здравето
Здравето понякога зависи от неща, за които не си даваме сметка

Ето кои банални навици подкопават здравето ни!

Милиони хора всеки ден извършват действия, които са им навик и за които не се замислят. Медиците предупреждават: сред баналните действия и ритуали има такива, които с течение на годините сериозно подкопават здравето!

здравето
Здравето понякога зависи от неща, за които не си даваме сметка

Сред автоматизираните действия и простички навици, които увреждат здравето, експерти на medikforum.ru обръщат внимание върху следните:

* Почистване на зъбите веднага след хранене. Звучи странно – но ето какво е обяснението. В устната кухина все още има компоненти, които съдействат за изтъняването на зъбния емайл – особено ако храненето включва плодове и зеленчуци. За да се съхрани здравето на зъбите, е най-добре почистването да се прави около 40 минути след храненето. Тогава калцият, който се съдържа в слюнката, вече е въздействал върху здравината на емайла. Непосредствено след приключване на храненето е добре просто да изплакнем уста.

* Отварянето на прозорци. Наистина – трябва да дишаме чист въздух в затворените домашни помещения. Но ако проветряваме в момент, когато на метри от нас бучи интензивен трафик, в стаите ще нахлуят изгорели автомобилни газове. Доказано е, че подобен тип замърсяване на въздуха причинява главоболие, а в дългосрочен план рискът за здравето са сърдечни заболявания и рак. При подобна ситуация е добре да се обменя въздухът чрез съответна програма на кондиционер или да се избере такъв час, в който трафикът е най-слаб.

* Претопляне на храната в микровълнова фурна, в пластмасов съд. Фталатите, които се съдържат в пластмасата, при това положение попадат в храната. Вредата за здравето е сериозна: негативно отражение върху качеството на спермата или провокиране на хормонален дисбаланс. Лекарите препоръчват при подобни случаи храната да се запазва топла в термос или претоплянето да става в стъкло и порцелан.

Дайте мнение и Вие тук!

* Шофиране след лека почерпка. Известно е, че дори концентрацията на алкохол в кръвта да е само 0.01 %, рискът от катастрофа е по-висок с 46%. Най-добре за здравето и живота е в такова състояние изобщо да не се шофира – това се знае. Но ако по някаква причина все пак се налага, задължително добре да се похапне.

* Проверка на електронната поща или сърфиране в нета преди лягане. Според експерти работата с компютър след 21 часа води до това, че на следващия ден човек се чувства слаб и изтощен. Системният недостиг на сън и превъзбуждането на мозъчни центрове преди лягане вреди много сериозно на здравето: това може да се окаже причина за исхемичен инсулт и преждевременна смърт!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *