ухапване от комар
Едно ухапване от комар може сериозно да навреди на здравето

С какво да се намажа след ухапване от комар. Домашно лечение на подуване

Как да действаме при ухапване от комар. Лечение на оток и подуване. Кое е доброто лекарство за случая?

Сезонът на комарите и на всякакви хапещи, жилещи и изобщо досадни насекоми е тук. Всеки знае, че трябва да зареди аптечката с мазила и хапчета, с чиято помощ да се справи с възможни алергични реакции или с обикновен, изнервящ сърбеж. Но ако сме пропуснали този момент, как да действаме например след ухапване от комар?

Има си трикове за спасение след ухапване от комар – работим с подръчни средства, съветват от medikforum.ru.

Ето какво можем да направим след ухапване от комар:

  • Към мястото на ухапването притискаме използвано пакетче от чай. Този импровизиран компрес прибира отока.
  • Натъркваме нашето ухапване от комар с парче лед от фризера – това действа като местна упойка и облекчава сърбежа.
  • Маслото от чаено дърво има противовъзпалително, антибактериално и противовирусно действие. Отлично средство против оток и сърбеж, но трябва да сме си го купили от аптеката.
  • Успокояващо действа след ухапване от комар има и малък компрес с кисело мляко.
  • Добре е да имате готовност за компресчета с хлебна сода. В чаша студена вода сипете две чаени лъжички сода, разбъркайте и топете памучни тампони. Содата изчиства зачервяването и отока и успокоява раздразнанената след ухапване от комар кожа.
  • Преминаваме към “бойната готовност” в аптечката: след ухапване от комар можем да използваме тампони с настойка от невен, боров или салицилов спирт. Този начин на успокояване след ухапване от комар е подходящ само за възрастни.

Вижте и ТОВА: Топ средства за предпазване и прогонване комари: Комарници (в рамка, магнитни, на ролка и др.), мрежи против комари на метър и готови за поставяне, лампи, репеленти, спрейове и пр.!

Ако трябва да помогнем на малко дете след ухапване от комар, действаме по следния начин: измиваме поразеното място с хладка вода и сапун и поставяме компресче със студена вода. Ако детето понася пчелни продукти и няма да има алергична реакция, може да се направи компрес с настойка от прополис. Не забравяйте, че химичните съставки на готовите репеленти са противопоказани за мъници до една година. Не е желателно всъщност да се използват и до 5-6-годишна възраст, освен ако не са специално произведени за деца.

Ето и два трика от баба на село. След ухапване от комар или друга летяща твар, включително пчела, натрийте мястото със скилидка чесън. Втори вариант: смачкайте зелен лист от бъзов храст и разтрийте с него нахапаното. И в двата случая миризмата не е “Диор”, но гарантирано помага. Освен облекчението ще постигнете и “запечатване” на малката раничка, както и ликвидиране на опасността от разчесване и инфекция – двата “медикамента” действат антисептично.

Дайте мнение и Вие тук!

Индришето е от малкото растения, които наистина вършат работа срещу комари:

Индрише. Ползи и противопоказания. Рецепти за лечение, дъвчене. Цена

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *