лечение с хума
Лечение с хума - да, но целебната глина е ценена и в козметиката

Лечение с хума: Топ 10+ рецепти, натурална козметика и др.

Безопасно ли е да започнем лечение с хума? Отговорът е положителен, но с условия.

Трябва да се консултираме с лекар, както и с човек, който добре познава тайните на старото лечение с хума.

Още в текста: ♣ От коментарите: При дискова херния. ♣ Рецепта за псориазис. ♣ При акне. При артрит. ♣ При бяло течение. ♣ При гъбички. ♣ При гастрит. ♣ При диабет. ♣ За щитовидна жлеза. ♣ При дерматит или екзема. ♣ При разширени вени. ♣ Домашна козметика. ♣ Как да си приготвим маска с бяла хума за лице. ♣ Против бръчки. ♣ При целулит и мастопатия. ♣ При рефлукс. ♣ При шипове. ♣ При розацея. ♣ С ябълков оцет. ♣ Рецепта за маска с хума за коса.

Рецепти за лечение с хума има у класиците – Петър Димков, Учителя Дънов. Възможно е лечение с хума, защото тази специална глина може да поглъща болести, твърдят от bilki.bg. Лечение с хума “по бабешки” спасява от вътрешни инфекции и възпалителни процеси и огнища в стомашно-чревния тракт.

Помага и при кожни проблеми, които не се повлияват от медикаментозно лечение – доказано е, че добре подбраното лечение с хума може да контролира тежки страдания от рода на псориазис.

Народната медицина препоръчва лечение с хума, тъй като тя е в състояние да действа като отличен антисептик. Твърди се също, че за разлика от медикаментите приложеното лечение с хума въздейства само върху болните клетки, а читавите оздравява и насърчава нормалните им функции. Където има болка, зараза и гной, избраното лечение с хума помага.

За лечение с хума може да се пита в големите аптеки: повечето от тях продават бяла хума, която може да се приема вътрешно. Хора, които практикуват лечение с хума смятат, че за предпочитане е лечебната глина да се набавя от народни лечители.

Промишлено добитата хума се копае с машини и се обработва с метални устройства, а това отнема от лечебната й сила. Най-целебната хума се добива с дървени инструменти и при подготовката й за ползване не се докосва до метали.

Една популярна, лесна рецепта за вътрешно лечение с хума е предложената от Zdrave-bg.eu. Ето как да я изпълним:

Една чаена лъжичка хума за пиене от аптеката се разбърква в чаша вода със стайна температура. Изчаква се няколко минути и се изпива на бавни глътки. При лечение с хума не се използва гореща вода, самата глина също не се затопля.

Тази глинена напитка помага при възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, но прочистването на организма, което се постига чрез нея, действа добре при различни заболявания на кожата, кръвта, вътрешни органи – бъбреци, черен дроб и жлъчка; подобрява зрението и се отразява положително на еластичността и пропускливостта на кръвоносните съдове.

лечение с хума
Лечение с хума – да, но целебната глина е ценена и в козметиката

Познавачи на традиционното лечение с хума уверяват, че тя действа добре чрез компреси и апликации при натъртвания, болки в кръста и ставите, при отоци и главоболие. При външно приложение е важно да се знае, че материалът се използва еднократно.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Познавачите са наясно къде са най-качествените находища на лечебна глина в страната; също така различават лечение с глина от различен вид – бяла, сива, жълта, зелена и червена.

Ясно е, че има здравословни проблеми, които се повлияват от различен тип лечение с хума. Приложението на вълшебната глина в козметиката е друга, не по-малко интересна тема.

От коментарите: При дискова херния

huma-diskova-herniaМоже ли да се лекува дискова херния с хума? Народната медицина дава положителен отговор на този въпрос (monitor.bg). Препоръчва се парче хума да бъде оставено на слънце за 3-4 дни, за да изсъхне и буквално да се изпече. След това се счуква на прах и се замесва на питка с малко вода. Питката от хума се полага върху болния сегмент на гръбнака за 3-4 часа. Облекчението настъпва много скоро. За по-сигурен резултат процедурата се прави два пъти дневно в продължение на седмица. Счита се, че най-подходяща за този тип лечение е зелената хума.

Рецепта за псориазис

Това неприятно кожно заболяване – псориазисът, в немалко случаи може да бъде облекчено след терапия с хума. Лечението трябва да започне с т.н. хумена вода. Тя се приготвя от една чаена лъжичка хума на прах, която разтваряме в чаша студена вода. През първите дни изчакваме разтворът да се утаи и приемаме само от бистрата част първоначално една супена лъжица, сетне две, като същевременно увеличаваме гъстотата на разтвора (rozali.com).

След седмица на такъв режим можем да започнем обработката на псориазисните плаки. Приготвяме мехлем, като разбъркваме хума на прах и чиста свинска мас, равни части. Плаките се мажат, след като проблемната зона е измита с вода и оцет и подсушена. Маската с хума върху плаките от псориазис трябва да престои два часа върху кожата, след което се измива само с вода, в никакъв случай със сапун. Резултатите идват бавно, след 40-60 дни. Прави се десетдневна почивка и всичко започва отначало.

При акне

Както се знае, натуралната хума има мощно детоксикиращо и противовъзпалително действие. Сред вариантите за външното й приложение особено място заемат маските за лице. Важно е да се знаят качествата на всеки вид хума, за да се избере най-подходящият. При акне върши работа зелената хума. Тя е богата на силиций, магнезий, калций, желязо и още полезни компоненти. Блокира локални гнойни процеси и ускорява регенерацията на наранени кожни зони. Подходяща е за мазна кожа.

Ето как да си направим маска за кожа с акне: смесваме три супени лъжици стрита на прах зелена хума, две – лимонов сок, 3-4 капки етерично масло от чаено дърво. Полагаме маската върху измито и подсушено лице за 15 минути, след което изплакваме с хладка вода. Зелената хума в съчетание с маслото от чаено дърво блокира развитието на болестотворни бактерии и възможните гнойни точки, като в същото време тонизира и насърчава реепителизацията на увредените участъци (zajenata.bg).

При артрит

Зелена хума се използва и за лечението на артрит и различни ставни болки (sirazida.com). Правят се компреси по следния начин: една шепа зелена хума се залива с вода в стъклен или дървен съд и се изчаква да се размекне – да може да се меси. Отлива се водата и се размачкват бучките хума. С нея се намазва парче плат – памучен или ленен, на слой с дебелина 1-2 см. Компресът се полага върху болното място и се прикрепя с по-голяма памучна кърпа. Болният трябва да легне, да се завие с одеало и да полежи 2-3 часа. Процедурата се прави всеки ден, докато обезболяването стане трайно. Хумата не трябва да се затопля.

При бяло течение

Една странна рецепта препоръчва посипване на влагалището с пудра от хума, за предпочитане бяла (zdrave-bg.eu). Достатъчно е количество от около една чаена лъжичка. Бялата хума подсушава и неутрализира зачервяване и възпаление от действието на патогенни микроби.

При гъбички

Народната медицина практикува лечение на гъбички по краката с хума. * Изисква се обработка на проблемните места с йод (blitz.bg). На следващата вечер и след това мажем с паста, приготвена от супена лъжица хума на прах и 2-3 скилидки счукан чесън. След намазването обуваме чорап и преспиваме, на сутринта измиваме обработеното място с хладка вода. Гъбичните инфекции са упорити и тази процедура трябва да се повтаря дълго време, като всеки път се приготвя прясна паста.

При гастрит

Чудодейната хума и по-специално зелената хума има противовъзпалително действие и се прилага за лечение на стомашни и стомашно-чревни заболявания. Подходяща е при гастрит, като е важно да се спазват някои правила. При вътрешен прием на хума срещу гастрит не трябва да се пие алкохол, да се приемат медикаменти и да се яде месо. Стандартната доза е чаена лъжичка хума на половин чаша студена вода (az-jenata.bg). Дозата хума се разбърква и се оставя да престои 15 минути, отново се разбърква и се пие на малки глътки, бавно. При гастрит е добре да се вземе преди хранене. Може да се разтвори и в студена отвара от лайка, мляко или плодов сок. Пие се продължително, като на всеки 20 до 30 дни се прави 10 дни почивка.

Дайте мнение и Вие тук!

При диабет

Сигурен детокс и балансиране на кръвната захар могат да се постигнат чрез вътрешен прием на хумена вода (marvi.bg). Вътрешният прием на хума изисква предварителна консултация с лекар, особено ако потребителят има проблеми с кръвната захар или е с диабет. Хумената вода се приготвя, като се сипва чаена лъжичка хума на прах в 200 мл студена вода. Разбърква се, оставя се да се утаи за 15-20 минути и отново се разбърква. Привикването към специфичния вкус на хумената вода може да отнеме дни, защото се започва с по 1-2 лъжици.

За щитовидна жлеза

При болна щитовидна жлеза се практикува лечение с хума под формата на компрес. За целта трябва да си приготвим хума за лечебни цели: изпича се на слънце за 3-4 дни и се стрива на прах в дървен хаван. Малко хума на прах се размива до гъстотата на заквасена сметана с вода. Сгъва се голяма марля или тензух на компрес и се намазва с хума, като дебелината на слоя трябва да е около сантиметър. Този компрес се полага на гърлото за два часа. Лечебната процедура се изпълнява 1-2 пъти дневно, всеки път се приготвя прясна хума за компреса (bg-mamma.com).

При дерматит или екзема

Тези кожни заболявания се повлияват от компреси с хумена каша (newage.bg). Бучките суха хума се поставят в неметален съд и се заливат с преварена вода – да ги покрие. Съдът се оставя открит на слънце за 2-3 дни, като съдържанието периодично се разбърква с дървена лъжица. Ако кашата е прекалено гъста доливаме с преварена вода.

Местата с обриви и плаки се покриват с компрес от памучен или ленен плат, който е намазан дебело с кашата от хума. Компресът се държи от един до три часа, като внимаваме да не изсъхне – ако е необходимо, навлажняваме плата с малко хумена вода. Друг вариант е намазването на кожните зони с обриви с мехлем, приготвен от хума на прах и стерилна свинска мас в пропорция 1:1. Както е известно, терапията с хума постига овладяване на обриви и зачервяване, неутрализират се токсини, материалът действа антисептично и не допуска вторични бактериални инфекции. Освен това терапията с хума съдейства за по-бързо възстановяване на здрава кожа.

При разширени вени

Външното прилагане на компреси с хума подобрява тонуса на венозните стени и подпомага терапията на болезнени разширени вени. По този начин се овладяват и възпалителни състояния. За компреса се разтваря неголямо количество хума по описания начин, нанася се върху парче памучен плат и се полага върху зоната с разширени вени (newage.bg). След три часа компресът се снема, а мястото се измива с отвара от смрадлика. По този начин се съчетават лечебните ефекти от компреса с хума и билковата отвара.

Домашна козметика

Хумата, използвана в различни домашни маски за лице и коса, отнема излишните мазнини и изчиства запушени пори и възпалени точки по лицето. Съдейства за лечението на пърхот, себорея и акне. Тонизира и подобрява хидратацията на кожата, оптимизира показателите й за еластичност. Грижите с хума включват и освобождаването от токсини и неутрализирането на опасността от локални бактериални инфекции.

В домашната козметика се използват на практика всички видове хума, като се избира по цвят необходимият за конкретния случай цвят. Универсална и с най-познато приложение е неутралната бяла хума. Важно е да се помни, че за приготвянето на хума не бива да се използват метални съдове и прибори. Освен това при полагането на маска с хума трябва да имаме грижата тя да е постоянно влажна и никога да не се затопля преди употреба (kozmetikata.com).

Как да си приготвим маска с бяла хума за лице

Бялата хума е с високо съдържание на каолин, което я прави универсална основа за всякакви тонизиращи маски за различни типове кожа. Най-често се препоръчва при суха и нормална кожа като съставка в маски за подхранване, регенериране и нормализиране на хидратацията (hera.bg).

  • Ето и една лесна рецепта за маска с бяла хума:
    Три супени лъжици бяла хума забъркваме с две супени лъжици кисело мляко и 2-3 капки етерично масло от здравец или роза. Маската почиства и насърчава регенерацията на кожата, тонизира и хидратира.
  • Ето още една, специално предназначена за суха кожа: смесваме по две лъжици бяла хума и студено пресован зехтин, добавяме няколко капки розова вода. Бялата хума изчиства кожата и връща сияйния й вид, а маслото от маслини я подхранва.

Против бръчки

Маските с лифтинг ефект, които оптично заличават част от ситните бръчки, обикновено съдържат лимонов сок. Добре работи и комбинацията от лимонов сок, мед и хума; смесват се трите компонента в пропорция 2:2:1 (ladyzone.bg). За предпочитане и в този случай е бялата хума. Маската се нанася внимателно в зоните с бръчки или по цялото лице и след 15 минути се отмива.

При целулит и мастопатия

Целулитът се повлиява успешно от маски и масажи с хума, за предпочитане бяла или зелена (framar.bg). Смесваме три лъжици хума (на каша), две лъжици утайка от кафе и няколко капки етерично масло – чаено дърво, розмарин, розово. С тази маса намазваме и разтриваме зоните с целулит. Масажът продължава десетина минути, след което се изплаква обилно – редуваме топла и студена вода.

За мастопатия е добре да се направи лапа от зелена глина. Зелената хума се изпича на слънце, счуква се и се забърква на гъста каша. Върху парче памучен плат се нанася количество, достатъчно да покрие мястото с уплътнение на гърдата. Върху лапата се поставя парче вълнен плат; този компрес трябва да стои от 1 до три часа. След края на процедурата изплакваме със студена вода.

При рефлукс

Водата с хума, за която вече стана дума, може да регулира киселинността на стомашните сокове и да ви предпази от гастроезофагеален рефлукс. Има случаи, при които проблемът може да се реши единствено чрез диета и пиене на вода с хума. Лечебната хума неутрализира излишните стомашни киселини, поема токсини и патогенни микроорганизми и спасява от неприятните усещания (pudriera.bg).

При шипове

Полезни при шипове са компресите с хума и оцет. Много често се казва, че тази лечебна глина проявява в пълнота качествата си само ако е размекната със студена вода. Практиката все пак сочи, че добър ефект се получава и при забъркването на каша от хума с оцет. Към кашата от хума и оцет може да се прибави счукан чесън или настърган хрян. Измитото и подсушено място с шипове се намазва с кашата от хума и оцет и се завързва с парче вълнен плат. Трябва да се подържи 1-2 часа, след което отмиваме с хладка вода (lechenie.newage.bg).

При розацея

При розацея е полезна червената хума (framar.bg). Прави се глинена каша с малко охладена преварена вода; нанася се върху измито и подсушено лице или тяло за 15 до 60 минути. Измиваме с хладка вода. Червената хума е полезна при раздразнена кожа – това е от съдържащите се в нея мед и железен окис. Хумата действа противовъзпалително, тонизира и подпомага оздравителните процеси в епителната тъкан.

С ябълков оцет

Комбинацията от хума и ябълков оцет действа терапевтично в случаи на косопад (newage.bg). Коментираната хума се забърква на кашичка със смес от вода и ябълков оцет; от нея се втрива в корените на косата и след един час се измива обилно само с вода.

Хума, разтворена до консистенция на каша само с ябълков оцет, лекува и обриви по главата. Намазваме подробно корените и изчакваме около три часа. Измиваме внимателно и накрая обливаме с билкова отвара от смрадлика, орехови листа, листа от бяла бреза и корени от коприва.

Рецепта за маска с хума за коса

Оцет, мед, зехтин, жълтък, лук – това са продуктите, които можем да прибавим към кашата от хума и така да си направим чудесна маска за коса. Популярни са множество рецепти от “портфейла” на домашната козметика с уверението, че въпросната хума чудесно овладява неприятните изменения с косата и скалпа.

Ето как се прави маска с хума, считана за изключително ефективна: смесваме по една супена лъжица хума и мед, чаена лъжичка канела и сока от половин лимон. Намазваме и след 20 минути отмиваме обилно с хладка вода.

Първоначално публикувано на:27.06.2014 @ 10:37

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Ремантадин?

Мнения за Ремантадин. Кога се пие? С Изопринозин и Парацетамол? За профилактика и др

Какви мнения съществуват за Ремантадин? Кога се пие? Може ли с Изопринозин и как? А …

2 Мнения

  1. Eliza Limanova

    operirana sam ot diskova xerniq no ne sam dobre moje li da probvam le4enie s xuma

  2. Албена Иванова

    Здравейте, при рефлукс зелена глина ли е подходяща и по колко пъти на ден се пие? Мога ли да пия и лекарства в същото време?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *