всекидневно главоболие
Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания, а неприятното всекидневно главоболие е сериозен проблем при милиони хора по света

Как да се справим с неприятното всекидневно главоболие?

Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания, а неприятното всекидневно главоболие е сериозен проблем при милиони хора по света

Сама по себе си болката не е заболяване, а единствено реакция на организма по отношение на някакъв скрит проблем, но може значително да влоши качеството на живот, когато е налице всекидневно главоболие. В този случай е препоръчителна консултация със специалист, за да бъде изяснена точната причина за този неприятен здравословен проблем.

Самото всекидневно главоболие може да бъде няколко вида – хронично прогресиращо (задълбочаващо се от няколко дни до няколко седмици), хронично непрогресиращо (продължаващо над две седмици, но без някаква особена промяна в характеристиките) и хронично рецидивиращо (проявяващо се след беззсимптомни периоди).

Сред най-често срещаното е т.нар. тензионно главоболие, появяващо се обикновено след 20-годишна възраст, като първоначално то е по-краткотрайно и се провокира от различни стресови ситуации в ежедневието.

С течение на времето то постепенно се превръща в хроничо тензионно главоболие, което се придружава и от редица съпътстващи прояви – намалена концентрация, депресивни състояния, намалена работоспособност, тревожност, нарушения на съня, болки в сърдечната област и други.

По-леките форми на всекидневно главоболие не изискват някакво по-специфично медикаментозно лечение, а единствено физически и психически покой за няколко часа, чрез който организмът да възстанови отново силите си.

всекидневно главоболие
Главоболието е съпътстващ симптом при редица заболявания

Ако обаче появяващото се главоболие зачести и това на свой ред все повече влошава качеството на живот, то задължително трябва да се потърси помощта на специалист, който да прецени най-правилното лечение за овладяване на неприятния проблем чрез медикаменти или някакви други подходящи средства.

Дайте мнение и Вие тук!

Съществуват и някои други начини за справяне с неприятното всекидневно главоболие, сред които медитация, алтернативна медицина и промени в начина на живот.

Към последните се отнасят: практикуване на техники за емоционална релаксация, избягване на физическото напрежение, редовната физическа активност, поддържането на редовни ежедневни навици, отказване от тютюнопушенето, придържане към назначеното от лекаря лечение и др.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2009/07/30/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE/

“Фигурин

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

разлика между милгама н и милгама

Какво лекува Милгама Н? Милгама или Невробекс? Или Уримил? Мнения

Разлика между милгама Н и Милгама. Милгама N на ампули. Невробекс или Милгама? Милгама Н …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *