слаба имунна система
Един от белезите за слаба имунна система е по-честото боледуване от различни болести, с които организмът е затруднен да се справи

Какво да предприемем, ако имаме слаба имунна система?

Един от белезите за слаба имунна система е по-честото боледуване от различни болести

Сред основните причини за слаба имунна система са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, негативизмът и постоянният стрес.

Храненето е от изключителна важност за нормалното функциониране на имунната система, тъй като то подпомага поддържането на имунологичен баланс.

Трите главни антиоксидантни витамина са витамин А, витамин С и витамин Е, съдържащи се в голям брой плодове и зеленчуци, които трябва да се консумират сурови или задушени, но в никакъв случай сготвени, тъй като по този начин губят голяма част от своите полезни свойства.

слаба имунна система
Един от белезите за слаба имунна система е по-честото боледуване от различни болести, с които организмът е затруднен да се справи

Други ключови съставки, които задължително трябва да се приемат при слаба имунна система, са: калций (прочистващ организма), селен (важен за създаването на антитела), желязо (укрепващ общата издръжливост), цинк (свързан с дейността на Т-клетките), протеини (участващи в създаването на всички видове клетки, ензими и антитела), фибри (полезни за доброто функциониране на храносмилателната система), мастни киселини (потискащи възпалителните процеси и повишаващи общия имунитет), ликопен (важен в борбата с различни дегенеративни заболявания, в това число и рак).

Друг важен фактор за силна имунна система е редовната физическа натовареност, която да включва ежедневни разходки или някаква друга форма на физическа активност. Това повишава притока на имунни клетки в организма, стимулирайки кръвообращението.

Дайте мнение и Вие тук!

Позитивното мислене и по-активният социален живот са другите важни елементи за поддържане на по-силна имунна система. Различните форми за релаксация, като например йога и медитация, освобождават тялото от обременяващия стрес и му помагат да се възстанови при една по-слаба имунна система.

Качественият сън е също изключително важен, тъй като липсата му прави организма много по-податлив на различни болести. Ето защо трябва да се избягва недоспиването и нарушенията в естествения биологичен часовник.

Приемът на достатъчно количество вода значително подпомага правилното функциониране на имунната система, помагайки на организма да бъде добре хидратиран.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

щитовидна жлеза

Щитовидна жлеза: Проблеми, болести, симптоми и лечение

Щитовидна жлеза – болести и лечение. Симптоми за проблеми. За кои заболявания тя става причина? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *