стомашни газове
Неприятните стомашни газове представляват проблем, с който периодично се сблъскват голям брой хора

Как да се справим с неприятните стомашни газове?

Неприятните стомашни газове представляват проблем, с който периодично се сблъскват голям брой хора

Сред най-често срещаните симптоми при стомашни газове са: дискомфорт в стомаха и цялата коремна област, скованост и честа нужда от изпускане на газове.

Различната чревна флора определя интензитета на газообразуване, който е различен при отделните хора. Наличието на повече бактерии, премахващи водорода, е предпоставка за изразен метеоризъм. Именно поради това определени храни и напитки могат да доведат до поява на газове.

Главните причини за това състояние са: поглъщането на въздух по време на хранене, бактерии, причиняващи гниене на непреработената храна, или химични реакции в стомаха и червата, предизвикани от консумацията на определени храни и напитки. Такива са: рафинирани захари (бързо ферментиращи и неподлежащи на асимилиране), рафинирано брашно, пържени храни, някои зеленчуци (броколи, карфиол, тиквички – образуващи газове в комбинация с други храни), боб, прясно мляко и млечни продукти (при хора, които не произвеждат ензима лактоза, способстващ тяхното асимилиране от организма), плодове (комбинирани с други храни или сортове плодове), газирани напитки, кафе, бира, вино.

Лечението, което се препоръчва при появява на стомашни газове, включва: разходки и леки физически упражнения след хранене, пиене на билков чай или сок от алое вера, прием на капсули с чесън и мащерка – всичко това значително подпомага храносмилането и разграждането на хранителните вещества.

Дайте мнение и Вие тук!

Неприятните усещания могат да бъдат намалени по няколко начина: хранене на малки и добре сдъвкани хапки; ограничаване на храните, влияещи зле на корема и предизвикващи газове; ограничаване на млечните продукти, съдържащи лактоза.

стомашни газове
Неприятните стомашни газове представляват проблем, с който периодично се сблъскват голям брой хора

Нея някои хора не са в състояние да смилат, в резултат на което тя се задържа впоследствие в червата, ферментирайки там и предизвиквайки газоотделяне; изясняване на точната причина за образуване на стомашни газове, която може да е свързана с редица здравословни проблеми, в това число и рак; приемът на определени лекарствени средства, които също могат да доведат до неприятно подуване на корема и образуване на газове.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *