контактен дерматит
Често срещаният контактен дерматит представлява форма на екзема, предизвикана от по-продължителен контакт на кожата с определени химични вещества

Какво представлява неприятният контактен дерматит?

Често срещаният контактен дерматит представлява форма на екзема, предизвикана от по-продължителен контакт на кожата с определени химични вещества

Броят им надвишава 2000, като към тях се отнасят метали и метални соли, полимери, каучук, медикаменти, козметични продукти, сапуни, растителни и животински продукти, детергентни повърхностни покрития, торове, пестициди и др.

В определени случаи дори честото миене на ръцете може да доведе до контактен дерматит.

Около 5% от световното население страда от този неприятен кожен проблем, като жените в млада и средна възраст са много по-често засегнати, отколкото мъжете.

Самите причинители на състоянието – т.нар. алергени, са много разнообразни, като степента на дерматита зависи от конкретното химично вещество и от реактивността на организма.

За да се установи точният причинител, се използват специални тестове с лепенки, съдържащи определени алергенни вещества, които се поставят на гърба за срок от 48 часа. В случай на алергична реакция се появяват специфични червени пъпчици, което може да се случи и след 3 – 5 дни.

Неприятният контактен дерматит може да бъде алергичен и неалергичен (протичащ по иритативен и дегенеративен път).

Алергичният контактен дерматит възниква след повторен контакт с определен алергичен агент. Сред най-честите алергени са различни професионални фактори – живак, урсол, формалин, перилни препарати, козметични продукти, антибиотици, колани, чорапи и други.

Лечението започва с откриване и отстраняване на алергичния агент и преустановяване на контакта на кожата с него. Веднага след това започва лечение с антиалергични и противовъзпалителни препарати, кремове с кортикостероиди, охлаждащи компреси.

Иритативният контактен дерматит най-често се причинява от много силни киселини и основи, сапуни, газове и детергенти (синтетични миещи средства). Състоянието се проявява още след първия контакт с химичното вещество и протича много остро, докато не бъде преустановено въздействието му.

Дайте мнение и Вие тук!

Самите изменения са в местата на непосредствен контакт и се проявяват под формата на зачервяване, оток и мехури, съпътствани много често и от локална болка.

контактен дерматит
Контактен дерматит е вид екзема, предизвикана от контакт на кожата с определени вещества
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дегенеративният контактен дерматит се причинява от многократно дразнене на кожата от киселини, основи и някои други химични вещества, но в по-ниски концентрации.

Първоначално се нарушават защитните функции на кожата, а впоследствие настъпват възпалителни и дегенеративни изменения по цялото тяло.

За да се сведе до минимум рискът от поява на контактен дерматит, е нужно да се спазват трудовите санитарно-хигиенни норми, да се употребяват защитни ръкавици и да не се използват продукти с неизяснен произход.

Вижте и ТОВА:

Чувствителна кожа при допир. Причини за болка

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Чувствителна кожа на допир

Чувствителна кожа при допир. Причини за болка

Когато имаме чувствителна кожа при допир. Какво се прави при болезнена кожа с повишена чувствителност. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *