подуто коляно
Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед.

Преумората води до подуто коляно

Aко имате подуто коляно, консултирайте се с травмотолог и си дайте почивка

Подуто коляно може да се появи заради периодичен оток, причинен от преумора. Специалистите го охарактеризират с набирането на повишено количество ставна течност в ставната кухина. Проблемът може да бъде съпътстван и от други допълнителни усложнения, които ще са от значение за консултацията при травматолог. Следете дали отокът на коляното не е съпроводен с други признаци като болка, зачервяване и температура.

Следващата стъпка са изследванията, които да установят точната контузия. Ще трябва да се подложите на рентген, скенер и магнитен резонанс. Кръвна картина и ревматологични проби също са сред опциите. Крайният резултат ще даде яснота какво лечение ви предстои и към кого ще трябва да се обърнете – ортопед, ревматолог, инфекционист…

подуто коляно
Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед.

В много от случаите преумората е основния фактор за подуто коляно и в такива ситуации на помощ ще ви дойде ортопедът. При добро развитие на нещата ще се разминете само с противовъзпалителни и хрущялоподдържащи медикаменти, както и с физиотерапия. Съществува опасност обаче травмата да е по-сериозна и тогава може да се наложи артроскопска или друга оперативна интервенция.

Дайте мнение и Вие тук!

Може да си окажете първа помощ при подуто коляно, използвайки лед. Той ще намали възпалението, но не го използвайте за повече от 20 минути, тъй като рискувате да си увредите нервите и кожата. Парната баня и масажът също са препоръчителни средства срещу възпалението.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Кои са добрите хапчета за оток на краката.

Хапчета за оток на краката. Сваляне на оток на глезена (бърз лек)

Кои са добрите хапчета за оток на краката. Бърз лек за сваляне на оток на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *