправка укрепват малките кръвоносни съдове – капилярите, подобряват сърдечния тонус и са добро средство против инфаркт и инсулт. Ако вкусът на магданозения сок не ви харесва – смесвайте го с ябълков, правете коктейли с моркови и целина. При възпалени бъбреци обаче сокът от магданоз е противопоказен.

Втората позиция е за пресните картофки

Колкото по-сладки ви се струват те, колкото по-наситен е цветът на кожицата им, толкова повече каротиноиди съдържат. Това са естествени антиоксиданти, които предпазват сърцето и кръвоносната система от свободните радикали. Пресните картофи съдържат и много калий, което е добър признак при профилактика срещу инфаркт и инсулт. Включвайте картофи в менюто си, ако страдате от отоци и вземате диуретици. Избягвайте да ги пържите: най-добри са запечени или варени с кожицата.

Исхемичен мозъчен инсулт: Критични дни. Хеморагичен и др. видове.

Следват доматите

Съдържат много калий и магнезий, но това не е най-важното. Зрелите слънчеви домати са “бомба” от ликопин; този великолепен ингредиент съдейства за овладяване на хипертоничните пикове. Доматеният сок е чудесно средство за предпазване от инфаркт и инсулт; действа оздравяващо при глаукома и предотвратява слънчеви изгаряния.

Кайсии

Успокояват сърдечната дейност, неутрализират състоянията на аритмия. Фруктовата захар в тези плодове подобрява мозъчното хранене и блокира хипоксията – недостиг на кислород в тъканите. Освен че предпазва от инфаркт и инсулт, кайсията насърчава отделянето на излишни течности от организма. Тъй като този плод е доста сладък, с него не бива да се прекалява – достатъчни са 2-3 плодчета дневно.

Малини

Не ги свързвайте единствено с дъхавото сладко, което помага при зимните настинки! Пресните плодове чистят кръвоносните съдове от холестериновите плаки и по този начин предотвратяват запушването им, т.е. инфаркт и инсулт. Смята се, че тези плодове са естествен аспирин, тъй като имат високо съдържание на салицилова киселина. За подобрен тонус на съдовете и профлактика срещу инфаркт и инсулт е достатъчно да похапваме през сезона половин чаша плодове на ден. Не го правете на гладно, за да нямате стомашни проблеми! За предпочитане е малините да се ядат натурално, а не с добавки от йогурт, сметана или сладолед – това намалява полезното им въздействие.

инфаркт и инсулт
Магданоз и чесън борят инфаркт и инсулт!

Боровинки

Кой не знае за силата на боровинките, когато става дума за здрави очи! Но активните им съставки – антоциани, са не по-малко важни и за сърдечно-съдовата система. Те стимулират ръста на нови капиляри и насищането на кръвта с кислород; консумацията им е чудесна профилактика срещу инфаркт и инсулт.

Дайте мнение и Вие тук!

Спанак, лапад, киселец

Тези зелении буквално пришпорват сърдечно-съдовата система да функционира енергично и пълноценно благодарение на киселинните си съставки. За предпочитане е консумацията в сурово състояние – термичната обработка съсипва органичните киселини и ги превръща в тежки, ненужни и дори вредни компоненти. Сготвените зелении често са сочени като причинители на бъбречни проблеми, включително като една от причините за бъбречно-каменна болест. Пресните зелени листа обаче са отличен продукт в храненето, предотвратяващо инфаркт и инсулт.

Лечение на инсулт в домашни условия и рецепти за възстановяване

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Червено грозде

Бариера срещу инфаркт и инсулт благодарение на високия процент биофлавоноиди. Те забавят окислителните процеси в организма и поддържат тонуса на кръвоносните съдове, не допускат образуването на тромби.

Чесън

Това вълшебно растение насърчава образуването на алицин – вещество с мощно стимулиращо въздействие върху кръвоносните съдове. Като профлактично средство е добре да се употребява редовно, за да предотврати успешно инфаркт и инсулт. Диетолозите съветват чесновите скилидки да се подготвят за консумация смачкани в дървено хаванче или преса, не и нарязани на парченца с нож.

инфаркт и инсулт
Как да се предпазим от инфаркт и инсулт?

Джинджифил

Тази популярна подправка съдържа капсаицин – фермент, който стимулира кръвообращението, предотвратява спазми на кръвоносните съдове и сърдечния мускул, облекчава хипертонични пристъпи и главоболие. Ясно е, че няма нужда да прилагате наведнъж всичките десет “инструмента” от природата за профилактика срещу инфаркт и инсулт. Избирайте най-достъпните от тях според сезона и джоба си, но го правете редовно!

Упражнения за възстановяване на говора след инсулт. Нужда от логопед

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *