косопад на петна
Алопеция ареата (Alopecia areata) е вид автоимунно заболяване, при което имунната система започва да атакува космените фоликули, в резултат на което се появява косопад на петна

Косопад на петна при жените и мъжете. Какво да правим при частично оплешивяване?

Алопеция ареата (Alopecia areata) е вид автоимунно заболяване, при което имунната система започва да атакува космените фоликули, в резултат на което се появява косопад на петна

Това е третата най-разпространена причина за загуба на коса, като средно двама на сто човека страдат от неприятното състояние. Заболяването се проявява и при двата пола, но не е заразно, макар че точната причина за появяването му все още не е напълно изяснена от медицината.

Факторите, които могат да доведат до поява на неприятния косопад на петна, са: генетична предразположеност (при 10 – 20% от засегнатите), наличие на антитела, атакуващи ендотелните клетки на капилярите в космения булбус, слаб имунитет, възпаление на щитовидната жлеза, хронични инфекции, стрес и др.

Алопеция ареата започва с няколко обезкосмени кръговидни полета, локализирани най-често по главата, а в по-редки случаи и по други окосмени области на тялото. Обезкосмените участъци се увеличават в рамките на няколко седмици и е възможно отново да се окосмят след около половин година. Неприятният косопад на петна протича хронично, като обострянията и ремисиите могат да продължат години наред.

В по-редки случаи е възможно заболяването да засегне и ноктите, в резултат на което те губят блясъка си, изтъняват, стават чупливи и се покриват с надлъжни цепки и точковидни хлътвания.

Болестта има общо четири стадия: I стадий – засегнати са до 30% от скалпа, II стадий – засегнати са  30% от скалпа, III стадий – целият скалп губи окосмяването си, IV стадий – пълна липса на окосмяване по тялото.

косопад на петна
Алопеция ареата (Alopecia areata) е вид косопад на петна

Диагнозата се поставя чрез директен оглед на засегнатите участъци, кръвни тестове, проба от поразените области или кожна биопсия.

Дайте мнение и Вие тук!

Алопеция ареата: Лечение и колко време трябва за целта?

Лечението при поява на косопад на петна се провежда от опитен дерматолог и може да бъде локално (кортикостероиди, разредена оцетна киселина, динитрохлорбензол, миноксидил) или общо (кортикостероиди, психотерапия, поливитамини, физиотерапия, ПУВА-терапия, акупунктура, носене на перука, хирургична терапия.

Кръгов косопад. Домашно лечение на окапване (опадане) на косата на петна и кръгове

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

кръгов косопад на петна алопеция

Кръгов косопад. Домашно лечение на окапване (опадане) на косата на петна и кръгове

От заболяването страдат 2% от населението в света

2 Мнения

  1. Чемериката е билка номер едно срещу косопад. Към нея ще добавя репей, коприва, розмарин. Ползвам няколко продукта с тези билки – шампоан, маска и билков концентрат. Продуктите са номер едно за мен и то на ниска цена, защото съдържат тези билкови екстракти, които изброих, а те виреят у нас. Цената е 24 лв

    По форумите и блоговете често срещам положителни коментари за шампоана.

  2. Къде може да ги открием

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *