Как да се справим с неприятното кървене на венците?

Неприятното кървене на венците е проблем, с който се сблъскват голям брой хора

То може да е само следствие от не достатъчно добра устна хигиена или пък да е симптом на някакво по-сериозно заболяване, за което човек дори и не подозира.

Кървенето може да се придружава и от лош дъх, промяна в цвета на венците, ранички в устната кухина, изместване и подуване на венците.

Основната причина за поява на неприятното кървене на венците е недостатъчното отстраняване на зъбната плака, която причинява самото възпаление и може да доведе до гингивит.

Това е така, тъй като с течение на времето натрупаната плака води до образуването на зъбен камък, което пък от своя страна увеличава вероятността от кървене и развитие на пародонтит и някои други сериозни заболявания на венците.

По-агресивното миене на зъбите или почистването им с конец също може да причини кървене на венците, заради което се препоръчва тези манипулации да се извършват внимателно, с подходяща четка и избягване на прекомерния натиск.

Кървене може да се появи и вследствие на пломби, корони, мостове и неудобни протези, дразнещи повърхността на венците.

Стресът и пониженият имунитет също са сред факторите, които могат да причинят кървене на венците, а така също и някои заболявания – тромбоцитопенична пурпура, хемофилия, проблеми с черния дроб, бъбреците, сърдечни нарушения, диабет.

За да се предотврати неприятното кървене на венците, е нужно да се посещава превантивно стоматолог на всеки шест месеца, който да почиства зъбния камък и плаката.

 кървене на венците

Неприятното кървене на венците е проблем, с който се сблъскват голям брой хора

Здравословният хранителен режим също е от значение за здравето на венците и зъбите, като се препоръчва ограничаване на храните, съдържащи въглехидрати, и придържане към едно по-балансирано меню, богато на витамини и други полезни за организма вещества.

Ограничаването или пълното спиране на тютюнопушенето може също значително да облекчи състоянието.

Ако проблемът обаче стане хроничен, е наложителна по-сериозна консултация със специалист, за да се прецени най-точно състоянието на пациента.

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Как да се справим с неприятното кървене на венците?
4.5 (90%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *