дамски душ със смрадлика вагинални гъбички промивка
Как се прави дамски душ със смрадлика или още как се лекуват вагинални гъбички чрез стабилна промивка

Промивка със смрадлика при вагинални гъбички, дамски душ

Билката смрадлика е ефикасно средство срещу вагинални гъбички, но не и крайно решение на проблема

Aко бъдете “посетени” от вагинални гъбички, визитацията в гинекологичния канинет е просто неизбежна. Докато успеете да се доберете до там, все пак може да прилагате някои домашни рецепти за овладяване на проблема и забавянето на усложнението му. Смрадликата е може би най-доброто антимикробно средство в подобен случай.

Промивките срещу гъбичната инфекция може да се правят само външно.

Смрадликата е едно от най-популярните растения, които са приложими в гинекологията и в частност срещу вагинални гъбички. Позната е още под името тетра или кукуч. Откриването й не е толкова трудно – има я по всички сухи и каменисти места, както из храстите по ниските склонове на предпланинските райони. Може да я откриете и в билкарски магазини.

Научно доказано е, че листата на смрадликата са пълни с дъбилни вещества, етерични масла и други полезни съставки. Точно заради това действието им върху човешкия организъм е затягащо и противовъзпалително.

Когато правите бани срещу вагинални гъбички, трябва да изварите 50 грама от билката в 2 литра вода за около 15-20 минути. Няма определена дозировка и може да се подмивате по няколко пъти на ден. Изключително ефикасно средство е и няма да бъдете подведени от въздействието му.

Смрадликата обаче не е финално решение за проблема ви, а може да се използва за временно облекчаване на дискомфорта и досадния сърбеж. При първа възможност посетете гинеколога и започнете лечение по негово предписание.

Лечебни свойства на билката смрадлика (тетра)

Билката смрадлика е едно от лечебните растения, използвани най-активно от народната медицина и препоръчвани с охота от науката. Това е доказан антисептик; успешно овладява възпалителни процеси и действа кръвоспиращо.

Има предимно външно, но и вътрешно приложение: практикуват се отвари и запарки при бяло течение, хемороиди, рани, афти в устната кухина и възпаления на венците. При спазване на определени условия може да се дава при възпаления на стомашно-чревния тракт, диария и болни бъбреци (pharmacybg.com).

Всемогъщата смрадлика дължи лечебните си ефекти на съдържащите се в нея компоненти: до 25% дъбилни вещества – галотанини, флавоноидите фустин и мирицитрин, галова киселина и етерично масло. От стъблото може да се извлече флавоноидът физетин. Лечебната практика се основава върху използването на листната част от растението.

Смрадлика при хемороиди

Смрадлика е едно от лечебните растения, препоръчвани за симптоматично лечение на външни хемороиди (zdrave.biz). Отварата от смрадлика е подходяща за промивки или за седящи вани.

“Демир

Приготвя се най-често по следния начин: две супени лъжици суха билка се заливат с гореща вода и се варят пет минути, след което съдът се отдръпва от огъня и се оставя да изстива един час. Прецедената отвара може да се използва директно за външни промивки или с добавяне на малко топла вода – за седяща вана в продължение на 10 минути.

Достатъчно е всяка от тези операции да се прави веднъж дневно и ефектът няма да закъснее. Отварата действа противовъзпалително; стяга кръвоносните съдове и съдейства за отбъбването им. При кървящи хемороиди намалява и спира кървенето.

Смрадлика за пиене

смрадлика
Лечението със смрадлика има много посоки

Както вече стана дума, чайове и запарки от смрадлика могат да се приемат и външно: при проблеми, свързани с възпалителни процеси в стомаха и червата. Освен това билката помага при диария. Трябва да не се забравя обаче, че вътрешният прием на продукти от смрадлика изисква компетентност и не бива да се извършва без лекарска препоръка и контрол.

Ето две рецепти на популярния билкар бай Данчо (novanews.bg) за лечение на диария и язва с чай от смрадлика:

  • при диария и улцерозен колит: в половин литър вода се вари една стиска от билката паричка за три минути; след това се добавя една супена лъжица лист от смрадлика и се вари още две минути. Оставя се да изстива един час, след което се прецежда. От тази отвара се пият по няколко глътки 20 минути преди хранене.
  • при язва: 5-6 листа смрадлика се пускат във вряща вода, около 300 мл, за 1-2 минути. Съдът се отдръпва от огъня и се оставя да изстива един час, след което течността се прецежда. Разделя се за три приема в един ден, като към вечерната доза може да се добави 20 г ракия. Тази запарка се пие най-малко 40 дни, а най-добре толкова дни, на колкото години е пациентът.

Много трябва да се внимава и в никакъв случай да не се прекалява, тъй като смрадликовата отвара може да раздразни стомашната лигавица и да предизвика гадене и повръщане. Консултирайте се със специалист как да лекувате с отвара от смрадлика стомашни киселини, болни бъбреци и кръвохрачене!

Промивки. Употреба при гъбички. За бяло течение

Използването на смрадлика за вагинални промивки е стара практика. Отвари и запарки могат да се използват за външни измивания на интимната зона, а също и за вагинални промивки с дамски душ. Ефективни са при вагинални гъбички, бяло течение, други състояния с раздразнения и възпалителни процеси. Консултацията с гинеколог обаче е задължителна при всички положения.

Дайте мнение и Вие тук!

Ето как да си приготвите отвара от смрадлика за промивки при изброените случаи (по framar.bg): две супени лъжици смрадлика се сипват в литър вряща вода и се оставят да поврат пет минути. След това отварата се оставя да изстива половин час заедно с листата и се прецежда. След пълното охлаждане се прибира в хладилник – така запазва лечебните си свойства 12 часа. Вагинални промивки при бяло течение и гъбички се правят 1-2 пъти дневно до отзвучаване на проблема. Същата отвара може да се използва за компреси при гъбички по краката.

https://www.lekar.bg/2017/12/08/%D0%B2%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%BD%D0%B8/

Смрадлика за рани

Казват, че с компреси от смрадлика раните могат да заздравеят за едно денонощие. Смрадликата, както вече стана дума, е чудесен антисептик, освен това има стягащо и кръвоспиращо действие. Ако една гнойна рана се обработва и почиства с отвара от смрадлика (вижте приготвянето по-горе), инфекцията в наранената зона ще може да се овладее и ще започне оздравителен процес. Може да се оставя за малко върху раната и тампон, напоен с отвара от смрадлика, но да не се прави трайна превръзка (apteka-optima.com).

Смрадлика за венци

Запарката от смрадлика – самостоятелно или в комбинация с други билки, блокира проблеми в устната кухина като афти, възпалени венци или състояния с пародонтоза. За целта се кипва една супена лъжица смрадлика или смес от смрадлика и лайка в половин литър вода; след като поизстине се прецежда, пуска се една стиска хлебна сода и от тази отвара се жабурим продължително 5-6 пъти на ден (rozali.com).

Тук отново разчитаме на противовъзпалителния ефект, на способността на смрадликата да убива патогенните бактерии, да стяга и успокоява инфектираните тъкани.

Масло от смрадлика

Маслото от смрадлика също може да се използва с успех при възпалени венци: при вечерното миене на зъбите се капва една капка от него върху приготвената паста за зъби. След такава процедура устата трябва продължително да се изплакне с вода.

Маслото от смрадлика може да се набави от аптеките. Препоръчват го за инхалации при простуда с кашлица и хрема, за вани при потящи се крака (framar.bg). То обаче има противопоказания: не бива да се използва от хора с епилепсия, хипертоници, бременни и кърмачки. Не е подходящо за лечение на малки деца.

Смрадлика за акне

Като антисептик всемогъщата смрадлика е и един от компонентите в битките с упоритото акне. Продуктите със смрадлика – домашни или от аптеката, изчистват кожата от локални възпалителни процеси, гнойни пъпки, раздразнени участъци. Увеличават съпротивителните й сили и съдействат за насърчаване на оздравителните процеси.

Препоръчителни са почистващите процедури с мек тампон и отвара от смрадлика или смрадлика и лайка по описаните рецепти. Може да се използват и популярни лосиони и сапуни със смрадлика (framar.bg). Напоследък дерматолозите препоръчват серията “Бочко” със смрадлика: това са детски крем, сапун и лосион, които успешно се ползват и от възрастни срещу описаните проблеми. Шампоанчето със смрадлика действа добре при пърхот.

Бани със смрадлика

смрадлика
Смрадликата е ефикасно средство срещу вагинални гъбички

За приготвянето на лечебна отвара от смрадлика за външно приложение 50 г от билката се заливат с 2 литра гореща вода и се оставят да врат 20 минути (framar.bg). След това съдът с отварата остава встрани и престоява при стайна температура два часа. След прецеждане може да се използва за частични или цели вани в рамките на 10-15 минути 1-2 пъти на ден.

Прилага се обикновено при различни кожни проблеми – лекува успешно екземи, гнойни обриви, зачервени и “люспести” кожни зони, ефективна е при бебешко подсичане. Доказано е, че отварите със смрадлика разкрасяват – изчистват порите, избелват пигментни петна и оптимизират защитните функции на кожата (aroma.bg).

Още нещо доста ценно по темата:

https://www.lekar.bg/2017/06/26/%D1%81%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

Първоначално публикувано на:07.07.2014 @ 21:13

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Гъбички и кандидоза при жените

Причини за появата на гъбична инфекция при жените

Причини за гъбична инфекция при жените: Ето защо най-често се появяват гъбички! Предоставяме ви списък …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *